ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Νωρίς ή αργά; Ιδού η απορία!

Πότε να ακουστεί ένα τραγούδι για να έχει πιθανότητες νίκης στην Eurovision; Νωρίς ή αργά; Ιδού η απορία!

Στο παραπάνω ερώτημα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απάντηση προσεγγίζοντας τα καταγεγραμμένα γεγονότα από υπολογιστική σκοπιά.

Από το 1956 ΄όταν ξεκίνησε ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision, μέχρι και σήμερα έχουν διεξαχθεί 67 εκδόσεις του μεγαλύτερου μουσικού θεάματος του κόσμου και συνολικά 70 τραγούδια έχουν κερδίσει το πρώτο βραβείο.

Με την πάροδο των ετών, πολλοί από τους κανονισμούς που αφορούν την Eurovision έχουν τροποποιηθεί, προσαρμοζόμενοι στις νέες τάσεις της εποχής με τους περισσότερους να αφορούν τον τρόπο ανάδειξης του νικητή. Η σημαντικότερη αλλαγή έγινε το 1997, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, το οποίο φιλοξένησε τον 42ο διαγωνισμό. Τότε, έγινε για πρώτη φορά χρήση της ψηφοφορίας του τηλεοπτικού κοινού, το οποίο θα είχε λόγο πλέον στην διαμόρφωση του αποτελέσματος. Από τις 5 χώρες που έκαναν χρήση αυτού το 1997, φτάσαμε αισίως σε χώρες από όλο τον κόσμο, οι οποίες ψηφίζουν και καθορίζουν (τα τελευταία χρόνια κατά το ήμισυ) το τελικό αποτέλεσμα την βραδιά του τελικού.

Όπως είναι λογικό, η ανάδειξη του νικητήριου τραγουδιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, εκτός από την καλλιτεχνική υπόστασή του, και με την δημοφιλία του καλλιτέχνη και του τραγουδιού. Για αυτό το λόγο, με την πάροδο των ετών και την ολοένα συνεχή και αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου και των social media, παρατηρείται το φαινόμενο καταιγισμού σχετικών αναρτήσεων και προωθήσεων των συμμετοχών των διαγωνιζόμενων χωρών.

Με αφορμή την κυκλοφορία της συμμετοχής της Γαλλίας στην Eurovision 2024 με τον Slimane και το “Mon Amour“, η οποία έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία πριν από δύο μέρες και έκανε πολλούς από τους φίλους του διαγωνισμού να παραληρούν στα διάφορα γκρουπ που σχετίζονται με την Eurovision στο Facebook και να μιλούν για νίκη της Γαλλίας και “Παρίσι 2025“, φέρνοντας στο μυαλό όλων μας τις ένδοξες μέρες του 2004-2005 για τα ελληνικά χρώματα. Υπάρχει, όμως, και μερίδα ανθρώπων που υποστηρίζουν ότι η δημοσίευση μιας συμμετοχής σε τόσο πρώιμο χρονικά σημείο και μάλιστα 185 μέρες πριν τον τελικό του διαγωνισμού στο Μάλμε της Σουηδίας θα αποτελέσει τροχοπέδη για τη νίκη των Les Bleus.

Νωρίς ή αργά επιλέχθηκαν τα τραγούδια που κέρδισαν την Eurovision από το 1997 μέχρι και σήμερα;

Ποιο μήνα έχουν επιλέχθηκαν τα τραγούδια που κέρδισαν την Eurovision από το 1997 μέχρι και σήμερα

Από το 1997, όταν και εισήχθη η ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού μέχρι και σήμερα, έχουν διεξαχθεί 26 εκδόσεις του διαγωνισμού της Eurovision. Επίσημα, όποιο τραγούδι κυκλοφορήσει από την 1η Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους μπορεί να διαγωνιστεί στον διαγωνισμό της επόμενης χρονιάς.

  • Νοέμβριος – 1 τραγούδι
  • Ιανουάριος – 1 τραγούδι
  • Φεβρουάριος – 6 τραγούδια
  • Μάρτιος – 18 τραγούδια

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο μήνας στον οποίο όλοι οι φίλοι του διαγωνισμού έχουν στραμμένα τα μάτια τους πάνω στα τραγούδια που θα λάβουν μέρος στην Eurovision της εκάστοτε χρονιάς είναι ο Μάρτιος με ποσοστό νικών που αγγίζει οριακά το 70%. Το Μάρτιο, κατά παράδοση, διεξάγονται οι περισσότεροι εθνικοί τελικοί ανάδειξης των συμμετοχών των διαγωνιζόμενων χωρών, ενώ -ειδικά τα τελευταία χρόνια- πολλές χώρες επιλέγουν να παρουσιάζουν τις συμμετοχές τους (κυρίως αυτές που καταφεύγουν στην λύση της εσωτερικής επιλογής και της απευθείας ανάθεσης) λίγο πριν εκπνεύσει το παράθυρο υποβολής των συμμετοχών, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Πόσες μέρες πριν τον τελικό επιλέχθηκαν τα τραγούδια που κέρδισαν την Eurovision από το 1997 μέχρι και σήμερα

Το Ισραήλ το 1998 πέτυχε την τρίτη του νίκη στον διαγωνισμό της Eurovision με το εμβληματικό “Diva” της Dana International. Ήδη από τις 23 Νοεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς, 167 μέρες πριν τον τελικό είχε γίνει η επιλογή της χώρας, γεγονός που την καθιστά ως εκείνη με τη μεγαλύτερη χρονικά απόσταση μεταξύ επιλογής και νίκης.

Στον αντίποδα, το 2004, η Ουκρανία στην δεύτερη συμμετοχή της στον διαγωνισμό της Eurovision επιλέγει στις 25 Μαρτίου εκείνης της χρονιάς το “Wild Dances“. Η Ruslana αν και είχε μόλις 51 μέρες στην διάθεσή της, κατάφερε να καλύψει το κενό και να κόψει πρώτη το νήμα εκείνη τη χρονιά και να χαρίσει στη χώρα της την πρώτη νίκη στον διαγωνισμό της Eurovision.

Όπως προκύπτει από το παραπάνω γράφημα, τα τραγούδια που κερδίζουν τον διαγωνισμό έχουν επιλεγεί κατά μέσο όρο 78 μέρες (75 μέρες αν αφαιρέσουμε τις ακραίες τιμές) πριν τον μεγάλο τελικό με την επικρατέστερη τιμή να είναι στις 91 μέρες.

Οι ημερομηνίες που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας όλες με δύο νικητήριες συμμετοχές στο ενεργητικό τους
  • 21 Φεβρουαρίου
  • 2 Μαρτίου
  • 8 Μαρτίου
  • 9 Μαρτίου
  • 10 Μαρτίου
  • 11 Μαρτίου
  • 14 Μαρτίου

Νωρίς ή αργά τελικά;

Όπως είδαμε με βάση την παραπάνω ανάλυση, δεν υπάρχει κανόνας επιτυχίας. Τα τραγούδια κάνουν τον κύκλο τους και ίσως να είναι το κατάλληλο timing που παίζει το ρόλο του και όχι η ημερομηνία κυκλοφορίας. Άλλωστε, έχουμε δει πολλές συμμετοχές που ξεκίνησαν σαν αουτσάιντερ να απογειώνονται στην σκηνή της Eurovision.

Για όσους ενδιαφέρεστε για το πότε πρέπει να κυκλοφορήσει η Μαρίνα Σάττι το τραγούδι με το οποίο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision 2024 για να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες νίκης, με μια πρώτη ματιά θα διαλέγαμε μια ημερομηνία ανάμεσα από 21 Φεβρουαρίου και 14 Μαρτίου.

Εσείς τι προτιμάτε; Να κυκλοφορήσει η συμμετοχή της χώρας μας νωρίς ή αργά;

Νόημα ή μέτρον τον χρόνον, ουχ υπόστασιν.

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για περισσότερα αφιερώματα

Ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramTikTokTwitter και YouTube για να μαθαίνετε τι συμβαίνει στον κόσμο της Eurovision!

Κωνσταντίνος Παππάς
Κωνσταντίνος Παππάς
Γεννήθηκε ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Ιουνίου. Ξεκίνησε να διαβάζει πριν πάει σχολείο από συμπόνοια. Έμαθε να γράφει εξίσου γρήγορα, αλλά πλέον ο γραφικός του χαρακτήρας και η ασθενής του μνήμη τον προδίδουν. Πολυσχιδής προσωπικότητα, προσπαθεί να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στα ενδιαφέροντα του. Πάθος του η Eurovision για την οποία αρθρογραφεί ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 2018 μέσα από το αγαπημένο του σωματείο, τον OGAE Greece. Στην καθημερινότητα του ομιλεί οικονομικά.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Προτιμώ οι συμμετοχές να κυκλοφορούν από 20 Ιανουαρίου και μετά δεν θα μου άρεσε η συμμετοχή μας να κυκλοφορούσε Νοέμβρη όπως η Γαλλία κοινώς προτιμώ αργότερα και όχι νωρίτερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ