Eurovision 2021 – οι προσδοκίες και τα εμπόδια!

Δύο μήνες και κάτι απέμειναν για τη διεξαγωγή του πολυαναμενόμενου πια 65ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision. Η διαδικασία επιλογής των συμμετοχών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί· μάλιστα, αρκετές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει την εγγραφή των live-on-tape βίντεο, για την περίπτωση που δεν θα είναι δυνατή η ζωντανή παρουσία στο Ρότερνταμ.

Η οργάνωση και η αποφασιστικότητα

Sietse Bakker |  φωτογραφία: sietsebakker.com

Σε προηγούμενο άρθρο μας, σας ενημερώσαμε για την αισιοδοξία εκ μέρους του Εκτελεστικού Παραγωγού της Eurovision 2021, Sietse Bakker. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η παρουσία κοινού στον διαγωνισμό αρχίζει να δείχνει ολοένα και πιο εφικτή. Και αυτό διότι η οργάνωση και οι έλεγχοι των κρουσμάτων κορωνοϊού έχουν αναβαθμιστεί σε όλα τα επίπεδα: σε ολόκληρη τη χώρα θα στηθούν περί τα 400 σημεία ελέγχου, ήδη προωθείται ειδική εφαρμογή με όνομα CoronaCheck, μέσω της οποίας θα επιβεβαιώνεται αν κάποιος είναι αρνητικός στο τεστ και θα του επιτρέπεται η είσοδος σε κάποια εκδήλωση.

Επίσης, πρόκειται πραγματοποιηθεί το Back To Live Festival με τη συμμετοχή 1500 ατόμων υπό κανονικές συνθήκες, δηλαδή χωρίς αποστάσεις ασφαλείας, ωστόσο, με τεστ PCR 48 ώρες πριν. Τα αποτελέσματα αυτού του «πειράματος» θα παίξουν σίγουρα ρόλο στις τελικές αποφάσεις και για τη Eurovision.

Έχει υπάρξει ήδη σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός εικονικού, διαδικτυακού δηλαδή, Κέντρου Τύπου (press center), απ’ όπου οι δημοσιογράφοι θα μπορέσουν να καλύψουν το γεγονός.

Τέλος, μέχρι χθες 13-3-2021 είχαν ξεκινήσει στην Ολλανδία 1.207.906 εμβολιασμοί. Από αυτούς ολοκληρώθηκαν οι 411.933.

Τα εμπόδια και οι προκλήσεις

Ενώ όλα δείχνουν πως υπάρχουν τα όπλα για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, οι αριθμοί έρχονται να βάλουν νέους προβληματισμούς.

Στις 9 Φεβρουαρίου τα κρούσματα COVID-19 στην Ολλανδία ήταν 1.744. Με βάση αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκε η διοργάνωση να προχωρήσει σύμφωνα με το Σενάριο Β.

Ωστόσο, χθες Σάββατο 13-3-2021 καταγράφηκαν 6.396 νέα κρούσματα, δηλαδή σχεδόν 4 φορές περισσότερα από αυτά του Φεβρουαρίου και τα υψηλότερα από τα μέσα Ιανουαρίου.

Φυσικά, το Σενάριο Β δεν προβλέπει οπωσδήποτε παρουσία κόσμου. Επίσης, από τους διοργανωτές τονίστηκε πως, εφόσον αλλάξουν τα δεδομένα, ενδέχεται να τεθούν περισσότεροι περιορισμοί στη διεξαγωγή της Eurovision.

Κλικ για μεγέθυνση

Το πιο δυσάρεστο είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα των 2 τελευταίων εβδομάδων καταγράφηκαν στην περιοχή Zuid Holland, όπου βρίσκεται το Ρότερνταμ.

Το Ολλανδικό Βασιλικό Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον (RIVM) έχει δηλώσει ότι αναμένει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, λόγω της εξάπλωσης των μεταλλάξεων του νέου κορωνοϊού.

Εδώ δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την πληροφορία πως η Ολλανδία βρίσκεται σε ακόμη καθεστώς lockdown από τα τέλη Ιανουαρίου. Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των δύο προσώπων, εστιατόρια και καφετέριες έχουν κλείσει και για πρώτη φορά μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.

Επίσης, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη και με ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις καθώς διεξάγονται εθνικές εκλογές την επόμενη εβδομάδα, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης.

Τι θα αποφασιστεί;

Οι διοργανωτές έδωσαν περιθώριο στον εαυτό τους μέχρι τις 15 Απριλίου. Η όποια απόφαση παρθεί σίγουρα δεν θα είναι εύκολη. Εκείνο όμως που έχει τονισθεί με κάθε επισημότητα είναι ότι η διοργάνωση θα γίνει με τους καλύτερους δυνατούς υγειονομικούς όρους και με τη χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων ώστε να είναι όσο το δυνατόν πλήρης.

Σίγουρα φέτος πρόκειται για μια μεταβατική εκδοχή του διαγωνισμού που θα οδηγήσει από την περσινή οδυνηρή αλλά αναγκαία ακύρωση σε μια ελεύθερη – ελπίζουμε και ευχόμαστε – διεξαγωγή του διαγωνισμού την επόμενη χρονιά.

Μείνετε συντονισμένοι σταθερά στο site του OGAE Greece για όλα τα νέα από τη Eurovision 2021!

πηγή: experience.arcgis.com, iefimerida, Google

Δημήτρης Χριστούλιας
Δημήτρης Χριστούλιας
Γεννήθηκα στο Μόναχο της Γερμανίας. Αποφοίτησα από το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας του ΑΠΘ. Οι ξένες γλώσσες και τα ταξίδια είναι η αναπνοή μου. Η επαφή με τη μουσική και την κουλτούρα των λαών του κόσμου δίνει ιδιαίτερο νόημα στην καθημερινότητά μου. Η Eurovision είναι κομμάτι της ζωής μου από το 1982.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οι Ολλανδοί το είπαν εξαρχής. Εμείς θέλουμε πρωταρχικά να έρθουν εδώ οι καλλιτέχνες. Για το κοινό θα δούμε. Το πρόβλημα είναι ότι εξετάζουμε τα πράγματα πως είναι τώρα και όχι όπως θα είναι τέλη Μάη που θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός. Έτσι την πατήσαμε και πέρυσι. Φυσικά δεν εννοώ ότι τον Μάη είχε εξαφανιστεί ο ιός, αλλά σε όλη την Ευρώπη τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα τον Μάη σε σχέση με τον Μάρτη που πάρθηκε η απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού. Και βέβαια καμία σχέση του τι γνωρίζαμε πέρυσι με το τι γνωρίζουμε φέτος. Εγώ πιστεύω πως με καλή προετοιμασία μπορεί να υπάρξει και κοινό, αλλά όχι σε όλα τα shows, δηλ όχι στις πρόβες για παράδειγμα γιατί πρέπει να είναι και κάπως σταθερό, να μην υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά άτομα. Εξάλλου πιστεύω πως max 1000 άτομα ίσως καταφέρουν να παρευρεθούν, εκτός αν υπάρξουν ανέλπιστα πολύ θετικές εξελίξεις. Είναι σωστό επίσης το ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Απρίλη, που σίγουρα θα υπάρχει μια πολύ καλύτερη εικόνα του προς τα πού πάει το πράγμα. Εντούτοις για να είμαι ειλικρινής θεωρώ πολύ δύσκολο να υπάρξει κοινό από όλη την Ευρώπη, ενδεχομένως αν υπάρξει κοινό θα αποτελείται από Ολλανδούς, μην πω μόνο κατοίκους Ρότερνταμ. Και βρήκα φυσικά πολύ έξυπνη την ιδέα το green room να είναι μπροστά στη σκηνή, έτσι δεν θα δείχνει επ’ ουδενί άδειο το στάδιο.
    Από ‘κει και πέρα όπως έχω ξαναπεί, ελπίζω να κατορθώσουν όλες οι συμμετοχές να βρεθούν κανονικά στην σκηνή του Rotterdam Ahoy. Μακάρι να υπάρξει και κοινό αλλά όπως φάνηκε και από το Melfest (και άλλους εθνικούς τελικούς) ένα καλό τηλεοπτικό show δεν απαιτεί απαραίτητα και live κοινό. Εδώ έχουμε συνηθίσει ακόμα και αθλητικά events χωρίς καθόλου κοινό, που προσφέρουν μια εντελώς διαφορετική ζωντάνια.
    Μια άλλη έξυπνη λύση θα ήταν η εξής: Να υπάρχει ένας τρόπος μέτρησης του πόση αποδοχή έχει ένα κομμάτι, (αν δεν υπάρχει κοινό ζωντανά). Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια εφαρμογή που να μπορεί να την κατεβάζει όποιος θέλει δωρεάν και να βάζει βαθμό από 1 ως 12 σε κάθε συμμετοχή. Όσο περισσότερους πόντους παίρνει ένα κομμάτι, τόσο πιο δυνατές επευφημίες να ακούγονται (ηχογραφημένες). Και να τεθεί βέβαια και ένα όριο από τους πόσους πόντους και πάνω θα ακούγονται πιο δυνατές επευφημίες. Αυτό θα μπορούσε να δουλέψει ακόμα και αν υπάρχει λίγος κόσμος στο στάδιο, θα ακούγονται παράλληλα οι ηλεκτρονικές επευφημίες και οι live. Μπορεί να ξεκινάνε πχ από απλό χειροκρότημα σε χαμηλής αποδοχής τραγούδια και να κορυφώνονται σε δυνατά ουρλιαχτά για κομμάτια ευρύτατης αποδοχής, πάντα βάσει των πόντων μέσω του app.
    Eξάλλου κάτι τέτοιο είχαν κάνει και στην Βιέννη το 2015, χωρίς την ύπαρξη κάποιου app, προσέθεταν και ηχογραφημένες επευφημίες, ειδικά στη συμμετοχή της Ρωσίας για την οποία υπήρχε έντονη αποδοκιμασία στο στάδιο.
    Με αυτόν τον τρόπο και θα γίνονταν πιο διαδραστικό το σόου, υπό την έννοια ότι θα εξέφεραν γνώμη και όσοι θέλουν να ψηφίσουν αλλά σκέφτονται το κόστος (χωρίς βέβαια να υπολογίζεται κάπου αλλού αυτή η “ψήφος” ) και το σόου θα αποκτούσε περισσότερη ζωντάνια.
    Μακάρι να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ