EUROVISION 2019: Τι σχεδιάζουν οι χώρες για το Ισραήλ;

Πολλοί θεωρούν ότι η διάδραση της Eurovision σταματάει με την ολοκλήρωση της τελικής βραδιάς του διαγωνισμού, όμως αυτό είναι λάθος. Οι χώρες που συμμετέχουν στη Eurovision απασχολούνται με αυτή σχεδόν όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κι αυτό διότι μία συμμετοχή σε ένα τόσο μεγάλο event (με τεράστιο κόστος παραγωγής) απαιτεί αρκετές προετοιμασίες, συζητήσεις, αποφάσεις και οικονομικές συναλλαγές. Συνήθως όλα αυτά λαμβάνουν χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες και διαρκούν μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου όπου και ολοκληρώνεται επίσημα η λίστα με τις τελικές διαγωνιζόμενες χώρες. Μετά, ξεκινούν οι επιλογές των τραγουδιών και των καλλιτεχνών…

Έως τις 25 Αυγούστου 2018, 23 χώρες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους ή έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να συμμετάσχουν. Οι χώρες αυτές είναι οι εξής: Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Αλβανία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Βουλγαρία, Πολωνία, Ισραήλ (οικοδέσποινα), Νορβηγία, Σουηδία, Αζερμπαϊτζάν, Σερβία, Ολλανδία και Κροατία.

Ας δούμε μια σύνοψη όπως έχει καταγραφεί έως τώρα.

 Αλβανία

Στις 30 Ιουνίου έληξε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για το Festivali i Këngës μέσα από το οποίο πιθανότατα θα αναδειχτεί ο επόμενος εκπρόσωπος της χώρας στη Eurovision 2019. Ωστόσο επίσημη επιβεβαίωση δεν έχει γίνει ακόμα. Διαβάστε λεπτομέρειες εδώ.

 Βουλγαρία

Την επομένη του φετινού διαγωνισμού στη Λισαβόνα η επικεφαλής της αποστολής της χώρας (Joana Levieva-Sawyer) δήλωσε τα ακόλουθα. <<Το BNT θα συνεχίσει να συμμετέχει στη Eurovision και να βοηθήσει με όλους τους δυνατούς τρόπους τους μουσικούς μας να επωφεληθούν από αυτή τη μεγάλη σκηνή. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην ποιότητα του διαγωνισμού όσο μπορούμε>>.

 Γαλλία

Η Γαλλία έχει ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της στη Eurovision 2018. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει σταλεί από καιρό με την υποβολή των αιτήσεων να έχει ήδη ξεκινήσει. Δείτε περισσότερα εδώ.

 Γερμανία

Η κρατική τηλεόραση τηλεόραση της Γερμανίας NDR, μετά τα ιδιαίτερα ευχάριστα αποτελέσματα φέτος (4η θέση με 340 βαθμούς – καλύτερη θέση της χώρας από το 2010) αποφάσισε να διατηρήσει την περσινή διαδικασία επιλογής τραγουδιού. Το NDR ήδη έχει ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις υποψηφίων καλλιτεχνών και να οργανώνει τις υπόλοιπες λεπτομέρειες του τελικού που θα λάβει μέρος πιθανότατα τον Φεβρουάριο του 2019! Διαβάστε λεπτομέρειες για τη διαδικασία εδώ.

 Ισπανία

Μια ρήτρα στη σύμβαση του Operación Triunfo 2018 αναφέρει ότι οι διαγωνιζόμενοι δέχονται ότι μπορούν να επιλεγούν για να εκπροσωπήσουν την Ισπανία στη Eurovision. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι το Operación Triunfo θα εξακολουθήσει να αποτελεί την προτιμώμενη μέθοδο για την επιλογή των διαγωνιζομένων της Eurovision από την Ισπανία. Ωστόσο, ο ισπανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTVE δεν έχει προβεί σε επίσημη δήλωση.

 Δανία

Η Δανία έχει δηλώσει επισήμως τη συμμετοχή της στη Eurovision 2018. Η διαδικασία επιλογής του τραγουδιού θα γίνει με τη γνωστή διαδικασία Dansk Melodi Grand Prix (DMGP). Μάλιστα ξεκίνησε και η υποβολή συμμετοχών για το  DMGP 2019, περισσότερα δείτε εδώ.

 Εσθονία

Το κρατικό κανάλι ERR θα συμμετάσχει και την επόμενη χρονιά στο Ισραήλ, επιλέγοντας τον εκπρόσωπο του μέσα από το Eesti Laul. Δείτε περισσότερα για τις αλλαγές στο format και τον νέο διευθυντή παραγωγής που ορίσθηκε εδώ.

 Ιταλία

Στις 28 Ιουνίου 2018 (δείτε εδώ) ο ιταλικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Radiotelevisione Italiana (RAI) επιβεβαίωσε τις ημερομηνίες του Φεστιβάλ του Sanremo για το 2019, το οποίο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήθηκε για την επιλογή της συμμετοχής της χώρας στη Eurovision. Ωστόσο, δεν ανέφεραν αν θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό του 2019 ή αν το Sanremo θα είναι και πάλι ο προτιμώμενος τρόπος επιλογής της συμμετοχής τους. Επιπλέον πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε και το Sanremo Giovani για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

 Ισλανδία

Ενώ το κανάλι RÚV έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό του Ισραήλ, τώρα εξετάζεται μία αίτηση για μποϋκοτάζ από τον επερχόμενο διαγωνισμό.

 Μάλτα

Η χώρα της Μεσογείου ανακοίνωσε πως ο νικητής του X-Factor θα είναι ο επόμενος εκπρόσωπος στο διαγωνισμό του Ισραήλ. Οι οντισιόν ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου. Η Ira Losco (Eurovision 2002 και 2016) θα είναι μία από τους 4 κριτές, που θα συμμετάσχουν στο τάλεντ σόου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 Σερβία

Το RTS επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στις 6 Αυγούστου και μετά από 2 μέρες ξεκίνησε η αναζήτηση τραγουδιών για τον εθνικό τελικό. Δείτε περισσότερα εδώ.

 Τσεχία

Ο Jan Bors, αρχηγός της εθνικής αποστολής της Τσεχίας, εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσει και φέτος η διαδικασία επιλογής της συμμετοχής να γίνεται με έναν εθνικό τελικό (Eurovision CZ), όπως είχε γίνει και πέρσι με την επιτυχή, όπως αποδείχθηκε, επιλογή του Mikolas.

 Ηνωμένο Βασίλειο

Παρόλο που ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός BBC δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του το 2019, η EBU δήλωσε ότι είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο να δει τους κρατικούς οργανισμούς από την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία να διαγωνίζονται ξεχωριστά στο διαγωνισμό. Αυτό, ωστόσο, θα απαιτούσε και τα τέσσερα έθνη να έχουν ξεχωριστούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς με πλήρη συμμετοχή στην EBU. Διαβάστε περισσότερα για τις προϋποθέσεις συμμετοχής των εθνών του Η.Β. εδώ.

 Ισραήλ

Όσον αφορά την οικοδέσποινα χώρα μόλις προχτές επιβεβαιώθηκε ότι το Ισραήλ θα επιλέξει μέσα από το τάλεντ σόου «HaKokhav HaBa L’Eirovizion» τον επόμενο εκπρόσωπο του. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά καθώς και τις αλλαγές στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο άρθρο μας εδώ.

Χώρες που δε θα συμμετάσχουν στη Eurovision 2019.

 Ανδόρρα

Παρά την απουσία τους για 10 χρόνια, τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA) εξακολουθούσε να ενδιαφέρεται για επιστροφή στο διαγωνισμό, αλλά η αποτυχία του πριγκιπάτου να φτιάξει τον τελικό μαζί με το κόστος αποθάρρυνε τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα να συμμετάσχει. Προκειμένου να υπάρξει επιστροφή, το κρατικό κανάλι RTVA θα χρειαζόταν χρηματοδότηση από την κυβέρνηση της χώρας. Στις 19 Μαΐου 2018, η Ανδόρα επιβεβαίωσε ότι δεν θα επιστρέψουν το 2019.

 Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Στις 25 Μαΐου 2018, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός BHRT δήλωσε ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στον διαγωνισμό το 2019 λόγω των κυρώσεων που σχετίζονται με το χρέος που τους έχει επιβάλλει η EBU. Δείτε περισσότερα εδώ.

 Λουξεμβούργο

Στις 21 Ιουλίου 2018, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTL Télé Lëtzebuerg (RTL) ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στον διαγωνισμό το 2019.

 Σλοβακία

Στις 31 Μαΐου 2018, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει στον διαγωνισμό το 2019 λόγω οικονομικών δυσχερειών. Δείτε περισσότερα εδώ.

 Τουρκία

Η ανατολική χώρα δε σκέφτεται να επιστρέψει στο διαγωνισμό το 2019. Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις εδώ (δηλώσεις TRT για τους όρους της επιστροφής του καναλιού) και εδώ (απάντηση-δήλωση EBU).

 Μονακό

Στις 17 Αυγούστου 2018, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας του κρατιδίου Télé Monte Carlo (TMC) ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στον διαγωνισμό το 2019. Έτσι, θα συμπληρωθούν 13 χρόνια από την τελευταία συμμετοχή του Μονακό το 2006.

Τι γίνεται με το Καζακστάν και το Λιχτενστάιν;

Σχετικά με την πιθανή συμμετοχή – ντεμπούτο του Καζακστάν και του Λιχτενστάιν στη Eurovision 2019 πρέπει να εξετάσουμε ορισμένα δεδομένα πρώτα.

Το  Καζακστάν είναι συνεργαζόμενο μέλος της EBU και το γεγονός ότι θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στη Junior Eurovision του Νοέμβρη αναζωπύρωσε τις φήμες περί συμμετοχής του και στην ”ενήλικη”.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2017 υποστηρίχθηκε ότι το Channel 31 είχε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την EBU, επιτρέποντας στο Καζακστάν να κάνει το ντεμπούτο του το 2019. Ωστόσο, στις 23 Δεκεμβρίου 2017, η EBU δήλωσε ότι «Το Channel 31 του Καζακστάν εξέφρασε την επιθυμία του να γίνει μέλος της EBU και ως εκ τούτου να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Όμως, δεδομένου ότι το Channel 31 βρίσκεται εκτός του Ευρωπαϊκού Χώρου Ραδιοτηλεόρασης και δεν είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν είναι επιλέξιμο να γίνει ενεργό μέλος της EBU>>. Στις 25 Ιουλίου 2018, ανακοινώθηκε ότι το Καζακστάν θα συμμετάσχει στη Junior Eurovision 2018, καθιστώντας το ντεμπούτο το 2019 δυνατό. Στις 30 Ιουλίου 2018, η EBU δήλωσε ότι η απόφαση να προσκληθεί το Καζακστάν έγινε αποκλειστικά από την ομάδα αναφοράς της Junior Eurovision και δεν υπήρχαν σχέδια για την πρόσκληση άλλων μελών εκτός της Αυστραλίας.

Το  Λιχτενστάιν δεν είναι μέλος της EBU και ως εκ τούτου θεωρείται αδύνατη η συμμετοχή του στο διαγωνισμό. Στις 4 Νοεμβρίου 2017, το 1 Fürstentum Liechtenstein Television (1 FL TV), ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν, επιβεβαίωσε ότι η χώρα προγραμματίζει ένα ντεμπούτο στον διαγωνισμό του 2019 και ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής αίτησης για συμμετοχή στην EBU και είναι “στη διαδικασία συμμόρφωσης με όλες τις απαιτήσεις”. Επανέλαβαν επίσης την πρόθεσή τους να επιλέξουν τον εκπρόσωπο τους μέσω εθνικής επιλογής. Ωστόσο, στις 20 Ιουλίου 2018, η EBU δήλωσε ότι το 1 FL TV δεν έχει υποβάλει αίτηση ένταξης. Στις 26 Ιουλίου 2018, η τηλεόραση του κρατιδίου επιβεβαίωσε ότι το Λιχτενστάιν δεν θα κάνει ντεμπούτο στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2019 λόγω του ξαφνικού θανάτου του διευθυντή του τηλεοπτικού σταθμού, Peter Kölbel.

Η περίπτωση Κόσοβο

Το  Κόσοβο δεν είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Τηλεόρασης (ITU), μιας από τις βασικές προϋποθέσεις για να γίνει ενεργό μέλος της EBU. Επομένως, το κρατικό κανάλι RTK δεν είναι μέλος της EBU και δεν μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Η χώρα δεν είναι ούτε μέλος των Ηνωμένων Εθνών ούτε του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ενθαρρυντικό είναι δε το γεγονός ότι ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision μεταδίδεται ζωντανά στη βαλκανική χώρα τα τελευταία χρόνια. Το RTK παρακολούθησε την 80η Γενική Συνέλευση της EBU στα Τίρανα και συναντήθηκε με αξιωματούχους της EBU. Εκεί συζητήθηκε η δυνητική συμμετοχή του στην EBU.

Η δήλωση της EBU πριν από λίγες μέρες ήταν η εξής: <<Όσον αφορά το Κόσοβο, το RTK αυτή τη στιγμή δεν πληροί τα κριτήρια για πλήρη συμμετοχή στην EBU, αλλά συμφωνήθηκε στη Γενική Συνέλευση της EBU στα Τίρανα ότι θα συνεχιστούν εποικοδομητικές συζητήσεις μεταξύ της EBU και του RTK σχετικά με τις μελλοντικές δυνατότητες στενότερης συνεργασίας>>.

Εσείς τι πιστεύετε, θα έχουμε ρεκόρ συμμετοχών στη διοργάνωση του Ισραήλ ή όχι;

Ακόμα, πως σκέφτεστε το ενδεχόμενο συμμετοχής των Καζακστάν, Λιχτενστάιν και Κοσόβου στο διαγωνισμό γενικότερα;

Γιώργος Φλίγκος

[Φωτογραφία: www.eurovisionworld.com]


Ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα σχολιάζοντας όλα τα νέα του διαγωνισμού και παίρνοντας μέρος σε μουσικούς διαγωνισμούς, Euroquiz, παιχνίδια και διάφορα Euro-battles!  Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γίνετε μέλη στο OGAE GREECE Eurovision Group, ένα γκρουπ ανοικτό για όσους αγαπάνε τον θεσμό της Eurovision! Γίνετε μέλη με ένα μόνο κλικ εδώ!

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε κάνοντας like στη σελίδα μας στο Facebook, ακολουθώντας μας στο Instagram και στο Twitter για να μην χάνετε τίποτα από τον αγαπημένο μας διαγωνισμό! 

Επίσης, πολλά Eurovision βίντεο σας περιμένουν στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube εδώ!

Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κακά τα ψέματα απο τον θεσμό λείπει η χώρα που την χρειάζεται πολυ η διοργάνωση, είναι η απόλυτη Eurovision χώρα με 5 νικες εως το 1993 το Λουξεμβούργο. Πρέπει να επιστρέψει σύντομα στον θεσμό. Άλλες χώρες που πρέπει να επιστρέψουν είναι οι Ανδορα, Σλοβακία κτλ Απλώς φέτος ρεκορ δεν θα έχουμε γιατί ισως καποιες χωρες να μποικοταρουν τομ διαγωνισμό. Η χώρα που θα ήθελα να δω είναι τα Ν.Φεροε και ίσως το Μονακό. Η Eurovision πριν τους δυο ημιτελικούς θα μπορούσε να διοργάνωσει την προηγούμενη Κυριακή έναν ακομα.ημιτελικό στον οποίο να συμμετέχουν 10 χώρες εκτός Ευρώπης π.χ. Αυστραλία, Κίνα, ΗΠΑ και οι 3 χωρες να πηγαινουν στον τελικό του Σαββατου 25+3=28. Και οι επόμενες 4 στους δυο ημιτελικούς. Θα αποκλείονται οι 3. Σε αυτήν την βραδιά θα μπορούν οι Big 5 και η διοργανώτρια χώρα να παρουσιάσουν κανονικά τα τραγούδια τους και να μην παραπονιούνται οτι δεν έχουν προβολή.

    • Αυτό το πράγμα που οι big 5 γκρινιάζουν για τη προβολή τους είναι ανόητο. Μια χαρά 4η ήρθε η Γερμανία φέτος και αυτό δεν οφείλεται φυσικά στη προβολή απ τον ημιτελικό. Αν αρέσει ένα τραγούδι αρέσει και τέλος.

  2. Η Eurovision ξεκίνησε έχοντας ένα συγκεκριμένο προφίλ. Αν θέλουν να ξεκινήσουν έναν διαγωνισμό με χώρες εκτός Ευρώπης, να τον ονομάσουν World-vision και να προβάλλεται Οκτώβριο ή Νοέμβριο πχ λέω εγώ τώρα. Κάθε τόσο να μπαίνει η σαρα και η μαρα δε το καταλαβαίνω.

  3. Θα σας πρότεινα ένα άρθρο Αφιέρωμα που να έχει σχέση με τα stages του διαγωνισμού (πόσο κόστιζαν κλπ)

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ