ΕΣΘΟΝΙΑ: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι καλλιτέχνες του Eesti Laul 2019!

Η Εσθονία ήταν από τις πρώτες χώρες που επιβεβαίωσαν επίσημα τη συμμετοχή τους στην Eurovision  του Ισραήλ. Ο καλλιτέχνης που θα την εκπροσωπήσει θα επιλεγεί μέσω του Εθνικού Τελικού Eesti Laul. Στις 6 Νοεμβρίου έληξε η διαδικασία υποβολής των υποψήφιων τραγουδιών, τα οποία φέτος ανήλθαν στα 216. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Tomi Rahula τα φετινά υποψήφια τραγούδια  που κατατέθηκαν ήταν σε 5 διαφορετικές γλώσσες (Αγγλικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Ρώσικα και Εσθονικά).

Σήμερα η εσθονική τηλεόραση (ERR) προχώρησε στη δημοσιοποίηση των 24 υποψηφίων καλλιτεχνών και συνθετών που θα πάρουν μέρος στο Eesti Laul 2019! Η επιλογή έγινε από μια 14μελής επιτροπή αποτελούμενη από ανθρώπους της μουσικής, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, καθώς και δισκογραφικών εταιρειών. Τα υποψήφια τραγούδια θα τα ακούσουμε για πρώτη φορά την 1η Δεκεμβρίου!

Ο Tomi Rahula, υπεύθυνος παραγωγής του Eesti Laul 2019, σχετικά με την επιτροπή που επέλεξε τα τραγούδια δήλωσε:

“οι άνθρωποι (σ.σ.τα μέλη της επιτροπής) αυτοί είναι πολύ δραστήριοι στο χώρο της μουσικής και ξέρουν να ξεχωρίζουν ποια τραγούδια θα ακούγονται για πολύ καιρό”.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, η Εσθονική Δημόσια Τηλεόραση είναι υπερήφανη που διοργανώνει το Eesti Laul για ενδέκατη χρονιά δίνοντας την ευκαιρία στους καλύτερους μουσικούς και καλλιτέχνες της Εσθονίας να αναδείξουν το ταλέντο τους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Οι φετινοί διαγωνιζόμενοι του Eesti Laul

1. Kadiah “Believe” (Kadi Poll – Kadi Poll)
2. Kerli Kivilaan “Cold Love” (Kerli Kivilaan, Egert Milder, Andres Kõpper – Kerli Kivilaan, Egert Milder, Andres Kõpper)
3. Inger “Coming Home” (Inger Fridolin, Karl-Ander Reismann – Inger Fridolin, Karl-Ander Reismann)
4. Sofia Rubina-Hunter “Deep Water” (Sofia Rubina-Hunter, Jaanika Tenn – Oljana Kallson)
5. Around The Sun “Follow Me Back” (Daniel Rukovitškin – Georg Eessaar)
6. Lacy Jay “Halleluja” (Ago Teppand, Lacy Nicole Jones, Hugo Martin Maasikas – Ago Teppand, Lacy Nicole Jones)
7. The Swingers “High Heels In The Neighbourhood” (Tanja Mihhailova, Timo Vendt, Mihkel Mattisen – Tanja Mihhailova, Mihkel Mattisen)
8. xtra basic & Emily J “Hold Me Close” (Andrei Zevakin, Igor Volhonski – Andrei Zevakin, Igor Volhonski)
9. Synne Valtri “I’ll Do It My Way” (Sünne Valtri – Sünne Valtri)
10. Iseloomad “Kaks miinust” (Vilho Meier – Siim Randveer)
11. Grete Paia “Kui isegi kaotan” (Grete Paia, Mihkel Mattisen, Timo Vendt – Grete Paia, Mihkel Mattisen, Kerli Puusepp)
12. Jennifer Cohen “Little Baby El” (Chris Hierro, Jennifer Marisse Cohen, Luisa Lõhmus – Jennifer Marisse Cohen, Luisa Lõhmus)
13. Johanna Eendra “Miks sa teed nii?” (Johanna Eendra – Johanna Eendra, Joosep Eendra)
14. Lumevärv ft. INGA “Milline päev”(Margus Piik, Kermo Hert – Jana Hallas)
15. Cätlin Mägi & Jaan Pehk “Parmumäng” (Cätlin Mägi – Jaan Pehk)
16. Uku Suviste “Pretty Little Liar” (Uku Suviste, Oliver Mazurtshak – Uku Suviste, Oliver Mazurtshak)
17. Marko Kaar “Smile” (Marko Kaar, Egert Kanep – Marko Kaar)
18. Sandra Nurmsalu “Soovide puu” (Priit Pajusaar, Sandra Nurmsalu – Aapo Ilves)
19. Victor Crone “Storm” (Stig Rästa, Vallo Kikas, Victor Crone – Stig Rästa, Victor Crone, Fred Krieger)
20. Sissi “Strong” (Karl-Ander Reismann, Sissi Nylia Benita – Sissi Nylia Benita)
21. Ranele “Supernova” (Marek Rosenberg, Lauri Lembinen, Marco Margna – Anne Loho)
22. Stefan “Without You” (Stefan Airapetjan, Karl-Ander Reismann – Stefan Airapetjan)
23. Kaia Tamm “Wo sind die Katzen?” (Kaia Tamm – Kaia Tamm)
24. Öed “Öhuloss” (Tuuli Rand, Kristel Aaslaid, Bert Prikenfeld, Egert Milder – Tuuli Rand, Kristel Aaslaid, Bert Prikenfeld, Egert Milder)

Αποτέλεσμα εικόνας για stig rasta eurovision.tvΑνάμεσα στους δημιουργούς των τραγουδιών βρίσκουμε τον εκπρόσωπο της Εσθονίας το 2015 Stig Rästa, ο οποίος συμμετείχε μαζί με την Elina Born με το τραγούδι “Goodbye to yesterday” κατακτώντας την 7η θέση. Για το Eesti Laul 2019 έγραψε μουσική και στίχους για το τραγούδι  “Storm”, που θα ερμηνεύσει ο Victor Crone, γνωστός από το Melodifestivalen 2015, και ο οποίος έχει συμμετάσχει σε συναυλίες στην Αμερική με τους Bobby Kimball (TOTO) και Joe Lynn Turner (Deep Purple).

Στο Eesti Laul επιστρέφει μια παλιά γνώριμος της Eurovision η Sandra Nurmsalu, η οποία ως τραγουδίστρια των Urban Symphony εκπροσώπησε την Εσθονία το 2009 με το τραγούδι “Rändajad” που κατέλαβε την υψηλή 6η θέση στον Τελικό.

Επίσης, επιστρέφει στον Εσθονικό διαγωνισμό και η Grete Paia, που έχει συμμετάσχει άλλες δύο φορές το 2013 (“Päästke noored hinged” – 2η θέση) και το 2015 (“Stories Untold” – 7η θέση). Αυτή τη φορά το τραγούδι της το υπογράφουν οι δημιουργοί του “La Forza”(2018).

Τέλος, άλλοι καλλιτέχνες που έχουν λάβει μέρος και στο παρελθόν στο Eesti Laul είναι o Uku Suviste (2017), το swing/jazz συγκρότημα The Swingers ( 2013 και 2014) και ο  Stefan (2018).

Ημερομηνίες Eesti Laul 2019!

Δημοσίευση υποψήφιων τραγουδιών: 1-12-2018

Live shows

A’ Ημιτελικός: 31-1-2019

B’ Ημιτελικός: 2-2-2019

Τελικός: 16-2-2019

Το Eesti laul 2019 αποτελείται ως γνωστόν από 2 ημιτελικούς και τον μεγάλο τελικό. Οι 2 ημιτελικοί θα πραγματοποιηθούν στις 31 Γενάρη και 2 Φεβρουαρίου στην πόλη Tartu ενώ ο τελικός στις 16 Μαρτίου στο Saku Suurhall, το οποίο ήταν και ο χώρος διεξαγωγής του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2002. Αξίζει να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά οι 2 ημιτελικοί θα γίνουν σε άλλη πόλη και επιπλέον θα είναι ζωντανό πρόγραμμα και όχι μαγνητοσκοπημένο, όπως τόσα χρόνια. Η προπώληση των εισιτηρίων  για τους ημιτελικούς στο Tartu, αλλά και του τελικού στο Ταλίν έχει ξεκινήσει από τις 8 Νοεμβρίου.

Για 11η συνεχόμενη χρονιά η κρατική τηλεόραση της Εσθονίας προχωρά στην επιλογή εκπροσώπου με το ίδιο format (Eesti Laul) το οποίο τους έχει αποφέρει τα προηγούμενα χρόνια 6/10 προκρίσεις σε τελικό και 4 θέσεις στη 10άδα! Συγκεκριμένα το 2009 οι Urban Symphony με το τραγούδι «Rändajad» κατέλαβαν την 6η θέση! όπως συνέβη και το 2012 με τον Ott Lepland και το τραγούδι «Kuula». Το 2015 η Elina Born και ο Stig Rästa με το τραγούδι «Goodbye to Yesterday» κατέλαβαν την 7η θέση! Πέρσι, η Elina Nechayeva με το τραγούδι «La Forza» όντας μεγάλο φαβορί κατέλαβε την 8η θέση! Ας ελπίσουμε επομένως να συνεχίσουν και φέτος την καλή πορεία και γιατί όχι με ένα ακόμη πλασάρισμα στην 10άδα!

Ωστόσο πάμε να θυμηθούμε ξανά την περσινή εμφάνιση της Εσθονίας με την Elina Nechayeva στο τραγούδι της La forza. Η εξαιρετική υψίφωνος κατάφερε να μαγέψει το κοινό στη Λισαβόνα καταλαμβάνοντας τελικώς την 8η θέση στο Μεγάλο Τελικό με 245 βαθμούς! Για να δούμε φέτος τι θα γίνει…

Ποιος θα είναι άραγε ο καλλιτέχνης που θα διαδεχθεί την Elina Nechayeva;

Γιώργος Φλίγκος

Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

1 ΣΧΟΛΙΟ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ