Τα αναμνηστικά εμβλήματα των πόλεων που διοργάνωσαν τη Eurovision!

Ο κρίκος με περασμένα όλα τα εμβλήματα των πόλεων που διοργάνωσαν τη Eurovision από το 2007 μέχρι το 2019, περιμένει το έμβλημα του Ρότερνταμ (2021) για να παραθοδεί στο Τορίνο (25 Ιανουαρίου 2022, eurovision.tv)

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει φέτος η αναμονή για την ανακοίνωση της διοργανώτριας πόλης της Eurovision 2023, μια που λόγω του πολέμου υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να κατευθυνθούμε σε διαφορετική χώρα και όχι στη νικήτρια Ουκρανία.

Το βέβαιο είναι ότι τον προσεχή Ιανουάριο θα λάβει χώρα το καθιερωμένο τελετουργικό Ανταλλαγής του Εμβλήματος της Διοργανώτριας Πόλης (Host City Insignia Exchange), ταυτόχρονα με την κλήρωση για την κατανομή των χωρών που θα συμμετάσχουν στους δύο ημιτελικούς.

Πρόκειται για μια όμορφη παράδοση που ξεκίνησε από τη διοργάνωση του Ελσίνκι το 2007. Η κάθε πόλη παραδίδει στην επόμενη διοργανώτρια ένα αναμνηστικό έμβλημα, το οποίο περνιέται σε έναν γιγάντιο κρίκο κλειδιών. To κόνσεπτ ανέλαβαν οι Φινλανδοί σχεδιαστές ANTEEKSI μαζί με τον σχεδιαστή κοσμημάτων Taru Tonder. Επάνω στον κρίκο έχουν χαρακτεί όλες οι διοργανώτριες πόλεις από το 1956 μέχρι το 2006. Οι διαστάσεις του εμβλήματος δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 20×20 cm. Για όλη την επόμενη χρονιά, ο κρίκος παραμένει σε κάποιο σημαντικό δημόσιο κτίριο, κατά κανόνα το Δημαρχείο της πόλης που διοργανώνει τη Eurovision.

O κρίκος αυτή τη στιγμή είναι ήδη πολύ βαρύς, κι ας έχει μόνο 14 εμβλήματα για την ώρα. Ας δούμε με τη σειρά τα όμορφα αναμνηστικά που επέλεξαν οι διοργανώτριες πόλεις να παραδώσουν στους επόμενους:

2007 ΕΛΣΙΝΚΙ

Διάφανο τετράγωνο μπρελόκ με φωτογραφία της κεντρικής πλατείας του Ελσίνκι

2008 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Ασημένια θήκη CD με μια κλειδαρότρυπα στη μέση, απ’ όπου φαίνεται η συμβολή των ποταμών Δούναβη και Σάβα

Belgrade Insignia - Slavisa Savic - IDEAMAN
Δημιουργία του Slavisa Savic

2009 ΜΟΣΧΑ

Μπαλαλάικα (παραδοσιακό μουσικό όργανο) με ζωγραφισμένο το logo της Eurovision 2009

Ο Δήμαρχος της Μόσχας παραλαμβάνει από τον Δήμαρχο του Βελιγραδίου τον κρίκο με τα δύο πρώτα εμβλήματα (10 Δεκεμβρίου 2008, eurovision.tv).

2010 ΟΣΛΟ

Δυο ενωμένες νότες, με αξία 16ων, σε χρυσό μεταλλικό χρώμα

2011 ΝΤΥΣΣΕΛΝΤΟΡΦ

Ο Μαύρος Πύργος του Ρήνου, το σημαντικότερο αξιοθέατο της διοργανώτριας πόλης

Ο Μαύρος Πύργος του Ρήνου, ή Rheinsturm, έγινε το έμβλημα της πόλης για τη Eurovision 2011

2012 ΜΠΑΚΟΥ

Ένα ξύλινο πιόνι σκακιού, ένας αξιωματικός, με το logo της φωτιάς που χαρακτήρισε τη Eurovision 2012, αλλά και χαραγμένο το σλόγκαν ‘Light your fire’

Από αριστερά προς τα δεξιά: 2011 Ντύσσελντορφ (Πύργος του Ρήνου), 2012 Μπακού (αξιωματικός), 2009 Μόσχα (μπαλαλάικα), 2007 Ελσίνκι (μπρελόκ), 2008 Βελιγράδι (θήκη CD), 2010 Όσλο (νότες), 2013 Μάλμε (πεταλούδα) – (EscKaz)

2013 ΜΑΛΜΕ

Μπρελόκ σε σχήμα πεταλούδας, το logo της Eurovision 2013

2014 ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

Οβάλ μεταλλική πλάκα με χαραγμένη επάνω τη Μικρή Γοργόνα

Τα εμβλήματα αλλάζουν χέρι, από τη Δήμαρχο της Κοπεγχάγης στον Δήμαρχο της Βιέννης. Αριστερά φαίνεται το οβάλ έμβλημα με τη Μικρή Γοργόνα.

2015 ΒΙΕΝΝΗ

Ένας κόκκινος δίσκος βινυλίου με χρυσό κέντρο, όπου απεικονίζεται η πόλη της Βιέννης

Τα εμβλήματα των προηγούμενων πόλεων σε έκθεση στο Δημαρχείο της Βιέννης το 2015

2016 ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

Μπρούντζινο κλειδί με το Δημαρχείο της Στοκχόλμης να απεικονίζεται στο κέντρο

Η παράδοση από τη Στοκχόλμη στο Κίεβο. Στο κέντρο το έμβλημα της Βιέννης (2015, κόκκινος δίσκος), αριστερά το έμβλημα της Στοκχόλμης (2016, μπρούντζινο κλειδί)

2017 ΚΙΕΒΟ

Άλλο ένα μπρούνζτινο κλειδί, με περασμένο ένα χάντρινο βραχιόλι με το μοτίβο των παραδοσιακών κοσμημάτων (Namysto) επάνω, τα οποία ήταν και το logo της Eurovision 2017

2018 ΛΙΣΑΒΩΝΑ

Άλλο ένα κλειδί, ασημένιο αυτή τη φορά, με τον θυρεό της πόλης της Λισαβώνας στο επάνω μέρος

Ο Δήμαρχος της Λισαβώνας παραδίδει στον Δήμαρχο του Τελ Αβίβ – το ασημένιο κλειδί της Λισαβώνας φαίνεται στο κέντρο της αρμαθιάς (eurovision.tv)

2019 ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Κι άλλο κλειδί, πολύ ξεχωριστό όμως, με πολύχρωμες χαρούμενες απεικονίσεις διάφορων αξιοθέατων της πόλης του Τελ Αβίβ

Το πολύχρωμο κλειδί του Τελ Αβίβ παραδίδεται στο Ρότερνταμ, όπου θα μείνει για 2 χρόνια (eurovision.tv)

2021 ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ

Ένα πράσινο φτυάρι από ανακυκλωμένο πλαστικό, με παραστάσεις του λιμανιού του Ρότερνταμ και τον θυρεό της πόλης.

Το οικολογικό φτυάρι του Ρότερνταμ έρχεται να βαρύνει κι άλλο τον κρίκο με τα εμβλήματα και να παραδοθεί στο Τορίνο (25 Ιανουαρίου 2022 – eurovision.tv)

2022 ΤΟΡΙΝΟ

Μένει πλέον να περιμένουμε μέχρι τις αρχές του 2023 για να δούμε τι φιλοτέχνησαν οι Ιταλοί για να παραδώσουν στους επόμενους διοργανωτές.


Μείνετε συντονισμένοι στον ogaegreece.com για όλα τα νέα σχετικά με την επόμενη διοργάνωση!

Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Μοριακή βιολόγος και παρ' ολίγον μουσικός. Ασχολούμαι με τη Eurovision από παιδάκι και τη λατρεύω τόσο για τη μουσική όσο και για όσα πρεσβεύει ο αγαπημένος μας διαγωνισμός: ειρήνη, αποδοχή, κατανόηση, αγάπη. /////// Studied music, only to become a molecular biologist. I have been involved with Eurovision since I was a child and I love it both for the music and for what our beloved contest stands for: peace, acceptance, understanding, love.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ