EUROVISION 2015: 39 χώρες στην Βιέννη!

Με 39 συνολικά χώρες θα διεξαχθεί ο 60ος διαγωνισμός της Eurovision τον Μάϊο στην Κοπεγχάγη! Η επιστροφή της Κύπρου, της Σερβίας και της Τσεχίας ανέβασε τον αριθμό των συμμετοχών, που πέρσι είχαν φτάσει μόλις τις 37. Ο νικητής της Eurovision θα βρίσκεται ανάμεσα στις 39 χώρες που ακολουθούν:

  • Albania
  • Armenia
  • Austria
  • Azerbaijan
  • Belarus
  • Belgium
  • Cyprus
  • Czech Republic
  • Denmark
  • Estonia
  • Finland
  • France
  • FYR Macedonia
  • Georgia
  • Germany
  • Greece
  • Hungary
  • Iceland
  • Ireland
  • Israel
  • Italy
  • Latvia
  • Lithuania
  • Malta
  • Moldova
  • Montenegro
  • The Netherlands
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Romania
  • Russia
  • San Marino
  • Serbia
  • Slovenia
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
  • United Kingdom

Εξαιτίας του μονού αριθμού των συμμετεχόντων, η EBU έπρεπε να αποφασίσει τον αριθμό των χωρών που θα συναντηθούν σε κάθε ημιτελικό. Έτσι στον πρώτο ημιτελικό της 19ης Μαΐου θα συμμετέχουν 16 χώρες και στον δεύτερο ημιτελικό της 21ης Μαΐου οι υπόλοιπες 17. Στις 26 Ιανουαρίου θα γίνει στην Βιέννη η κλήρωση των δύο ημιτελικών, η οποία όπως συνηθίζεται θα μεταδοθεί ζωντανά από το eurovision.tv. Οι 10 χώρες που θα προκριθούν από τον κάθε ημιτελικό, θα συναντήσουν στον τελικό τη νικήτρια Αυστρία καθώς και τις BIG 5, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Ισπανία.

Αντώνης Καρατζίκος

26 ΣΧΟΛΙΑ

  1. με λυπει η μη συμμετοχη της βουλγαριας και κροατιας!!απο την αλλη δεν θλιβομαι καθολου που ουκρανια δεν θα δωσει το παρων!ειδικα μετα την περσινη 6η θεση με το τρισαθλιο τικ τοκ!ελεος

  2. Πάλι με χάρη θα πάμε όπως φέτος (2014) εκτός αν η Ε.Ρ.Τ αναγνωριστεί αμέσως απο την EBU όλοι θυμόμαστε την μεγάλη υποστήριξη που είχε λάβει η Ε.Ρ.Τ εκείνες τις μάυρες μέρες.

  3. Αρκετά κοντά στον “μαγικό” αριθμό 40 και σαφώς βελτίωση σε σχέση με πέρυσι. Η αλήθεια όμως είναι πώς θα μπορούσαν κι άλλες χώρες να πάρουν μέρος και αναφέρομαι κυρίως στην Κροατία η οποία δεν δήλωσε πως αποχωρεί λόγω οικονομικών απλώς επειδή το θεώρησε σωστό, όμως στην Junior Eurovision έδωσε κανονικά το παρόν (αν και τερμάτισε τελευταία) όπως επίσης το παρόν έδωσε και η Βουλγαρία, η οποία μάλιστα δηλώνει έτοιμη να διοργανώσει την επόμενη Junior Eurovision αν αρνηθεί η νικήτρια Ιταλία και με κάνει να απορώ αν πράγματι αποχώρησε λόγω οικονομικών θεμάτων ή απλώς λόγω κακών θέσεων των προηγούμενων χρόνων. Διαφαίνεται πάντως μια δυναμική για το 2016 καθώς κατα 90% θα συμμετάσχουν Κροατία-Βουλγαρία ενώ φαίνεται να το παλεύει και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη που όντως δεν είναι στην καλύτερη οικονομική κατάσταση. Σίγουρη κατα πάσα πιθανότητα θα είναι και η συμμετοχή της Ουκρανίας το 2016 (αν δεν χειροτερέψουν τα πράγματα εκεί) και πιστεύω πως αν η EBU δεχθεί το 2MTV (ένα κανάλι του Μαρόκου που έχει υποβάλλει αίτηση για να γίνει πλήρες μέλος) θα ξαναδούμε το Μαρόκο στην Eurovision μετά από πολλά χρόνια. Όμως θεωρώ πως δεν θα επιστρέψει το Λουξεμβούργο, αλλά ούτε και το Μονακό και δεν θα επιστρέψει και η Τουρκία με την παρούσα κυβέρνηση που έχει.Επίσης δεν φαίνεται “φως στο τούνελ” ούτε για το Λιχτενστάιν που πολλοί fans περιμένουν εναγωνίως να το δουν στην Eurovision.
    Αυτά για του χρόνου όμως, που δεν αποκλείονται εκπλήξεις (φέτος άλλωστε η Τσεχία ήταν έκπληξη). Για φέτος θα αρκεστούμε στο ευχάριστο γεγονός ότι προστέθηκαν δύο ακόμη χώρες σε σχέση με πέρυσι και σταμάτησε ο διαγωνισμός να “φυλλορροεί” όπως έδειχνε τα τελευταία χρόνια.

  4. 39 λοιπον!! ηλπιζα και ηθελα να εχουμε τοθλαχιστον 40 αλλα καλες είναι και οι 39. θα ηθελα μεσα και ουκρανια, κροατια, βουλγαρια, βοσνια-ερζεγοβινη!!!

  5. Το Λίχτενσταϊν ειχε καταθέσει την αιτηση του απλώς δεβ εχει βρει τα funds οποτε τα επόμενα ΧΡΟΝΙΑ θα μετέχει κατα πάσα πιθανότητα . Οδό για το μαροκο δεν πρόκειται να μετέχει όσο το ισραηλ βρίσκεται στην esc αν έφευγε τότε πολλα αραβικά κρατη θα μετείχαν !
    39 χωρες ειναι οκ οπως το 2013! Θεωρω πως ενδέχεται να δουμε την Τσεχία στον τελικο για πρωτη φορα αν δεν στείλει μπαρούφα ! Όσο για την κυπρο όρος το παρόν μέτρια τα πράγματα αλλα θα δουμε . Ελπιζω φετος να μην γινει η ίδια μπούρδα να καθορίζει την θέση ν διοργανώτρια χωρα -_- πιο μπούρδα δεν εχω δει προσωπικά ….

  6. esc 8 η βουλγαρια αποχωρησε λογω των αρνητικων αποτελεσματων και οχι λογω οικονομικων δυσχεριων!και το βρισκω απολυτως λογικο διοτι απο το 2005 εως και 2013 μονο μια φορα περασε τελικο.αξιζε κατ εμε να περασει του λαχιστον αλλες τρεις αλλα το βαλκανικο μπλοκ δεν τη στηριξε οσο επρεπε ποτε!οποτε αφου ειδε κι αποειδε ειπε να κανει μια παυση…icelandic fun το μονο αραβικο κρατος που ειχε εκδηλωσει ενδιαφερον ηταν ο λιβανος και αποχωρησε για τον ανωριμο λογο επειδη συμμετεχει το ισραηλ..σαν να λεμε εμεις οτι επειδη συμμετεχουν σκοπια και τουρκια δεν στελνουμε τραγουδι!εντελως κοντοφθαλμο και φανατικο σκεπτικο!!κανενα αλλο αραβικο κρατος δεν εχει εκδηλωσει το ενδιαφερον για γιουροβιζιον!!επισης δεν νομιζω να τους αφορα ενας τοσο προχωρημενος διαγωνισμος οταν σχεδον σε ολο τον αραβικο κοσμο η ομοφυλοφιλια διωκεται ποινικα, δε νομιζω να κοπτονται να συμμετασχουν κιολας!κι εγω ειμαι της αποψης οτι δεν τους ταιριαζει στη νοοτροπια τους και δεν κολλανε στο διαγωνισμο!

  7. Στρατο προφανώς τα ξερω αυτα που λες εσυ για ποιον λογο λες να μην εχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ; Ισως επειδη κει γω συμμετέχει το ισραηλ ; Και ο λιωανος δήλωσε ενδιαφέρον το 2005 λόγω του οτι το ισραηλ υπήρχε αρχικά περίπτωση να αποχωρήσει ! Και ο λογος που επι της ουσιας δεν μπορουν να συμμετέχουν ειναι διοτι δεβ πρόκειται να μεταδίδουν κατα την διάρκεια του σοου την συμμετοχη του ισραηλ ! Επίσης μην λαικιζεις εχεις μηπως ιδέα τι συμβαίνει σε αυτες τις χωρες ; Γνωρίζεις το διεθνες πεδίο σχέσεων των κρατών αυτών ; Άκυρο το παράδειγμα σου με τα Σκοπια και Τουρκία ! Επίσης το ισραηλ δεν περνάει τελικο για καθαρά πολιτικούς λόγους ! Πολλοι το αντιπαθουν και παρόλο οτι συχνά παρουσιάζεται ως φαβορι πατωνει ! Ν τραγική ειρωνία οτι το 2009 λέγανε there must be another way και το 2014 να σκοτώνουν κοσμο ! Θα μου πεις τη σχεση εχει αυτο με το τραγουδι …. Και ομως δυστυχώς εχει η eurivision ειναι ΚΑΙ πολιτικη !

    • προσωπικα ειμαι της αποψης οτι το ισραηλ εχει προσφερει πολλα εξαιρετικα τραουδια στο διαγωνισμο!επισης παροτι τα τελευταια χρονια αδικειται καταφωρα δεν το βαζει κατω και επιμενει,κατι που εκτιμω πολυ!οσον αφορα τα αραβικα κρατη επιμενω οτι δεν εχουν εκδηλωσει ενδιαφερον οχι μονο λογω του ισραηλ αλλα και επειδη ειναι λιγακι προχωρημενος ο διαγωνισμος για τα υπερσυντηρητικα γουστα τους!τωρα η προσωπικη μου εκτιμηση ειναι οτι δεν βλεπω να συμμετεχουν στο αμεσο μελλον στο διαγωνισμο για ενα σωρο κοινωνικο0πολιτικους λογους!εξαλλου αυτα εχουν το δικο τους διαγωνισμο εκει κομμενο και ραμμενο στα μετρα τους!τωρα αν σου λειπουν εσενα η συρια το ιρακ και το ιραν μπορεις να βλεπεις αλ τζαζιρα και αλ αραμπιγια για να αναπληρωσεις το κενο!ασε σε εμας να βλεπουμε την προχωρημενη και ακομπλεξαριστη ευρωπη της ντανα ιντερνασιοναλ και της κοντσιτα!!

  8. Από τις χώρες που απουσιάζουν θα μου λείψουν όλες με την εξής σειρά προτίμησης.
    1.Βοσνία Ερζεγοβίνη
    2.Τουρκία
    3.Κροατία
    4.Ουκρανία
    5.Σλοβακία
    6.Βουλγαρία
    7.Ανδόρρα

  9. 39,ενταξει τουλαχιστον υπαρχει μια σχετικη αυξηση σε σχεση με περισυ 😛
    η επιστροφη της σερβιας κι της κυπρος θα μας ωφελησει αρκετα στη βαθμολογια!!ωστοσο τα πραγματα θα’ταν ακομα καλυτερα αν συμμετειχε η ουκρανια και κυριως η βουλγαρια….παντως ευχομαι να επιστρεψουν συντομα ολες οι απουσες χωρες,κυριως η βοσνια,η τουρκια κι η ουκρανια που χουν προσφερει διαμαντια στο θεσμο!!!

  10. η δικη μου σειρα προτιμησης απο τις χωρες που θα λειψουν
    1 κροατια
    2 βουλγαρια
    3 βοσνια
    4 σλοβακια
    5 ανδορα
    6ουκρανια
    7 τουρκια

  11. Στρατό τι πΙνεις και δεν μου δίνεις ; Χαχαχα έλεος αγόρι μου ! Δεν τίθεται θέμα συντηρητισμου ! Διάβασε και κανά όμοιο δες ειδήσεις δεν είναι ολα γιουροβιζιον ! Πόσο λογικό σου φαίνεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον αραβική χώρα απο την στιγμή που συμβαίνουν έκτροπα με το Ισραήλ έμμεσα και άμεσα ; Αυτο σου εξήγησαν τώρα αν για σένα αυτο δεν λέει κάτι λέει για πολλούς άλλους μην αγχωνεσαι . Όσο για το ακομπλεξαριστη και προχωρημένη το μόνο που εχω να σου πω είναι οτι είσαι ενα ακόμα πρόβατο μιας δήθεν πρόοδο συνέχιζε να βελαζεις ! Και μην συγκρίνουμε τα αραβικά κράτη όπου εκεί τίθενται θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ παράλληλα βρίσκονται 100 χρόνια πίσω με την ευρωπη που απο πλευρά της βέβαια προβάλει κάθε ανωμαλία είτε ψυχική είτε πάσης άλλης φύσεως “κουλ” “νορμαλ” και “πρόοδο “! Δικαίωμα σου να θες ευρωπη αλά Κοντσιτα δικαίωμα μου είναι να μην το θέλω ! Το θέμα είναι να σέβεσαι τον άλλον μερικοί έχουν χάσει την μπάλα και απο το σεβασμός το περνάμε στην επιβολή …. SOS….

  12. Νομίζω ότι η Eurovision πρέπει να βρει την ταυτότητα της και τον προσανατολισμό της.Ειναι όμορφο να περνάνε θετικά μηνύματα μέσα από το διαγωνισμό, όπως σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα κ ελευθερίες και προστασία της διαφορετικότητας κ άλλο το να καταντήσει να είναι ένας διαγωνισμός που αφορά απλά την LGBT κοινότητα.Εδώ εγώ προσωπικά διαφωνώ γιατί τότε θα αποξενωθεί από αυτό που ξεκίνησε κ από το στοιχείο που έκανε αυτό το διαγωνισμό να γίνει θεσμός κ το μακροβιότερο τηλεοπτικό πρόγραμμα στον κόσμο!Δυστυχώς οι πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στον κόσμο επηρέαζαν κ επηρεαζούν τον διαγωνισμό.Μην ξεχνάμε την αποχή της χώρας μας το 1975 σε αντίδραση της συμμετοχής της Τουρκίας (πρόσφατο το κυπριακό τότε) κ τη μετέπειτα αποχή της Τουρκίας σε αντιδραση της συμμετοχής της Μαρίζα Κωχ με το Παναγια μου.Την αποχή της Γεωργίας στη Ρωσία αλλά κ την πρόσφατη αποχή της Αρμενίας στο διαγωνισμό του Αζερμπαιτζάν πάλι για πολιτικούς λόγους.Όσο λοιπόν συμμετέχει το Ισραήλ και συμβαίνουν όσα συμβαίνουν με τους Παλαιστίνιους κ τους Άραβες, μην περιμένετε ούτε Λίβανο, ούτε Μαρόκο.Πιθανη συμμετοχη του Λιχτενσταιν στο μέλλον ναι αν κ το ακούμε χρόνια.Προσωπικά βλέπω την επομενη χρονια να ξαναφθάνουμε τις 40 χωρες με επιστροφη Ουκρανιας και πιθανόν Τουρκιας όπως είπε ο πρόεδρος του TRT, κι αυτό βεβαια μόνο υπο το ενδεχόμενο να μην φύγει κάποιος από τους νυν συμμετέχοντες.

  13. Οι χώρες που απουσιάζουν και θα μου λείψουν με σειρά προτίμησης:

    1. Ουκρανία (με χιλια)
    2. Βουλγαρία
    3. Σλοβακία (2009-2012 ειχε άριστες συμμετοχες για μενα)
    4. Βοσνία Ερζεγοβίνη
    5. Κροατία
    6. Ανδόρα
    7. Τουρκία

  14. Κατ εμε η ουκρανια κ η Τουρκία δν προκειται ουτε τ 2016 ν συμμετάσχουν. Η τουρκια επειδη ο Ερντογάν τωρα π επιχειρει ν κανει τν τουρκια ιραν δε θα επιτρεψει ποτε η ενδοξη ισλαμικη χωρα του να συμμετεχει σε τέτοιου ειδους εκτροπα απαπα…
    Τωρα η ουκρανια π εχει ακομη εμφυλιο πολεμο κ γ κατασταση δν βελτιωνεται αμεσα δν νομιζω ουτε του χρονου ν στειλει συμμετοχή.Επιπλέον ειναι τραγικο οταν καθημερινά σκοτωνονται ανθρωποι σε μια χωρα εκεινη ν συμμετεχει σε διαγωνισμους
    Ετσι πιστευω εγω…

  15. Ωραία είναι σχετικά με πέρσι οι 39 χώρες! Βέβαια περίμενα την Βουλγαρία να επιστρέψει και να φτάσουμε στο 40. Είχε κάνει πολλές προσπάθειες. Αρχικά είπε πως θα συμμετάσχει, μετά είπε όχι. Αργότερα είπε πως δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση και όλα είναι πιθανά και πριν την ανακοίνωση με τις 39 χώρες που θα συμμετέχουν είπε πάλι όχι. Πάντως η EBU δεν έκανε κάτι ούτε με την Βοσνία που ήθελε και αυτή να συμμετέχει!

  16. ΕΠΙΣΗΣ,ΠΑΙΔΙΑ,ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 0 ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΟ 2003 ΣΤΗ ΡΙΓΑ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ,ΟΠΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΛΟ ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙ ΣΕ ΠΟΠ ΡΥΘΜΟΥΣ,ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ.ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ,ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΗΤΑΝ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΙΡΑΚ,ΤΟ ΘΥΜΑΣΤΕ: ΤΩΡΑ,ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ,ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ-ΧΩΡΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΥΠΡΟΣ,ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

  17. Μια χαρα ειμαστε.Χαρηκα πολυ που επιστρεφει η Τσεχια,η Κυπρος και Σερβια.Ελπιζω φετος η eurovision να εχει ωραια τραγουδια και να μην υπαρχουν αδικιες οπως περσυ(ειδικα το Ισραηλ που με τοσο τελειο τραγουδι βγηκε 14ο στον ημ.)Παντως θα προτιμουσα να νικησει καποια χωρα που δεν εχει νικησει ποτε στο διαγωνισμο αλλα λιγο δυσκολο να συμβει αυτο.

  18. Kotsos: Οταν λεω πως η EBU δεν βοηθησε εννοω οτι ενω εβλεπε τις χωρες να αποχωρουν μια μια δεν τις βοηθησε οικονομικαη εστω να τις υποστηριξει…

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ