https://ogaegreece.com/category/%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b5%cf%82/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1/

ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ: Εκτός διαγωνισμού για τρίτη συνεχόμενη χρονιά!

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα είναι για τρίτη σερί χρονιά εκτός του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision μιας και πριν λίγο ανακοίνωσε την “μη εμφάνιση” της στον 64ο διαγωνισμό. Ας δούμε όμως περισσότερα σχετικά με τον λόγο της απόσυρσης τους.

Σε μια σύντομη δήλωση που έκανε η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Leila Babovic, στο Eurofestivales, αποκαλύπτει τους λόγους γύρω από το ζήτημα. Εξηγεί ότι έχει απαγορευτεί στο βαλκανικό αυτό έθνος να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU).

Συγκεκριμένα οι δηλώσεις της ήταν οι εξής: <<Δυστυχώς, το BHRT δεν μπορεί να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό Παιδικού Τραγουδιού Eurovision του 2018 (JESC 2018) ή στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision του 2019 (ESC 2019), δεδομένου ότι είμαστε υπό τις κυρώσεις της EBU, πράγμα που σημαίνει ότι o κρατικός φορέας BHRT δεν μπορεί να συμμετάσχει μέχρι να επιλυθούν τα χρέη προς την EBU.>>

Εν συνεχεία και η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) προχώρησε σε μία γρήγορη δήλωση: <<Στο BHRT έχει απαγορευτεί προσωρινώς η πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες της EBU λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους του προς την EBU.>>

Η EBU έθεσε για πρώτη φορά κυρώσεις στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (BHRT), τον Δεκέμβριο του 2016. Μειώνοντας την πρόσβασή τους στην ανταλλαγή ειδήσεων της Eurovision λόγω οφειλής που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Ας ελπίσουμε σύντομα να ξεπεραστεί το ζήτημα και να είναι και πάλι σε θέση να επιστρέψει στον διαγωνισμό.

Λίγα λόγια για την ιστορία της χώρας στο διαγωνισμό.

H πορεία της χώρας στο διαγωνισμό ξεκινάει το μακρινό 1993, όταν έπειτα από εθνικό τελικό ο Fazla με το τραγούδι ”Sva Bol Svjet” παίρνει το εισιτήριο για να εκπροσωπήσει τη χώρα του. Το τραγούδι καταλαμβάνει τελικώς την 16η θέση σε 25 συμμετοχές με μόλις 27 βαθμούς. Δείτε εδώ την πρώτη συμμετοχή της χώρας!

Το 2006 στη Εurovision της Αθήνας, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πέτυχε την καλύτερη της θέση στο διαγωνισμό. Το μουσικό συγκρότημα Hari Mata Hari, με το τραγούδι Lejla, καταφέρνει να σκαρφαλώσει στην θέση του βαθμολογικού πίνακα με 229 βαθμούς! Αυτή είναι η καλύτερη επίδοση της χώρας μέχρι σήμερα.

To 2016, έπειτα από 3 χρόνια απουσίας από τον διαγωνισμό (2013 – 2015) επιστρέφει φιλοδοξώντας να πετύχει μία καλή εμφάνιση. Έτσι, ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, αποφασίζει με απευθείας ανάθεση να στείλει μία τετραμελή ομάδα. Αυτή ήταν αποτελούμενη από τους: DalalDeen (ΒIH – ESC 2004), Ana Rucner και Jala με μία βαλκανική μπαλάντα με ραπ στοιχεία. Ωστόσο, για πρώτη φορά στην ιστορία της η Βοσνία αποκλείστηκε οριακά από τον τελικό, μιας και κατέλαβε την 11η θέση με 104 βαθμούς. Να τονίσουμε ότι στον ίδιο ημιτελικό βρισκόταν και η Ελλάδα, η οποία αποκλείστηκε και αυτή για πρώτη φορά στην ιστορία της με τη συμμετοχή Utopian Land των Argo.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη από το 1993 που ξεκίνησε να συμμετέχει στο στο διαγωνισμό, απουσίασε το 1998 και το 2000, την τριετία 2013 – 2015 και τώρα πάλι την τριετία 2017 – 2019. Λέτε να επιστρέψει το 2020;

Γιώργος Φλίγκος

[Photo: eurovisionworld.com]

Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σε γενικές γραμμές έχει στείλει ωραίες συμμετοχές! Μακάρι να επιστρέψει το 2020!!!

  2. Και για τη Ρουμανία δεν είχαν πει ότι είχε χρέη? Αυτοί τα τακτοποιησαν? Και μόνο η Βοσνία έμεινε?

    • Άσχετο αλλά υπάρχει ενδεχόμενο η eurovision του χρόνου να γίνει στη Κύπρο;

      • Αν αρκετές χώρες μποϊκοτάρουν τη διοργάνωση στην Ιερουσαλήμ ,και καλά θα κάνουν, θα γίνει στην Κύπρο.

  3. Κρίμα… Τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή που “πονάει”. Τόσο παρεξηγημενα και υποτιμημένα αλλά και τόσο όμορφα.. Πάντοτε επιθυμούσα όσο το δυνατόν περισσότερες βαλκανικές χώρες να βρίσκονται στον τελικό.
    Άδικος αποκλεισμός για τη Βοσνία το ’16 για να περάσει η ποια; η Αυστραλία..

    • Η Αυστραλία συμμετείχε στον 2ο ημιτελικό. Μάλλον εννοείς την Αυστρία.

    • πόσο συμφωνω μαζι σου!η συμμετοχη της βοσνίας ljubav je θα επρεπε το 2016 να ειναι ανετα στον τελικό!ακομη θυμαμαι την ana rucner να παιζει εκεινη την υπεροχη βαλκανικη μελώδία στο τσέλο!δυστυχως ομως δν οριακα δν περασε!

  4. Κριμα που δεν θα δωσει το παρων του χρονου η Βοσνια Ερζεγοβινη ευχομαι καποια στιγμη να επιστρεψει συντομα στον διαγωνισμο

  5. Να βοηθήσουμε όλοι βρε παιδιά! Αδέρφια είμαστε όλοι μεταξύ μας! Να δώσει η κάθε χώρα ότι μπορεί για το χρέος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η EBU να δείξη κατανόηση και να κάνει ένα γενναίο κούρεμα σ΄αυτά που χρωστάει η Βοσνία. Έχει στείλει αριστουργήματα στο παρελθόν όπως το Leyla και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Τι να κάνουν οι χριστιανοί? Βρέθηκαν σε δύσκολη οικονομική θέση και γι αυτό πρέπει να δείξουμε όλοι το καλό παράδειγμα και να κάνουμε ότι δεν έχουν κάνει οι Ευρωπαίοι για το χρέος της Ελλάδας. Μην σας πώ ότι μέχρι δίσκο πρέπει να γυρίσουμε στις εκκλησίες και έρανο για την εξόφληση του χρέους της χώρας στην EBU!

    • Σιγά που θα δώσουν οι υπόλοιπες χώρες… Πόσο μάλλον για το συγκεκριμένο διαγωνισμό, αμφιβάλλω αν θα δώσουν το παραμικρό. Και αν δώσουν, θα είναι κανένα SVT από Σουηδία και μετά θα τους έχουν και υποχρέωση οι Βόσνιοι και κατά τ’άλλα ο στόχος του Bjorkman για 7η νίκη μέχρι το 2021 θα γίνει πολύ πιο εύκολα πραγματικότητα. Απλά η χώρα ας μείνει εκτός.

      Εκτός αυτού, γιατί να δώσουν οι άλλες χώρες στη Βοσνία και όχι σε άλλα κράτη; Μπορεί κάποιες άλλες χώρες να μη θέλουν να συμμετάσχουν φοβούμενες το οικονομικό κόστος και τις συνέπειες αυτού. Όλες δηλαδή θα πρέπει να βοηθηθούν; Μακάρι να ήταν έτσι αλλά δεν γίνεται…

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ