ΒΕΛΓΙΟ: Αποκλειστική συνέντευξη με τους Hooverphonic!

Οι συστάσεις για τους Hooverphonic είναι σχεδόν περιττές. Το συγκρότημα από το Sint-Niklaas του Βελγίου γιορτάζει φέτος 25 χρόνια ζωής με μία περιοδεία ανά την Ευρώπη η οποία μάλιστα έχει και δύο σταθμούς στη χώρα μας: έναν στην Θεσσαλονίκη και έναν στην Αθήνα. Στη δεύτερη από τις δύο στάσεις, στην Αθήνα, στις 14 Δεκεμβρίου 2019, οι πολύ συμπαθείς Alex, Raymond και Luka συναντήθηκαν με τον Κωνσταντίνο, τον Ιωάννη και τον Στέφανο από τη συντακτική ομάδα του OGAE Greece για να δώσουν μια αποκλειστική συνέντευξη με αφορμή τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό της Eurovision 2020 λίγα μόλις λεπτά πριν εμφανισθούν για ακόμη μία φορά μπροστά στο αγαπημένο τους ελληνικό κοινό, αυτή τη φορά στο Fuzz Club!

Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Παππάς | Απομαγνητοφώνηση & Επιμέλεια: Κρικόρ Κιφορκιάν

Φωτογραφίες / Video: Στέφανος Χαρπαντίδης, Ιωάννης Δανιήλ 

Ευχαριστούμε θερμά την Ann Bosmans (manager των Hooverphonic), την Ίλια Παπανικολάου, (υπεύθυνη εκδηλώσεων του Fuzz Club) και την Έλενα Ζαφείρη (από την ομάδα του Fuzz Club) για την πολύτιμη συνεργασία και βοήθειά τους για την υλοποίηση της συνέντευξης αυτής. 

OGAE Greece: Καλώς ήρθατε για ακόμη μία φορά στην Ελλάδα!

Hooverphonic: Καλώς σας βρήκαμε και πάλι (γέλια). Είναι η 4η ή ίσως η 5η φορά μας στην Ελλάδα ως συγκρότημα. Φέτος μόνο είναι η 3η μας φορά στην Αθήνα αφού ήρθαμε στις αρχές του έτους για να γυρίσουμε στο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας (Ελληνικό) το video clip μας για το καινούριο μας τραγούδι “Looking for the stars” ενώ ήρθαμε ξανά τον Ιούνιο αφού συμμετείχαμε στο Release Athens Festival 2019 μαζί με τους Róisín Murphy και Hozier. 

O.G.: Ποια είναι τα vibes που παίρνετε από το ελληνικό κοινό;

H: Θετικά! Πολύ θετικά. Το ελληνικό κοινό μας υποδέχεται πάντα με τρομερό ενθουσιασμό, τραγουδάνε πάντα τα τραγούδια μας και αυτό είναι κάτι που μας κάνει να θέλουμε να ερχόμαστε εδώ συχνά!

O.G.: Η τωρινή σας επίσκεψη στη χώρα μας ανήκει στα πλαίσια της περιοδείας «Looking for stars Tour» που κάνετε φέτος.

H: Σωστά! Και μάλιστα με δύο στάσεις στην Ελλάδα: μια στη Θεσσαλονίκη και μια στην Αθήνα. Η περιοδεία γενικά ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και θα τη συνεχίσουμε μέχρι και τον Μάρτιο του 2020. Θα κάνουμε ένα διάλειμμα για τις ανάγκες της Eurovision και μετά τον διαγωνισμό θα συνεχίσουμε με νέους σταθμούς και νέες ημερομηνίες!

O.G.: Γεμάτη χρονιά λοιπόν…

H: Αρκετά γεμάτη και ευτυχώς ευχάριστα γεμάτη!

O.G.: Θα «χρησιμοποιήσετε» αυτό τη περιοδεία σας και ως promo tour για τον διαγωνισμό ενδεχομένως;

H: Όχι, δεν το βλέπουμε έτσι. Η περιοδεία θα γινόταν ούτως ή άλλως. Άλλωστε ακόμη δεν έχουμε κυκλοφορήσει το κομμάτι μας για τον διαγωνισμό και δεν θα μπορούμε να το παίξουμε ζωντανά στις συναυλίες μας πριν τη κυκλοφορία του. Αλλά μιας και το αναφέρουμε, θα ήμασταν χαρούμενοι αν η Ελλάδα μας ψήφιζε (γέλια).

O.G.: Το ελληνικό κοινό πάντως είναι ενθουσιασμένο με τη συμμετοχή σας και ανυπομονούμε να ακούσουμε το τραγούδι.

H: Χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτό! Το κομμάτι είναι προγραμματισμένο να βγει τον Φεβρουάριο. Δεν ξέρουμε ακόμη ποια μέρα ωστόσο. Πάντως, είναι σχεδόν έτοιμο. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση που τελειοποιούμε κάποιες λεπτομέρειες! Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα ‘χει ολοκληρωθεί.

O.G.: Πως προέκυψε φέτος η συμμετοχή στη Eurovision;

H: Μας είχε ζητηθεί αρκετές φορές είναι η αλήθεια αλλά πάντοτε νιώθαμε ότι δεν μπορούσαμε, δεν είχαμε κάποιο έτοιμο κομμάτι ή ήμασταν απασχολημένοι με κάτι άλλο. Το καλοκαίρι του 2018 παίξαμε για ένα μεγάλο ραδιοφωνικό/τηλεοπτικό σταθμό στο Βέλγιο. Εκεί μας ξαναζήτησαν να γράψουμε για τη Eurovision και τους είπαμε ότι εφόσον καταφέρουμε και έχουμε ένα original Hooverphonic κομμάτι θα το κάνουμε! Σαν ιδέα πάντως μας χαροποιεί καθότι είμαστε όλοι μεγάλοι fan του διαγωνισμού και το παρακολουθούμε κάθε χρόνο.

O.G.: Επομένως πιστεύετε ότι φέτος βρήκατε το τραγούδι που πληροί όλες τις προδιαγραφές…

H: Ναι, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Φέτος νιώθουμε ότι έχουμε και την ενέργεια να το κάνουμε. Και επιπλέον και το κομμάτι μας έχει αυτήν την ενέργεια.

O.G.: Πείτε μας δύο λόγια για το κομμάτι. 

Η: Πιστεύουμε ότι το τραγούδι μας έχει τη δυναμική να συνεπάρει τόσο το κοινό που θα είναι μέσα στην αρένα όσο και το κοινό που θα παρακολουθεί τον διαγωνισμό από την τηλεόραση. Είναι ένα κομμάτι “σκοτεινό” με κοινωνικό μήνυμα. 

Ο.G.: Υπάρχουν οι πρώτες ιδέες για τη σκηνική σας εμφάνιση;

H: Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει μια αλληλοεπιδραση με το κοινό της αρένας και ταυτόχρονα αυτό να καταφέρει να “γράψει” και τηλεοπτικά έτσι ώστε να τραβήξει και τα βλέμματα του τηλεοπτικού κοινού. Όταν επιστρέψουμε στο Βέλγιο έχουμε προγραμματισμένα meetings με διάφορους σκηνοθέτες για να ξεκινήσουμε να συζητάμε και επάνω σε αυτό το κομμάτι.

Ο.G.: Ο διαγωνισμός φέτος γίνεται στην Ολλανδία, μια χώρα που είναι δίπλα σας…

H: Ναι, καλό είναι αυτό. Ξέρεις, υπάρχει κόσμος που μας ρωτάει αν είμαστε στεναχωρημένοι που δεν θα πάμε κάποιου πιο εξωτικά. Αλλά εμείς ταξιδεύουμε συνέχεια, δεν μας πειράζει αυτό. Ίσα-ίσα θεωρούμε πολύ ευνοϊκό το γεγονός ότι ο διαγωνισμός είναι σε γειτονική μας χώρα. Θα έρθουν πολλοί συντοπίτες μας για να μας υποστηρίξουν! (γέλια)

O.G.: Πολύ σωστό αυτό! Το όνομα «Hooverphonic» από μόνο του είναι βαρύ, και πολύς κόσμος θέλει να σας θεωρεί φαβορί από τώρα…

H: Αυτό είναι πολύ αγχωτικό. Σίγουρα εμείς θα δώσουμε το… 200% από αυτό που έχουμε αλλά τα αποτελέσματα κρίνονται από πολλούς παράγοντες. Εμείς θα είμαστε εκεί, θα παίξουμε τη μουσική μας, θα διασκεδάσουμε και αυτό είναι που πραγματικά έχει σημασία. Σαφώς και υπάρχει ένα άγχος, αλλά είναι λίγο. Υπερτερούν ο ενθουσιασμός και η χαρά μας που συμμετέχουμε.

O.G.: Τι σας αρέσει περισσότερο στον διαγωνισμό της Eurovision;

H: Να πούμε καλύτερα τι δεν μας αρέσει; Επειδή το παρακολουθούμε χρόνια, θεωρούμε πως λείπει πραγματικά η χρήση της ζωντανής ορχήστρας. Είμαστε μία πάντα που παίζουμε ζωντανά στις συναυλίες μας και ξέρουμε πως υπάρχει διαφορά μεταξύ ζωντανής και playback μουσικής.

O.G.: Αυτό είναι ομολογουμένως ένα γεγονός που στεναχωρεί και πάρα πολλούς fans του διαγωνισμού. Ιδιαίτερα τους παλαιότερους…

H: Ναι, και το κατανοούμε απόλυτα. Εμείς παίζουμε συχνά στις συναυλίες μας με μεγάλες ορχήστρες και μας αρέσει πολύ, καταλαβαίνουμε ωστόσο ότι αυτό απαιτεί πολλά χρήματα και είναι και ένα μέρος της εξέλιξης του διαγωνισμού της Eurovision. Οπότε…

O.G.: Κλείνοντας αγαπημένοι μας Hooverphonic, θα θέλαμε να μας πείτε το πιο αγαπημένο σας κομμάτι από την ιστορία του θεσμού!

H: Ίσως η πιο δύσκολη ερώτηση στη σημερινή συνέντευξη (γέλια). Τι να πρωτοδιαλέξεις; Σίγουρα ένα από αυτά είναι το νικητήριο του 1964 «Non ho l’età» της Gigliola Cinquetti, μας αρέσει επίσης η σύνθεση του Serge Gainsbourg «Poupée de cire, poupée de son» που τραγούδησε η France Gall το 1965… Φυσικά το «Après toi» με την υπέροχη Ελληνίδα Vicky Leandros! Από πιο πρόσφατα μας αρέσει το «Birds» της Anouk που εκπροσώπησε την Ολλανδία το 2013. Α! Και το «Amar pelos dois» του Salvador Sobral (Πορτογαλία 2017). Φανταστικό τραγούδι. Φαινόταν εξαρχής πως θα κέρδιζε το διαγωνισμό. Υπάρχει τρομερή εξέλιξη στον διαγωνισμό όλα αυτά τα χρόνια. Τραγούδια όπως του Sobral, όπως των Τσέχων φέτος («Friend of a friend»), του Duncan Laurence, των δύο παιδιών από την Σλοβενία, ακόμη και το χιουμοριστικό (επιφανειακά) «Toy» της Netta είναι λόγοι που μας κάνουν να θέλουμε να λάβουμε μέρος και εμείς σ’ αυτόν τον υπέροχο θεσμό.

O.G.: Μια ευχή για τον διαγωνισμό του 2020;

H: Να τα πάει καλά το Βέλγιο! Όχι επειδή είμαστε εμείς, αλλά επειδή είναι η χώρα μας και επειδή ξέρουμε το πόσο οι Βέλγοι καλλιτέχνες γουστάρουμε τον διαγωνισμό αυτό.

O.G.: Σας το ευχόμαστε ολόψυχα! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη αυτή και για τον χρόνο σας. Τα λέμε με το καλό στο Ρότερνταμ!

H: Εμείς ευχαριστούμε για όλα, για την επικοινωνία, για τη στήριξη, για το ενδιαφέρον και που σας γνωρίσαμε! Κρατάτε τον διαγωνισμό ψηλά! Ευχαριστούμε για όλα OGAE Greece!

Δείτε μερικά videos από την εμφάνιση των Hooverphonic στο Fuzz Club, λίγα λεπτά μετά την συνέντευξη μας! 

Για περισσότερες συνεντεύξεις από καλλιτέχνες της Eurovision μείνετε συντονισμένοι στη κατηγορία “Συνεντεύξεις” στην ιστοσελίδα του OGAE Greece! 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ