ΣΟΥΗΔΙΑ: Κατάργηση ενός εκ των νέων κανονισμών στο Melodifestivalen!

Τον περασμένο Μάιο, το SVT, ο κρατικός φορέας της Σουηδίας, αποφάσισε να εισάγει έναν νέο κανονισμό για το Melodifestivalen, του εντυπωσιακού αυτού show διάρκειας έξι εβδομάδων που παράλληλα εκτελεί χρέη εθνικού τελικού της Σουηδίας με αποτέλεσμα να προκύπτουν τόσο ο εκπρόσωπος όσο και η συμμετοχή της χώρας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Ο νέος αυτός κανονισμός ήθελε το 50% τουλάχιστον των συνθετών/στιχουργών των διαγωνιζόμενων τραγουδιών να είναι γυναίκες και θα ξεκινούσε να ισχύει από το 2022 και μετά. Με μια πρώτη ματιά, ο κανονισμός αυτός μοιάζει το λιγότερο “ρατσιστικός” για μία χώρα τόσο ελεύθερη όσο η Σουηδία ωστόσο οι προθέσεις πίσω από αυτόν είναι πιο αγνές. Σύμφωνα με την ομάδα παραγωγής, ήταν ανησυχητικό το γεγονός ότι οι περισσότεροι τραγουδοποιοί που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ήταν άνδρες ενώ η χώρα διαθέτει πολλές ταλαντούχες γυναίκες στον ίδιο κλάδο. Με σκοπό λοιπόν, να ενδυναμώσουν τη γυναικεία συμμετοχή προέκυψε ο κανονισμός που παρουσιάστηκε τον Μάιο.

Έξι μήνες μετά ωστόσο, όλα δείχνουν ότι τελικά ο κανονισμός αυτός αποσύρεται αφού σύμφωνα με την Karin Gunnarsson, μία εκ των παραγωγών του Melodifestivalen.

Η φιλοδοξία μας για ένα πιο ισότιμο Melodifestivalen παραμένει και είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό. Όμως ένας εξαναγκασμός με τη μορφή κανονισμού ίσως δεν είναι τόσο εμπνευσμένος και δημιουργικός και δεν λειτουργήσει. Γι’ αυτό και τον καταργήσαμε. Θα προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε γυναίκες τραγουδοποιούς με άλλα μέσα. 

Στατιστικά, αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τον Aftonbladet, στο φετινό φεστιβάλ συμμετείχαν εκατό τραγουδοποιοί εκ των οποίων οι 79 ήταν άντρες και μόλις οι 21 γυναίκες, χωρίς όμως αυτό να πρέπει να αποτελεί ταυτόχρονα και κάποιου είδους ανησυχία.

Για όλες τις εξελίξεις σχετικά με το Melodifestivalen 2021 μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ