O OGAE Greece τιμά και βραβεύει τη Σοφία Βόσσου!

H οικογένεια του OGAE Greece, στο πλαίσιο της ετήσιας μουσικής γιορτής του εν ονόματι Μ.Π.Λ.Ε., φέτος τιμά και βραβεύει τη Σοφία Βόσσου και την “Άνοιξη”, ένα από τα πιο διαχρονικά τραγούδια της Ελλάδας στη Eurovision!

30 χρόνια συμπληρώθηκαν πέρυσι από την εποχή που η «Άνοιξη» (του Ανδρέα Μικρούτσικου) και η Σοφία Βόσσου εκπροσώπησαν τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού. Ωστόσο η πανδημία δεν επέτρεψε στο σωματείο μας να διοργανώσει δια ζώσης την εκδήλωση με αποτέλεσμα η βράβευση να μεταφερθεί για τη φετινή χρονιά.

«Η Άνοιξη» επιλέχθηκε ως εκπρόσωπο τραγούδι της Ελλάδας το 1991 μέσα από εθνικό τελικό που διοργάνωσε η ΕΡΤ σε στούντιό της στις 29 Μαρτίου. Παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν η Δάφνη Μπόκοτα ενώ ανάμεσα στους καλλιτέχνες που διαγωνίζονταν ήταν ο Jick Nakassian, η Λουίζα Κονέ, η Λία Βίσση και ο Τάκης Μπινιάρης. Στη Ρώμη η ελληνική αποστολή ταξίδεψε με τις ευχές όλων καθότι σαν τραγούδι «Η Άνοιξη» είχε ήδη αγαπηθεί. Διαγωνιστήκαμε μαζί με άλλες 21 συμμετοχές και εμφανιστήκαμε 4οι στη σκηνή. Φορώντας μια δημιουργία του σχεδιαστή Φιλήμονα, η Σοφία Βόσσου έδωσε μια από τις πιο επαγγελματικές και φωνητικές ερμηνείες της βραδιάς. Η ορχήστρα ακολούθησε πιστά τις οδηγίες του μαέστρου Χάρη Ανδρεάδη ενώ τη Σοφία πλαισίωσαν μουσικά ο Ανδρέας Μικρούτσικος στο μπάσο,  ο Χρήστος Λαγός στα πλήκτρα και ο Γιώργος Καλογερόπουλος στα drums. Η μόνη παραφωνία, ο σαξοφωνίστας που είχε αντικατασταθεί κυριολεκτικά τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να μην αποδώσει σωστά το solo του κομματιού. Το τέλος της βαθμολογίας βρίσκει την Ελλάδα στη 13η θέση μεταξύ 22 χωρών με 36 βαθμούς.

Παρά το όχι και τόσο καλό αποτέλεσμα στη Eurovision και παρά τα αρνητικά σχόλια από τον Τύπο της εποχής, η «Άνοιξη» γνωρίζει τεράστιο σουξέ στην Ελλάδα. Ο ομώνυμος δίσκος της γίνεται πλατινένιος. Το τραγούδι αγαπιέται τόσο από τους γιουροφάν όσο και από την πλειοψηφία των Ελλήνων. Η διαχρονικότητά του αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το τραγούδι δεν λείπει ποτέ από κανένα αφιέρωμα, από κανένα πάρτι με θέμα τη Eurovision. Το 2014 κυκλοφόρησε και ως διασκευή από την Demy με τίτλο «Άνοιξη (Panik Mix)» με τη συμμετοχή και της ίδιας της Σοφίας Βόσσου. Όπως έχει δηλώσει η ίδια στην εφημερίδα Espresso το 2017 «Το μεγαλύτερο βραβείο για μένα είναι ότι οι DJs διασκευάζουν την «Άνοιξη» συνέχεια». Και έτσι είναι.

Η Σοφία Βόσσου όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα ήταν ήδη ένα αγαπητό όνομα στο χώρο. Ήταν ήδη αναγνωρίσιμη η σπουδαία φωνή της αλλά και το δημιουργικό της ταλέντο. Έχοντας ήδη ξεκινήσει από το 1979 σε μπουάτ της Πλάκας παίζοντας πιάνο αρχικά και τραγουδώντας στη συνέχεια, η Σοφία μπήκε στη δισκογραφία επίσημα το 1983 με τη κυκλοφορία του πρώτου της δίσκου από την εταιρία «Ρυθμός». Ήταν το «Χωρίς αδιάβροχο» που περιλάμβανε δώδεκα τραγούδια των Σάκη Τσιλίκη και Γιώργου Θεοχάρη. Το 1984 συμμετέχει στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με δύο κομμάτια σε μουσική και στίχους δικούς της. Ήταν το «6 Ιουνίου» και το «Χαμένη Ισορροπία» με το δεύτερο να κερδίζει και το πρώτο βραβείο. Στο φεστιβάλ γνωρίζεται και με τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε Διονύση Τσακνή ο οποίος με το κομμάτι «Ανοχή» κερδίζει τη 2η θέση. Και οι δύο κεντρίζουν το ενδιαφέρον της Δήμητρας Γαλάνη η οποία ήταν μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των τραγουδιών. Και οι τρεις μαζί συνεργάζονται δισκογραφικά και το 1986 κυκλοφορεί ο δίσκος «Καλή Ακρόαση» από την εταιρία MINOS. Με μια πλευρά για τον κάθε ένα (Βόσσου-Τσακνής) και τη Γαλάνη στη παραγωγή, η επιτυχία ήταν δεδομένη. Ο δίσκος εκτός από τα τραγούδια που διαγωνίστηκαν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης περιλάμβανε και το τραγούδι-σταθμός στη καριέρα της Σοφίας, το «Φιλαράκι» …

Το 1987 μπαίνει στη ζωή της ο Ανδρέας Μικρούτσικος με τον οποίον εκτός από συνεργάτες γίνονται και ζευγάρι στη ζωή. Ο Ανδρέας υπήρξε σημαντικό κομμάτι της δισκογραφίας της. Μαζί κυκλοφορούν τους δίσκους «Με χίλιες στροφές» (1987), «Έρωτας κεραυνοβόλος» (1988) και το 1991 τη περίφημη «Άνοιξη». Παράλληλα η Σοφία δίνει τραγούδια και σε άλλους καλλιτέχνες όπως η Αρλέτα ενώ συνεργάζεται δισκογραφικά με δημιουργούς όπως ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, η Ιφιγένεια Γιαννοπούλου και ο Ηλίας Φιλίππου. Τη δεκαετία του 90 ακολουθεί πιο λαϊκά μονοπάτια και μεταξύ άλλων κυκλοφορεί ντουέτα με τον Μανώλη Λιδάκη και τον Πασχάλη Τερζή. Η δισκογραφία για τη Σοφία σταματά κάπου το 2002 όμως η ίδια συνεχίζει ακάθεκτη μέχρι και σήμερα τις εμφανίσεις της σε διάφορα κέντρα, παραστάσεις και συναυλίες.

Πέρα από το χώρο του τραγουδιού η Σοφία έχει περάσει και από το χώρο του ραδιοφώνου, του θεάτρου και της τηλεόρασης. Το 1993 πρωταγωνίστησε με τον Γρηγόρη Βαλτινό στο musical «Η ζωή του Τσέχωφ» ενώ το 1996 παρουσίαζε τις εκπομπές «Έξω ντέρτια και καημοί» (ΣΚΑΙ) και «Μεταξύ μας» (MEGA). Το 2011 ήταν μία από τις πέντε παρουσιάστριες της απογευματινής εκπομπής του STAR «Μίλα» ενώ έχει συμμετάσχει και σε άλλα τηλεοπτικά projects όπως το Your Face Sounds Familiar (ANT1) και το «Parole» (Ε). Η Σοφία έχει εμφανιστεί και σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές όπως το «Κουφώματα» (1988, ΕΡΤ2), το «Μάνα είναι μόνο μία» (1993, MEGA), το «Κόκκινο δωμάτιο» (2007, MEGA) και το «Τρίχες» (2014, ΑΝΤ1).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ