ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ποια είναι η τύχη των νικητών των Ημιτελικών στους Τελικούς;

Το 2004 τέθηκε για πρώτη φορά η επίσημη εφαρμογή ενός Ημιτελικού από την EBU προκειμένου όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες να μπορούν να λάβουν μέρος (έστω και με τη προοπτική της μη πρόκρισης) στον διαγωνισμό της Eurovision. Το ίδιο είχε συμβεί το 1996, αλλά χωρίς την ζωντανή διεξαγωγή του. Από το 2008 οι χώρες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής αυξήθηκαν, και έτσι ο διαγωνισμός “αναγκάστηκε” να φιλοξενεί πλέον δύο Ημιτελικούς γύρους, εκτός από αυτόν του Μεγάλου Τελικού. 

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναλύσουμε τις χώρες που έχουν καταφέρει να κερδίσουν τη πρώτη θέση στις Ημιτελικές φάσεις, σχολιάζοντας τη μετέπειτα πορεία τους βαθμολογικά, κατά τη διάρκεια του Τελικού. Ποιες είναι αυτές που κατάφεραν εκτός από τον Ημιτελικό να κερδίσουν και στον Τελικό και ποιες είναι αυτές που δεν είχαν την αντίστοιχη μοίρα;

2004

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το 2004 είναι η χρονιά που καθιερώνεται ο Ημιτελικός γύρος της Eurovision για πρώτη φορά, επίσημα. Τέσσερις χώρες κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στον διαγωνισμό, ανάμεσα στις οποίες και η ενωμένη τότε ακόμα Σερβία-Μαυροβούνιο! Ο εκπρόσωπος της χώρας ήταν ο δημοφιλής στα Βαλκάνια (και παγκοσμίως πλέον) Željko Joksimović, ο οποίος συνοδευόμενος επί σκηνής από τους μουσικούς Ad-Hoc Orchestra παρουσίασε το Βαλκανικού ήχου τραγούδι “Lane Moje”. Η συμμετοχή αγαπήθηκε πολύ γρήγορα από τον κόσμο και κατάφερε με 263 βαθμούς να σκαρφαλώσει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, κάνοντας έτσι την πρόκριση της χώρας στον γύρο του τελικού… παιχνιδάκι! 

Ωστόσο, τη βραδιά του Τελικού ο σπουδαίος Σέρβος καλλιτέχνης δεν κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις που είχε αφήσει ελάχιστα παραπάνω από τον ίδιο η Ουκρανή Ruslana η οποία με το δυναμικό και καλοπαρουσιασμένο “Wild Dancers” κατάφερε να κερδίσει τη σκληρή μάχη της βαθμολογίας συγκεντρώνοντας συνολικά 280 βαθμούς, αφήνοντας την Σερβία-Μαυροβούνιο στην 2η θέση με 263 βαθμούς.

2005

O διαγωνισμός του 2005 φιλοξενείται στο Κίεβο της Ουκρανίας. Στον πρώτο Ημιτελικό συμμετέχουν 25 χώρες από τις οποίες πρώτη βαθμολογικά τερματίζει η Ρουμανία (235 βαθμοί) χάρη στους Luminița Anghel και Sistem και το τραγούδι “Let me try”. Η συμμετοχή στον Τελικό καταφέρνει να τερματίσει στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα έχοντας συγκεντρώσει συνολικά 158 βαθμούς, μη μπορώντας να ξεπεράσει βαθμολογικά τη Μάλτα που τερμάτισε στη 2η θέση και την Ελλάδα που τερμάτισε στη πρώτη, χώρες που συμμετείχαν εκείνη τη χρονιά απευθείας στον γύρο του τελικού.

 2006

Η όμορφη Αθήνα μας φιλοξενεί τον διαγωνισμό που περιέχει ενδιαφέρουσες μουσικές προτάσεις. Για πρώτη φορά τόσο στον Ημιτελικό όσο και στον Τελικό, καταφέρνει να φτάσει στη κορυφή η ίδια χώρα και το ίδιο τραγούδι! Ο λόγος για την Φινλανδία η οποία εκπροσωπείται από το hard metal συγκρότημα Lordi και το … ιδιαίτερο “Hard Rock Hallelujah”! Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι και κατά τις δύο βραδιές, η συμμετοχή κατάφερε να συγκεντρώσει ακριβώς 292 βαθμούς! Το τραγούδι παραμένει ακόμα και σήμερα μεγάλη επιτυχία και οι Φινλανδοί δε σταματάνε ούτε και τώρα να πανηγυρίζουν για την πρώτη τους νίκη στον διαγωνισμό!

2007

Το παγωμένο Ελσίνκι φιλοξενεί τον διαγωνισμό και έχουμε στην ιστορία έναν από τους πιο δύσκολους Ημιτελικούς που έχουν διεξαχθεί ποτέ – ίσως και ο δυσκολότερος! 28 χώρες – αριθμός ρεκόρ – διαγωνίζονται στον Ημιτελικό, διεκδικώντας μια εκ των δέκα θέσεων για τον γύρο του Τελικού. Η Σερβία κάνει το ντεμπούτο της στον διαγωνισμό ως ανεξάρτητη χώρα και καταφέρνει χάρη στη Marija Šerifović και το “Molitva” να γίνει το απόλυτο φαβορί της χρονιάς. Επαναλαμβάνοντας το σενάριο της προηγούμενης χρονιάς, η ίδια χώρα κερδίζει τόσο τον Ημιτελικό όσο και τον Τελικό! Στον Ημιτελικό η Σερβία συγκεντρώνει 293 βαθμούς αφήνοντας στη 2η θέση με 224 την Ουγγαρία. Στον τελικό, οι βαθμοί μειώνονται στους 268 αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να χάσει η χώρα τη νίκη!

2008

Λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος από πολλές χώρες, η EBU αποφασίζει να θέσει σε εφαρμογή δύο Ημιτελικούς πλέον. Τόσο στον Πρώτο όσο και στον Δεύτερο Ημιτελικό της Eurovision 2008 διαγωνίζονται συνολικά 19 χώρες από τις οποίες οι δέκα μπορούν να προκριθούν στον γύρο του Τελικού. Μεγάλη νικήτρια του Πρώτου Ημιτελικού στέφεται η Ελλάδα η οποία εκπροσωπείται από το “Secret Combination” με την Καλομοίρα! Η συμμετοχή μας καταφέρνει να ψηφιστεί από όλες τις υπόλοιπες χώρες (η μόνη χώρα που το κατάφερε αυτό στον Πρώτο Ημιτελικό) και συγκεντρώνει συνολικά 156 βαθμούς ανάμεσα στους οποίους και τέσσερα “12άρια”! Μεγάλη νικήτρια του 2ου Ημιτελικού ήταν η Ουκρανία η οποία εκπροσωπήθηκε από την εντυπωσιακή Ani Lorak και το εξαιρετικά παρουσιασμένο επί σκηνής “Shady Lady”, σε σύνθεση και σκηνοθεσία των δικών μας Δημήτρη Κοντόπουλου και Φωκά Ευαγγελινού αντίστοιχα! Τελικά τη βραδιά του Τελικού καμία από τις δύο αυτές χώρες δεν καταφέρνει να επικρατήσει αφού καταλήγουν στις θέσεις 3 και 2 αντίστοιχα με την Ρωσία να είναι η μεγάλη νικήτρια, χάρη στον Dima Bilan και τη μπαλάντα “Believe”.

 

2009

H Μόσχα φιλοξενεί τη Eurovision, η οποία σε συνέχεια από το 2008 διεξάγεται σε τρεις διαφορετικές βραδιές! Νικήτρια χώρα του Πρώτου Ημιτελικού στέφεται η Ισλανδία, χώρα που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τον Τελικό του διαγωνισμού. Εκπρόσωπος της η νεαρή Yohanna η οποία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις με την παρουσίαση της συμμετοχής της “Is it true?”. H τρυφερή μπαλάντα έφτασε στη κορυφή του πίνακα με 174 βαθμούς, μόλις δύο παραπάνω από το μεγάλο φαβορί του διαγωνισμού, Τουρκία η οποία συμμετείχε με την Hadise και το “Düm Tek Tek”. Στον Δεύτερο Ημιτελικό, νικήτρια αναδείχθηκε η Νορβηγία η οποία ήταν και το απόλυτο φαβορί για τον διαγωνισμό του 2009 παραμένοντας για εβδομάδες στη κορυφή της λίστας των γραφείων των στοιχημάτων. Είναι η πρώτη “γνωριμία” των fans με τον Aleksander Rybak ο οποίος… μάγεψε με το βιολί και το “παραμύθι” του. Το “Fairytale” κατάφερε να προκριθεί άνετα στον τελικό έχοντας συγκεντρώσει συνολικά 201 βαθμούς. Στον τελικό, η Νορβηγία έσπασε όλα τα ρεκόρ και συγκεντρώνοντας 387 βαθμούς, κατάφερε να κερδίσει τη πρώτη θέση σημειώνοντας έτσι την 3η της νίκη στην ιστορία της Eurovision, μετά τις χρονιές 1985 και 1995. Για την ιστορία, η νικήτρια του πρώτου Ημιτελικού, Ισλανδία, τερμάτισε 2η με 218 βαθμούς.

2010

Το 2010 ο διαγωνισμός φιλοξενείται στο Όσλο της Νορβηγίας. Στον πρώτο Ημιτελικό διαγωνίζονται 17 χώρες από τις οποίες το Βέλγιο καταφέρνει να τερματίσει στη πρώτη θέση καθώς η μπαλάντα “Me and my guitar” του Tom Dice καταφέρνει να συγκεντρώσει 167 βαθμούς. Για την ιστορία, στη δεύτερη θέση (133 βαθμοί) τερματίζει η Ελλάδα με τον Γιώργο Αλκαίο και τους φίλους του, οι οποίοι ερμηνεύουν το “Opa!”. Στον δεύτερο Ημιτελικό, συμμετέχουν πάλι 17 χώρες και νικητές στέφονται οι maNga από την Τουρκία οι οποίοι με την δυναμική τους εμφάνιση στο “We Could Be The Same” συγκεντρώνουν 118 βαθμούς. Κανείς από αυτούς, όμως, δεν κατάφερε τη βραδιά του τελικού να επισκιάσει τη Lena από τη Γερμανία, η οποία με το “Satelite” κέρδισε τη πρώτη θέση με 246 βαθμούς. Η Τουρκία κατάφερε να φτάσει μέχρι τη 2η θέση, όμως με μεγάλη διαφορά βαθμών (170 βαθμοί), ενώ η συμμετοχή του Βελγίου σκαρφάλωσε μόλις μέχρι την 6η θέση με τους 143 βαθμούς. Αυτή ήταν και η μέχρι στιγμής χειρότερη απόδοση ενός νικητή ημιτελικού σε βραδιά του Τελικού. 

2011

Düsseldorf 2011 και ο κάθε Ημιτελικός περιλαμβάνει 19 χώρες που διεκδικούν τη θέση τους στον Τελικό. Η Ελλάδα διαγωνίζεται στη βραδιά του πρώτου Ημιτελικού και είναι ξανά η σειρά της να κερδίσει τη πρώτη θέση! Ο Λούκας Γιώρκας και ο Stereo Mike παρουσιάζουν το ξεχωριστό “Watch my dance” με την αίθουσα να πλημμυρίζει Ελλάδα! 133 βαθμοί για τη χώρα μας – όσοι ακριβώς συγκεντρώσαμε και στον Ημιτελικό του 2010! – και μια πρωτιά από το πουθενά, σε μια συμμετοχή που κανείς μας δεν ήξερε το πως θα πάει… Στον Δεύτερο Ημιτελικό, το μεγάλο φαβορί, Eric Saade από την Σουηδία επιβεβαιώνει τα στοιχήματα και με το “Popular” καταφέρνει να κερδίσει τη πρώτη θέση. Στον τελικό, η Ελλάδα τερματίζει στην 7η θέση περνώντας έτσι στη πρώτη θέση της λίστας με τις χειρότερες επιδόσεις των νικητών των Ημιτελικών στους Τελικούς. Ο Σουηδός Saade τερματίζει 3ος… Στη 2η θέση για την ιστορία, τερματίζει η Ιταλία η οποία συμμετέχει απευθείας στον Τελικό ως μέλος των BIG5 χωρών και που έκανε την επανεμφάνισή της τότε μετά από απουσία 14 χρόνων. Το πρώτο βραβείο πηγαίνει στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο στον πρώτο Ημιτελικό είχε τερματίσει στην δεύτερη θέση…

2012

H συμμετοχή της Loreen από την ΣουηδίαEuphoria” πριν ακόμα καλά καλά επιλεχθεί για τη Eurovision σαρώνει τα charts και τα γραφεία στοιχημάτων. Η νίκη της και η εμπορική επιτυχία της θεωρούνται από όλους δεδομένα και έτσι δεν προκάλεσε καμία έκπληξη η νίκη της στον δεύτερο Ημιτελικό (1η θέση / 181 βαθμοί), στον οποίον και αρχικά διαγωνιζόταν. Φυσικά, το κομμάτι κατάφερε να κερδίσει άνετα την πρώτη θέση και στον γύρο του Τελικού (372 βαθμοί) με τη Σουηδία να σημειώνει τη 5η της νίκη στην ιστορία του θεσμού. Στη δεύτερη θέση του Τελικού τερμάτισε η Ρωσία, η οποία στον πρώτο Ημιτελικό είχε βρεθεί στη πρώτη θέση, με τη… χιουμοριστική συμμετοχή “Party for everybody” από τις μοναδικές Buranovskiye Babushki! (152 βαθμοί στον Ημιτελικό / 259 στον Τελικό) 

Για την ιστορία, στην 2η θέση του δεύτερου Ημιτελικού και στην 3η θέση του Μεγάλου Τελικού είχε βρεθεί η Σερβία, εκπροσωπούμενη από τον Željko Joksimović! 

2013

Η Eurovision φιλοξενείται στο Malmö της Σουηδίας, για δεύτερη φορά μετά το 1992. Μεγάλο φαβορί για την νίκη, η Δανία η οποία συμμετέχει με το pop/ethnic τραγούδι “Only Teardrops” της Emmelie de Forest. Η συμμετοχή διαγωνίζεται αρχικά στον Πρώτο Ημιτελικό τον οποίον και κερδίζει σχετικά άνετα, συγκεντρώνοντας 167 βαθμούς αφήνοντας στην δεύτερη θέση τη Ρωσία με 156. Στον Δεύτερο Ημιτελικό, τη πρώτη θέση κερδίζει το Αζερμπαϊτζάν με 139 βαθμούς. Η χώρα εκπροσωπείται από την αγγλόφωνη μπαλάντα “Hold me” και τον Farid Mammadov. Αυτή είναι και η πρώτη και μοναδική νίκη του Αζερμπαϊτζάν σε Ημιτελικό μέχρι στιγμής. Τα δύο αυτά τραγούδια φαίνεται να αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό, αφού κατέκτησαν τις δύο πρώτες θέσεις τη βραδιά του Τελικού. Η Δανία, επιβεβαιώνοντας τα γραφεία στοιχημάτων, πέτυχε τη πρωτιά, ενώ το Αζερμπαϊτζάν σκαρφάλωσε μέχρι την υψηλή 2η θέση, σημειώνοντας την 2η υψηλότερη επίδοση της χώρας μετά το βραβείο του 2011.

2014

O πρώτος Ημιτελικός της Eurovision 2014 διεξάγεται στις 6 Μαΐου με τη συμμετοχή 16 μόλις χωρών. Νικήτρια η Ολλανδία η οποία θεωρείται από τις πιο αποτυχημένες χώρες των Ημιτελικών στην ιστορία της Eurovision! Ωστόσο, οι The Common Linnets απέδωσαν εξαιρετικά το “Calm after the storm” στη σκηνή με αποτέλεσμα να συγκεντρώσουν συνολικά 150 βαθμούς και να κερδίσουν τη πρώτη θέση! Στον δεύτερο Ημιτελικό συμμετείχαν 15 χώρες! Το φαινόμενο…. Conchita Wurst σάρωσε στη βαθμολογία και με το “Rise like a phoenix” κατάφερε να τερματίσει στη πρώτη θέση με σύνολο βαθμών τους 169. Ο Τελικός βρήκε την Αυστρία στη πρώτη θέση με την Ολλανδία, όμως, να τερματίζει δεύτερη… Σπάνιο γεγονός και για τις δύο αυτές χώρες!

2015

O διαγωνισμός επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στη Βιέννη. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά (και για πέμπτη συνολικά) οι νικητές των δυο ημιτελικών μοιράζονται την 1η και 2η θέση του Μεγάλου Τελικού. Το έργο, όμως, το έχουμε ξαναδεί, αφού αυτές οι δύο χώρες είναι η Σουηδία και η Ρωσία, όπως ακριβώς συνέβη και το 2012! Αναλυτικά, νικήτρια του πρώτου Ημιτελικού με 182 βαθμούς στέφεται η Ρωσία χάρη στη μπαλάντα “A million voices” της Polina Gagarina, η οποία στον τελικό τερματίζει 2η, έχοντας συγκεντρώσει συνολικά 303! Στον δεύτερο Ημιτελικό νικήτρια με 217 βαθμούς στέφεται η Σουηδία χάρη στο “Heroes” του χαρισματικού Måns Zelmerlöw, η οποία κερδίζει τη πρώτη θέση στον Τελικό έχοντας συγκεντρώσει 365 βαθμούς! Στατιστικά είναι η 4η φορά που η Ρωσία τερματίζει στην δεύτερη θέση του Τελικού και η έκτη φορά που η Σουηδία κερδίζει τη πρώτη θέση!  Πάντως και τις άλλες δύο φορές (2000 και 2006) η Ρωσία “έχασε” το βραβείο από Σκανδιναβική χώρα (Δανία και Φινλανδία αντίστοιχα)!

 

2016

Ο διαγωνισμός επιστρέφει σε Σουηδικό έδαφος και φιλοξενείται στην Στοκχόλμη. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι από αυτή τη διοργάνωση του 2016 άρχισε να εφαρμόζεται το νέο σύστημα βαθμολογίας που περιελάμβανε ξεχωριστό υπολογισμό της ψηφοφορίας των επιτροπών και του κοινού.

Η Ρωσία μετά από την δυναμική της εμφάνιση στον διαγωνισμού του 2015 αποφασίζει να διεκδικήσει τη πρωτιά το 2016. Εκπροσωπείται από το… βαρύ πυροβολικό της, Sergey Lazarev, ο οποίος με το “You are the only one” καταφέρνει να κερδίσει άνετα τον πρώτο Ημιτελικό, συγκεντρώνοντας 342 βαθμούς! Όλα δείχνουν ότι στον Τελικό, θα σαρώσει τη βαθμολογία… Στον Δεύτερο Ημιτελικό από την άλλη, υπάρχει ένας πανίσχυρος αντίπαλος που είναι η Αυστραλία. Η Dami Im κάνει μια συγκλονιστική εμφάνιση επί σκηνής και απογειώνοντας φωνητικά το “Sound of Silence” κερδίζει τον ημιτελικό με 330 βαθμούς. Η μάχη στον Τελικό αποκτά ενδιαφέρον, όμως όλοι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο… Η Ρωσία καταφέρνει να επικρατήσει στη διαδικασία της ψηφοφορίας του κοινού, ενώ από την άλλη η Αυστραλία βγαίνει πρώτη στις επιτροπές. Και στις δύο ψηφοφορίες στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ουκρανία. Η συνδυαστική βαθμολογία αναδεικνύει νικήτρια την Ουκρανία αφήνοντας στην 2η θέση την Αυστραλία και στην 3η τη Ρωσία. Συγκεντρωτικοί βαθμοί: 534, 511 και 491 αντίστοιχα!

2017

Για δεύτερη φορά στην ιστορία του ο διαγωνισμός διοργανώνεται στο Κίεβο της Ουκρανίας. Η Πορτογαλία είναι μια χώρα που δεν σημειώνει και τις καλύτερες επιδόσεις στον διαγωνισμό. Ωστόσο, η συμμετοχή του Salvador Sobral “Amar pelos dois” δείχνει να κερδίζει το ενδιαφέρον του κόσμου και θεωρείται από πολλούς φαβορί. Από τις 18 χώρες που διαγωνίστηκαν στον Πρώτο Ημιτελικό, η Πορτογαλία τερματίζει στη πρώτη θέση με εξαιρετική άνεση, αφού συγκεντρώνει συνολικά 370 βαθμούς αφήνοντας στη 2η τη συμμετοχή της Μολδαβίας με 291 βαθμούς. Στον δεύτερο Ημιτελικό, διαγωνίζονται επίσης 18 χώρες, από τις οποίες νικήτρια στέφεται η Βουλγαρία χάρη στον ταλαντούχο Kristian Kostov και την μπαλάντα “Beautiful Mess” που συγκεντρώνει 403 βαθμούς! Για την ιστορία, στην δεύτερη θέση, με μεγάλη διαφορά, η Ουγγαρία η οποία συγκεντρώνει 231 βαθμούς! Τη βραδιά του Τελικού, Πορτογαλία και Βουλγαρία αποτελούν τις δύο πιο αγαπημένες χώρες της διοργάνωσης. Η Πορτογαλία κερδίζει τον διαγωνισμό με το ρεκόρ των 758 βαθμών αφήνοντας στην 2η θέση τη Βουλγαρία με 615. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού που η Πορτογαλία κερδίζει τη πρώτη θέση και επίσης η πρώτη φορά που η Βουλγαρία φτάνει τόσο κοντά στη πρωτιά!

2018

…και φτάνουμε στο σήμερα! Το Ισραήλ, που εκπροσωπείται από την Netta και το “Toy” από την ημέρα δημοσιοποίησης της συμμετοχής του μετατρέπεται στο μεγάλο φαβορί του διαγωνισμού. Με την έναρξη των πρώτων προβών όμως συναντά στο δρόμο του τον… σίφουνα Ελένη Φουρέιρα που εκπροσωπεί την Κύπρο με το “Fuego” και με αξιώσεις γίνεται και αυτή μεγάλο φαβορί του διαγωνισμού. Και οι δύο χώρες διαγωνίζονται στη πρώτη Ημιτελική φάση. Το Ισραήλ, παρά τη μέτρια εμφάνιση που κάνει (σε αντίθεση με τη βραδιά του Τελικού) τερματίζει πρώτο έχοντας συγκεντρώσει 283 βαθμούς. Στη δεύτερη θέση η Κύπρος, με 262. Οι δύο αυτές χώρες θα… κονταροχτυπηθούν και στη βραδιά του Τελικού και θα καταλάβουν τις ίδιες ακριβώς θέσεις. Τι συνέβη όμως στον Δεύτερο Ημιτελικό; Μεγάλη νικήτρια του δεύτερου Ημιτελικού με 266 βαθμούς δεν ήταν άλλη από την Νορβηγία, η οποία εκπροσωπήθηκε από το τραγούδι του Aleksander Rybak “That’s how you write a song”. Και ενώ η παράδοση θέλει τους νικητές των Ημιτελικών να συνεχίζουν την επιτυχημένη βαθμολογικά πορεία τους και στον Τελικό κερδίζοντας μια θέση στην πρώτη δεκάδα, συμβαίνει το εντελώς αναπάντεχο! Η Νορβηγία τη βραδιά του Τελικού καταφέρνει να συγκεντρώσει μόλις 144 βαθμούς κερδίζοντας την χαμηλή 15η θέση.

Στο σημείο αυτό, ο Aleksander Rybak σημειώνει δύο ρεκόρ:

  1. Γίνεται ο μοναδικός μέχρι στιγμής καλλιτέχνης που κερδίζει τη πρώτη θέση σε Ημιτελικό δύο φορές (2009-2018)
  2. Παίρνει τη θέση που κατείχαν μέχρι στιγμής ο Λούκας Γιώρκας και ο Stereo Mike το 2011 και γίνεται ο νικητής ημιτελικού με την χειρότερη απόδοση στον γύρο του Τελικού (1η θέση -> 15η θέση).

Μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία:

  • Εννέα στις δεκαπέντε (9/15) φορές, ο νικητής του τελικού ήταν και νικητής Ημιτελικού.
  • Μόλις δύο χρονιές (2005, 2010) ο νικητής του Τελικού δεν προερχόταν από Ημιτελικό.
  • 3 χώρες που κέρδισαν τον Α’ Ημιτελικό και 4 χώρες που κέρδισαν στον Β’ Ημιτελικό νίκησαν στο Μεγάλο Τελικό.
  • Η Σουηδία και η Ρωσία είναι πρωταθλήτριες με 3 νίκες σε ημιτελικούς. Ακολουθούν Ελλάδα, Σερβία (η μία ως Σερβία-Μαυροβούνιο) και Νορβηγία έχοντας από 2 νίκες.
  • Η Σουηδία έχει κερδίσει τον διαγωνισμό στις 2 από τις 3 φορές που νίκησε σε ημιτελικό, ενώ αντίθετα η Ρωσία δεν το κατάφερε καμία!

Επιπλέον ενδιαφέροντα αφιερώματα μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για περισσότερα αφιερώματα!


Αν θέλετε να μη χάνετε οτιδήποτε συμβαίνει στον αγαπημένο μας Διαγωνισμό σας έχουμε τη λύση! Ένα group ανοιχτό, για όλους όσους αγαπούν τον θεσμό της Eurovision!!! Ελάτε να γίνουμε μία μεγάλη παρέα σχολιάζοντας όλα τα νέα του διαγωνισμού και παίρνοντας μέρος σε μουσικούς διαγωνισμούς, Euroquizπαιχνίδια και διάφορα Euro-battles! Όσοι έχετε Facebook επομένως, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γίνετε μέλη στο OGAE GREECE Eurovision Group με ένα μόνο κλικ εδώ!

Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Ιατρός στο επάγγελμα, ασχολούμαι ως φανατικός θεατής με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από πολύ μικρή ηλικία, τότε που αποτελούσε την αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση! Ως ενεργό μέλος του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα OGAE Greece παρακολουθώ από κοντά το διαγωνισμό και αρθρογραφώ. Η πολυπολιτισμικότητα, η ένωση των λαών, η αγάπη για τη μουσική και το υπερθέαμα που προσφέρει ο διαγωνισμός αποτελούν τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον λατρέψω και να τον έχω καταστήσει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου και της διασκέδασής μου. Από το 2021 είμαι Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του OGAE Greece.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Συγχαρητήρια για το άρθρο! Λοιπόν:
    2006: Θεωρώ πως ήμασταν κάπως άτυχοι που διοργανώσαμε τη συγκεκριμένη χρονιά..εμείς ως χώρα βάλαμε τα δυνατά μας και κάναμε πολύ ωραίο show, όμως το επίπεδο των τραγουδιών δεν ήταν το καλύτερο..κι αυτό φάνηκε κι από τα σκορ των χωρών: πολύ υψηλή βαθμολογία στο τοπ6 και μετά Ουκρανία, Αρμενία κ Ελλάδα σε ικανοποιητικά σκορ κ όλες οι υπόλοιπες φιναλίστ καταποντίστηκαν! Δεν είχαμε δλδ πολλά καλά τραγούδια όπως το 2016 ή φέτος και οι βαθμολογίες δεν διασπάστηκαν.
    2007: μια μικρή διόρθωση..νομίζω οι χώρες στον ημιτελικό ήταν 28 κ όχι 27..
    Ακόμα μπορώ να πω πως εκνευρίζομαι με τη νίκη της Σερβίας τη συγκεκριμένη χρονιά..είχαμε τόοοοοοση ποικιλία!!!! Το 2007 η καλύτερη χρονιά μακράν για μένα! Υπέροχο εθνικ από Βουλγαρία, πολύ δυνατό μπιτάτο ποπ με “θράσος” από Ρωσία, τραγούδι με jazzy διάθεση από Ουγγαρία, fun συμμετοχή από Ουκρανία, δυνατό ποπ-ροκ από Μολδαβία..ως και οι fellow ex yugo της Σερβίας (Σλοβενία και Φύρομ) είχαν πιό ενδιαφέροντα κομμάτια! Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι μετά τη νίκη των Lordi, οι χώρες το έψαξαν κι έστειλαν συμμετοχές-δυναμίτες και εν τέλει κέρδισε ένα νερόβραστο τύπου soundtrack του Τιτανικού στα σερβικά..εε όχι!
    Τα είπα για το molitva και ξαλάφρωσα! #ποτέδενείναιαργά #hateitwithpassion

    • Δεν πήγε τυχαία το βραβείο στη Σερβία το 2007, αλλά ας μην το αναλύουμε τώρα. Απλά η Serifovic στάθηκε κωλόφαρδη & θεωρείται top στη xώρα της άσχετα αν από το 2007 εως σήμερα δεν έχει κυκλοφορήσει ούτε ένα album. To Μolitva είναι ένα από τα πολλά άχρηστα βραβεία των ’00s.

  2. Το 2004 δεν εχουμε παρθενική εμφάνιση, αλλα επιστροφή μετά από 12 χρόνια απουσίας, κάτι που το RTS το διατυμπάνιζε.
    Τελευταία συμμετοχή της Γιουγκοσλαβίας ήταν αυτή της Baby Doll στη Ρώμη το 1991. Στις 25 Μαίου του 1991 έρχεται η διάλυση. Σλοβενία & Κροατία ανακυρήσουν την ανεξαρτησία τους, ακολουθούν τα Σκόπια το Σεπτέμβριο & μετέπειτα η Βοσνία. Οι εναπομείναντες Δημοκρατίες της Σερβίας & του Μαυροβουνίου σχημάτισαν ένα μικρότερο κράτος, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Αυτή η “νεα” λοιπόν Γιουγκοσλαβία εστειλε την Extra Nena στο Malmo τo 1992. Αν προσέξει κιολας κάποιος θα δει οτι από τη σημαία λείπει το άστρο.
    Το φθινόπωρο του ίδιου έτους όλοι οι διεθνείς οργανισμοί θα αρνηθούν να αναγνωρίσουν τη “νεα” Γιουγκολαβία ως τη συνέχεια της παλιάς & θα μπουν στη χώρα διάφορες κυρώσεις που θα κρατήσουν για πολλά χρόνια (βλ. εμπάργκο). Η “νεα” Γιουγκοσλαβία θα κάνει μια αποτυχημένη απόπειρα να συμμετάσχει στο διαγωνισμό το 1996, αλλα η EBU θα πει όχι.
    Το 2002 ανακοινώνεται ότι η Γιουγκοσλαβία θα επιστρέψει. Το RTS βγάζει & σχετική ανακοίνωση, αλλα στο τέλος κάτι στράβωσε. Κατα τη διάρκεια της παρουσίασης του τελικού στο Ταλίν ο εκφωνητης της σερβικής τηλεόρασης δίνει την υπόσχεσή του στους τηλεθεατές ότι “του χρόνου θα είμαστε σίγουρα κι εμείς εκεί”. Εν τω μεταξύ την ιδια χρονιά γίνεται δημοψήφισμα για να εγκρυθεί το νέο σύνταγμα & ο όρος “Γιουγκοσλαβία” μπαίνει στο ντουλάπι της ιστορίας. Το νέο όνομα της χώρας είναι Σερβία & Μαυροβούνιο.
    Το 2003 οι ετοιμασίες αρχίζουν νωρίς. Ανακοινώνεται ότι θα γίνει εθνικός τελικός με το όνομα Beovizija. Το show στήνεται, νικητης βγαίνει ο μακαρίτης Tose Proeski σε τραγούδι του Joksimovic, μετά θα αρχίσουν γκρίνιες γιατί η επιτροπή ψήφισε έναν Σκοπιανό να εκπροσωπήσει τη χώρα & τελευταία στιγμή η EBU τους κλείνει πάλι την πόρτα στα μουτρα & επιτρέπει μόνο στην Ουκρανία να λαβει μέρος.
    Τη συνέχεια την ξέρετε.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ