ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ: Πιθανή η επιστροφή στη Eurovision τo 2020, αλλά…!

Όπως έγινε γνωστό στις 26 Μαΐου, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα απέχει για τρίτη σερί χρονιά από τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει απαγορευτεί στο κρατικό κανάλι BHRT να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU). Οι κυρώσεις αυτές αφορούν οφειλές του BHRT προς την EBU που εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Η Lejla A. Babovic, επικεφαλής της αποστολής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, σε δηλώσεις της στο klix.ba, λέει ότι η επιστροφή στη Eurovision είναι δυνατή μόνο όταν διευθετηθεί το χρέος και όταν επιλυθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης των δημόσιων υπηρεσιών στη χώρα. Το πρόβλημα υπάρχει από τον Ιούνιο του 2016 και μέχρι στιγμής δεν έχει επιλυθεί από τη νομοθεσία. Η πρώτη αλλαγή θα πρέπει να είναι η εισαγωγή ενός μοντέλου αποτελεσματικής είσπραξης τηλεοπτικών τελών.

Συγκεκριμένα οι δηλώσεις της ήταν οι εξής: <<Η επιστροφή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη Eurovision εξαρτάται κυρίως από τα οικονομικά, δηλαδή εξαρτάται από το πώς θα λειτουργήσει το BHRT και αν θα είναι σε θέση να εξοφλήσει το χρέος στην EBU. Αν μπορούσαμε να βρούμε τα χρήματα και να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε τα χρέη, τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε στην EBU για μια πιθανή επιστροφή. Οπότε στην καλύτερη περίπτωση θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε το 2020, αλλά εφόσον το BHRT εξακολουθεί να έχει προβλήματα και ένας πολύ μικρός αριθμός πολιτών πληρώνει φόρο στα μέσα ενημέρωσης, θα είναι δύσκολο να συμμετάσχουμε>>.

Η κ. Babovic επισημαίνει ακόμα ότι η συμμετοχή στη Eurovision κοστίζει τουλάχιστον 250-300 χιλιάδες ευρώ.

Εν συνεχεία πρόσθεσε: <<Οι επιχειρηματίες και οι εταιρείες με καλή απόδοση ενδιαφέρονται ελάχιστα στο να υποστηρίξουν μία συμμετοχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Eurovision, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα συμφέρον. Έτσι, το συνολικό βάρος της αποστολής της χώρας πέφτει στο BHRT. Ωστόσο, το BHRT υπόκειται στις κυρώσεις της EBU λόγω του χρέους των έξι εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, οπότε θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο κάποιος να έρθει και να πληρώσει όλα τα έξοδα της εκπροσώπησης μας>>.

Τελευταία συμμετοχή

To 2016, έπειτα από 3 χρόνια απουσίας (2013 – 2015) η Βοσνία-Ερζεγοβίνη επιστρέφει στο διαγωνισμό φιλοδοξώντας να πετύχει μία καλή εμφάνιση. Έτσι, ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, αποφασίζει με απευθείας ανάθεση να στείλει μία τετραμελή ομάδα. Αυτή ήταν αποτελούμενη από τους: DalalDeen (ΒIH – ESC 2004)Ana Rucner και Jala με μία βαλκανική μπαλάντα με ραπ στοιχεία. Ωστόσο, για πρώτη φορά στην ιστορία της η Βοσνία αποκλείστηκε οριακά από τον τελικό, μιας και κατέλαβε την 11η θέση με 104 βαθμούς.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη από το 1993 που ξεκίνησε να συμμετέχει στο στο διαγωνισμό, απουσίασε το 1998 και το 2000, την τριετία 2013 – 2015 και τώρα πάλι την τριετία 2017 – 2019. Λέτε να επιστρέψει το 2020;

Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εχει θεμα η Βοσνία και κριμα γιατί προσωπικά θέλω οσο το δυνατόν περισσότερες χωρες να συμμετέχουν στον διαγωνισμό… Κριμα που αποχωρήσε και η Βουλγαρία…

  2. Δεν είναι τυχαίο φανταζομαι που δέχονται κυρώσεις λόγω χρεών οικονομικά ασθεστερες χώρες κυρίως των Βαλκανίων. Συνέβη πρόσφατα και με τη Ρουμανία. Είναι όμως να απορείς πώς δεν ακούστηκε να έχουν χρέη στην EBU και πρόβλημα συμμετοχής κι άλλες “πάμφτωχες” γειτονικές και μη χώρες..
    Συμφωνώντας και με τον esc41, δε μας έφταναν οι χώρες που αποσύρονται από άποψη (Λίβανος, Μαρόκο, Λουξεμβούργο, Μονακό, Τουρκία κ.α.) έχουμε και ενίοτε απουσίες λόγω οικονομικών (Πορτογαλία, Ανδόρα, Σλοβακία, Βοσνία και βάλε) Κρίμα…

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ