ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Στις 5 Μαρτίου ο εθνικός τελικός με ρεκόρ συμμετοχών!

Μετά από διάλειμμα ενός έτους το Söngvakeppnin επιστρέφει για να επιλέξει τον εκπρόσωπο της Ισλανδίας στη Eurovision 2022. Στις 5 Μαρτίου 2022 θα γίνει ο φετινός τελικός, ενώ θα προηγηθούν οι δύο ημιτελικοί στις 19 και 26 Φεβρουαρίου.

Η προθεσμία υποβολής συμμετοχών έληξε πριν λίγες ημέρες, στις 6 Οκτωβρίου. Όπως δήλωσε ο Rúnar Freyr Gíslason, project manager του εθνικού τελικού, τα τραγούδια που υποβλήθηκαν στο κρατικό κανάλι RÚV ξεπέρασαν τα 160. “Η επιτροπή που ορίστηκε έχει πολλή δουλειά να κάνει και μόλις τώρα ξεκίνησαν να εργάζονται για την επιλογή των ημιφιναλίστ” ανέφερε ο Gíslason. Η επιτροπή, όπως μάθαμε, αποτελείται από εκπροσώπους του καναλιού RÚV, της Ένωσης Ισλανδών Μουσικών (FÍH) και της Ένωσης Ισλανδών Συνθετών και Στιχουργών (FTT).

“Πρόκειται για επαγγελματίες του χώρου. Θα ακούσουν όλα τα τραγούδια, θα τα βαθμολογήσουν και θα προωθήσουν τις βαθμολογίες στους παραγωγούς του show. Στο επόμενο στάδιο θα ληφθουν υπόψη οι βαθμολογίες σε συνάρτηση με τυχόν νομικά θέματα που μπορεί να προκύψουν. Θέλουμε πάνω απ’ όλα έναν διαγωνισμό που θα περιλαμβάνει τη διαφορετικότητα, την ισότητα των φύλων και θα είναι καλή τηλεόραση.”

Rúnar Freyr Gíslason

Όπως εξήγησε επιπλέον ο Gíslason, θα βαρύνει σημαντικά στην τελική απόφαση και το staging όπως και τα κοστούμια “αφού η Eurovision είναι πολλά παραπάνω από ένας διαγωνισμός τραγουδιού.”

ΤΟ FORMAT ΤΟΥ SONGVAKEPPNIN 2022

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το Söngvakeppnin 2022 θα περιλαμβάνει 3 σόου, 2 ημιτελικούς και έναν τελικό. Στους ημιτελικούς θα λάβουν μέρος συνολικά 10 τραγούδια, από 5 στον καθένα. Δύο τραγούδια θα περάσουν τον τελικό από τον κάθε ημιτελικό, επιλεγμένα αποκλειστικά από το κοινό. Στο τέλος του 2ου ημιτελικού θα ανακοινωθεί και ο 5ος φιναλίστ, επιλεγμένος από την επιτροπή.

Η επιλογή των 10 ημιφιναλίστ θα γίνει στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021 από ειδική επιτροπή και θα γνωστοποιηθούν μέσα στον Ιανουάριο του νέου έτους.

Στον Μεγάλο Τελικό θα έχουμε δύο γύρους. Στον πρώτο θα ακούσουμε ζωντανά τα 5 τραγούδια και θα επιλεγούν τα δύο επικρατέστερα με σύστημα 50% επιτροπές και 50% televoting. Στη 2η φάση (superfinal) θα ακούσουμε ξανά τα δύο τραγούδια και ο νικητής θα προκύψει αποκλειστικά από το televoting.

[Πηγη: mbl.is]

To “Think about things” κέρδισε τον προηγούμενο εθνικό τελικό της Ισλανδίας το 2020

Η Ισλανδία στη Eurovision

Iceland-flag-animated

Συμμετοχές: 33
Πρώτη συμμετοχή: 1986 (ICY – “Gleðibankinn”)
Συμμετοχές στον τελικό: 26
Νίκες: 
Τελευταία θέση: 1989 (Daniel Agust – “Það sem enginn sér”, 0 βαθμοί) & 2001 (Two Tricky – “Angel”, 3 βαθμοί)
Καλύτερη θέση:  [1999] (Selma – “All out of luck) & [2009] (Yohanna – “Is it true?”)
Βαθμοί στην Ελλάδα (2021): 4
Βαθμοί από Ελλάδα (2021): 0

Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Μοριακή βιολόγος και παρ' ολίγον μουσικός. Ασχολούμαι με τη Eurovision από παιδάκι και τη λατρεύω τόσο για τη μουσική όσο και για όσα πρεσβεύει ο αγαπημένος μας διαγωνισμός: ειρήνη, αποδοχή, κατανόηση, αγάπη. /////// Studied music, only to become a molecular biologist. I have been involved with Eurovision since I was a child and I love it both for the music and for what our beloved contest stands for: peace, acceptance, understanding, love.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ