https://ogaegreece.com/category/%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b5%cf%82/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1/

Το μεγάλο στοίχημα του BBC – Θα τα καταφέρει;

Δύο από τα μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα τεχνικά τηλεοπτικά γεγονότα που θα κληθεί να μεταδώσει το BBC – η Στέψη του Βασιλιά (King’s Coronation) και ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision – πραγματοποιούνται και τα δύο μαζί σε μια περίοδο οκτώ ημερών αυτόν τον Μάιο.

Κατά τη στέψη του βασιλιά Καρόλου θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν σημαντικοί ραδιοτηλεοπτικοί πόροι ώστε να μπορε΄σει να καλυφθεί η κυρίως εκδήλωση της στέψης στο Αβαείο του Westminster, η πομπή στην καρδιά του Λονδίνου, και η εμφάνιση της Βασιλικής Οικογένειας στο μπαλκόνι του Παλατιού του Μπάκιγχαμ. Το Coronation θα ολοκληρωθεί στο BBC One και στο BBC Radio 2 με μια συναυλία για τα τιμώμενα πρόσωπα (King & Queen Consort) στο Windsor Palace, με αστέρια από όλες τις σύγχρονες τέχνες.

Ενδεικτικά, τη στέψη της Ελισάβετ τότε πίσω στο 1953 είχαν παρακολουθήσει μόνο στην Αγγλία  10,4 εκατ. άνθρωποι σε σπίτια και περίπου 1,5 εκατ. σε δημόσιους χώρους, όπως πάμπς και κινηματογράφους – πλήθος εντυπωσιακό για τα δεδομένα της εποχής και τη φάση ανάπτυξης της τηλεόρασης – ενώ στις ΗΠΑ  85 εκατ. άνθρωποι είχαν δει τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα σε μαγνητοσκόπηση. Αλλά και στη Γερμανία μεταδόθηκε ολόκληρη η τελετή, η οποία είχε διαρκέσει 11 ώρες.

Η τηλεοπτική μετάδοση της Στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ θεωρήθηκε τηλεοπτικό επίτευγμα υψηλής τεχνολογίας. Κατά κάποιον τρόπο η τεχνολογία που αναπτύχθηκε με αφορμή αυτό το μεγάλο γεγονός άνοιξε τον δρόμο για την τηλεοπτική παραγωγή του Διαγωνισμού της Eurovision.

Χάρη σε εκείνη την τηλεοπτική παραγωγή και παρότι υπήρχε ήδη το ITV, το BBC κέρδισε την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών και καθιερώθηκε ως αξιόπιστος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός για μεταδόσεις γεγονότων μείζονος- εθνικής- σημασίας.

Στο μεταξύ, τρείς ημέρες έπειτα από την στέψη του Καρόλου αργότερα θα αρχίσει η τελική φάση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. Για πρώτη φορά δύο ημιτελικοί και τελικός θα καλυφθούν από το BBC One και εκτιμάται ότι την κορύφωση του τραγουδιστικού θεσμού θα παρακολουθήσουν περισσότερα από 160 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Η πρόκληση αυτή όμως έχει επιπρόσθετες δυσκολίες λόγω της ιδιαίτερης οικονομικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά την πανδημία.

Το πάγωμα των τελών για την εισφορά του πληθυσμού προς το BBC για δύο χρόνια έφερε περικοπές. Το BBC News Channel και το World News συγχωνεύονται σε μια νέα πλατφόρμα, με αποτέλεσμα απολύσεις όχι μόνο σε ρόλους εκτός οθόνης, αλλά και σε γνωστά ονόματα επί της οθόνης. Η Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC κόβει ορισμένες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές υπηρεσίες και κάνει ορισμένες μόνο ψηφιακές, ενώ κανάλια όπως το BBC Four γίνονται μόνο διαδικτυακά.

Η κρίση κόστους ζωής συνέβαλε στην πτώση κατά δύο εκατομμύρια συνδρομές στις συνδρομές τηλεόρασης στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την έρευνα Kantar. Η Disney+, μετά από ραγδαία ανάπτυξη, σημειώνει πτώση συνδρομητών για πρώτη φορά. Το Netflix, μετά από ένα ταλαντευόμενο 2022, πρόκειται να περιορίσει τον αριθμό των νοικοκυριών που μοιράζονται τον ίδιο λογαριασμό. Τελικά το μέλλον δεν είναι τόσο ρόδινο για τις υπηρεσίες streaming…

Οι παραδοσιακοί τηλεοπτικοί σταθμοί όπως το BBC έχουν αποδειχθεί εκπληκτικά ανθεκτικοί στην εποχή του streaming. Το Netflix και οι άλλοι κολοσσοί του streaming μπορούν να δημιουργήσουν παγκόσμια επιτυχία μέσα σε λίγες ώρες και έτσι να οπλίζονται με προϋπολογισμούς περιεχομένου δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, οι παραδοσιακοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, χάρη στις συνήθειες δεκαετιών παρακολούθησης και την εθνική τους εμβέλεια, είναι σε θέση να κάνουν κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι streamers. Μπορούν να πιάσουν ένα ολόκληρο έθνος ταυτόχρονα όπως και θα συμβεί με τα δύο μεγάλα γεγονότα του Μαΐου – με την Eurovision σε πρώτο πλάνο, για εμάς τουλάχιστον.

Και ενώ οι streamers πασχίζουν τώρα να περάσουν στις ζωντανές μεταδόσεις μεγάλων γεγονότων (όπως το Amazon Prime Video που δείχνει ζωντανά αθλητικά και το Netflix που προγραμματίζει ζωντανά τηλεοπτικά αφιερώματα), η παγκόσμια εμβέλειά τους σημαίνει ότι δεν επενδύουν τόσο σε ζωντανά εθνικά προγράμματα όσο οι εθνικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς. Κι όμως, η ζωντανή τηλεόραση είναι αυτό που κρατά τον θεσμό που αγαπάμε τόσα πολλά χρόνια δυνατό και πασίγνωστο. Η αίσθηση του να γνωρίζεις ότι εκατομμύρια άνθρωποι συνδέονται, συζητούν, επικρίνουν και γιορτάζουν το ίδιο ακριβώς πράγμα με εσένα την ίδια στιγμή.

Η στέψη και ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι επομένως δύο τεράστιες ευκαιρίες για το BBC να αναδείξει τον μοναδικό και κεντρικό του ρόλο. Και όμως, παρά την τεράστια πολυπλοκότητα τέτοιων εκπομπών, πιστεύουμε ότι το BBC θα τα καταφέρει! Το BBC δείχνει παγκόσμια τηλεόραση και όχι μόνο βρετανική και πρέπει να καυχιέται ότι όποτε κάνει η έκανε παραγωγή για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, άφησε θετικό στίγμα και προχώρησε τον διαγωνισμό πιο κοντά στην εκάστοτε εποχή του.

Ραντεβού λοιπόν τον Μάιο!

Πηγή : Scott Bryan


Ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramTikTokTwitter και YouTube για να μαθαίνετε τι συμβαίνει στον κόσμο της Eurovision!

Πάρις Τσουλφάς
Πάρις Τσουλφάς
Πρόεδρος του OGAE Greece και θαυμαστής της Eurovision με εκτεταμένο αρχείο για το παρόν και το παρελθόν του διαγωνισμού. Παρακολουθεί από κοντά τον διαγωνισμό σε κάθε πόλη και διοργάνωση από το 1995. Πιστεύει ότι οι fans πρέπει να είναι ενεργοί και να ενισχύουν το συνολικό πνεύμα της Eurovision.

1 ΣΧΟΛΙΟ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ