ΙΤΑΛΙΑ: Sanremo 2019 – Νικητής του φεστιβάλ ο Mahmood και πάει Τελ Αβίβ!

 Μία ακόμα διοργάνωση του ιστορικού φεστιβάλ ιταλικού τραγουδιού του Sanremo, η 69η κατά σειρά, πέρασε στην ιστορία, αφήνοντας αρκετά καλές εντυπώσεις από πλευράς τόσο επιπέδου τραγουδιών όσο και ποιότητας θεάματος.

Επί πέντε συνεχείς βραδιές, τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στην ομώνυμη μικρή πόλη της ιταλικής επαρχίας της Λιγουρίας και, πιο συγκεκριμένα, στη θεαματική σκηνή του Teatro Ariston – του χώρου που έχει αποτελέσει το «σήμα κατατεθέν» του δημοφιλούς φεστιβάλ εδώ και αρκετά χρόνια.

Οι παρουσιαστές του Sanremo 2019, Claudio Baglioni, Virginia Raffaele και Claudio Bisio με το ιδιαίτερα σκερτσόζικο ύφος τους, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, όλοι οι διαγωνιζόμενοι ερμηνευτές άφησαν το στίγμα τους προσφέροντας και φέτος μια πληθώρα από αξιοπρόσεκτες μουσικές προτάσεις, ενώ και οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι πρόσθεσαν τη δική τους «πινελιά», φροντίζοντας ώστε να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών.

Στην αποψινή πέμπτη και τελική βραδιά του φεστιβάλ, διαγωνίστηκαν οι 24 φιναλίστ, οι οποίοι ανέβηκαν στη σκηνή με την ακόλουθη σειρά (κάντε κλικ στον τίτλο κάθε τραγουδιού για να δείτε το βίντεο με την αντίστοιχη live εμφάνιση):

1. Daniele Silvestri Argento vivo 
2. Anna Tatangelo – Le nostre anime di notte
3. Ghemon – Rose viola
4. Negrita – I ragazzi stanno bene 
5. Ultimo I tuoi particolari
6. Nek – Mi farò trovare pronto
7. Loredana Bertè Cosa ti aspetti da me 
8. Francesco Renga Aspetto che torni
9. Mahmood Soldi
10. Ex-Otago – Solo una canzone
11. Il Volo – Musica che resta  
12. Paola Turci L’ultimo ostacolo
13. The Zen Circus L’amore è una dittatura
14. Patty Pravo con Briga Un po’ come la vita
15. Arisa Mi sento bene
16. Irama La ragazza con il cuore di latta
17. Achille Lauro Rolls Royce
18. Nino D’Angelo e Livio Cori Un’altra luce
19. Federica Carta e Shade – Senza farlo apposta
20. Simone Cristicchi Abbi cura di me
21. Enrico Nigiotti Nonno Hollywood
22. BoomDaBash – Per un milione
23. Einar – Parole nuove
24. Motta Dov’è l’Italia

Μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο με τις live εμφανίσεις των 24 ερμηνευτών συνολικά εδώ, αλλά και αποσπάσματα με τα σημαντικότερα highlights και τους guests από όλες τις βραδιές, εδώ.

Σύμφωνα με την ψηφοφορία που ακολούθησε, η οποία ήταν βασισμένη σε μικτό σύστημα που περιελάμβανε 50% televoting, 30% δημοσκοπική ψηφοφορία και 20% ψηφοφορία από επιτροπή ειδικών ανακοινώθηκε η ακόλουθη κατάταξη:

  • 04. Loredana Bertè
  • 05. Simone Cristicchi
  • 06. Daniele Silvestri
  • 07. Irama
  • 08. Arisa
  • 09. Achille Lauro
  • 10. Enrico Nigiotti
  • 11. BoomDaBash
  • 12. Ghemon
  • 13. Ex-Otago
  • 14. Motta
  • 15. Francesco Renga
  • 16. Paola Turci
  • 17. The Zen Circus
  • 18. Federica Carta e Shade
  • 19. Nek
  • 20. Negrita
  • 21. Patty Pravo con Briga
  • 22. Anna Tatangelo
  • 23. Einar
  • 24. Nino D’Angelo e Livio Cori

Οι τρεις πρώτοι στη βαθμολογία ερμηνευτές, o Ultimo , oι Il Volo και o Mahmood, πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, τον super-final, όπου εκεί οι προηγούμενες βαθμολογίες μηδενίστηκαν και πραγματοποιήθηκε εκ νέου ψηφοφορία με το ίδιο μικτό σύστημα που περιγράφηκε παραπάνω. Με βάση τα αποτελέσματα της δεύτερης και καθοριστικής ψηφοφορίας, το Top-3 ήταν:

  • 01. Mahmood
  • 02. Ultimo
  • 03. Il Volo

Έτσι, λοιπόν, ο μεγάλος νικητής του φεστιβάλ Sanremo 2019 είναι o Mahmood με το τραγούδι Soldi.

Επιπλέον, όπως είθισται κάθε χρόνο, απονεμήθηκαν 3 ακόμα τιμητικά βραβεία:

Βραβείο καλύτερου στίχου “Sergio Bardotti”

Βραβείο εκπροσώπων Τύπου “Lucio Dalla”

Βραβείο κριτικών “Mia Martini” 

Και τα τρία τιμητικά βραβεία κατάφερε να αποσπάσει o Daniele Silvestri.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του κανονισμού του φεστιβάλ Sanremo 2019, παραχωρείται αυτόματα στο νικητή το δικαίωμα να εκπροσωπήσει την Ιταλία στον επερχόμενο διαγωνισμό της Eurovision, εφόσον το επιθυμεί. Εάν αρνηθεί, ωστόσο, η κρατική τηλεόραση της Ιταλίας, RAI, θα απευθύνει πρόσκληση στον καλλιτέχνη που επιθυμεί η ίδια. Ωστόσο, ο νικητής Mahmood, αποδέχθηκε τη πρόταση/πρόσκληση και έτσι θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει την Ιταλία στον 64ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, ερμηνεύοντας τη συμμετοχή της χώρας “Soldi”.

Ο Ιταλός τραγουδιστής γεννημένος στο Μιλάνο με καταγωγή από την Αίγυπτο, τον περασμένο Δεκέμβριο, κέρδισε την πρώτη βραδιά του Sanremo Giovani 2018 ως πρωτοεμφανιζόμενος ερμηνευτής με τo τραγούδι “Gioventù bruciata“. Έτσι, όπως όριζε ο κανονισμός, ο νικητής είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο Sanremo 2019 με νέο τραγούδι.

Καλή επιτυχία Ιταλία! Καλή επιτυχία Mahmood!

Πώς σας φαίνετε ο εκπρόσωπος της Ιταλίας για το Τελ Αβίβ; Θεωρείτε το τραγούδι έχει ελπίδες για ένα καλό πλασάρισμα;

Γιώργος Φλίγκος

[Πηγή φωτογραφιών: rai.it]
Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

100 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ότι να ναι. Κρίμα και φτάσανε τόσο κοντά οι il volo. Μάπα Eurovision θα έχουμε φέτος .

    • Συμφωνώ, μόνοι τους οι Ιταλοί έβαλαν τα χεράκια τους κι έβγαλαν τα ματάκια τους. Από την άλλη βέβαια, το ότι είναι μισός Άραβας και gay, (σύμφωνα με δική του δήλωση σε συνέντευξη), ίσως του δίνει ελπίδες, μιας και η ΕSC τελευταία δείχνει μια προτίμηση στο διαφορετικό. Ίδωμεν.

  2. Δεν είχα ακούσει κανένα τραγούδι. Πρόλαβα τα snippets και ήταν το μοναδικό που μου κανε καλή εντύπωση. Και βγήκε νικητήριο. Το άκουσα. Είναι ωραίο και μοντέρνο. Απ τα αγαπημένα μου μέχρι στιγμής.

  3. Τραγικό..πως φαίνεται οτι δεν θέλουν μία πιθανή νίκη!!
    Ξέρουμε μόνο 8 από τα 42!
    Θέλω δύσκολη Eurovision να μπορεί κανεις να προβλέψει τον νικητή
    Μην κάνει περίπατο η Ρωσία,ούτε η Σουηδία ή Κυπρος
    Να έχουμε έστω 5 χωρες να χτυπηθούν για πρωτιά

  4. ΤΡΕΛΑ ΛΕΦΤΑ οσοι πονταραν τον Μαχμούντ. Ήταν μολις το…13ο φαβορι, ναι καλα διαβασατε. Σε ολα τα γραφεια στοιχηματων, μεχρι και πριν ανακοινωθουν οι 3 φιναλιστ, ο Μαχμουντ έδινε αποδοση για νικη γυρω στο 60 και σε κάποια γραφεία και παραπανω !! ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ και κριμα για Ιλ Βόλο γιατι στο φετινο μετριο Σαν Ρεμο, είχαν οντως το καλυτερο τραγουδι. Η ερμηνεια των Ιλ Βόλο σημερα στον τελικο ηταν ΑΨΟΓΗ χωρις ουτε ένα λαθος και επιτελους σημερα συγχρονιστηκαν καλα και ειχαν και συναισθημα. Κριμα. Με το επαναλαμβανομενο τραγουδι του Μαχμουντ που διαλεξαν οι Ιταλοι, δεν τους βλεπω καλα.

    • Έφταιξαν οι “κριτές” και οι “δημοσιογράφοι” που με μια πρωτοφανή και ανεξήγητη κακία απέναντι στους Il Volo (που κάνουν τρελή καριέρα σε όλο τον κόσμο), τους έθαψαν ουρλιάζοντας ότι είναι σκ..α, να πάνε να γαμ…νε ή να τους κλείσουν στην φυλακή (αν είναι δυνατόν), και ανέτρεψαν τα αποτελέσματα χαρίζοντας την νίκη στο 13ο φαβορί.

  5. Unpopular opinion μάλλον, αλλά εμένα μ’ αρέσει πολύ. Σύγχρονο και catchy. Σε σημεία μου θυμίζει stromae που μόνο αρνητικό δεν το λες. Το μόνο μέχρι τώρα που ξεχωρίζει, σύμφωνα με τα δικά μου γούστα πάντα.

  6. Επιτέλους, η Ιταλία κάνει την έκπληξη και μακάρι ο Μαχμούντ να επιλέξει να πάει στην Eurovision. Το τραγούδι του ειναι μοντέρνο χωρίς να ξενίζει και ο Μαχμούντ το τραγούδησε με ψυχή, το βίωνε και το μετέδιδε χωρίς γλυκερές ζαχαρωμένες φιοριτούρες (βλέπε Il Volo).

  7. Τη λάηβ εμφάνιση παιδια να βάλετε και όχι το βιντεο κλιπ του νικητη. Στη στουντιο βερσιον λες ”πρωτοτυπο ποπακι”, αν όμως τον δεις και κυριως τον ακουσεις λαηβ χανεται ολο το ενδιαφερον και σκυλοβαριεσαι. Staging μηδεν φυσικα , ομως αυτο το κομματι χωρις κατι εξαιρετικα εξυπνο σκηνικα, θα πατωσει.

  8. Από ότι βλέπω φέτος θα έχουμε russia (Sergey lazarev ) vs romania (laura bretan ) vs cyprus ( tamta ) vs sweden ( mohombi h liamo kai hanna h κάποιος άλλος ) .όλα τα άλλα τραγούδια θα είναι για υπνο. Τι ωραίο θα ήταν να είχαμε και τους il volo μέσα . Ας εκπροσωπήσουν την Ελλάδα ρε παιδιά μας χαλάει ? Και η Πολωνία αφού θα στείλει μάπα τραγούδι έτσι κι αλλιώς ας στείλει τη margaret να έχουμε συναρπαστική Eurovision.

  9. Ξεκάθαρα οι Ιταλοί δεν ήθελαν να στείλουν δυνατή συμμετοχή στην Γιουροβιζιον. Αλλοίωση του αποτελεσματος έτσι ώστε να μην πάνε οι Il Volo και έχουν ελπίδες νίκης. Οι Ιταλοί δεν θέλουν να νικήσουν, το έλεγαν κάποιοι αυτό πριν χρόνια αλλά δεν ήθελα να το πιστέψω. Να που είναι πραγματικότητα. Κρίμα για τους Il Volo είχαν πολύ ωραίο τραγούδι και ίσως κάτι να τους χρωστούσε η μοίρα για την ντροπή του 2015. Δεν βλέπω να μπαίνει δεκαπενταδα η φετινή συμμετοχή και το λεω με ειλικρεινια, χωρίς να θέλω να μειώσω τον Μαχμουντ.

    • Δεν τους χρωστουσε τιποτα η μοιρα.Αν ειχαν τραγουδι εξισου δυνατο με το grande amore να σαι σιγουρος οτι θα κερδιζαν το Σαν Ρεμο.

      • Εννοείται ότι οι Ιλ Βολο έπρεπε να είχαν νικήσει το ’15, όταν αδικήθηκαν από τις επιτροπές, που μερικές εξ αυτών τους έβαλαν σκόπιμα στις τελευταίες θέσεις(απο αυτη την αποψη τους χρωσταει κατι). Και το musica che resta πολύ ανωτερο απο αυτό που νικησε.. Αλλά δεν γίνεται να βγάζεις νικητή σε ένα διαγωνισμό αυτόν που είχε 14%…Ντροπη!!!

  10. Πρώτη φορά γράφω εδώ , αγαπώ eurovision και θα ήθελα να πω την άποψη μου για το San Remo που το παρακολούθησα πρώτη φορά φέτος .. Πραγματικά δν καταλαβαίνω το κόλλημα με τους il volo , δν λέω είχαν μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση και άψογες ερμηνείες αλλά μία από τα ίδια θεωρώ , προσωπικά μου άρεσε πολύ ο mahmood.

    Από την πρώτη στιγμή που άκουσα το τραγούδι του μου έμεινε παρόλο που δεν καταλάβαινα τι έλεγε – ένοιωθα ότι θέλει κάτι να πει αυτό το τραγούδι , δν περίμενα με τπτ να κερδίσει βέβαια και ο ίδιος έπαθε την πλάκα του που βγήκε πρώτος ανάμεσα σε il volo και ultimo – ήταν ιδιαίτερα αμήχανος . Αν ρίξετε μια ματιά στους στίχους θα διαπιστώσετε όπως και εγώ ότι είναι ένα τραγούδι με νόημα και σχόλιο για τους σημερινούς καιρούς μας.

    Μπράβο στην Ιταλία που τόλμησε και δεν επέλεξε μια από τα ίδια , ένα έναλλακτικό ποπ άκουσμα που μιλάει για το τώρα και όχι για αγάπες και λουλούδια και τα ….ρεστα , που θα συμφωνήσω με τον παραπάνω σχολιαστή ότι θυμίζει stromae.

    Ανεξάρτητα την θέση που θα λάβει αυτό είναι ένα δυνατό κομμάτι με ουσία και ερμηνεία και φέρνει έναν διαφορετικό αέρα στην eurovision . Μπράβοοοο Mahmood !!!!!

    https://lyricstranslate.com/en/soldi-money.html

    È difficile stare al mondo It hurts to be alive
    Quando perdi l’orgoglio when you lose your pride

    • Το τραγούδι ως τραγούδι είναι πολύ αδύναμο συνθετικά. Όσο για το μήνυμα, εγώ καταλαβαίνω ότι έχει στηθεί μία ολόκληρη βιομηχανία “”μηνυμάτων” για τη Eurovision, προκαλώντας το συναίσθημα του κόσμου προκειμένου να κερδίσουν ψήφους για μία σειρά ζητημάτων (μετανάστες, κοινωνικές ανισότητες, πόλεμοι, κακοποίηση, bullying) , ενώ στην ουσία δεν υπάρχει τραγούδι από κάτω. Το ίδιο κάνουν με τον ίδιο τρόπο αλλά με αντίστροφη φορά οι Hatari στην Ισλανδία, που προκαλούν μέσα από την προβολή του μίσους και της ακρότητας για να τραβήξουν την προσοχή.
      Εγώ λοιπόν όχι, προτιμώ δυνατά τραγούδια με υψηλό καλλιτεχνικό πρόσημο, και ας μιλάνε για λουλούδια και για αγάπες.

  11. Είχα ακούσει τα υποψήφια κομμάτια μόνο σε διάφορα τοπ στο YouTube. Το συγκεκριμένο μου άρεσε πιο πολύ απ’ όλα και πραγματικά μου έκανε εντύπωση πως βρισκόταν τόσο χαμηλά στα στοιχήματα… Έχει πιασαρικο Ρυθμό και σύγχρονο ήχο.Εμενα μου αρέσει,οι il volo ευτυχώς που δεν πήγαν το φετινό τραγουδι τους ήταν πολύ αδύναμο σε σχέση με το grande amore… Προσωπικα νομίζω θα πάει πολύ καλύτερα απ’ ότι πιστεύουν οι περισσότεροι…
    Για την ώρα:
    8.Γαλλια
    7.Αυστραλια
    6.Μαυροβουνιο
    5.Τσεχια
    4.ΗΒ
    3.Ισπανια
    2.Αλβανια
    1.Ιταλια

  12. Την στουντιο βερσιον στο βιντεο κλιπ την βρισκω καλη και με ενα καποιο ενδιαφερον. Συγχρονος ηχος, μοντερνο ακουσμα. Δεν τρελαθηκα καθως κατανταει λιγο μονοτονο και ειναι φλατ χωρις καποια κορυφωση αλλα δεν με χαλαει κιολας. Live οπως παρουσιαστηκε στο Σαν Ρεμο με χαλαει γιατι πρωτον δεν με ικανοποιησε ψωνητικα ο τραγουδιστης και δευτερον ειναι ενα συγχρονο κομματι με συγχρονη ενορχηστρωση που δεν του παει και δεν το αναδεικνυει η ζωντανη λαιβ ορχηστρα. Στην Γιουροβιζιον θα ειναι πλειμπακ η μουσικη και με μια καλη σκηνικη παρουσια και καλυτερα φωνητικα ισως με κερδισει περισσοτερα. Σιγουρα παντως καποιες αλλες συμμετοχες μου αρεσαν περισσοτερο.

  13. Πολυ δυνατή υποψηφιότητα για πεντάδα απο την Ιταλία. Φρεσκαδουρα. Το πρωτο ωραιο κομμάτι φέτος. Νομίζω πως θα παίξει αρκετα και στα ελληνικα ραδιόφωνα.

  14. Ρε παιδιά,εμένα μ αρέσει.. πολύ σύγχρονο.. από όσα μέχρι τώρα έχουν βγει μου αρέσει όχι απλά περισσότερο, πολύ περισσότερο.. κάτι μου λέει ότι μέχρι τέλους θα το έχω ψηλά..

  15. Δεν μου αρεσει καθολου μα ουτε και οι il volo (ακομη δεν μπορω να χονεψω οτι το 15 δεν κερδισαν).Φςτος το βραβειο θα παει Σουηδια η καμια Ρωσια που γουσταρει να το διοργανωσει κιολας.Οποια χωρα πεταξει τα πιο πολλα λεφτα.Μερικοι λετε και την Κυπρο πιστευω 100% οτι η κυπρος φετος δεν θα παει τοσο καλα οπως περυσι.

  16. Αποτελέσματα televoting : ultimo 46,7 il volo 39,4 και αυτός που κέρδισε γύρω στο 11,4 . Εάν και δεν είμαι φαν του ultimato και φάνηκε αυτές τις μέρες ποτε θα σταματήσει αυτό το παραμύθι με τις επιτροπές ? Πάντα βγαίνει ο αγαπημένος των επιτροπών και όχι του κόσμου . Ας μην ψηφίζει καθόλου ο κόσμος τοτε ρε παιδιά ας ψηφίσουμε οι σοφοί των επιτροπών .λέμε τώρα σοφοί lol . Πάντως εγώ θεωρώ σαν νίκη το χθεσινό του il volo καθώς η διαφορά στο televoting ήταν μόνο 6 μονάδες και έπαιξε ρόλο το σπρώξιμο που έφαγε ο ultimato αυτές τις μέρες , το γκολ που έχει στη νεολαία ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια ενώ oi il volo είχαν παραμείνει λίγο στάσιμοι και τραγουδανε ένα είδος που δεν είναι τόσο αγαπητό στους νέους. Και έπαιξε ρόλο που είχαν ξανακερδίσει πριν λίγα χρόνια άρα είναι δύσκολο να σε ξαναψηφίσει ο κόσμος να κερδίσεις . Πάντα ο κόσμος προτιμά κατι φρέσκο και καινούργιο. Έτσι το βλέπω σαν νίκη χθες για τους il volo .κάτι μου λέει δεν θα είναι η τελευταία φορά που τους βλέπουμε στη σκηνη της Eurovision και του σαν Ρέμο.

  17. Μπράβο στους Il Volo για να βγουν 3η λογικά ήταν πρώτοι στο κοινό και τους έσφαξαν οι επιτροπές.
    Καλό πάτο Ιταλία.Κοιτα να δεις που η Ελλάδα θα πάει καλά φέτος όλα τα τραγούδια είναι βλακείες μέχρι τώρα.Αν συνεχίσουν έτσι και η Ρωσία στείλει καλό τραγούδι τότε Μόσχα 2020.

  18. Ωραίο τραγούδι μοντέρνο καθαρά ιταλικό και όμορφος άντρας, δεν θα κερδίσει αλλά θα πάει πολυ καλά. Όσο για τους il Volo το τραγούδι τους ηταν κατώτερο του grande amore και αυτο το ήξεραν οι Ιταλοί συν χάλια τα φωνητικά τους γι αυτό και δεν τους έστειλαν. Θα τους εκανε κακό σ όλα τα επίπεδα, έπρεπε να ειναι ανώτερο του grande amore και καλα εκαναν ωστε ο κόσμος να τους θυμαται ετσι. Κατι άσχετο ο τραγουδιστής με τα γυαλάκια φαίνεται σαν άρρωστος ή κανω λάθος? Κατι τρέχει μ αυτόν και λυπάμαι γτ ειναι ο αγαπημένος μου.
    Ντουσκα σε βλέπω να παίζεις μπάλα μονη σου φέτος αν θέλουμε να μιλήσουμε για καλλιτέχνη που γράφει μονη της τα τραγούδια της, κατι που εκτιμάται πολυ απ τους φανς συν φωνάρα ξεχωριστή.. Τραγουδαρα σίγουρα θα έχει. Και σκηνική παρουσίαση.
    Μας βλέπω πολυ ψηλά φέτος και καλώς κάνει η Ερτ και αργεί ν ανακοινώσει γιατί δεν θα βαρεθούν το τραγούδι γρήγορα ωστε να χάσει την αιγλη του μεχρι το διαγωνισμό.

    • Χάλια φωνητικά οι Il Volo?????????
      ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ Έλλη έχεις τεράστια πλάκα!
      Στείλε inbox να σου στείλω το τηλ ενός καλού ωριά που ξέρω…
      Πωπω κάποιοι εδώ μέσα είναι ό,τι να’ναι!
      Χαχαχαχα….Τι άλλο θα διαβάσω Παναγία μου?

    • Χάλια φωνητικά οι Il Volo?????????
      ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ Έλλη έχεις τεράστια πλάκα!
      Στείλε inbox να σου στείλω το τηλ ενός καλού ωριλά που ξέρω…
      Πωπω κάποιοι εδώ μέσα είναι ό,τι να’ναι!
      Χαχαχαχα….Τι άλλο θα διαβάσω Παναγία μου?

    • Ε όχι και χάλια φωνητικά οι ιλ βολο!?!?! Είπαμε, μη λέτε χαζομάρες. Το μόνο σίγουρο στους ιλ βολο είναι η φωνή τους, έχουν και οι τρεις μεγάλο ταλέντο και πολυ δουλεμενες φωνες. Οταν τραγουδούν λαιβ είναι σαν να ακούς τη studio version του τραγουδιού τους.

    • Oi Il volo εχουν τις καλυτερες φωνες αυτη τη στιγμη παγκοσμια τολμω να πω. Οι συναυλιες τους ειναι sold out οπου κι αν εμφανιζονται.
      Το Musica che Resta, δεν ειναι Grande Amore, σιγουρα.
      Ισως κανενα τραγουδι τους δεν θα ειναι ξανα Grande Amore.
      Ομως ηταν η καλυτερη συμμετοχη του Σαν Ρεμο για φετος.
      Ηταν η ελπιδα της Ιταλιας να κερδισει φετος τη Eurovision.
      Αλλα φαινεται οτι δεν την θελουν.

  19. Τί βαρετό, αδιάφορο, πλαδαρό πράγμα είναι αυτό; Ούτε καν στο video δεν ακούγεται καλή η φωνή του. H Ιταλία νομίζω ότι πρέπει να πάρει επιτέλους την πολύ κακή θέση που άξιζε και σε άλλες σούπες που έχει στείλει κατά καιρούς, και οι οποίες θεωρήθηκαν με σπανιό σπουδαίες απλά γιατί ήταν από την Ιταλία.

    (χαρά που θα κάνει ο Σαλβίνι που ένα μουσουλμάνος εκπροσωπεί τη χώρα του…)

  20. Κατα τη γνωνη το πρωτο ωραιο/πρωτοτυπο κομματι για φετος!!πιστευω χτυπαει δεκαδα!!! Αντε να παιρνει σειρα η πορτογαλια με τον Conan Osiris!!! Για να αρχισουμε να πορωνομαστε?????!!!!

  21. Eπίσης τίθεται πλέον ένα μεγάλο ζήτημα όταν βάζεις τον κόσμο να δίνει τα ωραία του λεφτά και γράφεις τη γνώμη του στα παλιά σου τα παπούτσια. Γιατί δεν μιλάμε για ένα οριακό ή έστω με λογική διαφορά αποτέλεσμα στο κοινό που μπορεί να το ανέτρεψε η ψήφος της επιτροπής. Μιλάμε για πλήρη αναστροφή του televoting όταν καταποντίζεις αυτόν που πήρε το 50% των ψήφων του κόσμου και βγάζεις με το ζόρι νικητή αυτόν που πήρε μόλις 14%. Ποιόν εκπροσωπεί εν τέλει αυτό το τραγούδι στην Ιταλία;

  22. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν το περίμενα! !! ! Ναι μεν δεν ήταν το φαβορί, αλλά το τραγούδι είναι αρκετά πιασαρικο και είχε απήχηση στα social media! !!Προσωπικά πιστεύω ότι και με αυτό το τραγούδι η Ιταλία μπορεί να μπει στη δεκάδα! !!

    • Επίσης, κάποιοι που λέγανε χθες για τις επιτροπές! !! Ο Ultimo πήρε 46% στο κοινό και ο Mahmood μόλις 14%!!! ! Οπότε παίζει να έπεσε ΜΕΓΆΛΟ μαγείρεμα για να βγει αυτό το αποτέλεσμα! !! Η ουσία είναι ότι Γαλλία και Ιταλία στέλνουν δύο άραβες μέσα στο Ισραήλ! !!

  23. Εγώ το βρίσκω πολύ έξυπνη επιλογή. Το τελευταίο που περιμέναμε από την Ιταλία ήταν να εκπροσωπηθεί ποτέ από ένα τέτοιο τραγούδι και μάλιστα μέσα στο Ισραήλ. Θα πάει πολύ καλύτερα από ό,τι νομίζετε και μην σας πω ότι με τις ευλογίες όλων των αράβων που ζουν στην Ευρώπη θα πάρει κεφάλι στο τελεβότινγκ. Εμένα δεν με τρελαίνουν αυτού του είδους τα τραγούδια αλλά εγώ είμαι και μεγάλος πια, δεν εκπροσωπώ τη mainstream νεολαία για να έχω έντονη άποψη επί του θέματος. Όσο για τους Ιλ Βόλο που λέτε, σαφώς υποδεέστερο το τραγούδι τους από αυτό του 2015, ήταν προφανές ότι δεν θα κέρδιζαν.

  24. Χάλια φωνητικά οι Il Volo?????????
    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ Έλλη έχεις τεράστια πλάκα!
    Στείλε inbox να σου στείλω το τηλ ενός καλού ωριλά που ξέρω…
    Πωπω κάποιοι εδώ μέσα είναι ό,τι να’ναι!
    Χαχαχαχα….Τι άλλο θα διαβάσω Παναγία μου?

  25. Αυτό το “σενάριο” που λέει πως οι επιτροπές μισούν τους il volo ας σταματήσει κάποτε. Είχαν φέτος ένα τελείως ξεπερασμένο τραγούδι, βαρετό και εκτός κλίματος eurovision. Χάρη τους έκαναν και δεν τους έβγαλαν πρώτους, τους προφύλαξαν από μια κακή θέση στο Τελ Αβίβ. Τέλος πάντων, το νικητήριο τραγουδι θεωρώ πως είναι καλό, με σύχρονο ήχο. Δεν ξέρω βέβαια τι θα καταφέρει τον Μάιο, αλλά μέχρι στιγμής είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα συμμετοχή, σε σχέση με τις υπόλοιπες.

    • Όταν παίρνει το τράγουδι που νικά 14% καταλαβαίνεις τι θα γίνει στο Televoting στην Eurovision.Επισης φυσικά και οι επιτροπές μισούν τους Il Volo όταν το 2015 τους έβγαλε 6ους.

    • Εννοείται ότι οι επιτροπές δεν θέλουν τους ιλ βολο, αλλιώς το 2015 θα έβγαιναν πρώτοι με το αριστούργημα που είχαν και όχι το κλεμμένο φτηνό ποπ τραγούδι της Σουηδίας.

    • Σαν να λέμε πως υπάρχει μια διεθνής τεράστια συνομωσία ενάντια στους il volo δηλαδή. Και όλοι, μα όλοι αυτοί στην αίθουσα, στο τέλος του φεστιβάλ, που χειροκροτούσαν όρθιοι τον Mahmood προφανώς είναι μέλη αυτής της συνωμοσίας..

      • Να σου πω, ότι υπάρχει βίντεο μέσα από το δωμάτιο του press jury, όπου οι δημοσιογραφοι, κάποιοι από αυτούς αποτελούν την μια επιτροπή, πανηγύριζαν και κορόιδευαν μόλις ακούστηκε ότι οι ιλ βολο είναι τριτοι. Επίσης χωρίς λόγο ακούστηκαν διάφοροι χαρακτηρισμοι προς το πρόσωπο τους. Εννοείται ότι υπήρχε συνωμοσία εναντίον ουλτιμο και Ιλ Βόλο, αφού ο νικητής πήρε περίπου το 63% των ψήφων των επιτροπών και μόλις το 14% του κοινού .

  26. Δεν το ανέφερα και παρ” όλο που δεν μου άρεσε το τραγούδι του αδικήθηκε πολύ και ο Ultimo, καθαρή αλλοίωση του αποτελεσματος. Ο κόσμος θα πρέπει να σταματήσει να ψηφίσει, διότι η ψήφος του δεν έχει αντίκρισμα. Καλό πάτο στην Ιταλία.

  27. Είμαι υπέρ των επιτροπών, όταν όμως λειτουργούν συμπληρωματικά και ως ένα βαθμό διορθωτικά στη γνώμη του κόσμου, όχι ακυρωτικά. Το χθεσινό ήταν σκανδαλώδης και από ότι διαβάζω υπάρχουν εντονότερες διαμαρτυρίες.

  28. Παιδιά το τραγούδι είναι μια χαρά και πολύ διαφορετικό. Θα ξεχωρίσει όπως και κάθε χρόνο η Ιταλία άλλωστε. ΤΟ βλέπω πολύ ψηλά στο πίνακα.

  29. Καταπληκτικό! Αρκετά φρέσκο και ενδιαφέρον. Επίσης, αριστούργημα σε σχέση με τα υπόλοιπα που έχουν επιλεγεί μέχρι στιγμής!!! Ελπίζω να έρθουν κι άλλα καλά τραγούδια στη συνέχεια.

    Για την ώρα η Ιταλία είναι #1 στο τοπ μου!!!

  30. Μετά από 2 φορές που το άκουσα (μια το λαιβ και μια το στουντιο) μπορώ να πω ότι σχετικά μου αρέσει (αν και νιώθω ότι είναι από τα τραγούδια που όσο πιο πολύ τα ακούς τόσο πιο πολύ σου αρέσουν και ίσως να καταλήξει από τα αγαπημένα μου του φετινού διαγωνισμού, ποιος ξέρει). Σίγουρα λάιβ χάνει όχι μόνο από τον ίδιο φωνητικά αλλά πιο πολύ σκηνικά… κάθεται σαν το άγαλμα και μετά από 1-2 λεπτά έχεις βαρεθεί να βλέπεις κάτι τόσο μονότονο. Και μην κοροϊδευόμαστε τώρα… σκηνικά η Ιταλία δεν κάνει τίποτα το ιδιαίτερο, λογικά θα του βάλουν δυο φώτα από πίσω και 3-4 τύπους για να χτυπούν τα παλαμάκια στο ρεφρέν και έξω από την πόρτα. Οπότε ότι βλέπουμε εδώ θα δούμε πάνω κάτω και τον Μάιο. Τώρα για την τελική βαθμολογία το βλέπω να πηγαίνει καλά στο televoting και μέτρια ως και χάλια στις κριτικές επιτροπές. Η Ιταλοί από τότε που επέστρεψαν πάτο έπιασαν μόνο μια φορά, δεν νομίζω ότι έχουν να ανησυχούν για κάτι.

  31. Παιδια καλο είναι… Δεν ειπα οτι ειναι τέλειο αλλα τραγούδια και καλλιτέχνες σαν και αυτοι περνάνε στην Eurovision.. Καλή επιτυχία

  32. Υυπεροχος ρυθμος με εναλλαγες, υπεροχη φωνη με την όπως παντα μελωδικη ιταλικη γλωσσα, δυνατο τραγουδι για μια πολύ υψηλη θεση για την Ιταλια φετος. Αν το θεμα είναι το προσφυγικο (δεν μιλαω ιταλικα και δεν διαβασα μετφραση των στιχων) τοτε ένα ακομα συν.

    Μπραβο Ιταλια!

    • Μολις διαβασα τη μεταφραση στα αγγλικα από ένα λινκ καποιου φιλου ποιο πανω και τον ευχαριστω γι αυτό. Ο στιχος είναι εξαιρετικος!
      Είναι πολύ νωρις βεβαια, εχουν βγει ελαχιστα τραγουδια. Όμως από την εμπειρια μου στη γιουροβιζιον τοσα χρονια τολμω να πω ότι αυτό το τραγουδι θα μπορουσε ακομα και να κερδισει!!!, αναλογα φυσικα με το πως είναι τα υπολοιπα τραγουδια που δεν εχουμε ακομα ακουσει. Θα είναι όμως πιστευω σιγουρα μεσα στη 10αδα. Η ποιοτητα παντα ξεχωριζει/ Ιταλια και Αλβανια δινουν το στιγμα φετος, για αρχη. Ελπιζουμε και σε καλυτερα τραγουδια.

    • Έχεις μπερδευτεί και έχεις ακούσει άλλο τραγούδι. Αυτό που κέρδισε είναι ένα άνευρο και επίπεδο πράγμα από έναν τύπο με σκηνικό χάρισμα μπρόκολου, που ούτε μπορεί να ραπάρει με στοιχειώδη εκφραστικότητα, ούτε κατάφερε να πατήσει μία νότα στα ρεφραίν. Το λαχουρέ πουκάμισο με τη λευκή φανέλα από μέσα και το παντελόνι με την αλυσίδα βγαλμένα από τα τρίσβαθα άλλων δεκαετιών.

      • Μάριε, κάποιος αλλος, πιο αγενής από μένα, προσπαθώντας να παραμείνει κόσμιος, θα σου έλεγε “get a life” Εγώ που θέλω να το παίζω πιο ευγενής θα σε παρακαλέσω να σέβεσαι την άποψη όσων είναι ενάντια στη δική σου. Δε σου λέω σε καμία περίπτωση, ούτε εσένα ούτε κανενός άλλου, να σταματήσεις να εκφράζεσαι και να δημοσιεύεις σχολια. Το βρίσκεις όμως ωραίο και πρέπον να αναρτας ως απάντηση σε άλλους σχόλια με εριστικό ύφος; Ότι ο άνθρωπος δεν δικαιούται να του αρέσει κάτι έστω που εσύ το κατατάσσεις στην υποκουλτούρα ή ακόμα και στα σκουπίδια. Κάνε μας τη χάρη και προσπάθησε να συμμαζευτείς κι αν μη τι άλλο να μην προκαλείς τόσο.
        Νικόλα, συμφωνώ, κι εγώ μόλις διάβασα τους στίχους από το λινκ αυτό και ομολογώ ότι με επηρέασαν στο να μου αρέσει αρκετα. Ποιος όμως μη ιταλοφωνος και μη hardcore fan θα ψάξει τι λένε οι στίχοι τη βραδιά του τελικού;
        Τέλος κάτι προς όσους επισήμαναν πως ήταν πολύ κατώτερος από το ηχογραφημένο, μουσικός δεν είμαι (αν όλοι εσείς που το είπατε είστε και σας ενόχλησε τόσο, οκ) τρομερή διάφορα δε βρήκα όμως. Θέλω να πω δεν ήταν και σαν τη Μάργκαρετ live με το in my cabana ή σαν τη Σάγια live στον τελικό μας. Και δεδομένου ότι ο μεσος θεατής τη βραδιά του τελικού έχει στην καλύτερη περίπτωση λίγο πιο “μουσικό αυτί” από μένα ε δεν τρέχει και τίποτα.
        Καλή η επιτυχία λοιπόν στο Μεμέτη..
        Υ.Γ. Όσοι προτιμούσατε να νικήσει κάποιος άλλος τι να κάνουμε;; Καλώς
        κακώς δικαίως αδίκως, χωνέψτε το, αυτός είναι ο εκπρόσωπος της Ιταλίας και πάμε παρακάτω να σχολιάζουμε πράματα επί της ουσίας. Τι νόημα έχει να λέμε η θεια μου ήθελε τον ταδε, εγώ είχα ονειρευτεί τον δείνα ή ακόμα χειρότερα να μιλάμε για αλυσίδες και τσιτάκια…

      • @mangelo Αυτοί που λένε τα “get a life” είναι αυτοί που δεν ανέχονται καμία άλλη άποψη πέρα από τη δική τους, και επιτίθενται οι ίδιοι σε όποιον τολμά να λέει κάτι που δεν συμφωνεί με τις απόψεις τους, όπως μάλλον θα ξέρεις. Δεν είναι, λοιπόν, η δική μου περίπτωση.
        Δεν σχολιάζω ποτέ ζητήματα γούστου, “μου αρέσει το ένα ή το άλλο”, γιατί σε αυτό δεν υπάρχει αντίλογος, είναι καθαρά υποκειμενικό. Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω πράγματα μετρήσιμα και αντικειμενικά που δεν ισχύουν όπως τα παρουσιάζουν κάποιοι. Δεν είναι υποκειμενικό αν ένα μουσικό ύφος είναι σύγχρονο ή όχι. Δεν είναι υποκειμενικό αν κάποιος πατάει στις νότες ή όχι. Δεν είναι υποκειμενικό αν ένα τραγούδι είναι -κατά το δυνατόν- πρωτότυπο ή αντιγραφή άλλων. Δεν είναι υποκειμενικό αν κάποιος “γεμίζει” μία σκηνή ή όχι. Σε αυτά, λοιπόν, θα μου επιτρέψεις να έχω αντίλογο όταν κάτι πιστεύω ότι δεν είναι αληθές, και επιχειρηματολογώ στο γιατί δεν είναι. Και δεν είναι εριστικό το ύφος μου, αλλά πράγματα εξόφθαλμα αναληθή δεν μπορώ να τα αντιμετωπίζω με μεγαλύτερη συμπάθεια.

      • @mangelo Επίσης, το να υπάρχει πλήρης ακύρωση του televoting από την ψήφο της επιτροπής είναι απολύτως ουσιώδες ζήτημα. Γιατί δεν είναι ζήτημα του τι ήθελε η θεία κάποιου, είναι ζήτημα τι ήθελε η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου (μάλλον δεν σε απασχολεί αυτό). Και γιατί υπονοεί θέματα αδιαφάνειας (ακούγεται ότι ο υπεύθυνος αποστολής της Ιταλίας ήθελε διακαώς τον Mahmood εξαρχής και είχε φροντίσει να ενημερώσει την επιτροπή) και γιατί αν το σύστημα διαστρέφει τη γνώμη τόσο εύκολα και δραστικά, προφανώς πρέπει να γίνουν αλλαγές και βελτιώσεις. Αρά όχι, δεν πρέπει να χωνευτεί τίποτα γιατί “ε, τι να κάνουμε”.

        Και απόδειξη, ότι ήδη ο λαϊκιστής Σαλβίνι έχει σπεύσει να εκμεταλλευτεί το ζήτημα. Φοβάμαι όμως ότι άλλοι του έχουν δώσει το δικαίωμα. https://twitter.com/matteosalvinimi/status/1094394837468696578

      • Φίλε Μάριε μην τους ακους. Φιλική συμβουλή σε άνθρωπο που έχει στο ψευδώνυμο τη λέξη Sweden θα σου έλεγα να είσαι στην καλύτερη επιφυλαχτικός και να μην πολυασχολείσαι με το τι γράφει. Μένοντας κι εγώ εκεί θα σου πω με σιγουριά ότι τα ποσοστά νεοταξιτών και παγκοσμιολαγνιτών στην βόρεια Ευρώπη είναι σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα…δεν θέλει και πολύ το μυαλό για να ξεφύγει και να χάσει εντελώς την επαφή με την πραγματικότητα. Καλή συνέχεια αδερφέ και συνέχισε να απολαμβάνεις την ελευθερία του λόγου που σου δίνει ακόμα η νότια Ευρώπη να εκφράζεις την δυσαρέσκεια σου όπως γουστάρεις και για ότι γουστάρεις!

      • ”Δεν σου λέω να σταματήσεις να εκφράζεσαι αλλά get a life”. ”Δεν το λέω εγώ αλλά κάποιος άλλος”. Περαστικά mangelo

      • Μπορεί να μη σου αρέσει το ντύσιμό του, αλλά είναι από την πρόσφατη συλλογή πανάκριβης φίρμας, από τις πιο δυνατές που υπάρχουν διεθνώς.

  33. αδιανόητη και αψυχολογητη επιλογή!ειδικα οταν παιρνει τοσο μικρο ποσοστό απο το κοινό!ισως η χειροτερη επιλογη της ιταλιας την τελευταια 10ετια που παρακολουθω το σαν ρέμο!

  34. Από αυτά τα τραγούδια που μπορούν να κάνουν την έκπληξη! Αν το συγκρίνεις με τα υπόλοιπα που διαγωνιστηκαν στον Σαν Ρέμο, λες και ενα, …”πως γίνεται αυτό να κέρδισε”!

    Αλλα, δεν μας νοιάζει πλέον αυτό, γιατί θα διαγωνιστεί με αυτά της ΕV. Και πάμε παρακάτω λοιπόν!

    Και εδώ έχουμε κάτι πιο σύγχρονο, που αν και δεν σου μένει, έχει κάτι που μπορεί να κάνει τη διαφορά στο σύνολο των άλλων τραγουδιών! Δεν ξέρω αν θα στηθεί διαφορετικά πάνω στη σκηνή και πως, αλλά ο τραγουδιστής μάλλον θα κάνει και γκελ στο κοινό! Γενικά δεν με ενθουσίασε το τραγούδι, αλλά δεν το πετάω κιόλας! Κρατάω πισινή…

  35. Έχει καταγραφεί video στο press room που όταν ανακοινώθηκε ότι oi il volo βγήκανε τρίτη κάποιοι δημοσιογράφοι πανηγύριζαν και τους απολαλεσανε με διάφορους αναρμοστους χαρακτηρισμούς . Ο ultimato επίσης τσακώθηκε με τους δημοσιογράφους επειδή τον αποκάλεσαν αλαζόνα. Εγώ ρωτάω τώρα στη μαφία των στημένων δημοσιογράφων πότε θα μπει ένα τέλος

    • Και εγώ το είδα το βίντεο και πραγματικά είναι μεγάλη ντροπή να γελούν, να κοροϊδεύουν και να πανηγυρίζουν με αυτό το τρόπο. Μςγαλη κοροιδια και καθόλου σεβασμός στους Ιλ Βολο που πραγματικά είναι πολύ ταλαντούχοι και δεν το αξιζουν όλο αυτό.

  36. Αίσχος βγήκαν τα αποτελέσματα των επιτροπών.

    Televoting
    Ultimo:46.5%
    Il Volo:39.4%
    Mahmood:14.1%

    Juries
    Mahmood:63.7%
    Ultimo:24.7%
    I’ll Volo:11.6%

    Οι επιτροπές έσφαξαν Il Volo ultimo αίσχος.Καλο πάτο Ιταλία σου αξίζει φέτος.

  37. Το καλό με την Ιταλία είναι ότι κάθε χρόνο στέλνουν κάτι διαφορετικό, δεν χρησιμοποιούν κάποια συνταγή. Από ‘κει και πέρα το κομμάτι δεν είναι του στυλ μου, ωστόσο το βοηθά σίγουρα το ότι στην Eurovision η μουσική είναι playback σε αντίθεση με το San Remo. Εντούτοις δεν ξέρουμε και αν θα γίνουν αλλαγές, ακόμα και του τραγουδιού ή και του καλλιτέχνη γιατί όπως βλέπω πιο πάνω δεν είναι σίγουρος αν θα πάει.
    Είναι πάντως μια κοινή παραδοχή ότι όσα κομμάτια πάνε καλά στο televoting του San Remo τείνουν να πηγαίνουν αρκετά καλά και στην Eurovision, οπότε βάσει προϊστορίας τα πράγματα δεν είναι και πολύ θετικά.
    Όπως και να ‘χει, εύχομαι καλή επιτυχία!

  38. Τον στίχο με κοινωνικό μήνυμα που τονείδατε όλοι; Αν κατάλαβα καλά από την μετάφραση μιλάει για την απουσία του πατέρα του. Ναι ωραίοι στίχοι που φαίνονται να τον εκφράζουν και να έχουν γραφτεί από προσωπική εμπειρία αλλά δεν έχουν κάποιο κρυμμένο μήνυμα από πίσω

    • Θιγει και άλλα θέματα εκτός από την απουσία του πατέρα του αλλά και μόνο αυτό να ήταν, είναι λίγο; Θέλω να πω αυτό από μόνο του νομίζεις ότι δε συνιστά κοινωνικό μήνυμα; Και μάλιστα κάτι το οποίο ζουν εκατομμύρια άνθρωποι , νεοι και λιγότερο νέοι, στη γη. Μην κάνετε επιπόλαιες επιλογές που θα έχουν τραγικές συνέπειες. Είναι σα να λέει αν έρθει στη ζωή σας ένα παιδί, ρημαδοαφοσιωθειτε σ’αυτο! Δεν είναι μια κούκλα που θα την παρατήσεις και δεν τρέχει τίποτα.
      Έχουμε συνηθίσει (προσωπικά έχω μπουχτισει) να ακούμε τα τελευταία χρόνια στη Γιουροβίζιον για μηνύματα υπέρ της ειρήνης της αλληλεγγύης του προσφυγικού και του μπουλινγκ. Δεν είναι όμως μόνο αυτά στην κοινωνία.

      • @mamgelo να πω ότι εκτιμώ τον τρόπο που εκφράζεσαι και συμμεριζομαι τα περισσότερα από τα σχόλια σου (προφανώς και αυτό)

      • Σίγουρα και από αυτή την έννοια οκει το δέχομαι αλλά νιώθω πως με αυτούς τους στίχους θέλει να πει πιο πολύ την εμπειρία του παρά να περάσει ο ίδιος κάποιο μήνυμα. Άλλωστε το να μεγαλώνεις σε μονογονεϊκή οικογένεια σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται γενικά ένα κοινωνικό πρόβλημα ή ταμπού εν έτη 2019, υπάρχουν πολύ πιο άμεσα και σοβαρά θέματα που αξίζουν να υπάρχουν στον θεσμό και που όσο και να μας κουράζουν πρέπει να ακουστούν. Τα κοινωνικά μνήματα έχουν ως σκοπό να ευαισθητοποιήσουν ή να παρακινήσουνε την κοινωνία στο σύνολό της (πχ σταματήστε το μπούλινκ, ή βοηθήστε αυτούς που είναι πρόσφυγες, στην συγκεκριμένη περίπτωση στοχεύει ένα τρομερά μικρότερο κοινό) Συνεπώς κατά την γνώμη μου πάντα και σκέφτοντας και τον παράγοντα που μου είπες, πιάνεται και δεν πιάνεται για κοινωνικό μήνυμα. Αα και αν δεν σου κάνει κόπο πες μου τι άλλο πιστεύεις ότι δείχνουν οι στίχοι γιατί από την μετάφραση εγώ αυτό κυρίως εντόπισα

    • ναι ειναι μια προσωπική εμπειρία για τον αλκοολικό πατέρα του , ο οποίος απ ότι καταλαβαίνω από τους στίχους τους παράτησε όταν ήταν ακόμα σε μικρή ηλικία , η οποία όμως εκφράζει πολλούς νέους που έχουν ζήσει αντίστοιχες καταστάσεις.

      Όταν χρειάζεσαι , έχεις ανάγκη τον πατέρα σου ως παιδί αλλά αυτός δεν είναι εκεί και σε αναζήτα μόνο και μόνο για τα χρήματα , όταν χάνεις την αξιοπρέπεια σου επειδή είσαι ο ΞΕΝΟΣ ( ο λίγο πιο … ” έγχρωμος ” απο τα άλλα παιδάκια ) και μαθαίνεις από μια τόση μικρή ηλικία ότι πρέπει να επιβιώσεις σε μια κοινωνία στην οποία είσαι ο ΞΕΝΟΣ , ο γιος ενός ανώνυμου, αλλοδαπού που παρατά την οικογένεια του .

      Και αυτό για εμένα είναι το βαθύ νόημα που ανέφερα στο σχόλιο μου παραπάνω , η κρυφό μνμ όπως αναφέρεις , το χρήμα που στη σημερινή μας εποχή μας καθοδηγεί και ενίοτε αλλιώνει τις διαπροσωπικές και στην προκειμένη περίπτωση οικογενειακές σχέσεις ειδικά σε ανθρώπους και οικογένειες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

      • Ένα βαθύ τραγούδι με ένα τραγούδι που περνά ένα κοινωνικό μήνυμα έχει διαφορά πάντως, εγώ εκεί επιμένω και αυτό βασικά τόνισα εξαρχής. Δεν θεωρώ πως και ίδιος το έχει περάσει κάπως έτσι και ότι με αυτό το τραγούδι ελπίζει να αλλάξει τίποτα πάνω σε αυτό το θέμα. Αυτό για τον ξένο που λες λογικά το βγάζει σαν γενικότερο συμπέρασμα και το πας ένα βήμα παρακάτω με ρίσκο να ξεφύγεις ακόμα και από τη αρχική σκέψη του καλλιτέχνη (εννοώ ότι μόνο ο ίδιος ξέρει τι ακριβώς θέλει να πει) γιατί πουθενά στους στίχους δεν αναφέρεται κάτι για ρατσισμό κτλ, το μόνο που τον προδίδει λυρικά ότι είναι ξένος είναι τα αραβικά και το Ραμαζάνι, αλλιώς δεν βλέπω κάποιο “παράπονο” για ξενοφοβία μέσα στους στίχους.

  39. Παρατηρώ από χθες τον ορυμαγδο σχολίων (τέτοια ποσότητα μόνο για δικά μας τραγούδια) και πραγματικά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο. Εντάξει, σε πολλούς από εσάς άρεσαν οι il volo. Κάποιοι από εμάς τους εκτιμούμε, αναγνωρίζουμε την αξία τους, αγαπήσαμε το grande amore αλλά βρίσκουμε το φετινό τους τραγούδι μέτριο για το επίπεδο τους. Προσωπικά (χωρίς να μου έβγαλε την παραμικρή συμπάθεια ομολογουμενως), καθαρά σαν τραγούδι, προτιμούσα του ultimo. Τελικά βγήκε αυτό. Οκ, και τι έγινε? Δηλ ηρεμηστε κάπου. Ούτε δικό μας να ήταν το τραγούδι, ούτε μανατζερ των il volo να ήσασταν κάποιοι. Το θέμα με τις επιτροπές είναι υπαρκτο (και στους εθνικούς τελικούς και στον τελικό του διαγωνισμού) αλλά οποιος λαμβάνει μέρος σε οποιονδήποτε διαγωνισμό γνωρίζει τους όρους εκ των προτέρων. Μην γινομαστε βασιλικοτεροι του βασιλεως. Τέλος, θα συμφωνήσω απολύτως με τον @mangelo σχετικά με τις κρίσεις του Μαριου. Ανέφερε πολύ ευγενικά κάτι που παρατήρησα κι εγώ χθες στην ανάρτηση για την Ισλανδία. Εισεπραξα κ εγω μια απολυτοτητα, στα όρια της αυθεντιας (η οποία δεν καταλαβαίνω που εδραζεται αλλά δεν μ’ ενδιαφέρει και να τη μάθω) που πολλές φορές αγγίζει εκτός από τα όρια της υπερβολης και τα όρια της προσβολής προς τον συνομιλητη του. Καθένας έχει την αισθητική του, έχει δικαίωμα να την εκφράζει αλλά καλό θα ήταν να μην επιδιώκει και να την επιβάλλει, όπως και να σέβεται και το γούστο των υπολοίπων. Τέλος, το τι ψευδώνυμο βάζει ο καθένας, είναι δικαίωμα του. Δεν θα κρίνουμε έναν άνθρωπο από αυτό. Για όνομα του Θεού δηλαδή.. Σιγά μην λογοκρινουμε και τα ψευδώνυμα. μόνο ως δείγμα κακού χιούμορ μπορώ να το εισπράξω… (για τον @giorgios αυτό) Κουλαρετε λίγο. Ούτε οι il volo δεν θα έκαναν έτσι.

  40. Ασ’τα φίλε.. τα ‘χω βιώσει και ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που όταν άκουσα το τραγούδι (παρόλο που δεν είναι το στυλ τραγουδιού που θα με ξετρελαίνε) ένιωσα ένα ρίγος να με διαπερνά μαζί με μια ανατριχίλα κι ας έχουν περάσει χρονια.. εύχομαι ποτέ κανένα παιδί να μην ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις αλλά που…

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ