Οι χώρες με την καλύτερη σειρά εμφάνισης στους ημιτελικούς!

📷 EBU

Η EBU έδωσε πριν από λίγο στην δημοσιότητα τη σειρά εμφάνισης των δύο ημιτελικών της Eurovision 2024. Σύμφωνα με την επίσημη, σημερινή ανακοίνωση της EBU, αυτή έχει ως εξής:

Α’ Ημιτελικός

  1. Κύπρος
  2. Σερβία
  3. Λιθουανία
  4. Ιρλανδία
  5. Ηνωμένο Βασίλειο
  6. Ουκρανία
  7. Πολωνία
  8. Κροατία
  9. Ισλανδία
  10. Γερμανία
  11. Σλοβενία
  12. Φινλανδία
  13. Μολδαβία
  14. Σουηδία
  15. Αζερμπαϊτζάν
  16. Αυστραλία
  17. Πορτογαλία
  18. Λουξεμβούργο

Β’ Ημιτελικός

  1. Μάλτα
  2. Αλβανία
  3. Ελλάδα
  4. Ελβετία
  5. Τσεχία
  6. Γαλλία
  7. Αυστρία
  8. Δανία
  9. Αρμενία
  10. Λετονία
  11. Ισπανία
  12. Άγιος Μαρίνος
  13. Γεωργία
  14. Βέλγιο
  15. Εσθονία
  16. Ιταλία
  17. Ισραήλ
  18. Νορβηγία
  19. Ολλανδία

*με πλάγια γράμματα οι χώρες που δεν διαγωνίζονται στον ημιτελικό

Ας δούμε τι κρύβει βάσει στατιστικών η σειρά εμφάνισης των χωρών που συμμετέχουν στους 2 ημιτελικούς. Για να είναι σωστή η σύγκριση θα θεωρήσουμε ότι η σειρά εμφάνισης δεν επηρεάζεται από τις εμβόλιμες χώρες, οι οποίες δεν πρόκειται να ψηφιστούν στους δύο ημιτελικούς (BIG 5 και διοργανώτρια χώρα)

1η Θέση- Κύπρος (Α’ Ημιτελικός) & Μάλτα (Β’ Ημιτελικός)

Η πρώτη χώρα που θα εμφανιστεί στον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision είναι η Κύπρος με την Silia Kapsis, ενώ πρώτη στον δεύτερο ημιτελικό πρώτη εμφανίζεται η Sarah Bonnici για τη Μάλτα. Η πρώτη σειρά εμφάνισης στον ημιτελικό έχει θετικό πρόσημο ως προς τις πιθανότητες πρόκρισης στον τελικό με ποσοστό επιτυχίας 53,33%. Στα επιπλέον θετικά, η μία νίκη με τη δεύτερη συμμετοχή του Alexander Rybak το 2018 με το “That’s How You Write a Song”.

2η Θέση- Σερβία (Α’ Ημιτελικός) & Αλβανία (Β’ Ημιτελικός)

Η δεύτερη θέση στη σειρά εμφάνισης στους ημιτελικούς είναι μια εκ των τριών χειρότερων θέσεων με ποσοστό πρόκρισης μόλις 40,00%. Κόντρα στα στατιστικά καλούνται να πάνε η Teya Dora για τη Σερβία από τον πρώτο ημιτελικό και η BESA για την Αλβανία από τον δεύτερο.

3η Θέση- Λιθουανία (Α’ Ημιτελικός) & Ελλάδα (Β’ Ημιτελικός)

Εξίσου άσχημη θέση με ακριβώς το ίδιο ποσοστό αποκλεισμών (60,00%), όπως και η δεύτερη, είναι η τρίτη. Την άσχημη αυτή προϊστορία καλούνται να ανατρέψουν οι Silvester Belt από τη Λιθουανία και η Marina Satti, η Ελληνίδα εκπρόσωπος, από τον πρώτο και δεύτερο ημιτελικό αντίστοιχα.

4η Θέση- Ιρλανδία (Α’ Ημιτελικός) & Ελβετία (Β’ Ημιτελικός)

Ελαφρώς καλύτερα είναι τα πράγματα για το ποσοστό πρόκρισης από την τέταρτη σειρά εμφάνισης. Με ποσοστό πρόκρισης στο 46,67% το Bambie Thug από την Ιρλανδία και το Nemo από την Ελβετία θα πρέπει να αισθάνονται καλύτερα από τους προηγούμενους διαγωνιζόμενους για την επιτυχή έκβαση στα αποτελέσματα του ημιτελικού. Να σημειώσουμε πως η θέση αυτή έχει δώσει δύο νίκες σε παλαιότερες διοργανώσεις.  Η πρώτη είναι η Ουκρανία με την Ani Lorak και το “Shady” Lady” το 2008, ενώ η δεύτερη το Αζερμπαϊτζάν το 2013 με το Farid Mammadov και το “Hold Me“. Αμφότερες τερμάτισαν στη 2η θέση του τελικού εκείνης της χρονιάς.

5η Θέση- Ουκρανία (Α’ Ημιτελικός) & Τσεχία (Β’ Ημιτελικός)

Ίδια ακριβώς είναι τα ποσοστά πρόκρισης από την πέμπτη σειρά εμφάνισης με 14 από τις 30 συμμετοχές να έχουν καταφέρει να βρεθούν στον τελικό όλα αυτά τα χρόνια. Φέτος, οι alyona alyona & Jerry Heil για την Ουκρανία από τον πρώτο ημιτελικό και η Aiko για την Τσεχία από το δεύτερο θα επιχειρήσουν να βελτιώσουν αυτό το ποσοστό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2013 η Emmelie de Forest με το “Only Teardrops” κατόρθωσε όχι μόνο να κερδίσει στον ημιτελικό της από την πέμπτη θέση, αλλά μετέπειτα αναδείχτηκε και νικήτρια της Eurovision.

6η Θέση- Πολωνία (Α’ Ημιτελικός) & Αυστρία (Β’ Ημιτελικός)

Η έκτη θέση, η οποία είναι μία από τις δύο καλύτερες θέσεις στη σειρά εμφάνισης από το πρώτο μισό των ημιτελικών. Την “τύχη” να εμφανιστούν σε αυτή έχουν φέτος η LUNA για την Πολωνία από τον πρώτο ημιτελικό και η Kaleen για την Αυστρία από τον δεύτερο. Στα συν της θέσης, οι τρεις νίκες που έχουν σημειωθεί από αυτή τη θέση τόσο στους ημιτελικούς εκείνων των χρονιών. Το μακρινό 2009 ο Alexander Rybak με το “Fairytale”, το 2014 η Conchita Wurst με το “Rise Like a Phoenix” και το 2022 οι Kalush Orchestra με το “Stefania” κέρδισαν τόσο τον ημιτελικό τους όσο και τη διοργάνωση των αντίστοιχων χρονιών.

7η Θέση- Κροατία (Α’ Ημιτελικός) & Δανία (Β’ Ημιτελικός)

Όσο πλησιάζουμε στη μέση της σειράς εμφάνισης του ημιτελικού, τα ποσοστά πρόκρισης στον τελικό διατηρούνται σε τιμές άνω του 50%. Φέτος, στην έβδομη θέση συναντούμε τους Baby Lasagna για την Κροατία από τον πρώτο ημιτελικό και την Saba για την Δανία από το δεύτερο. Αξίζει να αναφέρουμε πως από τη θέση αυτή η Netta με το “Toy” κατόρθωσε να κερδίσει τόσο τον ημιτελικό όσο και μετέπειτα το βράδυ του Σαββάτου εκείνης της χρονιάς.

8η Θέση- Ισλανδία (Α’ Ημιτελικός) & Αρμενία (Β’ Ημιτελικός)

Ποσοστό πρόκρισης ακριβώς 60% έχει να επιδείξει η όγδοη θέση στη σειρά εμφάνισης. Η Hera Björk για την Ισλανδία από τον πρώτο ημιτελικό και οι LADANIVA, οι εκπρόσωποι της Αρμενίας από τον δεύτερο θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα τα ποσοστά και γιατί όχι να φέρουν τη δεύτερη νίκη σε ημιτελικό από αυτή τη θέση μετά τον με τον Eric Saade και το “Popular“ για λογαριασμό της Σουηδίας το 2011.

9η Θέση- Σλοβενία (Α’ Ημιτελικός) & Λετονία (Β’ Ημιτελικός)

Ακόμα καλύτερο ποσοστό πρόκρισης (63,33%) από την όγδοη θέση έχει να επιδείξει η ένατη. Στη θέση αυτή συναντούμε φέτος την Raiven από τη Σλοβενία στον πρώτο ημιτελικό και τον Dons από την Λετονία στον δεύτερο. Δύο νικητές έχουν εμφανιστεί σε αυτή τη σειρά εμφάνισης. Συγκεκριμένα, το 2016 ο “You are the only one” Sergey Lazarev για λογαριασμό της Ρωσίας και το 2017 ο κάτοχος του ρεκόρ συγκομιδής βαθμών στο διαγωνισμό Salvador Sobral με το “Amar pelos dois” στη μοναδική νίκη της Πορτογαλίας, κατέκτησαν την πρώτη θέση στον ημιτελικό τους.

10η Θέση- Φινλανδία (Α’ Ημιτελικός) & Άγιος Μαρίνος (Β’ Ημιτελικός)

Αν και κανείς περίμενε ότι η δέκατη θέση στη σειρά εμφάνισης θα έχει ακόμα καλυτερο ποσοστό πρόκρισης, αντιθέτως αυτή η θέση εμφανίζει ποσοστό πρόκρισης 56,67% αυτό είναι μόλις το δεύτερο χαμηλότερο για τις χώρες που διαγωνίζονται από το δεύτερο μισό. Σε αυτή τη θέση συναντούμε φέτος τον Windows95man για τη Φινλανδία από τον πρώτο ημιτελικό και τους Megara για τον Άγιο Μαρίνο από τον δεύτερο. Το 2010 ο Tom Dice με το “Me and my guitar” κατέκτησε την πρώτη θέση στον ημιτελικό του, ενώ αντίστοιχη επίδοση είχε το 2016 η Dami Im με το “Sound of silence“.

11η Θέση- Μολδαβία (Α’ Ημιτελικός) & Γεωργία (Β’ Ημιτελικός)

Και η πτωτική τάση συνεχίζεται. Η 11η θέση στη σειρά εμφάνισης, αν και βρίσκεται στο δεύτερο μισό του ημιτελικού έχει μαζί με την δεύτερη και την τρίτη θέση το χειρότερο ποσοστό πρόκρισης στον τελικό (40,00%). Σε αυτή την κακή θέση θα βρεθούν φέτος η Natalia Barbu για τη Μολδαβία από τον πρώτο ημιτελικό και η Nutsa Buzaladze από τη Γεωργία από τον δεύτερο. Παρόλα αυτά, η Loreen με το “Euphoria” εμφανίστηκε σε αυτή τη θέση το 2012 και όχι μόνο κέρδισε τον ημιτελικό της, αλλά και ολόκληρο τον διαγωνισμό εκείνη τη χρονιά.

12η Θέση- Αζερμπαϊτζάν (Α’ Ημιτελικός) & Βέλγιο (Β’ Ημιτελικός)

Η 12η θέση στη σειρά εμφάνισης αποτελεί μια καλή θέση για τους διαγωνιζόμενους. Τρεις συμμετέχοντες έχουν κερδίσει αντίστοιχους ημιτελικούς διαγωνιζόμενοι από τη δωδέκατη θέση. Το 2009 η Yohanna με το “Is it true“, το 2015 η Polina Gagarina με το “A million voices” και το 2019 η Kate Miller-Heidke με το “Zero Gravity” κέρδισαν στους αντίστοιχους ημιτελικούς. Αυτή την παράδοση θέλουν να συνεχίσουν φέτος οι FAHREE feat. Ilkin Dovlatov από το Αζερμπαϊτζάν από τον πρώτο ημιτελικό και ο Mustii από το Βέλγιο από τον δεύτερο.

13η Θέση- Αυστραλία (Α’ Ημιτελικός) & Εσθονία (Β’ Ημιτελικός)

Ελαφρώς καλύτερα είναι τα ποσοστά πρόκρισης στον τελικό από την 13η θέση, η οποία αν και για πολλούς μπορεί να θεωρείται γρουσούζικη, εντούτοις έχει χαρίσει μία νίκη το 2015 του Måns Zelmerlöw με το “Heroes“. Με αυτή ως πυξίδα χαράσσουν φέτος πορεία για τον τελικό οι εκπρόσωποι της Αυστραλίας, Electric Fields από τον πρώτο ημιτελικό και οι 5MIINUST x Puuluup, για λογαριασμό της Εσθονίας από τον δεύτερο.

14η Θέση- Πορτογαλία (Α’ Ημιτελικός) & Ισραήλ (Β’ Ημιτελικός)

Η καλύτερη θέση (από τις φετινές) που θα μπορούσε να ζητήσει μια χώρα είναι η 14η. Με ποσοστό που αγγίζει το 76,67% η iolanda για λογαριασμό της Πορτογαλίας από τον πρώτο ημιτελικό και η Eden Golan από το Ισρα΄ήλ από τον δεύτερο θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να αποκλειστούν από τον τελικό του Σαββάτου. Δύο συμμετοχές έχουν κερδίσει εμφανιζόμενες σε αυτή τη θέση. Οι συμπαθέστατες γιαγιάδες του 2012 Buranovskiye Babushki με το “Party for everybody” και οι The Common Linnets με το “Calm After The Storm” το 2014, συμμετοχές που αμφότερες κέρδισαν στον ημιτελικό αλλά τερμάτισαν στη δεύτερη θέση του τελικού. 

15η Θέση- Λουξεμβούργο (Α’ Ημιτελικός) & Νορβηγία (Β’ Ημιτελικός)

Ελαφρώς χειρότερα είναι τα ποσοστά της 15ης θέση στη σειρά εμφάνισης των ημιτελικών. Οι 20 από τις 30 συμμετοχές που εμφανίστηκαν σε αυτή τη θέση προκρίθηκαν στον τελικό. Η TALI  για το Λουξεμβούργο από τον πρώτο ημιτελικό και οι Gåte για τη Νορβηγία από τον δεύτερο ημιτελικό θέλουν να γίνουν το νούμερο 21 και 22 αντίστοιχα. Στα θετικά της θέσης αυτής ακόμα η νίκη του Kristian Kostov με το “Beautiful Mess” το 2017 και η νίκη του Käärijä στον περσινό διαγωνισμό με το “Cha Cha Cha“.

16η Θέση- Ολλανδία (Β’ Ημιτελικός)

Στην τελευταία θέση, την 16η, του δεύτερου ημιτελικού συναντούμε την Ολλανδία. Μόλις 10 συμμετοχές σε σύνολο 28 έχουν αποκλειστεί από αυτή τη θέση και σίγουρα ο Joost Klein δεν σκέφτεται καν αυτό το ενδεχόμενο. Τρεις νικητές έχουν εμφανιστεί σε αυτή τη θέση. Το 2019 ο Duncan Laurence με το “Arcade“, το 2021 η Destiny με το “Je Me Casse” και ο Gjon’s Tears με το “Tout l’Univers“, αλλά και πέρσι οι Voyager με το “Promise” κατέκτησαν τη νίκη στον ημιτελικό τους.


Από το 2008 μέχρι και φέτος που έχουμε δύο ημιτελικούς, οι ημιτελικοί δεν είχαν τον ίδιο αριθμό συμμετοχών. Υπήρχαν ημιτελικοί με 19 συμμετοχές (πχ. 2008), αλλά και ημιτελικοί με 15 συμμετοχές (2014 & 2023). Ας αναφέρουμε επομένως ξεχωριστά τα ποσοστά για τις 2 τελευταίες θέσεις στην προσπάθειά μας να διαψεύσουμε το ρητό πως τα νούμερα είναι ο καλύτερος τρόπος για πεις ψέματα.

Προτελευταία θέση- Πορτογαλία (Α’ Ημιτελικός) & Νορβηγία (Β’ Ημιτελικός)

Όπως είναι λογικό, οι τελευταίες θέσεις στη σειρά εμφάνισης είναι οι ευνοημένες για την πρόκριση των συμμετοχών στον τελικό. Σε σύνολο 30 συμμετοχών, οι 23 που εμφανίστηκαν προτελευταίες προκρίθηκαν στον μεγάλο τελικό. Από την προτελευταία θέση, νίκη έχει πετύχει το 2021 ο Gjon’s Tears με το “Tout l’Univers” και η Cornelia Jakobs με το “Hold Me Closer” το 2022.

Τελευταία θέση- Λουξεμβούργο (Α’ Ημιτελικός) & Ολλανδία (Β’ Ημιτελικός)

Σκοπός κάθε διοργάνωσης είναι να έχει μια αξιομνημόνευτη συμμετοχή στο κλείσιμο των σόου των ημιτελικών. Μόλις τέσσερις συμμετοχές που εμφανίστηκαν τελευταίες στους ημιτελικούς τους δεν κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό εκείνης της χρονιάς. Επομένως, η τελευταία θέση φαντάζει ιδανική. Άλλωστε από αυτή τη θέση έχουν κερδίσει η Καλομοίρα το 2008 με το “Secret combination“, οι maNga με το “We Could Be The Same”το 2010, ο Λούκας Γιώρκας με τον Stereo Mike και το “Watch my dance” το 2011, η η Destiny με το “Je Me Casse” το 2021, αλλά και οι δύο περσινές συμμετοχές, ο Käärijä με το “Cha Cha Cha” και οι Voyager με το “Promise“.

* Τα έτη 2008 και 2009 η χώρα που προκρίθηκε στη 10η θέση καθορίστηκε αποκλειστικά και μόνο από την άποψη των κριτικών επιτροπών. Καθώς, το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι η πρόκριση, προσμετρήθηκαν και αυτά τα δύο έτη κανονικά στους υπολογισμούς.

Πόσο ρόλο παίζει τελικά η σειρά εμφάνισης;

Το τραγούδι και ο ερμηνευτής έχουν αναμφισβήτητα τον τελευταίο λόγο σε έναν διαγωνισμό τραγουδιού. Παρόλο που τα στατιστικά στοιχεία μπορεί να μην έχουν μεγάλη σημασία, οι διοργανωτές στοχεύουν στο να παρέχουν σε κάθε συμμετοχή το καλύτερο δυνατό. Άλλωστε, οι αντιπροσωπείες έχουν υποβάλει τις ιδέες τους για τη σκηνική παρουσίασει των συμμετοχών τους στο Μάλμε. Έτσι, μπορούμε να έχουμε μια πρώη ματιά του τι να περιμένουμε από τον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision τον Μάιο του επόμενου έτους.

Η σειρά εμφάνισης Ελλάδας και Κύπρου

Η Ελλάδα εμφανίζεται τρίτη στον δεύτερο ημιτελικό και η Κύπρος πρώτη στον πρώτο ημιτελικό. Όπως είδαμε και παραπάνω η Marina Satti με το “Zari” ξεκινάει το ταξίδι του από την τρίτη θέση του δεύτερου ημιτελικού, μια θέση που δίνει 40% ποσοστό πρόκρισης. Πριν από εμάς εμφανίζεται η Αλβανία, ενώ η Ελβετία βρίσκεται ακριβώς μετά από εμα΄ς. Η χώρα μας έχει ξαναεμφανιστεί στην τρίτη θέση του ημιτελικού το 2012 όταν και προκρίθηκε στον Μεγάλο Τελικό με την Ελευθερία Ελευθερίου και το “Aphrodisiac”.

Από την άλλη, η Κύπρος με την Silia Kapsis και το “Liar” εμφανίζεται στην πρώτη θέση του πρώτου ημιτελικού, μια θέση που δίνει 53,33% ποσοστό πρόκρισης. Την Κύπρο ακολουθεί στη σειρά εμφάνισης η Σερβία. Η Κύπρος έχει ξαναεμφανιστεί στην πρώτη θέση του ημιτελικού το 2019 με την Tamta και το “Replay” καταφέρνοντας να προκριθεί στον Μεγάλο Τελικό της διοργάνωσης.

Θεωρείτε πως η σειρά εμφάνισης των συμμετοχών παίζει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα;

Για όλα τα νέα της Eurovision 2024 καθώς και για αφιερώματα σχετικά με τον αγαπημένο μας διαγωνισμό μείνετε σταθερά στον OGAE Greece!

Ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramTikTokTwitter και YouTube για να μαθαίνετε τι συμβαίνει στον κόσμο της Eurovision!

Κωνσταντίνος Παππάς
Κωνσταντίνος Παππάς
Γεννήθηκε ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Ιουνίου. Ξεκίνησε να διαβάζει πριν πάει σχολείο από συμπόνοια. Έμαθε να γράφει εξίσου γρήγορα, αλλά πλέον ο γραφικός του χαρακτήρας και η ασθενής του μνήμη τον προδίδουν. Πολυσχιδής προσωπικότητα, προσπαθεί να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στα ενδιαφέροντα του. Πάθος του η Eurovision για την οποία αρθρογραφεί ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 2018 μέσα από το αγαπημένο του σωματείο, τον OGAE Greece. Στην καθημερινότητα του ομιλεί οικονομικά.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μακάρι να πάνε όλα καλά για την Ελλάδα μας, γιατι στατιστικά βρίσκεται και στον ημιτελικό που χει + μια χώρα παραπάνω (19 χωρες), έναντι του Α ημιτελικού (με 18 χώρες), οπότε ας ελπίσουμε με τη Μαρίνα μας, να “σπάσει” η όποια γκίνια της σειρας εμφάνισης.

  2. Σίγουρα δεν μας έδωσαν καλή σειρά εμφάνισης αλλά αν η σκηνική παρουσία είναι ξεχωριστή τότε δεν πρέπει να μας προβληματίζει τιποτα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ