ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Χώρες που δεν έχουν ακόμα γευτεί τη χαρά της νίκης στη Eurovision – Ποια είναι τα καλύτερα αποτελέσματά τους;

Στα 68 χρόνια ιστορίας του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, 27 είναι οι χώρες που μπορούν να υπερηφανεύονται πως έχουν καταφέρει να επιδείξουν τουλάχιστον μία νίκη.

  • Ιρλανδία, Σουηδία (7 νίκες)
  • Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία (5 νίκες)
  • Ισραήλ (4 νίκες)
  • Νορβηγία, Δανία, Ιταλία, Ουκρανία (3 νίκες)
  • Ισπανία, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία (2 νίκες)
  • Μονακό, Βέλγιο, Γιουγκοσλαβία, Εσθονία, Λετονία, Τουρκία, Ελλάδα, Φινλανδία, Σερβία, Ρωσία Αζερμπαϊτζάν, Πορτογαλία (1 νίκη)

Φυσικά υπάρχουν χώρες, που ενώ έχουν βρεθεί πολύ κοντά, δεν είχαν την χαρά και την τιμή να κατακτήσουν, προς ώρας τουλάχιστον, το πολυπόθητο χρυσό μετάλλιο. Πάμε να δούμε ποιες είναι;

  • Πρώτη συμμετοχή: 1971
  • Καλύτερο αποτέλεσμα: 2η θέση (2002, 2005)

Η Μάλτα έκανε το ντεμπούτο της το 1971 με τον Joe Grech και το τραγούδι “Marija L-maltija”. Έφτασε πολύ κοντά στη νίκη δύο φορές, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση, τόσο το 2002, με την Ira Losco και το “7th Wonder”, όσο και το 2005 με την Chiara και το “Αngel”.

Φέτος, τη σημαία της Μάλτας θα κυματίσει στο Μάλμε η Sarah Bonnici με το “Loop”!

  • Πρώτη συμμετοχή: 1981
  • Καλύτερο αποτέλεσμα: 2η θέση (2018)

Το 1981 η Κύπρος έκανε το ντεμπούτο της στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, με το συγκρότημα Island και το τραγούδι τους “Monika”, φτάνοντας στην τιμητική 6η θέση. Η Κύπρος έφτασε μια ανάσα από το τρόπαιο το 2018, όταν η Ελένη Φουρέιρα, μάγεψε την Ευρώπη (και τον πλανήτη γενικότερα!) με το θρυλικό πια “Fuego” να τερματίζει δεύτερο πίσω από “Toy” της Netta στη Λισαβόνα.

H Silia Kapsis έχει αναλάβει φέτος να ανεβάσει ψηλά την Κύπρο με το “Liar”!

  • Πρώτη συμμετοχή: 1986
  • Καλύτερο αποτέλεσμα: 2η θέση (1999, 2009)

Οι Ισλανδοί έκαναν το ντεμπούτο τους το 1986, με τους Icy και το τραγούδι τους “Gleðibankinn” να προσγειώνεται χαμηλά στον βαθμολογικό πίνακα, στη 16η θέση. Όπως και τα άλλα δύο νησιά, η Μάλτα και η Κύπρος, το καλύτερο αποτέλεσμα της Ισλανδίας είναι η 2η θέση. Η Ισλανδία πλασαρίστηκε δεύτερη τόσο το 1999 με την Selma και το “All Out of Luck”, όσο και το 2009 με το “Is It True?” της Yohanna.

Το 2020 η χώρα του πάγου ήταν ένα από τα φαβορί τόσο των στοιχημάτων όσο και των fans για τη νίκη στο Rotterdam όμως η πανδημία COVID 19 είχε διαφορετικά σχέδια, χαλώντας το party των Daði Freyr & Gagnamagnið.

H Ισλανδία θα εκπροσωπηθεί φέτος στο Μάλμε από την Hera Björk και το “Scared of Heights”!

  • Πρώτη συμμετοχή: 1993
  • Καλύτερο αποτέλεσμα: 4η θέση (1996, 1999)

Η Κροατία, έκανε το ντεμπούτο της στο διαγωνισμό το 1993 με τους Put και το “Don’t Cry” να κατατάσσονται 15οι. Το καλύτερο αποτέλεσμά της μέχρι σήμερα είναι η 4η θέση, τόσο το 1996 με το “Sveta ljubav” της Maja Blagdan, όσο και το 1999 με το “Marija Magdalena” της Doris Dragović.

Η φετινή χρονιά φαντάζει ως η μεγαλύτερη ευκαιρία της Κροατίας να πετύχει την πρώτη της νίκη, καθώς το “Rim Tim Tagi Dim” του Baby Lasagna είναι ένα από τα αγαπημένα τραγούδια των fans και φιγουράρει ως δεύτερο στις στοιχηματικές αποδόσεις για τη νίκη στο Μάλμε.

  • Πρώτη συμμετοχή: 1993
  • Καλύτερο αποτέλεσμα: 7η θέση (1995, 2001)

H Σλοβενία έκανε το ντεμπούτο της στη Eurovision το 1993 με τους 1ΧΒAND και το “Tih deževen dan”, τερματίζοντας χαμηλά, μόλις στην 22η θέση. Η 7η θέση είναι το καλύτερο επίτευγμα των Σλοβένων, αποτέλεσμα που πέτυχαν σε δύο περιπτώσεις, το 1995 με το “Prisluhni mi” της Darja Švajger και το 2001 με το “Energy” της Nuša Derenda.

Θα καταφέρει η Raiven με το “Veronika” να πετύχει μια καλύτερη θέση, για τη χώρα της, στο Μάλμε;

  • Πρώτη συμμετοχή: 1994
  • Καλύτερο αποτέλεσμα: 2η θέση (1994)

Το 1994 η Πολωνία έκανε το ντεμπούτο της στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Η πρώτη συμμετοχή των Πολωνών συμβαδίζει και με το καλύτερο τους αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, με την Edyta Górniak και το τραγούδι της “To Nie Ja!” να τερματίζουν στη 2η θέση στο Δουβλίνο. Πρόκειται για ένα εμβληματικό τραγούδι που αγαπήθηκε από τους fans σα νικητήριο.

H Πολωνία θα εκπροσωπηθεί φέτος από τη LUNA και το “The Tower”.

  • Πρώτη συμμετοχή: 1994
  • Καλύτερο αποτέλεσμα: 6η θέση (2006)

Η Λιθουανία έκανε το ντεμπούτο της στο Διαγωνισμό της Eurovision το 1994 και είναι η μόνη χώρα της Βαλτικής που δεν έχει καταφέρει να πετύχει, ακόμη, την πρώτη της νίκη. Από την 25η θέση στο ντεμπούτο με τον Ovidijus Vyšniauskas και το “Lopšinė mylimai”, το καλύτερο αποτέλεσμα της Λιθουανίας, μέχρι σήμερα, ήταν το 2006, όταν οι LT United τερμάτισαν 6οι, στην Αθήνα, με το τραγούδι “We Are The Winners”.

O Silvester Belt με το “Luktelk” θα κληθεί να συνεχίσει, στη Σουηδία, το σερί των επιτυχημένων συμμετοχών για τους Λιθουανούς.

  • Πρώτη συμμετοχή: 2004
  • Καλύτερο αποτέλεσμα: 5η θέση (2012)

Η Αλβανία έκανε το ντεμπούτο της στον διαγωνισμό το 2004 και τερμάτισε στην 7η θέση στον Μεγάλο Τελικό με το τραγούδι “The Image of You” της Anjeza Shahini. Οκτώ χρόνια χρειάστηκε να περιμένουν για να βελτιώσουν αυτό το αποτέλεσμα. Έτσι, το 2012, η Rona Nishliu τερμάτισε 5η στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν με το “Suus”.

H BESA και το “TITAN” έχουν αναλάβει για φέτος να εκπροσωπήσουν τα αλβανικά χρώματα!

  • Πρώτη συμμετοχή: 2005
  • Καλύτερο αποτέλεσμα: 3η θέση (2017)

Η Μολδαβία εντάχθηκε στην οικογένεια της Eurovision το 2005, κάνοντας το ντεμπούτο της στο γειτονικό Κίεβο της Ουκρανίας. Οι Zdob si Zdub ήταν οι πρώτοι καλλιτέχνες που ανέλαβαν την εκπροσώπηση της Μολδαβίας με το τραγούδι τους “Boonika Bate Toba”, τερματίζοντας στην 6η θέση. Η Μολδαβία πέτυχε το καλύτερο της αποτέλεσμα στο διαγωνισμό το 2017, με τους Sunstroke Project και το “Hey Mamma!” να τερματίζουν στην 3η θέση και πάλι στο Κίεβο.

Oι Μολδαβοί φέτος θα εκπροσωπηθούν στο Μάλμε από ένα μεγάλο όνομα και μια παλιά γνώριμη του θεσμού, που δεν είναι άλλη από τη Natalia Barbu, εκπρόσωπο της χώρας και το 2007!

  • Πρώτη συμμετοχή: 2006
  • Καλύτερο αποτέλεσμα: 4η θέση (2008, 2014)

Η Αρμενία έκανε το ντεμπούτο της στη Eurovision της Αθήνας, το 2006, με τον Andre και το “Without Your Love”. Το 2008, η Sirusho έδωσε στην Αρμενία την 4η θέση με το “Qélé, Qélé” και το 2014, ο Aram Mp3 έδωσε στην Αρμενία άλλη μια 4η θέση με το “Not Alone”. Η πάντα ανταγωνιστική Αρμενία είναι υπεύθυνη και για την παγκόσμια επιτυχία του 2022, “Snap” της Rosa Linn.

To γαλλο-αρμένικο συγκρότημα LADANIVA με το ethnic “Jako” επελέγησαν, φέτος, για να σηκώσουν το φορτίο της εκπροσώπησης των Αρμένιων!

  • Πρώτη συμμετοχή: 2007
  • Καλύτερο αποτέλεσμα: 6η θέση (2018)

Η Τσεχία χρειάστηκε να περιμένει έως το 2007 για να κάνει το ντεμπούτο της, με τους Kabát και το “Malá Dáma” να τερματίζουν τελευταίοι στον ημιτελικό. Το καλύτερο αποτέλεσμά των Τσέχων ήρθε το 2018, με τον Mikolas Josef και το “Lie To Me” να τερματίζει 6ο στον Τελικό της Λισαβόνας. Πέρυσι, η Τσεχία πέτυχε ένα ακόμη πολύ καλό αποτέλεσμα με τη 10η θέση των Vesna.

H Aiko και το “Pedestal” θα κληθεί να συνεχίσει το πετυχημένο σερί των Τσέχων που τα τελευταία δύο χρόνια δεν απουσιάζουν από τον Τελικό!

  • Πρώτη συμμετοχή: 2007
  • Καλύτερο αποτέλεσμα: 9η θέση (2010,2011)

Η Γεωργία έκανε το ντεμπούτο της το 2007 με τη Sopho και το “Visionary Dream”. Το καλύτερο αποτέλεσμα των καυκάσιων είναι μέχρι και σήμερα η 9η θέση, την οποία έχουν πετύχει δύο φορές, το 2010 με το “Shine” της Sopho Nizharadze και το 2011 με το “One More Day” των Eldrine.

H Nutsa Buzaladze ετοιμάζεται να ταξιδέψει για το Μάλμε και το “Firefighter” ευελπιστεί να σπάσει το ρεκόρ της 9ης θέσης για τους Γεωργιανούς!

  • Πρώτη συμμετοχή: 2008
  • Καλύτερο αποτέλεσμα: 19η θέση (2019)

Ο Άγιος Μαρίνος έκανε το ντεμπούτο του, το 2018, με τους Miodio και το “Complice” να τερματίζουν 19οι στον ημιτελικό τους. Η Γαληνότατη Δημοκρατία χρειάστηκε να αναμένει έως το 2014 για να προκριθεί, για πρώτη φορά, στον Τελικό. Το καλύτερο τους αποτέλεσμα, προς ώρας, το πέτυχαν μόλις τη δεύτερη φορά που συμμετείχαν στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision, το 2019, με τον Serhat και το διασκεδαστικό “Say Na Na Na” να τερματίζει στην 19η θέση.

Για φέτος ο Άγιος Μαρίνος επέλεξε τους Ισπανούς MEGARA, γνωστούς από το Benidorm 2023, οι οποίοι με το “11:11” θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν το σκόπελο των ημιτελικών! Θα τα καταφέρουν;

  • Πρώτη συμμετοχή: 2015
  • Καλύτερο αποτέλεσμα: 2η θέση (2016)

Η τελευταία χώρα που διαγωνίζεται φέτος και η οποία δεν έχει κερδίσει ακόμα τον διαγωνισμό είναι η Αυστραλία. Έπειτα από ένα υπέροχο ξεκίνημα στη Eurovision 2015 με τον Guy Sebastian και το “Tonight Again”, τα “καγκουρό” άγγιξαν το βραβείο το 2016 με το “Sound of Silence” της Dami Im, η οποία κέρδισε, μάλιστα, την ψηφοφορία των επιτροπών, για να περιοριστεί, όμως, 2η στην τελική συνδυαστική κατάταξη.

Οι διάσημοι Electric Fields, οι οποίοι συνδυάζουν τη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική με την κουλτούρα των Αβορίγινων και τραγουδούν στα αγγλικά καθώς επίσης και στις γλώσσες Pitjantjatjara και Yankunytjatjara, έχουν αναλάβει με το “One Milkali (One Blood)” να εκπροσωπήσουν φέτος, στο Μάλμε τους Αυστραλούς!

Ποια από τις παραπάνω χώρες θα θέλατε να δείτε να πετυχαίνει άμεσα την παρθενική της νίκη;

Μείνετε συντονισμένοι στο www.ogaegreece.com για όλα τα νέα σχετικά με την Eurovision 2024 και ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramTikTokTwitter και YouTube για να μαθαίνετε τι συμβαίνει στον κόσμο της Eurovision!

Ιωάννης Μαντές
Ιωάννης Μαντές
Ευρωπαϊστής, Φιλόλογος / Μεταφραστής με αδυναμία στα ταξίδια. Εργάζομαι στον Τομέα της Ενέργειας και έχω ως σταθερή αξία στη ζωή μου τη Eurovision, την οποία και ακολουθώ ανελλιπώς από το 1996!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ