Υπήρξε τελικά λευκός καπνός για τις αλλαγές στο σύστημα ψηφοφορίας της Eurovision;

Παρά τα όσα είχαν δει πριν μέρες, με αφορμή ένα story στο instagram του επικεφαλής της νορβηγικής αποστολής, Stig Karlsen, στα πλαίσια της συνάντησης των Head of Delegation για τον προγραμματισμό της Eurovision 2024, καμία απόφαση δεν πάρθηκε σχετικά με την αλλαγή στο σύστημα της ψηφοφορίας.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενο άρθρο, ο Stig Karlsen ήταν προβληματισμένος από το ρόλο των κριτικών επιτροπών και στις προθέσεις του ήταν μια αλλαγή στην βαρύτητα μεταξύ της βαθμολογίας αυτών και του τηλεοπτικού κοινού.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Karlsen στο The Euro Trip podcast, αναφέρει ότι δεν συμφωνήθηκε καμία αλλαγή στο υπάρχον σύστημα ψηφοφορίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα τώρα είναι ότι το χάσμα μεταξύ των ψήφων του κοινού και των ψήφων της κριτικής επιτροπής είναι αρκετά μεγάλο και αυτό είναι κάτι που επαναλαμβάνεται αρκετές φορές, οδηγώντας το τηλεοπτικό κοινό στην αίσθηση ότι η ψήφος του δεν μετράει. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η κατάργηση εντελώς των κριτικών επιτροπών θα ήταν η λύση, καθώς κάποιος ειδικός της μουσικής θα πρέπει να έχει λόγο στην αξιολόγηση των τραγουδιών.

Ίσως θα έπρεπε (σ.σ. η αναλογία) να είναι 60/40 και οι ψήφοι του κοινού είναι πιο σημαντικές από τις ψήφους της κριτικής επιτροπής. Δεν είναι μια δραστική αλλαγή, αλλά νομίζω ότι θα ήταν καλό πράγμα.

Stig Karlsen

Θυμίζουμε ότι ο 68ος διαγωνισμός της Eurovision θα διεξαχθεί στο Μάλμε της Σουηδίας τον ερχόμενο Μάιο (7-11).

Πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ψηφοφορίας στον διαγωνισμό της Eurovision;

Θα έχουμε αλλαγές στην Eurovision 2024;

Για όλα τα νέα και τις εξελίξεις σχετικά με την Eurovision 2024 μείνετε συντονισμένοι στο www.ogaegreece.com.

Ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramTikTokTwitter και YouTube για να μαθαίνετε τι συμβαίνει στον κόσμο της Eurovision!

Κωνσταντίνος Παππάς
Κωνσταντίνος Παππάς
Γεννήθηκε ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Ιουνίου. Ξεκίνησε να διαβάζει πριν πάει σχολείο από συμπόνοια. Έμαθε να γράφει εξίσου γρήγορα, αλλά πλέον ο γραφικός του χαρακτήρας και η ασθενής του μνήμη τον προδίδουν. Πολυσχιδής προσωπικότητα, προσπαθεί να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στα ενδιαφέροντα του. Πάθος του η Eurovision για την οποία αρθρογραφεί ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 2018 μέσα από το αγαπημένο του σωματείο, τον OGAE Greece. Στην καθημερινότητα του ομιλεί οικονομικά.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλά δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι γιατί δε βολεύει κάποιους η μείωση της επιρροής που ασκούν οι επιτροπές στο τελικό αποτέλεσμα. Βέβαια ένα καλό πρώτο βήμα έγινε με την κατάργηση των ψήφων των επιτροπών στους ημιτελικούς, αν και αυτό από μόνο του δημιουργεί σίγουρα άλλα προβλήματα αλλά ας μην τα βλέπουμε όλα τόσο αρνητικά. Εξάλλου τέλειο σύστημα δεν υπάρχει. Το μόνο που μπορώ να πω και που θεωρώ πως είναι τρομερά λάθος από μεριάς των επιτροπών είναι η ξεκάθαρη πλέον συμπάθεια προς ορισμένες χώρες οι οποίες είναι σχεδόν κάθε χρόνο πάρα πολύ ψηλά χωρίς απαραίτητα να αξίζουν κάτι τέτοιο (βλ. Σουηδία, Αυστραλία). Από εκεί και πέρα συμφωνώ ότι χρειάζονται επιτροπές αλλά ίσως περισσότερα άτομα να πρέπει να τις απαρτίζουν και ιδανικά άτομα από διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους και διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, άρα αυτή θα ήταν η δική μου πρόταση. Εννοείται πως ίσως και να τους συμφέρει να μην αλλάξουν το σύστημα γιατί από όλα αυτά που γίνονται δημιουργείται και ντόρος για το διαγωνισμό αλλά νισάφι πια με αυτή τη “Σουηδοφιλία”, λες και δεν υπάρχουν άλλες χώρες. Προσωπική μου πρόβλεψη είναι ότι θα προωθήσουν πολύ το Λουξεμβούργο του χρόνου (βέβαια φτάνει να φανεί αν θα μπορέσει το μικρό αυτό κράτος να προκριθεί αν μείνουν οι ημιτελικοί με 100% televoting) και θα πάει καλά και η Νορβηγία (αν στείλει καλό κομμάτι όπως τις προηγούμενες χρονιές) ώστε να σταματήσουν τα παράπονα των Νορβηγών. Μπορεί να μην πλασάρουν και τη Σουηδία τρομερά ψηλά ώστε να κλείσουν και καλά κάποια στόματα αλλά ούτως ή άλλως την έκαναν να κερδίσει φέτος άρα από το 2025 πάλι στις παλιές (όχι και τόσο καλές) συνήθεις θα επιστρέψουν όπως τους βλέπω. Όπως και να’χει, οψόμεθα!

  2. Οπωσδήποτε κάθε σύστημα ψηφοφορίας έχει και τα θέματα του, ωστόσο η ιδέα ότι διακόσιοι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να «ακυρώσουν» κάμποσες χιλιάδες ψήφους τηλεθεατών, που πληρώνουν κιόλας για να ψηφίσουν, είναι προβληματική ιδίως αν θέλεις να αυξήσεις και τη συμμετοχή του κόσμου στο διαγωνισμό. Πόσες φορές δηλαδή μπορεί να επαναληφθεί το φετινό σκηνικό με τις επιτροπές να επιβάλλουν ουσιαστικά τον νικητή χωρίς να ξενερώσουν εντελώς οι τηλεθεατές και να πάψουν να ασχολούνται;
    Δε υποστηρίζω ότι πρέπει να εξαφανιστούν εντελώς οι επιτροπές αν και πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια το κοινό ψηφίζει πολύ πιο επαγγελματικά από τους επαγγελματίες που έχουν κολλήσει στο τρίπτυχο: ποπ, μπαλάντα, Σουηδία. Σίγουρα όμως οι ιθύνοντες πρέπει να δουν το πως λειτουργούν οι επιτροπές γιατί υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Η βαρύτητα της ψήφου είναι μια λύση. Μπορούν όμως να δουν και άλλες παραμέτρους όπως τη σύνθεση των επιτροπών, τον αριθμό των μελών τους ή και τα κριτήρια με τα οποία θα κρίνονται οι συμμετοχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ