ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η ιστορία του Ισραήλ στη Eurovision (Μέρος 5ο: 2010-2018)

Με το 5ο μέρος ολοκληρώνουμε το οδοιπορικό στην ιστορία του Ισραήλ στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Αυτή τη δεκαετία χρησιμοποιήθηκαν νέοι τρόποι επιλογής εκπροσώπου, γεγονός που ωφέλησε τη χώρα, μιας και κέρδισε ξανά την πολυπόθητη 1η θέση!

O Harel Skaat ήταν το πρόσωπο που επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει το Ισραήλ στο Όσλο. Στον εθνικό τελικό ερμήνευσε 4 τραγούδια, από τα οποία επικράτησε άνετα το «Milim» (Λέξεις), παίρνοντας το άριστα από κοινό και επιτροπή.

Ο Harel Skaat τραγουδάει από τα 6 χρόνια του και εμφανίστηκε πρώτη φορά στην τηλεόραση όταν ήταν έφηβος. Ήταν πάντα ο κύριος τραγουδιστής σε συγκροτήματα του σχολείου του. Αναδείχτηκε από το σόου Kokhav Nolad (A star is born) και έκτοτε απολαμβάνει μεγάλης εκτίμησης από τον κόσμο και τα ΜΜΕ. Αυτή την εποχή είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του HaKokhav Haba L’Eirovizion 2019.

Το τραγούδι ταξίδεψε με πολλές ελπίδες, αλλά με διχασμένες γνώμες που το θεωρούσαν από αριστούργημα έως βαρετό. Κατάφερε πάντως να σαρώσει τα Βραβεία Marcel Bezençon της χρονιάς:

  • Βραβείο Συνθέτη: Tomer Hadadi (συνθέτης) και Noam Horev (στιχουργός)
  • Βραβείο Καλλιτέχνη (που ψηφίζεται από τους σχολιαστές): Harel Skaat
  • Βραβείο Τύπου: «Milim»

Το τραγούδι μεταφράστηκε, μεταξύ άλλων, και στα γαλλικά και ερμηνεύτηκε από τη νικήτρια του Λουξεμβούργου 1973, Anne-Marie David.

? Τίτλος: Milim
? Ερμηνευτής: Harel Skaat
? Συνθέτης: Tomer Hadadi
? Στιχουργός: Noam Horev
? Θέση στον 2ο Ημιτελικό8η /17
? Βαθμοί στον 2ο Ημιτελικό71
? Θέση στον Τελικό: 14η /25
? Βαθμοί στον Τελικό71


?
Μου άφησες μόνο λέξεις, ένα καταφύγιο ανάμεσα σε σκιές
Τακτοποιημένα βιβλία και ανάμεσα στα δωμάτια
Μου άφησες μόνο λέξεις, ένα μπουκέτο από κλειδαριές
Θεέ μου, μου άφησες μόνο λέξεις

Ο κλασσικός εθνικός τελικός επιστρέφει με τη συμμετοχή 10 καλλιτεχνών. Νικήτρια αναδεικνύεται η Dana International, που είχε πάρει το 1ο βραβείο για το Ισραήλ το 1998 (βλ. 3ο Μέρος). Το τραγούδι της είχε τον τίτλο «Ding Dong».

Η Dana International πήγε στο Düsseldorf της Γερμανίας συνοδευμένη με πολλές προσδοκίες από τους οπαδούς της. Δυστυχώς όμως η δεύτερη προσπάθειά της στον Διαγωνισμό δεν είχε την ίδια τύχη με την πρώτη, αποσπώντας σχόλια απογοήτευσης.

Το τραγούδι ερμηνεύτηκε στα αγγλικά και εβραϊκά.

 

 

 

? Τίτλος: Ding Dong
? Ερμηνεύτρια: Dana International
? Συνθέτης και στιχουργός: Dana International
? Θέση στον 2ο Ημιτελικό15η /19
? Βαθμοί στον 2ο Ημιτελικό38
—Δεν προκρίθηκε στον Μεγάλο Τελικό—


?
Ding Dong, μη λες άλλα
Ακούω σιωπηλές προσευχές
Και με ανεβάζουν και πετώ
Ξέρω πού να πάω και έρχομαι τώρα

Με απευθείας ανάθεση και κατόπιν επιλογής από ομάδα των ΜΜΕ και ειδικούς της μουσικής βιομηχανίας ταξίδεψε το συγκρότημα Izabo στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Ο τίτλος του τραγουδιού: «Time» με το κουπλέ στα αγγλικά και το ρεφρέν στα εβραϊκά.

Το συγκρότημα αποτελείται από 3 άνδρες και 1 γυναίκα: Ran Shem Tov (κύριος τραγουδιστής), Jonathan LeviNir Mantzur και Shiri Hadar. Το στιλ τους ποικίλει από indie rock και ντίσκο μέχρι μεσανατολίτικη μουσική.

Πολύ γνωστοί στην πατρίδα τους, δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Έχουν εμφανιστεί και σε μεγάλα μουσικά φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη.

 

 

 

? Τίτλος: Time
? ΕρμηνευτέςIzabo
? Συνθέτες και στιχουργοί: Ran Shem Tov,
Shiri Hadar
? Θέση στον 1ο Ημιτελικό13η /18
? Βαθμοί στον 1ο Ημιτελικό33
—Δεν προκρίθηκε στον Μεγάλο Τελικό—


?
Λέω
(Χρόνο, χρόνο, δώσ’ μου μόνο ένα σημάδι, σημάδι,
δώσ’ μου τον χρόνο)
(Γιατί με πιέζεις; Πέσε για ύπνο)
Πρέπει να μου δώσεις περισσότερο χρόνο

Αυτή τη χρονιά η επιλογή του τραγουδιού έγινε μέσα από 3 ημιτελικούς και έναν γύρο «δεύτερης ευκαιρίας». Στον τελικό διαγωνίστηκαν 10 καλλιτέχνες. Το εισιτήριο για το Malmö της Σουηδίας πήρε τελικά η Moran Mazor με το τραγούδι «Rak bishvilo» (Μόνο γι’ αυτόν).

Νικήτρια του ισραηλινού ριάλιτι σόου «Eyal Golan is Calling You» το 2011, προέρχεται από οικογένεια που μετακόμισε από τη Γεωργία τη δεκαετία του ’70. Έμαθε να παίζει πιάνο στα 4 και αργότερα έκανε μαθήματα φωνητικής.

Το τραγούδι, ερμηνευμένο εξ ολοκλήρου στα εβραϊκά, ήταν μια όμορφη μπαλάντα, αλλά η κατά γενική ομολογία εξεζητημένη εμφάνιση της Moran έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον αποκλεισμό της.

 

 

 

? Τίτλος: Rak bishvilo
? ΕρμηνεύτριαMoran Mazor
? Συνθέτης: Chen Harari
? Στιχουργός: Gal Sarig
? Θέση στον 2ο Ημιτελικό14η /17
? Βαθμοί στον 2ο Ημιτελικό40
—Δεν προκρίθηκε στον Μεγάλο Τελικό—


?
Μόνο γι’ αυτόν θα μπορούσα να ξεχάσω το κρύο
Και χάρη σ’ αυτόν θα βρω μέσα στο σκοτάδι το φως
Μόνο γι’ αυτόν θα περπατήσω, θα περάσω τα σύνορα
Μόνο μ’ αυτόν θα βρω απαντήσεις στις ερωτήσεις

3 τραγούδια κλήθηκε να ερμηνεύσει η Mei Finegold (ή Feingold· πραγματικό όνομα: Meital Slominsky) στην εθνική επιλογή του Ισραήλ. Με ποσοστό 55% το τραγούδι «Same Heart» ταξίδεψε στην Κοπεγχάγη.

Γνωστή από τη συμμετοχή της to 2009 στο «A star is born», όπου δεν πήρε ούτε μία αρνητική κριτική για τις ερμηνείες της, ξεκίνησε από την παιδική ηλικία να δίνει σόου σε νυχτερινά κλαμπ και μπαρ. Υπήρξε επίσης η κύρια τραγουδίστρια του συγκροτήματος Disiac.

Το συγκεκριμένο τραγούδι, ενώ αγαπήθηκε πολύ από τους φαν της Eurovision, χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι πήρε την 3η θέση στο OGAE INTERNATIONAL POLL 2014, εντούτοις έφερε πολύ κακό αποτέλεσμα.

 

 

? Τίτλος: Same heart
? ΕρμηνεύτριαMei Finegold
? Συνθέτης και στιχουργός: Rami Talmid
? Θέση στον 2ο Ημιτελικό14η /15
? Βαθμοί στον 2ο Ημιτελικό19
—Δεν προκρίθηκε στον Μεγάλο Τελικό—


?
Μέσα από τη σιωπή στον αέρα για να αναπνεύσω
Δεν θα χάσω άλλο καρδιοχτύπι
Ώρα να σηκωθώ και να διαλέξω ουρανό και φως
Δεν θα χάσω άλλο καρδιοχτύπι

Από αυτή τη χρονιά καθιερώνεται η επιλογή του εκπροσώπου της χώρας μέσα από το τηλεοπτικό σόου HaKokhav Haba L’Eirovizion (Το επόμενο αστέρι για τη Γιουροβίζιον). Νικητής της 2ης σεζόν αναδείχτηκε ο Nadav Guedj και το τραγούδι που γράφτηκε γι’ αυτόν ήταν το «Golden Boy».

Μόλις 16 χρονών όταν πρωτοπήγε στις οντισιόν του σόου, κατάφερε να πείσει κοινό και επιτροπή ότι αυτός άξιζε το εισιτήριο για τη Βιέννη. Το στιλ του επηρεασμένο από μία μεγάλη γκάμα, από RnB και hip hop μέχρι Stevie Wonder και Michael Jackson, τον αποκαλούν τον «Ισραηλινό Justin Timberlake» στην πατρίδα του.

Γεννήθηκε στο Παρίσι και νωρίς ήρθε στο Ισραήλ. Το 2016 κατατάχτηκε στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Το «Golden Boy» ήταν η πρώτη συμμετοχή του Ισραήλ εξ ολοκλήρου στα αγγλικά.

? Τίτλος: Golden Boy
? ΕρμηνευτήςNadav Guedj
? Συνθέτης και στιχουργός: Doron Medalie
? Θέση στον 2ο Ημιτελικό3η /17
? Βαθμοί στον 2ο Ημιτελικό151
? Θέση στον Τελικό: 9η /27
? Βαθμοί στον Τελικό97


?
Είμαι ένα χρυσό αγόρι, έλα ‘δώ να το χαρείς
Είμαι ο βασιλιάς της διασκέδασης, έλα να σου δείξω πώς το κάνουμε
Είμαι ένα χρυσό αγόρι, έλα ‘δώ να το χαρείς
Και προτού φύγω, έλα να σου δείξω το Τελ Αβίβ

Η 3η σεζόν του HaKokhav Haba L’Eirovizion βρίσκει νικητή τον Hovi Star (πραγματικό όνομα: Hovav Sekulets). Το τραγούδι το έγραψε ο ίδιος δημιουργός της συμμετοχής της προηγούμενης χρονιάς και είχε τον τίτλο: «Made of Stars».

Ο Hovi, παιδί χωρισμένων γονιών, ξεκίνησε να τραγουδάει στα 6 του και υπήρξε μέλος του μουσικού συγκροτήματος των Ισραηλινού Στρατού. Το 2009 έλαβε μέρος στο Kokhav Nolad, όπου βγήκε 7ος. Έχει δώσει συναυλίες σε όλο τον κόσμο και έχει δανείσει τη φωνή του σε πολλούς ήρωες παιδικών ταινιών μεταφρασμένες στα εβραϊκά.

Εκτός από τραγουδιστής, ο Hovi είναι κομμωτής και μακιγιέρ.

 

 

? Τίτλος: Made of Stars
? ΕρμηνευτήςHovi Star
? Συνθέτης και στιχουργός: Doron Medalie
? Θέση στον 2ο Ημιτελικό7η /18
? Βαθμοί στον 2ο Ημιτελικό147
? Θέση στον Τελικό: 14η /26
? Βαθμοί στον Τελικό135

?
Φτιαγμένοι από αστέρια
Ασημένια κομμάτια πέφτουν
Είμαστε φτιαγμένοι από αστέρια
Είμαστε φτιαγμένοι από αστέρια
Ψάχνοντας γι’ αυτήν τη μυστική υπόσχεση
Φτιαγμένοι από αστέρια

Το HaKokhav Haba αναδεικνύει νικητή τον Imri Ziv και μετά από έναν μήνα ανακοινώνεται ότι το τραγούδι, με το οποίο θα εκπροσωπούσε τη χώρα του: «I Feel Alive».

Ο Imri είχε γίνει γνωστός στη χώρα του ήδη από το 2012, όταν συμμετείχε στο The Voice. Έχει κλίση στις ξένες γλώσσες και η καταγωγή του είναι ένα κράμα Εβραίων από Ουκρανία, Πολωνία, Αυστρία και Ρουμανία. Ως μαθητής αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο, καθώς είχε πέσει θύμα ηθικής παρενόχλησης.

Έμπειρος στον Διαγωνισμό ήδη από το 2015 και το 2016, όταν έκανε φωνητικά στον Nadav Guedj και τον Hovi Star αντίστοιχα, ενώ πέρασε πολύ άνετα από τον 2ο Ημιτελικό, στον Τελικό το αποτέλεσμα ήταν εντελώς διαφορετικό.

 

 

? Τίτλος: I Feel Alive
? ΕρμηνευτήςImri
? Συνθέτες και στιχουργοί: Dolev Ram,
Penn Hazut
? Θέση στον 2ο Ημιτελικό3η /18
? Βαθμοί στον 2ο Ημιτελικό207
? Θέση στον Τελικό: 23η /26
? Βαθμοί στον Τελικό39


?
Νιώθω ζωντανός
Τώρα προσπαθώ
Προσπαθώ
Νιώθω ζωντανός!
Τόσο ζωντανός

Μία 25χρονη τραγουδίστρια με looper (συσκευή επανάληψης φωνής και ήχου) και με ιδιαίτερο στιλ ήταν αυτή που ξεχώρισε στη σκηνή του HaKokhav HaBa 2018. Το όνομά της: Netta Barzilai.

Σε παιδική ηλικία έζησε 4 χρόνια στη Νιγηρία μαζί με την οικογένειά της. Σπούδασε ηλεκτρονική μουσική στο Μουσικό Σχολείο Rimon του Τελ Αβίβ και εργάστηκε ως DJ και τραγουδίστρια σε γαμήλιες γιορτές. Έχει διδάξει τραγούδι και ίδρυσε τη χορωδία αυτοσχεδιασμού The Experiment.

Το 2016 πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο θεατρικό έργο Running on the Sea. Είναι επίσης σολίστ στο συγκρότημα Gaberband, με το οποίο ταξιδεύει εντός και εκτός Ισραήλ προσφέροντας Loop-Workshops σε νέους μουσικούς.

Στη Eurovision της Λισαβόνας πήγε με τον τραγούδι «Toy», το οποίο, σύμφωνα με την ίδια,  κρύβει το μήνυμα της αφύπνισης της γυναικείας δύναμης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι στίχοι του τραγουδιού μιμούνται τον ήχο ενός φοβιτσιάρη, μιας «κότας» στην καθομιλουμένη.

Το τραγούδι κερδίζει το 1ο βραβείο για το Ισραήλ μετά από 20 χρόνια. Η επιτυχία του κομματιού έφτασε μέχρι και το νούμερο 1 στο billboard των dance clubs tracks και το επίσημο βίντεο κλιπ σημειώνει αυτή τη στιγμή περισσότερες από 100 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

Το τραγούδι «Toy» είτε αγαπήθηκε είτε μισήθηκε με πάθος. Το σίγουρο είναι ότι έγραψε τη δική του ιστορία στον θεσμό, όπως και οι προηγούμενες 3 νίκες του Ισραήλ ήταν καινοτόμες προτάσεις για την εποχή τους. Αυτή εξάλλου είναι και η μαγεία της Eurovision! ?

? Τίτλος: Toy
? ΕρμηνεύτριαNetta
? Συνθέτες και στιχουργοί: Doron Medalie,
Stav Beger
? Θέση στον 1ο Ημιτελικό1η /19
? Βαθμοί στον 1ο Ημιτελικό283
? Θέση στον Τελικό: 1η /26
? Βαθμοί στον Τελικό529


?
Δεν είμαι το παιχνίδι σου (όχι το παιχνίδι σου)
Χαζό αγόρι (χαζό αγόρι)
Θα σε νικήσω, θα σε κάνω να με κοιτάς
Χορεύοντας με τις κούκλες μου
Στον ρυθμό του MadaBaka

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece, γιατί η επιλογή του εκπροσώπου του Ισραήλ για το 2019 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μέσα από το HaKokhav HaBa L’Eirovizion 2019!

 

⭐ טודה רבה (todá rabá), ευχαριστώ πολύ τη Μέρφη Φωτιάδου για την κύρια εικόνα του αφιερώματος! ⭐

 

4ο Μέρος

φωτογραφίες: israel-music.com, plixid.com, playvk.com, amazon. com, eurosong-contest.wikia.com, escgold.com, Spotify, eurovoix.com, Twitter

Δημήτρης Χριστούλιας
Δημήτρης Χριστούλιας
Γεννήθηκα στο Μόναχο της Γερμανίας. Αποφοίτησα από το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας του ΑΠΘ. Οι ξένες γλώσσες και τα ταξίδια είναι η αναπνοή μου. Η επαφή με τη μουσική και την κουλτούρα των λαών του κόσμου δίνει ιδιαίτερο νόημα στην καθημερινότητά μου. Η Eurovision είναι κομμάτι της ζωής μου από το 1982.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] Ειδική εμφάνιση στην έναρξη του Μεγάλου Τελικού της Eurovision θα κάνει και ο εκπρόσωπος της χώρας το 2015, Nadav Guedj. Με το τραγούδι του «Golden Boy» κατάφερε να προκριθεί στον Τελικό της χρονιάς και να πάρει την 9η θέση. Βλ. και το σχετικό αφιέρωμα. […]

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ