ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ρεκόρ και στατιστικά των χωρών της Eurovision 2021!

O διαγωνισμός της Eurovision 2021 αποτελεί ήδη παρελθόν με την Ιταλία να γιορτάζει την τρίτη της νίκη στην ιστορία του θεσμού, και μάλιστα 31 χρόνια μετά τη δεύτερη της. Μπορεί η απόσταση των χρόνων αυτών να μην έσπασε το αντίστοιχο ρεκόρ που είχε σημειώσει το 2014 η Αυστρία (η οποία κέρδισε τη πρώτη θέση 48 χρόνια μετά τη πρώτη της φορά!) ωστόσο φέτος παρατηρήθηκαν χώρες που σημείωσαν τα δικά τους ρεκόρ – μικρά ή μεγάλα – και που αξίζει να αναφερθούν!

H νικήτρια Ιταλία επέστρεψε στο διαγωνισμό το 2011 μετά από 13 συνεχόμενες απουσίες. Σε σύνολο 10 συμμετοχών από τότε, μετράει οκτώ top-10 (2011, 2012, 2013, 2015, 2017, 2018, 2019 και 2021) και τέσσερα top-3 (2011, 2015, 2019 και 2021). Εκτός δεκάδας έχει βρεθεί μετά από την επιστροφή της μόλις δύο φορές, το 2014 (21η θέση) με την Emma και το 2016 (16η θέση) με την Francesca Michielin. Χαρακτηριστικό είναι ότι είχε να νικήσει συγκρότημα στο διαγωνισμό από το 2006 και τους Lordi! Επίσης, με αυτή της νίκη η Ιταλία έφτασε στον πίνακα των πρωταθλητών τη Δανία και τη Νορβηγία οι οποίες έχουν αμφότερες τρία βραβεία!

Εξαιρετικό το αποτέλεσμα και για τη Γαλλία η οποία βρέθηκε ξανά στην πρώτη τριάδα του διαγωνισμού μετά από 30 χρόνια (2η θέση – 1991).

EBU / ANDRES PUTTING

Μετά την ολοκλήρωση των δύο φετινών ημιτελικών η μόνη χώρα που συνεχίζει χωρίς απώλειες είναι η Ουκρανία (12/12 ημιτελικούς). Τον πρώτο της αποκλεισμό γνώρισε η Αυστραλία η οποία μετά από το 4/4, φέτος περιορίστηκε στην 14η θέση του ημιτελικού. Η Λετονία και η Γεωργία έχουν να βρεθούν σε τελική βραδιά από το 2016 (4 συνεχόμενους αποκλεισμούς), ενώ από 3 συνεχόμενους αποκλεισμούς έχουν Ρουμανία, Πολωνία και Κροατία. Πολύ κοντά στην πρόκριση βρέθηκε φέτος η Κροατία (11η θέση), η οποία στις επιμέρους βαθμολογίες επιτροπών και κοινού περνούσε στον τελικό. Εντούτοις, η συνδυαστική βαθμολογία της στέρησε την πρόκριση για 5 βαθμούς. Νορβηγία και Αλβανία κερδίζουν δεύτερη φορά την πρόκριση στο νήμα (10η θέση) μετά το 2012 (Tojii) και 2015 (Elhaida Dani) αντίστοιχα.

Τις τελευταίες θέσεις τις κατέλαβαν και φέτος χώρες οι οποίες έχουν ξαναβρεθεί σε αυτή. H Λετονία κατέλαβε φέτος την τελευταία θέση στον 2ο ημιτελικό. Συνολικά, η χώρα έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση σε ημιτελική βραδιά όχι μία όχι δύο αλλά συνολικά πέντε φορές (2009, 2010, 2013, 2017 και 2021). Η βασίλισσα Ιρλανδία βρέθηκε στην τελευταία θέση του πρώτου ημιτελικού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στο μεγάλο τελικό το Ην. Βασίλειο βρέθηκε και αυτό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην τελευταία θέση και 5η φορά συνολικά! Επίσης, είναι η δεύτερη χρονιά συνολικά που το Ην. Βασίλειο καταλήγει τελευταίο με “zero points” (2003 , Jemini), αλλά είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού με το νέο σύστημα βαθμολογίας. Επίσης, για πρώτη φορά περισσότερες από μία χώρες λαμβάνουν μηδέν βαθμούς από το κοινό (Ολλανδία, Ισπανία, Γερμανία και Ην. Βασίλειο).

EBU / ANDRES PUTTING

To αγαπημένο παιδί της EBU, η Σουηδία, μετά από το 2013 και τη 14η θέση με τον Robin Stjernberg μετρούσε έξι συνεχόμενα πλασαρίσματα στο top-10. Φέτος, ο Tusse δεν τα κατάφερε (14η θέση) και μάλιστα με μεγαλύτερη βαθμολογία στο κοινό από τις επιτροπές. H Ισλανδία συνεχίζει την αξιόλογη πορεία της στον διαγωνισμό αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της έχει δύο συνεχόμενα πλασαρίσματα στο top-10. Επίσης κατάφερε να βρεθεί στο top-5 για πρώτη φορά μετά από το 2009 (Yohanna). H Φινλανδία κατάφερε να πετύχει το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα της στον διαγωνισμό (6η θέση) μετά τη νίκη της το 2006, και αυτή τη φορά με ένα ροκ τραγούδι. Η χώρα έχει βρεθεί στην 6η θέση και το 1973 αλλά σε σύνολο 17 συμμετοχών.

EBU / THOMAS HANSES

O Άγιος Μαρίνος μπορεί να μην κατάφερε να βελτιώσει φέτος την καλύτερη του θέση στον τελικό, αλλά κατάφερε να βρεθεί (για πρώτη φορά στην ιστορία του) για 2η συνεχόμενη χρονιά σε τελική βραδιά και 3η στο σύνολο. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι όλοι οι καλλιτέχνες που έχουν καταφέρει να βρεθούν για λογαριασμό του κρατιδίου στον τελικό δεν τα κατάφεραν με την πρώτη συμμετοχή τους (Valentina Monetta 3η προσπάθεια, Serhat και Sehnit με τη 2η). Επιπλέον, η Sehnit έγινε η πρώτη εκπρόσωπος της χώρας που άκουσε το “12 points go to San Marino“!

EBU / THOMAS HANSES

Η Μάλτα με την Destiny μπορεί να μην κατάφεραν να βρεθούν στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, αλλά η 7η θέση της 18χρονης είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για το νησί των ιπποτών μετά το μακρινό 2005 και την 2η θέση της Chiara. H Ρωσία από το 2012 όποτε βρεθεί στον τελικό (μοναδική εξαίρεση το 2017) , η συμμετοχή της καταλήγει στο τοπ-10 της τελικής βραδιάς.

H φετινή όμως χρονιά ήταν ορόσημο και για την χώρα μας αφού κατάφερε να βρεθεί ξανά στο top-10 μετά από 8 χρόνια (2013). Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι αυτό το αποτέλεσμα μας το έφερε η νεότερη καλλιτέχνιδα του φετινού διαγωνισμού αλλά και η νεότερη που έχει λάβει μέρος ποτέ για την χώρα μας. Επίσης, η χώρας μας είχε και τον νεότερο spokesperson στην ιστορία του θεσμού τον 10χρονο Μανώλη Γκίνη.

H Κύπρος έχει γίνει μόνιμη κάτοικος του τελικού αφού κατάφερε για 6η συνεχόμενη χρονιά να βρεθεί σε αυτόν.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η διοργανώτρια χώρα πλασάρεται εκτός της 20αδας, αφού φέτος η Ολλανδία τερμάτισε στην 23η θέση. Στην Ολλανδική όμως συμμετοχή, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε για πρώτη φορά στο διαγωνισμό μία διάλεκτο από το Σουριμάν, “Sranan Tongo“. Μία ακόμη χώρα που μας εξέπληξε με την επιλογή της γλώσσας της ήταν η Πορτογαλία. Για πρώτη φορά στην Ιστορία του θεσμού από το 1964 που συμμετείχε για πρώτη φορά η χώρα στο διαγωνισμό ΔΕΝ ακούσαμε Πορτογαλικά στη συμμετοχή της. Επίσης, η 12η θέση στον τελικό είναι το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα της χώρας στο διαγωνισμό μετά το 1999.

Μετά από την περσινή ακύρωση του διαγωνισμού, αρκετές χώρες έδωσαν φέτος μία δεύτερη ευκαιρία στους περσινούς εκπροσώπους τους. Από αυτούς, έξι κατάφεραν να βρεθούν στο φετινό τοπ-10 του τελικού. Η Ελβετία (Gjon Taers), η Ισλανδία (Daði Freyr Pétursson), η Ουκρανία (Go_A), η Μάλτα (Destiny), η Λιθουανία (The Roop) και η Ελλάδα (Stefania). Όσον αφορά τα τραγούδια και το πως επιλέχτηκαν αυτά ΜΟΛΙΣ τέσσερα τραγούδια τα οποία επιλέχθηκαν με εσωτερική επιλογή κατάφεραν να βρεθούν στο τοπ-10 (Ελβετία, Ισλανδία, Μάλτα και Ελλάδα).

Greece-semi-2

Από το 1995 και το διαγωνισμό στο Δουβλίνο είχαμε να δούμε στην πρώτη τριάδα μη αγγλόφωνα τραγούδια. Εκείνη τη χρονιά είχαμε με σειρά κατάταξης: Νορβηγικά (Secret Garden – Nocturne), Ισπανικά (Anabel Conde -Vuelve conmigo) και Σουηδικά (Jan Johanse – Se på mig). Φέτος μετά από 26 χρόνια είχαμε ένα Ιταλικό τραγούδι στην κορυφή και δύο Γαλλικά να το ακολουθούν. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι στην πρώτη 5αδα του φετινού διαγωνισμού είχαμε μόλις ένα αποκλειστικά αγγλόφωνο τραγούδι (Ισλανδία – 10 years).

https://ogaegreece.com/archives/96206

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για περισσότερα αφιερώματα ενώ ανατρέξτε στην αντίστοιχη κατηγορία (ΕΔΩ) για να βρείτε όλα τα προηγούμενα. 


Ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα σχολιάζοντας όλα τα νέα του διαγωνισμού και παίρνοντας μέρος σε μουσικούς διαγωνισμούς, Euroquizπαιχνίδια και διάφορα Euro-battles Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γίνετε μέλη στο OGAE GREECE Eurovision Group, ένα γκρουπ ανοικτό για όσους αγαπάνε τον θεσμό της Eurovision! Γίνετε μέλη με ένα μόνο κλικ εδώ!

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε κάνοντας like στη σελίδα μας στο Facebook, ακολουθώντας μας στο Instagram και στο Twitter για να μην χάνετε τίποτα από τον αγαπημένο μας διαγωνισμό! 

Επίσης, πολλά Eurovision βίντεο σας περιμένουν στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube εδώ!FacebookTwitterWhatsAppViberPinterest

Στέφανος Χαρπαντίδης
Στέφανος Χαρπαντίδης
Γεννημένος στις Σέρρες και πλέον μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Μοριακός βιολόγος με Master στη Μοριακή Μικροβιολογία, υποψήφιος διδάκτορας, fan της πετοσφαίρισης και της Eurovision εδώ και κοντά 25 χρόνια!!! Η κάθε χρονιά της Eurovision είναι ιεροτελεστία και η δημοσιογραφική κάλυψη (χόμπι) κάνει αυτό το ταξίδι ακόμη πιο ενδιαφέρον!!!

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αν και το θέμα του μηνύματος μου είναι άσχετο θα ήθελα να ενημερώσω ότι το ΜΚD ως ακρωνύμιο της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να αλλάξει.
    Διάβασα στο newsit ότι για έγινε αίτημα στην uefa να μην χρησιμοποιηθεί το mkd αλλά το rnm

    Βέβαια αναφέρεται ότι η συνθήκες στη Πρεσπών δεν κάνει σαφή αναφορά σε αυτό το θέμα αλλά ως πάγια τακτική χρησιμοποιεί ο προσδιορισμός του πλήρους ονόματος μιας χώρας

    Καλό θα ήταν η ΕΡΤ να κάνει το ίδιο ότι δηλαδή κάνει και το Υπουργείο Αθλητισμού, φυσικά και ο ogae της β.μακεδονιας θα πρέπει να μετονομαστεί….
    Ας ενημερώσει ο Ogae την ΕΡΤ στο κάτω κάτω δεν είναι εθνικιστικό ούτε κακό να ζητάμε τα αυτονόητα.

    Το άρθρο αναφέρει
    Ο υφυπουργός Αθλητισμού ζητά να γίνει χρήση της ορθής εθνικής συντομογραφίας/ακρωνυμίου «NM» ή «RNM» της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του Euro και να μην χρησιμοποιηθεί ο κωδικός χωρών του Διεθνή Οργανισμού Τυποποίησης (ISO).

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού υπογραμμίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν καθορίζει συντομεύσεις/ακρωνύμια για τη χώρα της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο η διεθνώς παγιωμένη πρακτική επιβάλλει να αντανακλάται το ακριβές όνομα κάθε χώρας στις συντομεύσεις/ακρωνύμια.

    • Η Συμφωνία των Πρεσπών καθορίζει επαρκέστατα τα ακρωνύμια της Βόρειας Μακεδονίας, ως MKD στο σύστημα ISO 3166-1 Alpha 3 και ως MK στο σύστημα ISO 3166-1 Alpha 2, τα οποία άλλωστε είχαν οριστεί απ’ την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 και παρέμειναν ίδια από τότε.
      Το ΜΟΝΟ που άλλαξε στη Συμφωνία των Πρσπών ήταν το ακρωνύμιο για τις πινακίδες αυτοκινήτων οι απίες θα φέρουν το ΝΜΚ ως ακρωνύμιο.

      • Πολύ ωραία, να ζητήσουμε το NMK να ισχύσει και στη Eurovision λοιπόν. Τί περιμένουμε;

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ