ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 30 ΧΡΟΝΙΑ «ΑΝΟΙΞΗ» | Σε ό,τι ζούμε είμαστε πιστοί!

Ο χρόνος έφερε επιτυχίες, αναπάντεχες καλές θέσεις για την Ελλάδα, ακόμα και βραβείο, επί σκηνής ζήσαμε δυνατές στιγμές με μεγάλα ονόματα και αναθέσεις που δεν τολμούσαμε να ονειρευτούμε. Κανένα δωδεκάρι, ωστόσο, δεν ξεπέρασε τις φωνές μας στο ρεφρέν της «Άνοιξης». Αποτελεί αναμφισβήτητο σύμβολο της αγάπης των Ελλήνων για τον διαγωνισμό, ακόμα κι αν δεν έφερε την πρωτιά. Σήμερα το τραγούδι κατατάσσεται στα all time classics των ελληνικών συμμετοχών στη Eurovision. Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων, θα κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία αυτού του τραγουδιού.

Η απαρχή

Ζευγάρι, τότε, στη ζωή και τη μουσική, ο Ανδρέας Μικρούτσικος και η Σοφία Βόσσου, με μια ήδη καταξιωμένη καλλιτεχνική πορεία στην Ελλάδα, δεν είχαν ποτέ κατά νου μια συμμετοχή στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Η απόφαση του Ανδρέα Μικρούτσικου να γράψει την «Άνοιξη» για να συμμετάσχει στον προκριματικό διαγωνισμό της ΕΡΤ ήταν γι’ αυτόν μια ευκαιρία «να παρουσιάσει στο εξωτερικό το σύγχρονο πρόσωπο της ελληνικής μουσικής και για τη Σοφία Βόσσου να επιδείξει τις καταπληκτικές φωνητικές της δυνατότητες και να συνεχίσει έξω από τα ελληνικά σύνορα τη μουσική της καριέρα» (Τηλεθεατής, 3 Μαΐου 1991).

Η ιδέα της συμμετοχής μας στον προκριματικό διαγωνισμό για τη Eurovision ξεκίνησε για τη Σοφία κι εμένα σαν παιχνίδι.

Ο προκριματικός

Στις 29 Μαρτίου 1991, η «Άνοιξη»… άνοιξε τον προκριματικό διαγωνισμό, αφού εμφανίστηκε στην πρώτη θέση. Στο στούντιο της ΕΤ1 και με παρουσιάστρια τη Δάφνη Μπόκοτα, δόθηκε η μάχη για το εισιτήριο της Eurovision. Μεταξύ των «αντιπάλων» γνωστά ονόματα: Λία Βίσση, Τάκης Μπινιάρης, Τζικ Νακασιάν, Γιώργος Πολυχρονιάδης. Η Σοφία Βόσσου παίρνει άνετα την 1η θέση, αφήνοντας στη 2η θέση το τραγούδι «Αγάπα τη γη» της Λίας Βίσση.

Κλικ στις φωτογραφίες για προβολή πλήρους μεγέθους

Η εμφάνιση της Σοφίας Βόσσου στον ελληνικό προκριματικό διαγωνισμό:

Οι δηλώσεις της Σοφίας Βόσσου και του Ανδρέα Μικρούτσικου μετά την αναγγελία ότι κέρδισαν τον ελληνικό προκριματικό διαγωνισμό:

Στην «Αιώνια Πόλη»!

Η αποστολή ταξίδεψε στη Ρώμη με μεγάλη αισιοδοξία, και όχι άδικα, μιας και τα προγνωστικά μάς έδιναν σε ψηλή θέση και το τραγούδι απέσπασε πολύ θετικά σχόλια στην Ελλάδα.

Η Σοφία ξετυλίγει μοναδικά στοιχεία της φωνής της, κάτι που θα φανεί ολοκληρωτικά στην πρώτη ζωντανή ερμηνεία του, στις 4 Μαΐου.

Ανδρέας Μικρούτσικος

Κλικ στις φωτογραφίες για προβολή πλήρους μεγέθους

Τη σκηνοθεσία της εμφάνισης ανέλαβε ο Γιώργος Δάμπασης, το styling και το μακιγιάζ της Σοφίας Βόσσου ο Αχιλλέας Χαρίτος. Το φόρεμα σχεδιασμένο από τον Φιλήμονα. Την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση της ορχήστρας ο Χάρης Ανδρεάδης. Επί σκηνής ο Ανδρέας Μικρούτσικος με το μπάσο του, ο Χρήστος Λαγός στα πλήκτρα και ο Γιώργος Καλογερόπουλος στα ντραμς.

Σάββατο 4 Μαΐου 1991

Η Ελλάδα εμφανίζεται 4η μετά τη Μάλτα. Το τραγούδι μας το παρουσιάζει ο Toto Cutugno με πολύ ένθερμο τρόπο. Ο Χάρης Ανδρεάδης, ο διευθυντής ορχήστρας, δίνει το σύνθημα και ακούγονται οι πρώτες νότες. Νότες τόσο γνώριμες. Για τα επόμενα 3 λεπτά, εκεί στη σκηνή του Studio 15 di Cinecittà στη Ρώμη, η Σοφία Βόσσου πλημμυρίζει την Ευρώπη με νότες από «Άνοιξη».

Παρά το εμφανές τρακ, η εμφάνιση και κυρίως η ερμηνεία της Σοφίας Βόσσου είναι δυναμικότατη. Ο Ανδρέας Μικρούτσικος στο τέλος του τραγουδιού αναφωνεί «μπράβο». Ωστόσο, τα προβλήματα στην ορχήστρα και ειδικά το θέμα με τον σαξοφωνίστα, ο οποίος αντικαταστάθηκε την τελευταία στιγμή και δεν έβγαλε το σόλο όπως έπρεπε, σίγουρα έπαιξε τον ρόλο του στο τελικό αποτέλεσμα.

Το τέλος της βαθμολογίας βρίσκει την Ελλάδα στη 13η θέση μεταξύ 22 χωρών με 36 βαθμούς.

Αναλυτικά οι βαθμοί που πήρε:

10 βαθμοί – Κύπρος
5 βαθμοί – Μάλτα, Ισπανία
4 βαθμοί – Γιουγκοσλαβία, Ισραήλ
2 βαθμοί – Αυστρία, Ιταλία
1 βαθμός – Ιρλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Βέλγιο

Η εμφάνιση στον 36ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στη Ρώμη:

Κλικ στις φωτογραφίες για προβολή πλήρους μεγέθους

Η επιτυχημένη συνέχεια

Παρά το όχι και τόσο καλό αποτέλεσμα στη Eurovision και παρά τα αρνητικά σχόλια από τον Τύπο της εποχής, η «Άνοιξη» γνωρίζει τεράστιο σουξέ στην Ελλάδα. Ο ομώνυμος δίσκος της γίνεται πλατινένιος. Το τραγούδι αγαπιέται τόσο από τους γιουροφάν όσο και από την πλειοψηφία των Ελλήνων. Η διαχρονικότητά του αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το τραγούδι δεν λείπει ποτέ από κανένα αφιέρωμα, από κανένα πάρτι με θέμα τη Eurovision.

Το 2014 κυκλοφόρησε ένα cover από την Demy με τίτλο «Άνοιξη (Panik Mix)» με τη συμμετοχή και της Σοφίας Βόσσου.

Την ίδια χρονιά, η Σοφία Βόσσου ερμήνευσε τη συμμετοχή της στη Eurovision στα πλαίσια της εκπομπής Your Face Sounds Familiar.

Το 2017 κυκλοφόρησε το Official Remake του τραγουδιού σε συνεργασία με τον Στέφανο Κάκκο.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν επίσης πολλά ανεπίσημα remix του τραγουδιού.

Το μεγαλύτερο βραβείο για μένα είναι ότι οι DJs διασκευάζουν την «Άνοιξη» συνέχεια.

Σοφία Βόσσου, εφημερίδα Espresso, Δεκ. 2017

Αν έρθεις και τη νύχτα μου ντυθείς
αν έρθεις και στο σώμα μου κρυφτείς
αν έρθεις και στα δίχτυα μου μπλεχτείς
ένα να ξέρεις: δε θα προδοθείς

Αν έρθεις και τη νύχτα μου ντυθείς
αν έρθεις και στο σώμα μου κρυφτείς
αν έρθεις και στα δίχτυα μου μπλεχτείς
ένα να ξέρεις: δε θα προδοθείς

Θα ‘ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
θα ‘ναι ουρανού κατάνυξη
θα ‘ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
στα ξαφνικά

Θα ‘ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
θα ‘ναι ουρανού κατάνυξη
θα ‘ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
στα ξαφνικά

Αν στους ανέμους είμαστε ανοιχτοί
αν σ’ ό,τι ζούμε είμαστε πιστοί
αν του έρωτά μας δένει η κλωστή
τα δυο κορμιά μας κήποι κρεμαστοί

Θα ‘ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
θα ‘ναι ουρανού κατάνυξη
θα ‘ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
στα ξαφνικά

Θα ‘ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
θα ‘ναι ουρανού κατάνυξη
θα ‘ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
στα ξαφνικά

Δημήτρης Χριστούλιας
Δημήτρης Χριστούλιας
Γεννήθηκα στο Μόναχο της Γερμανίας. Αποφοίτησα από το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας του ΑΠΘ. Οι ξένες γλώσσες και τα ταξίδια είναι η αναπνοή μου. Η επαφή με τη μουσική και την κουλτούρα των λαών του κόσμου δίνει ιδιαίτερο νόημα στην καθημερινότητά μου. Η Eurovision είναι κομμάτι της ζωής μου από το 1982.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Υπέροχο αφιέρωμα για μια από τις πιο όμορφες κ συνάμα αδικημένες συμμετοχές μας!!!!

  2. Ανοιξη. Πανδεσια χρωματων, οργασμος της φυσης. Και τα φορεματα της Βοσσου τοσο στον Ελληνικο τελικο οσο και την τελικη βραδυα στη Ρωμη μονο ανοιξη δεν θυμιζαν. Μαλλον νυχτεριδες κι αραχνες 12 μεσανυχτα βγηκαν παγανια.

  3. η αλήθεια είναι πως δεν έφταιξε μόνο το σαξόφωνο … η ίδια ήταν χάλια ντυμένη, τυλιγμένη δεν μπορούσε να κινηθεί και γενικά η εμφάνιση δεν ήταν καθόλου φρέσκια η υπηρετούσε καθόλου αυτό το διαμάντι … από κει και πέρα ποιος χέστηκε είναι με διαφορά το καλύτερο τραγούδι που εκπροσώπησε τη χώρα στη Γιουροβίζιον …

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ