EUROVISION 2023: Η Loreen νικήτρια για δεύτερη φορά! – Έβδομο βραβείο για τη Σουηδία!

Σάββατο 13 Μαΐου 2023 / Ουσιαστικά ξημερώματα Κυριακής 14 Μαΐου 2023. Ο Μεγάλος Τελικός της Eurovision 2023 ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά αναδεικνύοντας μεγάλη νικήτρια

Η βραδιά ξεκίνησε στις 22:00 ώρα Ελλάδος ακριβώς. Μέσω video οι περσινοί νικητές Kalush Orchestra μας τραγουδούν μέσα στα βαγόνια και στις σκάλες του μετρό του Κίεβου το περσινό νικητήριο «Stefania» σε μια καινούργια εκδοχή. Tο συγκρότημα εμφανίζεται στη σκηνή της M&S Bank Arena του Λίβερπουλ, εκεί όπου φιλοξενείται φέτος ο διαγωνισμός και ακόμη ένα τραγούδι από το ουκρανικό συγκρότημα ακούγεται. Είναι το «Changes», το τελευταίο τους single. Τη σκυτάλη παίρνει η καθιερωμένη παρέλαση των φιναλίστ του διαγωνισμού. Οι είκοσι έξι φετινοί καλλιτέχνες εμφανίζονται στη σκηνή ένας-ένας κρατώντας τις σημαίες τους και το κοινό τους υποδέχεται θερμά. Εμβόλιμα, οι Go_A, η Jamala, η Tina Karol και η Verka Serduchka τραγουδούν τις συμμετοχές τους στη Eurovision σε πιο σύγχρονες εκδοχές.

Μόλις ένα τέταρτο μετά τις δέκα, και στη σκηνή βλέπουμε τέσσερα άτομα. Είναι οι παρουσιάστριες Alesha Dixon, Hannah Waddingham και Julia Sanina αλλά μαζί τους για απόψε είναι και ο καυστικός, Ιρλανδικής καταγωγής, ηθοποιός και τηλεοπτικός παρουσιαστής, Graham Norton. Οι τέσσερις τους καλώς ορίζουν κοινό και τηλεθεατές και σημάνουν την έναρξη του διαγωνιστικού μέρους της βραδιάς.

Στη πρώτη θέση ανοίγοντας την αυλαία του διαγωνιστικού μέρους άνοιξε η Αυστρία ενώ έκλεισε η διοργανώτρια Αγγλία (Ηνωμένο Βασίλειο).

Με τη σειρά που εμφανίστηκαν, οι είκοσι έξι συμμετοχές του αποψινού τελικού ήταν οι:

Σειρά εμφάνισηςΧώραΤραγούδιΚαλλιτέχνης
1Αυστρία“Who the Hell Is Edgar?”Teya and Salena
2Πορτογαλία“Ai coração”Mimicat
3Ελβετία“Watergun”Remo Forrer
4Πολωνία“Solo”Blanka
5Σερβία“Samo mi se spava” Luke Black
6Γαλλία“Évidemment”La Zarra
7Κύπρος“Break a Broken Heart”Andrew Lambrou
8Ισπανία“Eaea”Blanca Paloma
9Σουηδία“Tattoo”Loreen
10Αλβανία“Duje”Albina and Familja Kelmendi
11Ιταλία“Due vite”Marco Mengoni
12Εσθονία“Bridges”Alika
13Φινλανδία“Cha Cha Cha”Käärijä
14Τσεχία“My Sister’s Crown”Vesna
15Αυστραλία“Promise”Voyager
16Βέλγιο“Because of You”Gustaph
17Αρμενία“Future Lover”Brunette
18Μολδαβία“Soarele și luna”Pasha Parfeni
19Ουκρανία“Heart of Steel”Tvorchi
20Νορβηγία“Queen of Kings”Alessandra
21Γερμανία“Blood & Glitter”Lord of the Lost
22Λιθουανία“Stay”Monika Linkytė
23Ισραήλ“Unicorn”Noa Kirel
24Σλοβενία“Carpe Diem”Joker Out
25Κροατία“Mama ŠČ!”Let 3
26Ηνωμένο Βασίλειο“I Wrote a Song”Mae Muller

Αφού ολοκληρώθηκε το διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς, ακολούθησε το καθιερωμένο recap video μέσω του οποίου μπορούσαμε να θυμηθούμε όλες τις διαγωνιζόμενες συμμετοχές αλλά και να μάθουμε πληροφορίες για τη ψηφοφορία. Μέχρι να ψηφίσει ο κόσμος, το κοινό και μερικές χώρες (εμείς όχι!) απολαύσανε το λεγόμενο interval act (διάλειμμα) το οποίο περιλάμβανε πολλά και διάφορα!

Σε πρώτη φάση, στη σκηνή εμφανίστηκε το… καμάρι του Ηνωμένου Βασιλείου,  Sam Ryder ο οποίος συνοδευόμενος από τον drummer των Queen Roger Taylor ερμήνευσε το νέο του single “Mountains”. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι το μπαλέτο που συνόδευσε το act στη σκηνή αποτελούταν από άτπομα με ορατές σωματικές αναπηρίες. Δεύτερο act ήταν το “Liverpool songbook” μια σειρά από αγαπημένα αγγλικά τραγούδια ερμηνευμένα από διάφορους eurostars.

Αναλυτικά ερμηνεύτηκαν τα παρακάτω:

. Imagine – John Lenon | Mahmood (Ιταλία 2019, 2022)

. “You spin me ’round” – Dead or alive | Netta (Ισραήλ 2018)

. “Whole again” – Atomic Kitten |  Dadi Freyr (Ισλανδία 2020, 2021)

. “I turn to you” – Melanie C (Spice Girls) | Cornelia Jakobs (Σουηδία 2022)

Η Sonia εμφανίστηκε για να ερμηνεύσει το “Better the devil you know” το οποίο 30 χρόνια πριν εκπροσώπησε το Ηνωμένο Βασίλειο στη Eurovision ενώ το act αυτό έκλεισε με τον νικητή της Eurovision 2019 Duncan Laurence ο οποίος ερμήνευσε τον ύμνο του Liverpool “You’ll never walk alone”.

Λίγο αργότερα, ξεκίνησε η διαδικασία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων…

Αποτελέσματα

Σε πρώτη φάση ανακοινώθηκαν αναλυτικά οι βαθμοί των κριτικών επιτροπών από τις 37 διαγωνιζόμενες χώρες. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις στη κορυφή του πίνακα βρέθηκε η Σουηδία με 340 βαθμούς. Στη 2η θέση τερμάτισε το Ισραήλ με 177 βαθμούς, στη 3η θέση η Ιταλία με 176 – μόλις ένα βαθμό διαφορά – ενώ τη πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν η Φινλανδία με 150 βαθμούς και η Εσθονία με 146 βαθμούς. Η Κύπρος τερμάτισε στην 13η θέση με 68 βαθμούς. Ιδιαίτερη έκπληξη προκάλεσε η επιτροπή της Ελλάδας η οποία έδωσε στη Κυπριακή συμμετοχή μόνο 4 βαθούς αντί για το καθιερωμένο 12άρι…

Αμέσως μετά, προσμετρήθηκαν οι ψήφοι του κοινού. Η ανακοίνωση έγινε συγκεντρωτικά για τη κάθε χώρα, ξεκινώντας από αυτήν που πήρε τους λιγότερους βαθμούς στις επιτροπές και συνέχισε λέγοντας. Πρώτη θέση στο κοινό πήρε η Φινλανδία έχοντας συγκεντρώσει 376 βαθμούς! Στη 2η θέση του κοινού τερμάτισε η Σουηδία με 243 βαθμούς ενώ ιδιαίτερα “χρήσιμη” ήταν η βαθμολογία του κοινού για τη Νορβηγία και τη Κροατία αφού τις ανέβασαν αρκετές θέσεις! Πέμπτο στο κοινό το Ισραήλ. Επίσης ψηλά λόγω κοινού πλασαρίστηκε και η Ουκρανία. Στη τελευταία θέση με μόλις πέντε βαθμούς, η Ισπανία. Η Κύπρος τερμάτισε τελικά στην 12η θέση με 126 βαθμούς. Το “κακό” είναι ότι αν η Ελληνική επιτροπή είχε δώσει 12 βαθμούς στη Κύπρο, τώρα το νησί της Αφροδίτης θα είχε μπει στην πρώτη δεκάδα.

Συγκεντρωτικά η Σουηδία έφτασε τους 583 βαθμούς αφήνοντας πίσω στη δεύτερη θέση τη Φινλανδία με 526 βαθμούς. Το Ισραήλ τερμάτισε 3ο με 362 βαθμούς ενώ η πεντάδα ολοκληρώθηκε με τις συμμετοχές της Ιταλίας και της Νορβηγίας.

Ο τελικός βαθμολογικός πίνακας είχε ως εξής:

Αναλυτικά και ανά χώρα μπορείτε να δείτε τη βαθμολογία του Μεγάλου Τελικού ΕΔΩ.


Αυτή είναι η έβδομη νίκη στη σειρά για τη Σουηδία μετά τις χρονιές 1974, 1984, 1991, 1991, 2012 και 2015 και η δεύτερη για τη Loreen μετά το 2012. Η Σουηδία πλέον μοιράζεται τον τίτλο της Βασίλισσας της Eurovision μαζί με την Ιρλανδία αφού έχουν αμφότερες από επτά νίκες – τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Επιπλέον, καταρρίπτεται και ο τίτλος του Johnny Logan ως μοναδικό καλλιτέχνη με δύο βραβεία (1980 και 1987) αφού πλέον και η Loreen έχει στη κατοχή της δύο βραβεία (2012 και 2023).

Εμείς συγχαίρουμε τη Σουηδία για τη νίκη της και αναμένουμε να μάθουμε σε ποια πόλη θα διοργανωθεί ο διαγωνισμός του 2024!

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τη Eurovision 2023!

Ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramTikTokTwitter και YouTube για να μαθαίνετε τι συμβαίνει στον κόσμο της Eurovision!

33 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και αυτή τη φορα οπως και το 2015, το κοινό ήθελε αλλο νικητή και αν ειχε μονο televoting η Σουηδια θα ηταν μειον 2 νικες.

  2. Κάπου ελεος με την Σουηδία κουράστηκα κ βαρέθηκα ,στο κοινό δεν βγήκε πρώτη αν δεν της έβαζαν οι επιτροπές τους βαθμούς αυτούς δεύτερη θα έβγαινε,και εμεις ντροπή μας π δεν δώσαμε το δωδέκαρη στην Κύπρο φέτος η ΕΡΤ τα έκανε σκ******κ εκεί ότι να ναι φέτος,μόνο η διοργάνωση των Άγγλων μ άρεσε,και του χρόνου με υγεία

    • Συμφωνώ για βαθμολογία ελληνικής επιτροπής, να μεταφερθεί η απογοήτευσή μας! Έχασε την δεκάδα φέτος η Κύπρος εξαιτίας μας η οποία την άξιζε με το παραπάνω…

  3. Τι είναι αυτά που ψήφισε η ελληνική επιτροπή????????????????????????από τις χειρότερες βαθμολογίες που δόθηκαν… πετάξτε όλους τους άχρηστους και τα βύσματα τους έξω από την ερτ

  4. Οτι δωσαμε απο την επιτροπη 4 στη κυπρο και μας γιουχαραν ολοι .. ποσο ξεφτιλα.ωραια επιτροπη..

  5. Μούφα νικήτρια. Δεν άξιζε αυτό το βραβείο φέτος και το ξέρουν και οι πέτρες, Οι επιτροπές τα έχουν κάνει μπάχαλο. Η δε δικη μας επιτροπή τραγική.

  6. Η Φινλανδία έπρεπε να νικήσει…..Όσο για το 4αρι της Ελλάδας στην Κύπρο απλά ασχολίαστο.Πάλι καλά που η Εσθονία, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Μολδαβία, η Μάλτα κτλ δώσανε περισσότερους βαθμούς

  7. ΑΙΣΧΟΣ ΟΙ 4 ΒΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ…ΟΛΑ ΣΚΑΤΑ ΦΕΤΟΣ Η ΕΡΤ!!! ΝΤΡΟΠΗ!!
    Μπράβο Σουηδία!!!
    Αυστρία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία πάτος και λογικό!!
    Εσθονία, Βέλγιο ανέλπιστο!!
    Άλλη μια χρονιά στο χρονοντούλαπο!! Άντε και του χρόνου!

  8. Ντροπή στην Ελλάδα που δεν έδωσε 12αρι στην Κύπρο και σε τέτοιο υπέροχο τραγούδι.Ντρεπομαι για την κατάντια της χώρας μου

  9. Η επιτροπη της ΕΡΤ ‘εδωσε μονο 4 βαθμους στην Κυπρο, και εχασε οριακα το τοπ 10,.

  10. Πραγματικά έχω πάθει “σοκ”! Βγήκε πρώτη η Σουηδία αποκλειστικά και μόνο γιατί το ήθελαν οι εντελώς “αμερόληπτες” και “αντικειμενικές” επιτροπές; Αποκλειστικά και μόνο με το έτσι θέλω της EBU; Πραγματικά δεν έχει ξανά συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο… Πού πήγε η “δίκαιη” Eurovision;
    Σοβαρά τώρα, κούρασε αυτή η αδιανόητη εμμονή της Σουηδικής EBU με τη Σουηδία… Χρόνια τώρα έχουν βάλει στόχο να κάνουν τη Σουηδία τη χώρα με τις περισσότερες νίκες στη Eurovision. Φαγώθηκαν όμως… Τόσα χρόνια αυτές οι επιτροπές τη βγάζουν έως και στην πρώτη θέση, χωρίς να το αξίζει και ας μην την ψηφίζει το κοινό. Προτείνω να αλλάξει το όνομα η EBU και να μετονομαστεί σε SBU (Swedish Broadcasting Union). Το τραγούδι της Σουηδίας φέτος ήταν απλά συμπαθητικό, τίποτα παραπάνω. Όσο για την εμφάνιση και ερμηνεία της Loreen, ήταν πραγματικά μια επανάληψη του 2012. Σαν dejavu ένα πράγμα, ανέμπνευστο. Εάν αυτή η ίδια συμμετοχή είχε πάει με μια οποιαδήποτε άλλη χώρα, στην καλύτερη περίπτωση θα είχε μπει στη δεκάδα. Αλλά από τη στιγμή που φόρεσε τα χρώματα της Σουηδίας, τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί πέρα από το να τη μπουκώσουν δωδεκάρια οι επιτροπές και να τη διαφημίζουν και προωθούν σαν να μην υπάρχει αύριο ώστε να βγει πρώτη;
    Κατά τα άλλα η Φινλανδία έπαθε Ιταλία 2015, χώρες όπως Εσθονία, Λιθουανία και Ουκρανία βρέθηκαν αδικαιολόγητα τόσο ψηλά, η Κύπρος πήρε μια καλή θέση, αλλά θα άξιζε να μπει δεκάδα (το 4άρι της Ελληνικής επιτροπής ασχολίαστο) και Τσεχία και Αυστρία άξιζαν κάτι παραπάνω στο κοινό.
    Άντε και του χρόνου να ξανακερδίσει η Σουηδία, να περάσει στη πρώτη θέση με τις περισσότερες νίκες που τόσο καημό έχει η EBU και με αυτό τον τρόπο να κάνει και μία δεύτερη συνεχόμενη νίκη. Τι, μόνο η Ιρλανδία θα έχει κάνει κάτι τέτοιο..;

  11. ΜΠΡΑΒΟ!

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΟΥΗΔΙΑ!

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ LOREEN!

    ΑΞΙΑ!

    Να πούμε και κάτι πολύ βασικό!

    Παιδιά η Σουηδία είναι μία χώρα που οι άνθρωποι εκεί στη κυριολεξία ζούνε και αναπνέουν για την Eurovision!
    Μιλάμε για αρρώστια όχι αστεία!
    Δεν θα μου κάνει καμία απολύτως εντύπωση αν του χρόνου κάνει το double και ξαναπάρει το βραβείο!

  12. Καλά να μην δινουμε σαν επιτροπή το 12αρι στην Κύπρο μιας κ οκ ας ειμαστε ρεαλιστες το δινουμε παντα στο κοινο (φανηκε και φετος) αλλα οχι και 4!

    • Οντως! Εχουμε δώσει 12αρια στην Κύπρο με πολύ χειρότερα τραγούδια. Και φέτος που είχε τέτοια αποδοχή το κομμάτι….μα τι σκέφτονταν αυτοί όταν ψήφιζαν!!

  13. Να περιμένεις να ακούσεις τον νικητή, το κοινό να παραληρεί… Τσα Τσα Τσα… και τελικά να κερδίζει η Λορίν με παραλλαγή του Euphoria και παρόμοια σκηνική παρουσία με του 2012! Εύγε! Αναμένουμε τη 10η νίκη της Σουηδίας σε 3 χρόνια… αν είσαι Σουηδία και όσο υπάρχουν επιτροπές, όλα είναι δυνατά!

    Y.Γ. Όταν τις σουηδικές συνθέσεις τις στέλνουν άλλες χώρες (βλ. Κύπρος) η επιτροπή της ΕΡΤ τις θεωρεί πλαστικές και χωρίς ποιότητα, όταν όμως τις στέλνει η Σουηδίατις θεωρεί κρύσταλλα!

    • Ίσαα ίσα δεν έδωσε ούτε ένα βαθμό στη Σουηδία η δική μας επιτροπή. Οπότε μπορείς να το πεις και άποψη. Πάντως βγήκε ο Σεργουλόπουλος και είπε ότι δεν ήταν επιτροπή μέσα από την ΕΡΤ αλλά επιλέχθηκαν άνθρωποι του ραδιοφώνου που ψήφισαν σύμφωνα με τα ακούσματα και τη γνώμη τους.
      Από ότι είδα σε σχόλια σε ξένα σάιτ γενικά δεν άρεσε η επιλογή της Κύπρου να παρουσιάσει σουηδικό ποπ τραγούδι και με τόση στήριξη από τα φωνητικά. Για αυτό άλλωστε δεν πήγε και παραπάνω.

  14. Προαγορασμενο σχεδόν βραβείο. Τόσο μαζική ψήφος επιτροπών (340 η Σουηδία, διπλάσιες σχεδόν από το 2ο Ισραήλ που είχε 177) δεν έχει ξαναυπαρξει. Και όλα αυτά για να διασφαλιστεί ότι δεν θα κινδυνεύσει στο televoting από τον Kaarija! Έλεος κάπου…
    Όσο για μας θα μπορούσαμε αν δεν θέλαμε να είμαστε γραφικοί με το 12αρι στην Κύπρο να της δίναμε έστω 8 η 10. Τόσο πολύ ζηλεύουμε την Κύπρο?

  15. Πάντως πρώτη φορά είδα ένα ολόκληρο στάδιο να δονείται στο όνομα Kaarija! Νομίζω πως ήταν αναμφισβητητα ο ουσιαστικός νικητής της βραδιάς (πέρα και από την τυπική του νίκη στο televoting)

  16. Θα ένιωθα άβολα αν ήμουν στη θέση της Loreen και άκουγα όλο το στάδιο να τραγουδάει το Cha Cha, και στο καπάκι έβλεπα ότι ήμουν δεύτερη με μεγάλη διαφορά στην τηλεψηφοφορία. Περιμένουμε την επόμενη σουηδική νίκη με το Euphoria pt. 3 και τη Lorren να κυλιέται ξυπόλητη στα πατώματα με χαμηλό φωτισμό. Χα χα χα!
    Εκτός και αν οι σουηδικοί αλγόριθμοι δημιουργήσουν κάποιο καινούργιο γκανιάν.

  17. Αν επαιρνε αλλους 3 βαθμους η Κυπρος απο την επιτροπη της ΕΡΤ θα εμπαινε στη δεκαδα, αλλα φροντισαν καλα οι ‘ειδικοι’ της ΕΡΤ και την αφησαν εκτ΄ός.

  18. Από τους ως τώρα σχολιάσαντες, ςχω καλυφθεί πλήρως, οι συντριπτική πλειοψηφία το ίδιο πιστεύουμε. Στην ΕΡΤ και την ΑΓΝΩΣΤΗ επιτροπή της, ένα έχω να πω.. Ζήλα ψώρα!! Μακάρι να αγγίζατε στο 20% τη δουλειά των Κύπριων αδελφών μας! Είστε για φτύσιμο για όλα φέτος!! Ελπίζω με τη νέα κυβέρνηση, να σας πετάξουν έξω μπας κσι βρούμε την ησυχία μας. Ο Αντριου ήταν εκπληκτικός και οκ ας βάζατε 10 για να μη σας γιουχάρουν, που για άλλουςλόγους, φέτοςτο αξίζατε! Άντε και του χρόνου, με καλύτερα μυαλά και καλύτερη επιτροπή. Τσα τσα τσα τσατσα!

  19. Η Φινλανδία πήρε 12αρι από 18 χώρες στο televoting ενώ η Σουηδία από καμιά. Για μένα πολύ άδικο αποτέλεσμα. Η διαφορά στο televoting ήταν χαοτική. Πολύ αμήχανο επίσης ο κόσμος να φωνάζει γισ τη Φινλανδία την ώρα της νίκης της loreen.

  20. Αρχικά να πω πως ήταν πάρα πολύ ωραίο show, καταπληκτική παραγωγή από το BBC και μπράβο τους για μια πολύ ωραία διοργάνωση! Από εκεί και πέρα ο μαύρος χαμός. Δεν είναι ότι δεν το περίμενα, το είχα πει εξάλλου ότι η Σουηδία θα το πάρει για προφανέστατους λόγους και ότι οι επιτροπές θα της χαρίσουν το βραβείο απλόχερα, αλλά χθες γίναμε όλοι μάρτυρες μιας κωμικοτραγικής κατάστασης. Δηλαδή από τη μια δεν ήξερα αν ήθελα να γελάω ή να κλαίω με αυτή την κατάντια. Δε λέω, μπορεί όντως να άρεσε τόσο πολύ το τραγούδι της Σουηδίας αλλά αυτή η τρελή διαφορά 163 πόντων – η Σουηδία είχε εν τέλει σχεδόν τους διπλάσιους βαθμούς από τη 2η θέση και 190 περισσότερους από τη Φινλανδία που ήταν το απόλυτο φαβορί για νίκη στο televoting (και που επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά). Εν ολίγοις είναι σα να μας είπαν χθες οι επιτροπές ότι πετάξαμε τα λεφτά μας και τις ψήφους μας άδικα, εφόσον ο νικητής είχε ήδη βγει από την Παρασεκυή το βράδυ. Να προσθέσω ότι η Σουηδία μπορεί να βγήκε 2η χθες στο televoting αλλά δεν πήρε ούτε ένα 12άρι, σε αντίθεση με τη Φινλανδία που πήρε 18! Πολλοί ακούω που λένε να φύγουν οι επιτροπές – διαφωνώ, να μείνουν αλλά να είναι για μια φορά αντικειμενικές με όλους και όχι να δείχνουν ξεκάθαρα την προτίμησή τους προς χώρες όπως τη Σουηδία κάθε χρόνο. Δεν ξέρω πώς μπορούν να το πετύχουν αυτό, ίσως να πρέπει να μην παίρνουν μόνο τους λεγόμενους “music experts” (ασχολίαστος ο όρος) στις επιτροπές αλλά να έχουν άτομα διαφόρων ηλικιών και από διαφορετικούς τομείς, γιατί αν έχεις άτομα που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την τηλεόραση προφανώς και θα στηρίξουν μαζικά το πιο “τηλεοπτικό” αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως του ότι το τραγούδι μπορεί να μην αξίζει και τόσο…

    Όσον αφορά τα υπόλοιπα αποτελέσματα, μπράβο στη Φινλανδία – 133 βαθμοί παραπάνω από τη Loreen στο televoting, το άξιζε πραγματικά και είναι κρίμα το ότι έπεσε θύμα των “φιλουηδικών” επιτροπών. Το Ισραήλ φοβερό, αν και η 3η θέση μετά από την περσινή 3η θέση της Chanel (αλλά και τη 2η θέση της Ελένης Φουρέιρα το 2018) μπορεί να φέρει πολύ περισσότερες female pop stars/performers τα επόμενα χρόνια στο διαγωνισμό. Η Ιταλία ήταν μαγευτική, το είχα πει ότι τα στοιχήματα ήταν πολύ λάθος με τον Marco και μπράβο του που έδειξε τι πάει να πει καλλιτέχνης! Η Νορβηγία επίσης έπεσε θύμα των επιτροπών, έχοντας μια πολύ δυνατή συμμετοχή η οποία προφανώς τρόμαξε τις επιτροπές γιατί δικαίως τη θεωρούσαν απειλή για την πολυαγαπημένη τους Loreen. Η Ουκρανία πραγματικά υπερεκτιμημένη, όλο αυτό με τους Ουκρανούς πρόσφυγες και το δυνατό televoting καιρός είναι να σταματήσει – με λίγα λόγια πλέον η Ουκρανία δεν πρόκειται να αποκλειστεί ποτέ από τους ημιτελικούς με 100% televoting και θα παίζει σταθερά τελική δεκάδα, εκτός αν οι επιτροπές τη χαντακώσουν. Ακόμα και το αποτέλεσμά της στις επιτροπές ήταν πολύ ψηλότερο από ό,τι άξιζε, ο τραγουδιστής τους το σκότωσε το κομμάτι στο live. Μπράβο στο Βέλγιο και στον Gustaph που άκουσε τα εξ αμάξης όταν τον επέλεξαν και βούλωσε πολλά στόματα χθες! Η Εσθονία και η Αυστραλία τρομερά jury baits (η 2η ως συνήθως, για την 1η το περιμέναμε θεωρώ), στην ουσία οι επιτροπές τις έβαλαν δεκάδα. Χάρηκα για την Τσεχία, ενώ τη Λιθουανία την είχα για δεκάδα και δεν περίμενα καθόλου να πάει τόσο μέτρια στο televoting με όλη αυτή τη Λιθουανική διασπορά. Όσο για την Κύπρο, μπράβο στον Andrew, μας έκανε περήφανους! Αίσχος και ντροπή στην Ελληνική επιτροπή για το τεσσάρι στην Κύπρο! Σε άλλες πολύ υποδεέστερες συμμετοχές έδωσαν 12 και φέτος που πραγματικά θα έκανε τη διαφορά το 12άρι, όχι μόνο δεν το έδωσαν αλλά έδωσαν μόλις 4! 8 βαθμούς να έδιναν αντί για 4 και η Κύπρος θα έμπαινε δεκάδα, μια χώρα που παραδοσιακά δυσκολεύεται να πετύχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα… Μπράβο στην Ελληνική επιτροπή, συγχαρητήρια, δεν έχω κάτι άλλο να πω. Χάρηκα για την Κροατία αν και ήξερα ότι το αποτέλεσμά της θα είναι κάπως έτσι (πάτος στις επιτροπές, πολύ ψηλά στο televoting), η Αρμενία μια χαρά, η Αυστρία τρομερά αδικημένη και λογικά έπαιξε ρόλο η σειρά εμφάνισης. Ε δε δικαιολογείται αλλιώς ένα τέτοιο χάλια αποτέλεσμα στο televoting με ένα τέτοιο κομμάτι. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η Γαλλία και η Ισπανία ειδικά φιγουράραν ψηλά στα στοιχήματα και ειδικά για τη 2η πήρα τη δικαίωσή μου χθες το βράδυ. 5 μόνο από το televoting; Ε μα προφανώς, αφού όλος αυτός ο αδικαιολόγητος ενθουσιασμός ήταν κυρίως από τους Ισπανούς fans που είναι πάντα πολύ πιο “loud” από τους περισσότερους. Και ας έλεγαν πολλοί ότι θα έθαβαν την Κύπρο η Γαλλία και η Ισπανία, το ακριβώς αντίθετο βγήκε εν τέλει. Η Μολδαβία τρομερά υπερεκτιμημένη στο televoting (χάλια παρουσίαση), η Πολωνία το ήξερα ότι θα πάει καλά στον κόσμο και ας με έλεγαν πολλοί τρελό, η Ελβετία ήταν μια έκπληξη εφόσον την περίμενα πολύ πιο χαμηλά στο televoting αλλά μπράβο τους! Η Σλοβενία όπως είχα προβλέψει δε θα πήγαινε τόσο καλά, δεν την ευνοούσε η σειρά εμφάνισης και είναι χώρα που παραδοσιακά δεν τη συμπαθούν οι τηλεθεατές. Χάρηκα για το πλασάρισμα της Αλβανίας στη δεκάδα του televoting, ήλπιζα σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο τέλος αλλά δυστυχώς οι επιτροπές δε βοήθησαν εδώ. Η Πορτογαλία μπορούσε να πάει καλύτερα αλλά έπεσε θύμα της 2ης σειράς εμφάνισης και ήταν αναμενόμενο το αποτέλεσμα δυστυχώς. Η Σερβία που οριακά προκρίθηκε πραγματικά χάρηκα που πάτωσε – ποτέ δε μου άρεσε το τραγούδι, δεν μπορούσα να καταλάβω τι έβλεπαν κάποιοι σε αυτό και αν δεν ήταν η Σερβία πιθανότατα να μην προκρινόταν. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μια σίγουρη αποτυχία, αν και θεωρούσα ότι στο κοινό θα πήγαινε λίγο καλύτερα, ενώ η Γερμανία δεν άξιζε την τελευταία θέση σίγουρα.

    Άντε και του χρόνου ας ελπίσουμε σε καλύτερα και πιο δίκαια αποτελέσματα…

  21. Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω που γράφτηκαν. Το 4αρι που δόθηκε στην Κύπρο θα το βρούμε μπροστά μας του χρόνου με τη δική μας συμμετοχή. Τέλος, να προτείνω στην “αγαπημένη” EBU να δίνει εναλλάξ το βραβείο μια χρονιά στη Σουηδία, μια στην Ουκρανία..

  22. Νικήτρια χώρις δωδεκάρι από τον κόσμο και με το κοινό να φωνάζει για τον πραγματικό νικητή, μη σου τύχει.
    Μπράβο σε Φιλανδία, Κύπρο και στην αγαπημ΄΄ενη Ιταλία, φοβερός ο Μάρκο.
    Ντροπή για την δική μας επιτροπή, στέρησε από την Κυπρο μία θέση στη δεκάδα. Ξήλωμα θέλουν όλοι εκεί..

    • Πόσο δίκιο έχεις! Εν τω μεταξύ αντί να πέσουμε όλοι επάνω στην Κύπρο να τη στηρίξουμε, εγινε το αντίθετο με την επιτροπή μας. Μα ποσο κόμπλεξ! Γιατί; Επειδή κοπήκαμε εμείς, να μην παει καλά ούτε η Κύπρος δηλαδή. Δε φτάνει που είχαμε κάποιον “κοντινό” μας να βλέπουμε στον τελικό να έχει και περισσσότερο ενδιαφέρον για μας ο τελικός, τους γυρίσαμε την πλάτη! Η δε γκαντεμια φέτος, δεν ξέρω αν έχει ξαναγίνει. Δεν θυμάμαι…. Να μην περάσει η Ελλάδα και να περάσει η Κύπρος τελικό. Το αντίθετο ΟΚ, έχει συμβεί πολλάκις.

      • Έχει ξανασυμβεί. Για την ακρίβεια, και τις 3 φορές που αποκλείστηκε η Ελλάδα (2016, 2018, 2023), η Κύπρος ήταν στον τελικό.

  23. Ωραιότατο το τραγούδι της Σουηδίας και Μπράβο της! Όμως απογοητευτική η ψήφος της Ελλ’άδας στο Βέλγιο. Τι αισθητική είναι αυτή και ΠΟΙΩΝ ειδικών? Επειδή επίσης μετρά η εμφάνιση των παρουσιαστών μας, ΔΕΝ είχαμε κάποιον καλύτερο και ποιο αντιπροσωπευτικό για τη χώρα μας να δώσει τα αποτελέσματα?

  24. Κατακλεψανε τρία κομμάτια για να φτιάξουμε την σουηδική κουρελου.

    Ντροπή, αλλά ποιος την έχασε για να την βρει η Σουρδια.

  25. Πρώτα από όλα πολλά συγχαρητήρια στο BBC, υπερπαραγωγή, συγκλονιστικη η σκηνή και καλή επιλογή των παρουσιαστών. Επίσης πολλά μπράβο και στην loreen που κατάφερε να κερδίσει για δεύτερη φορά και αποδεικνύει πόσο αξιόλογη καλλιτέχνης είναι…μάλλον το Goteborg και το scandinavium θα ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά του το 2024.

  26. Εγώ το ομολογώ ήθελα να κερδίσει η Σουηδία και το χάρηκα πολύ. Τώρα βέβαια θα έχει τη ρετσινιά ότι από τις 7 νίκες, οι 5 είναι από επιτροπές και μόλις 2 (και) από κοινό (1999, 2012). Αλλά και η Ιρλανδία που έχει 7, όλες είναι από επιτροπές, οπότε δεν πειράζει (τόσο). Θέλω πολλά να σχολιάσω για τον τελικό και δεν ξέρω από που να ξεκινήσω. Ήταν πολύ απρόβλεπτος τελικός, από την πρόβλεψη μου για δεκάδα (στο σύνολο) πέτυχα μόνο τις 4 πρώτες (Σουηδία, Φινλανδία, Ισραήλ, Ιταλία) και την Τσεχία.
    Στεναχωρήθηκα για τη Γερμανία, δεν της άξιζε η τελευταία θέση, αλλά φάνηκε ότι οι πολλές μπάντες φέτος αλληλοακυρώθηκαν. Επίσης μάλλον κάτι ήξερε η επιτροπή του γερμανικού τελικού που είχε βγάλει άλλον 1ο, αν και δεν είμαι βέβαιος πως με αυτόν τον τελικό θα είχε τύχη.
    Ποιος τους ακούει πάλι τους Εγγλέζους, θα τους φταίει το Brexit κλπ. Το ότι ήταν άφωνη η Muller δεν τους περνάει από το μυαλό, και άλλωστε δεν τερμάτισαν τελευταίοι, ούτε στο σύνολο, ούτε στο κοινό, ούτε στις επιτροπές. Ας έστελναν κάτι καλύτερο. Αλλά έχουμε και την πρόβλεψη που είχε κάνει το BBC ότι θα τερματίσουν 7οι και το πιστέψαν μάλλον.
    Η Σερβία νομίζω τερμάτισε στη χειρότερη θέση της σε τελικό. Κρίμα που δεν δούλεψε αυτό το κομμάτι.
    Η Αλβανία πάλι στάθηκε άτυχη. Ενώ το κοινό την είχε 10άδα, στο σύνολο τερμάτισε 22η, πιο χαμηλά και από το πλασάρισμα της επιτροπής. Αλλά τουλάχιστον πήγε τελικό, ενώ την είχαν ξεγραμμένη, οπότε μπράβο και πάλι μπράβο.
    Η Μολδαβία ήμουν βέβαιος ότι θα έμπαινε 10άδα στο κοινό, δυστυχώς το χαντάκι από τις επιτροπές ήταν ανυπέρβλητο.
    Εκτός από τους Εγγλέζους ποιος ακούει και τους Ισπανούς. Αλλά θα έπρεπε να καταλάβουν πως ένα τέτοιο κομμάτι θέλει ειδικό κοινό για να εκτιμηθεί. Γι αυτό και οι 5 πόντοι του κοινού είναι μόνο από Πορτογαλία και Rest Of The World, προφανώς από Ισπανόφωνες χώρες. Πάντως ας μην γκρινιάζουν και πολύ. Η 17η θέση στο σύνολο είναι η καλύτερη (με εξαίρεση της Chanel) μετά το ’14.
    Το κ*λοδάκτυλο η La Zarra να το δείξει στις επιτροπές, το κοινό την κατέταξε 14η, που οκ απέχει από την 3η θέση που έδωσε στην Pravi το ’21, αλλά είναι από τα καλύτερα πλασαρίσματα γενικά. Και η 16η θέση, δεδομένου του όχι και πολύ μακρινού παρελθόντος, είναι αξιοπρεπέστατη. Πέραν του ότι στις Big 5 (στο σύνολο) είναι 2η, πίσω μόνο από Ιταλία.
    Η Αυστρία μπήκε έστω 15άδα στο σύνολο. Πολύ στεναχωρέθηκα με αυτή την εξέλιξη. Την χαντάκωσε η 1η θέση εμφάνισης.
    Πολλά μπράβο στην Κύπρο, είναι από τις καλύτερες θέσεις την τελευταία 20ετία και είναι εντυπωσιακό ότι στο κοινό έμεινε για μόλις 1 πόντο εκτός 10΄άδας. Δυστυχώς το 4αρι της επιτροπής τους κόστισε τη 10άδα. Κρίμα, αλλά και πάλι μπράβο, είναι μια εξαιρετική επίδοση για τα δεδομένα αυτού του τελικου΄.
    Η Λιθουανία πήγε καλύτερα από πέρυσι (στο σύνολο) και αυτό από μόνο του νομίζω είναι είδηση.
    Η Εσθονία τερμάτισε στην ίδια θέση με τη Nechayeva το ’18 και αυτό κι αν είναι εντυπωσιακό. Δεδομένου ότι δεν ήταν σίγουρη καν η πρόκριση. Βέβαια στο κοινό δεν πήρε και φωτιά ο βαθμολογικός πίνακας. Ούτε Λιθουανία και Λετονία δεν της έδωσαν 12άρι.
    Το πλασάρισμα του Βελγίου το θεωρώ κατάφωρη αδικία για παλιότερες βελγικές συμμετοχές. Ακόμα και το ’16 που είχε τερματίσει 10ο (που εμένα δεν μου άρεσε) κιόλας, εν συγκρίσει ήταν πολύ καλύτερο. Ήξερα ότι θα παθαίναμε γενικά ένα Βέλγιο 2013, αλλά ξεπεράσαμε ακόμα κι αυτό.Με ευθύνη κυρίως των επιτροπών, στην οποία ευθύνη η ελληνική επιτροπή δεν έβαλε λιθαράκι, αλλά ογκόλιθο.
    Ένα εντυπωσιακό δεδομένο είναι ότι στο κοινό είχαμε 3 σκανδιναβικές στο top 3. Νομίζω δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, στο televoting τουλάχιστον, και δεν ξέρω και αν θα ξαναγίνει. Ακόμα και στο σύνολο το ότι είχαμε 3 σκανδιναβικές στο top 5 είναι εξίσου εντυπωσιακό και σπάνιο, ειδικά μιας που πρόκειται κυρίως για ψήφου κοινού, στις επιτροπές και 5 σκανδιναβικές να είχαμε back to back δεν θα με εξέπλησσε τόσο. Και ίσως θα το είχαμε και στις επιτροπές (το 3/3, ή τελος πάντων 3 σκανδιναβικές στο top 5) αν η ερμηνεία της Alessandra ήταν καλύτερη στο jury rehearsal.
    Παρά το ότι τον Mengoni οι περισσότεροι τον είχαμε για χαμηλα 10΄αδα, το ότι μάλλον το Due Vite ήταν καλύτερο από το L Essenziale ανταμείφθηκε. Η Ιταλία από το ’11 και μετά είναι ένα φαινόμενο.
    Η Kirel είναι η Φουρέιρα του ’23, αλλά από την αντίστροφη, μιας που η Φουρέιρα ήταν 5η επιτροπές και 2η κοινό, ενώ η Noa το ακριβώς αντίθετο, και είναι και από τα παράδοξα βέβαια.
    O Kaarija ισοφάρισε στο κοινό την επίδοση Sobral και τον περνάει μόνο ο Rybak, με τη διαφορά ότι οι 2 τελευταίοι συμμετείχαν αμφότεροι σε χρονιές με 42 χώρες να ψηφίζουν. Φυσικά, η 2η θέση της Φινλανδίας, μόνο επιτυχία μπορεί να θεωρείται, καθώς είναι η 2η καλύτερή της επίδοση όλων των εποχών μετά την νίκη του 2006.

  27. Μια ομολογουμένως εξαιρετική διοργάνωση που όμως δεν είχε και το ανάλογο κλείσιμο. Νομίζω ότι σχεδόν όλοι περιμέναμε ότι κάπως έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά οπωσδήποτε είναι μεγάλο ξενέρωμα να παρακολουθείς τις επιτροπές ουσιαστικά να επιβάλλουν τον νικητή (γιατί με double score από το δεύτερο Ισραήλ και +190 βαθμούς από το φαβορί του κοινού το θέμα είχε κλείσει μαθηματικά πριν καν μπουν οι βαθμοί του κοινού). Επίσης το να βλέπεις την Loreen έτοιμη να κερδίσει και από κάτω σύσσωμη την αρένα να φωνάζει Käärijä είναι λίγο άβολο και αμήχανο σαν θέαμα. Δεν ήταν ωραία τηλεοπτική εικόνα και σίγουρα χάλαγε την πανηγυρική ατμόσφαιρα που πρέπει να συνοδεύει την ανάδειξη του νικητή. Νομίζω ότι αυτό φαινόταν και στα πρόσωπα των παρουσιαστών που παρέμβαιναν κάπως έντονα για να σταματήσουν τη “βαβούρα” του κοινού πριν φουντώσει ανεξέλεγκτα. Ίσως βέβαια και αυτό να ταρακουνήσει και λίγο τους υπεύθυνους γιατί κάπου έχει χαθεί η μπάλα με την προώθηση συγκεκριμένων χωρών. Έχουμε καρμπόν το σενάριο του 2015 με την ίδια χώρα να ωφελείται αλλά τουλάχιστον τότε αυτό δε έβγαινε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οπότε δεν επηρέαζε το show. Θα προέτρεπα αν κανένας Σουηδός fan σας κάνει bullying για την ανταλλαγή βαθμών Ελλάδας – Κύπρου να του θυμίζετε τη σκανδαλώδη εύνοια που απολαμβάνει η χώρα του από τις επιτροπές.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ