Eurovision 2023: Τα αναλυτικά αποτελέσματα των ημιτελικών!

📸 Sarah-Louise Bennett /EBU

Λίγες ώρες πριν, ο 67ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision πέρασε στην ιστορία χαρίζοντας στην Ουκρανία την 3η της νίκη! Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Μεγάλου Τελικού μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ. Αφού ολοκληρώθηκε ο Μεγάλος Τελικός, ανακοινώθηκαν και επίσημα τα αναλυτικά αποτελέσματα των δύο ημιτελικών!

Ως γνωστόν, τα αναλυτικά αποτελέσματα παραμένουν κρυφά μέχρι και την ολοκλήρωση του Μεγάλου Τελικού για να μην επηρεάσουν τον κόσμο. Μετά το πέρας λοιπόν του διαγωνισμού, βγήκαν στην δημοσιότητα αναλυτικά τα αποτελέσματα και των δύο ημιτελικών!

Νικήτρια του 1ου Ημιτελικού ήταν η Φινλανδία, ενώ του 2ου Ημιτελικού ήταν η Αυστραλία!

Αναλυτικά, η κατάταξη των χωρών του Πρώτου Ημιτελικού είχε ως εξής:

Η κατανομή των ψήφων ανά χώρα φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Αναλυτικά, η κατάταξη των χωρών του Δεύτερου Ημιτελικού είχε ως εξής:

Η Ελλάδα διαγωνίστηκε στον 2ο ημιτελικό και αποκλείστηκε, αφού κατέλαβε την 13η θέση με συνολικά 14 βαθμούς, τους οποίους έλαβε από Κύπρο (12) και Αρμενία (2). Η Κύπρος, επίσης από τον 2ο ημιτελικό, προκρίθηκε από την 7η θέση με 94 βαθμούς, ανάμεσα στους οποίους ένα 12άρι από την Ελλάδα και δύο 10άρια από Αυστραλία και Αρμενία.

Η κατανομή των ψήφων ανά χώρα φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:


Ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramTikTokTwitter και YouTube για να μαθαίνετε τι συμβαίνει στον κόσμο της Eurovision!

Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Μοριακή βιολόγος και παρ' ολίγον μουσικός. Ασχολούμαι με τη Eurovision από παιδάκι και τη λατρεύω τόσο για τη μουσική όσο και για όσα πρεσβεύει ο αγαπημένος μας διαγωνισμός: ειρήνη, αποδοχή, κατανόηση, αγάπη. /////// Studied music, only to become a molecular biologist. I have been involved with Eurovision since I was a child and I love it both for the music and for what our beloved contest stands for: peace, acceptance, understanding, love.

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είναι προφανές ότι τα σουηδικά τραγούδια από τα απομεινάρια του Melodifestivalen, ΔΕΝ αρέσουν στο κοινό. Ως πότε το ΡΙΚ θα επενδύει σε συμμετοχές made by IKEA; Ούτε η φετινή συμμετοχή πήγε καλά στην τηλεψηφοφορία… πήρε τη 12η θέση χάρη στις επιτροπές και στον εξαιρετικό Λάμπρου.

    • 11η θέση στην τηλεψηφοφορία πάντως είναι μια επιτυχία για την Κύπρο… Συμφωνώ βέβαια ότι το ΡΙΚ πρέπει λίγο να το πάρει αλλιώς και να επενδύσει σε φρέσκα και ντόπια ταλέντα, αλλά η Κύορς σπάνια φιγουράρει τόσο κοντά στη δεκάδα του τελικού. Άσε που μπορεί να πήρε παραπάνω βαθμούς από τις επιτροπές αλλά εκεί ήταν 13η, δηλαδή σε χαμηλότερη κατάταξη από ότι στο televoting…

  2. Μπράβο στη γερουσία της ΕΡΤ που οι επιλογές της τα πηγαίνουν κάθε χρόνο και καλύτερα (…) στο κοινό!!!

  3. Δηλαδή η Ελλάδα αν δεν έπαιρνε το 12αρι της Κύπρου, μιλάμε για τρελό πάτος! Χειρότερα από argo κ Γιάννα Τερζή

  4. Είναι τρελό η χώρα μας σε επίπεδο επιτροπής, να δίνει σε ένα μη αξιόλογο τραγούδι, όπως αυτό του Βελγίου 12 βαθμούς. Της Κύπρου ήταν παρασάγγας καλύτερο! Ντροπή στη χείριστη των επιτροπών! Να έδιναν 12 στο Ισραήλ και 10 στη Κύπρο, θα συμβιβαζόμουνα κάπως αν το 8αρι πήγαινε Πολωνία…..

  5. Καταρχάς να πω ότι θεωρώ πως πρέπει οι χώρες που δεν περνάνε στον τελικό να δημοσιοποιείται η θέση που πήραν και οι πόντοι, αμέσως μετά την ανακοίνωση των φιναλίστ, όπως είχε γίνει στη Eurovision 2004. Ευκαιρία του χρόνου, 20 χρόνια πια μετά την Eurovision 2004, να το επαναφέρουν. Από εκεί και πέρα, να τα πάρουμε λίγο αναλυτικά, ξεκινώντας αντίστροφα όμως, δηλ από τον δικό μας ημιτελικό.
    Άγιος Μαρίνος: Πριν τον διαγωνισμό είχα πει ότι το Σαν Μαρίνο πάει καρφί για τελευταία θέση, ζήτημα είναι να γλιτώσει το 0. Όταν είδα την εμφάνιση live θεώρησα ότι μπορεί να σωθεί, και να τερματίσει η Ρουμανία τελευταία. Αυτό εν μέρει έγινε, αλλά το Σαν Μαρίνο την πάτησε γιατί εμφανίστηκε αργότερα, και έτσι λογίζεται αυτό ως τελευταία θέση. Θεωρώ ότι άξιζε να πάρει λίγους πόντους, αλλά προφανώς τα άλλα δύο ροκ κομμάτια (Σλοβενία και Αυστραλία) το εξαφάνισαν.
    Ρουμανία: Αυτό το τραγούδι μου άρεσε και θεωρούσα πως μπορούν να το βελτιώσουν σε σχέση με ότι είδαμε στον ρουμανικό τελικό. Πίστευα πως μπορούσαν να μας προσφέρουν κάτι α λα Μολδαβία 2015. Δυστυχώς όχι μόνο δεν το βελτίωσαν, αλλά το κατέστρεψαν σκηνοθετικά, αλλά και με το ανούσιο revamp που του έκαναν για τη live εμφάνιση. Τουλάχιστον θα είναι καλό μάθημα για όσους λένε ότι κάποιες χώρες δεν θα τερματίσουν ποτέ τελευταίες λόγω διασποράς. Ε λοιπόν όχι, αν δεν έχεις κομμάτι, δεν θα σε ψηφίσει κανείς. Νομίζω επίσης ότι είναι η 1η φορά στα χρονικά που 2 συμμετοχές σε έναν ημιτελικό τερματίζουν και οι 2 με 0 βαθμούς.
    Δανία: Αυτό ήταν μεγάλο σοκ. Εγώ το περίμενα ότι δεν θα περάσει, αλλά θεωρούσα πως θα πήγαινε καλύτερα από Ελλάδα, αν και στη studio version της Ελλάδας μου άρεσε πιο πολύ και το είχα πει. Το ότι δεν πήρε ούτε καν από Ισλανδία 12 ή εστω ένα 10 ή 8, το καθιστά μια από τις χειρότερες συμμετοχές της χώρας προφανώς, αν και έχουν υπάρξει και άλλες συμμετοχές που τερμάτισαν πιο χαμηλά στην κατάταξη, όπως η Δανία 2016, αλλά φυσικά είχε πάρει περισσότερους πόντους τότε.
    Ελλάδα: Τι να πρωτοπείς. Θα πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Κύπρο που μας τίμησε με το 12άρι της για άλλη μια φορά. Το κυπριακό κοινό στηρίζει σταθερά Ελλάδα ό,τι κι αν στείλει, ακόμα και στους Argo είχαν δώσει το 12άρι τους. Δυστυχώς δεν τους ανταμείψαμε στον τελικό, ως επιτροπή δηλ, και να πεις ότι δώσαμε το 12 στην Σουηδία ή την Ιταλία, να πεις οκ, στο Βέλγιο; Που ουσιαστικά δεν άρεσε καν στους Βέλγους, αφού στον εθνικό τους τελικο΄ δεν κέρδισε ούτε το βελγικό κοινό ούτε την επιτροπή. Τι να πω. Ένα επίσης μεγάλο ευχαριστώ και στην Αρμενία, που συνεισέφερε και αυτή το κάτι τις της, όπως είχε κάνει και το ’16. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΥΠΡΟΣ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΡΜΕΝΙΑ! Τώρα, το πως “καταφέραμε” με τόσους συμμάχους (Αλβανία, Ρουμανία, Άγιος Μαρίνος, Γεωργία) να πάρουμε συνολικά 14 πόντους (12+2), αυτό θα το αναλύσουμε άλλη στιγμή.
    Γεωργία: Εγώ πίστευα ότι η Γεωργία έχασε στον πόντο την πρόκριση, ή γενικά ήταν πολύ κοντά. Δυστυχώς στάθηκε πολύ άτυχη η Iru εν τέλει. Ελπίζω η Γεωργία να μην αποχωρήσει το ’24. Δεν θα έχει άδικο, αλλά θα ήθελα να μείνει και να το παλέψει.
    Ισλανδία: Οι Ισλανδοί εν αντιθέσει θα πρέπει να είναι πολύ χαρούμενοι. Οκ, δεν πέρασαν, και δεν ήταν και κοντά στην πρόκριση καν, αλλά με μια πολύ λιτή συμμετοχή, και λίγο forgettable, κατόρθωσαν να είναι πρώτοι από τους μη προκριθέντες, αφήνοντας πίσω τους χώρες με περισσότερους συμμάχους και διαχρονικά καλύτερα σκορ στο κοινό. Χώρια ότι ξεπάστρεψαν την έτερη σκανδιναβική -κατ’ όνομα σκανδιναβική, όπως και η Ισλανδία βέβαια, νομίζω πιο δόκιμος είναι ο όρος νορδικε΄ς χώρες, αλλά δεν χρησιμοποιείται πολύ- Δανία. Το hype για την Ισλανδία ζει και βασιλεύει.
    Εσθονία: Νόμιζα ότι πέρασε οριακά, ίσως και στο tiebreak με τη Γεωργία. Οριακά μεν πέρασε, ως 10η δηλ, αλλά το να αφήσεις την 11η 30 πόντους πίσω, δεν το λες ακριβώς οριακή πρόκριση, νομίζω ότι είναι και από τις μεγαλύτερες διαφορές διαχρονικά αυτή η απόσταση 10ης-11ης σε αυτόν τον ημιτελικό.
    Αλβανία: Η 9η θέση είναι η απόδειξη του ότι η Αλβανία δεν είχε συμμάχους στον ημιτελικό. Δηλ είναι λίγο οξύμωρο να τερματίζεις στην 9η θέση σε ένα ημιτελικό 16 χωρών, και στον τελικό να τερματίζεις στη 10η θέση (έστω με πενιχρό σκορ) σε σύνολο 26 διαγωνιζομένων. Μπράβο πάντως στην Αλβανία, έβαλε τα γυαλιά σε παρα πολλούς!
    Βέλγιο: Δεν έχω να πω κάτι, είχε ρεύμα αυτήν την περίοδο, πέρασε σε σχετικά καλή θέση (δεδομένων των συνθηκών) και στάθηκε εξαιρετικά τυχερό στον τελικό. Θεωρώ μόνο πως είναι άδικο για άλλες βελγικές συμμετοχές που ήταν σαφώς καλύτερες διαχρονικά.
    Κύπρος: Εγώ ομολογώ περίμενα να πάει καλύτερα στον ημιτελικό η Κύπρος. Δεδομένου ότι κανείς από τους συμμάχους δεν ψήφισε Ελλάδα, θεωρώ πως θα μπορούσε να μαζέψει σωρρηδόν αυτές τις ψήφους και να φιγουράρει ακόμα και σε top 3, αλλά σημασία έχει τι συνέβη στον τελικό, κανείς δεν θα θυμάται τι έγινε στον ημιτελικό.
    Αρμενία: Η Αρμενία την πάτησε λόγω σειράς εμφάνισης. Αν είχε βγει πιο μετά θα πήγαινε καλύτερα, με δεδομένο το 100% televoting.
    Σλοβενία: Αναμενόμενο
    Λιθουανία: Λιγότερο αναμενόμενο, αλλά γι αυτόν τον ημιτελικό δεν είναι έκπληξη. Πρόκειται για την χώρα που στο “σφαγείο” του 2013 (α ημιτελικός) είχε τερματίσει 5η στο κοινό με το ‘Something’, οπότε βάσει αυτού καμία έκπληξη.
    Πολωνία: Αυτό είναι η απόδειξη του τι συμβαίνει όταν δουλεύεις σκληρά. Μπορεί να μην θεωρώ κάτι ιδιαίτερο το κομμάτι, μάλλον κακό κοπιάρισμα του Cool Me Down της Margaret, αλλά με το που είδα την εμφάνιση του ημιτελικού είπα ότι μας εξαφάνισε, διότι έβγαινε μετά από εμάς και φαινόταν εξαιρετικά δουλεμένη συμμετοχή, ειδικά σε σχέση με το τι είχε προηγηθεί δυστυχώς.
    Αυστρία: Το είχαν πει κάποιοι, και εδώ στο site νομίζω, ότι η Αυστρία μπορεί να χάσει την πρωτιά από την Αυστραλία. Έτσι κι έγινε. Αν στεναχωρήθηκα για μια χώρα φέτος είναι η Αυστρία, κυρίως για το τι έγινε στον τελικό. Από την άλλη βε΄βαια, είχε να πάει τελικό από το ’18, οπότε κάτι είναι κι αυτό.
    Αυστραλία: Τελικά είναι της μοίρας της Αυστραλίας να πηγαίνει καλά στα ημιτελικά και να πατώνει στον τελικό, στο σκέλος του κοινού πάντα. Το περυσινό σκορ στον τελικό, με το αντίστοιχο του ημιτελικού, καθώς και το πλασάρισμα του κοινού το ’18 σε ημιτελικό και τελικό αντίστοιχα εξηγούν κατά κάποιον τρόπο το πως από την πρωτιά του (αδύναμου) ημιτελικού κατέληξε στην 20η θέση του τελικού (στο κοινό).

    Και εκεί που λέγαμε ότι μια, το πολύ δύο χώρες αυτού του ημιτελικού να μπουν 10άδα στον τελικό, τελικά είχαμε 3, όλες όμως λόγω επιτροπών (Βέλγιο, Εσθονία, Αυστραλία). Θα είναι ένας διαγωνισμός που θα τον θυμόμαστε για πολλά χρόνια. Στο televoting του τελικού οι 2 χώρες από τον β’ ημιτελικό που κατόρθωσαν να μπουν 10΄αδα ήταν η Πολωνία (8η) και η Αλβανία (10η).

    • Στον α ημιτελικό τα πράγματα ήταν μάλλον πιο αναμενόμενα.
      Μάλτα: Αυτό είναι μια εξαίρεση. Θεωρούσα πως η Μάλτα ήταν εκτός για λίγους πόντους, και θεωρούσα πιθανότερο να έχει τερματίσει 11η. Ήταν ένα σοκ.
      Αζερμπαϊτζάν: Πίστευα πως η Ιρλανδία θα ήταν η σωτήρας του Αζερμπαϊτζάν, αλλά τελικά σώθηκε από τη Μάλτα. Δεδομένου ότι πέρυσι, σε ημιτελικό με 18 χώρες και μάλλον περισσότερες συμμάχους (και με καλύτερο κατ’εμέ κομμάτι) πήρε το απόλυτο κουλούρι, το ότι δεν πήρε φέτος 0 και κυρίως το ότι δεν τερμάτισε στην τελευταία θέση του ημιτελικού είναι ένα μικρό θαύμα και θα πρέπει να κάνουν μια δωρεά σε Κροατία, Ισραήλ και Λετονία (κυρίως σε αυτή ) που το ψήφισαν.
      Ολλανδία: Πολύ κρίμα η Ολλανδία. Τελικά αν κάτι ξεκινήσει στραβά, δεν έχει καλό τέλος. Και ήταν τόσο ωραίο κομμάτι (στη studio version). Τουλάχιστον, σε απόλυτους αριθμούς, τερμάτισε ψηλότερα από την συμμετοχή του ’15, που νομίζω ήταν 14η, αλλά τότε ο ημιτελικός είχε 16 χώρες νομίζω. Οπότε στα ίδια είναι πάνω κάτω. Κρίμα και πάλι.
      Ιρλανδία: Η Ιρλανδία να μην το πει ούτε του παπά. Ήταν η μόνη χώρα που όλοι είχαν δεδομένο πως θα μείνει εκτός, και με μόλις 10 πόντους, κατάφερε να αφήσει πίσω της άλλες 3 χώρες, και 2 εξ αυτών (Ολλανδία, Μάλτα) με σαφώς καλύτερα κομμάτια. Μιας που τη γλίτωσε, ελπίζω να το πάρει πιο σοβαρά του χρόνου, και αν συμβεί αυτό, είμαι πεπεισμένος πως η νίκη (στο σύνολο, του τελικού) δεν αργεί. Αντε να δούμε
      Λετονία: Και ναι είμαι πολύ χαρούμενος γι αυτό. Θα ήμουν πολύ πιο χαρούμενος αν πέρναγε, αλλά το ότι έφτασε τόσο κοντά στην πρόκριση, με τις άλλες βαλτικές στον άλλο ημιτελικό, δείχνει το πόσο καλή ήταν η συμμετοχή αυτή. Ελπίζω να μην το βάλουν κάτω και να στείλουν κάτι αντάξιο και καλύτερο του χρόνου
      Σερβία: Στον Β ημιτελικό ήθελες πάνω από 70 πόντους να προκριθείς, στον Α’ με το μέσο 50αράκι, περνούσες με άνεση. Δυστυχώς αυτό το κομμάτι δεν δούλεψε στη μεγάλη σκηνή, ενώ είχε προοπτικές. Κρίμα.
      Πορτογαλία: Οι 70+ πόντοι είναι εντυπωσιακοί γι αυτό το κομμάτι. Και μόνο η πρόκριση καθ’αυτήν ήταν εντυπωσιακή, πολλώ δε μάλλον το σκορ.
      Κροατία: Αναμενόμενο
      Ελβετία: Αν και ακόμα δεν μου κάνει κλικ ούτε σαν κομμάτι, ούτε σαν παρουσίαση, είχα καταλάβει ότι δεν είχε περάσει 10ο. Το ότι πέρασε και την Κροατία είναι κατόρθωμα, αν και, εν αντιθέσει με την Κροατία, δεν είχε λίγους συμμάχους, καταρχάς είχε όλες τις γειτόνισσες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία).
      Νορβηγία: Η απόδειξη του ότι και η σειρά εμφάνισης, αλλά και η ερμηνεία μετράει. Η εμφάνιση της Alessandra στον τελικό ήταν κατά πολύ ανώτερη του ημιτελικού και αποτυπώθηκε στη βαθμολογία. Δυστυχώς στο jury rehearsal της Παρασκευής δεν είχε πάει καλά.
      Μολδαβία: Αναμενόμενο. Δεν θα εκπλησσόμουν αν τερμάτιζε και πιο ψηλά, αλλά ήταν και δύσκολο σε φιλοδυτικό ημιτελικό. Άλλωστε αν το συγκρίνεις με τη γειτόνισσα Ρουμανία, ασ’τα να πάνε.
      Τσεχία: Αναμενόμενο. Δυστυχώς στον τελικό, στο κοινό, του κόστισε ότι βγήκε μετά τον τυφώνα Kaarija.
      Ισραήλ: Αναμενόμενο. Ήταν η Chanel του ’23. Ή και η Φουρέιρα του ’23, ό,τι προτιμάει καθένας, με τη διαφορά βέβαια ότι η Φουρέιρα και η Chanel πήγαν καλύτερα στο κοινό στον τελικό.
      Σουηδία: Νομίζω όλοι είχαν συμφωνήσει στο ότι η Φινλανδία κέρδισε τον ημιτελικό και το ζήτημα ήταν τι θα γίνει στον τελικό.
      Φινλανδία: Ό,τι είπα για Σουηδία.

      • μπράβο για την ανάλυση που έκανες,μακάρι οι περισσότεροι που μπαίνουν στα eurofan σάιτ να ήταν έτσι και οχι να έμπαιναν,να πέταγαν μια βλακεία και να έφευγαν,στο Βέλγιο απλά να πω οτι δεν είναι θέμα των επιτροπών για τις προηγούμενες συμμετοχές που κάποιες όντως άξιζαν κάτι καλύτερο αλλά το κοινό,το οποίο δύσκολα θα ανταμείψει μια μπαλάντα όσο και ποιοτική να είναι,αυτό είναι το πρώτο κακό του κοινού,το δεύτερο είναι οτι την Αυστραλία στον τελικό δεν την ψηφίζει με τίποτα,τρίτον δυστυχώς δεν στηρίζει το κοινό τις big five και ελπίζω να μην εκνευριστούν και αρχίσουν να στέλνουν τρολιές όπως έκαναν απο το 2000 μέχρι το 2014,γιατί τα τελευταία χρόνια κάνουν και αυτές μεγάλη προσπάθεια για την ποιοτική ενίσχυση του θεσμού,έβαλα όλα τα αρνητικά του κοινού,για να δούμε οτι δυστυχώς δεν πρέπει να μας φταίνε συνέχεια οι επιτροπές.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ