OGAE Retro Contest 1968: Αυτή είναι η Ελληνική συμμετοχή!

Η ώρα για έναν ακόμη διαγωνισμό του OGAE International έφτασε. Ο λόγος για τον μη επίσημο, διαγωνισμό του δικτύου εν ονόματι “OGAE Retrospective Second Chance Contest” (εν συντομία “OGAE Retro Contest”). Επί της ουσίας, ο διαγωνισμός αυτός “αντικαθιστά” τον σύγχρονο OGAE Second Chance Contest μόνο που αφορά στις χρονιές 1986 και πίσω, τον καιρό δηλαδή που δεν υπήρχαν οργανωμένα σωματεία.

O “OGAE Restrospective Second Chance Contest” διεξάγεται κάθε χρόνο πηγαίνοντας κάθε φορά μια χρονιά πίσω (π.χ. πέρυσι διεξάχθηκε ο διαγωνισμός για το 1969, φέτος για ο 1968!) και αποτελείται από δύο κατηγορίες: «OGAE SECOND CHANCE RETRO» και «GUEST JURY HITS». Στη πρώτη κατηγορία (OGAE Second Chance Retro) συμμετέχουν σωματεία από τις χώρες που κατά τις διαγωνιζόμενες χρονιές είχαν συμμετάσχει στη Eurovision (οπότε καλούνται να επιλέξουν τη συμμετοχή τους από τους τότε διοργανωμένους εθνικούς τελικούς) ενώ στη δεύτερη κατηγορία (Guest Jury Hits) συμμετέχουν σωματεία από χώρες που κατά τις διαγωνιζόμενες χρονιές είτε δεν συμμετείχαν στη Eurovision είτε συμμετείχαν αλλά η συμμετοχή τους προερχόταν από εσωτερική επιλογή ή ανάθεση και όχι από ανοιχτό εθνικό τελικό. Στη περίπτωση αυτή, το αντίστοιχο σωματείο έχει την ευκαιρία να επιλέξει σαν συμμετοχή οποιοδήποτε τραγούδι που κυκλοφόρησε όμως δισκογραφικά αποκλειστικά τη χρόνια που διεξάγεται κάθε φορά ο διαγωνισμός.

Η χώρα μας συμμετέχει με τον OGAE Greece κυρίως στη 2η κατηγορία (“Guest Jury Hits”) ωστόσο έχουμε διαγωνισθεί ορισμένες φορές και στη πρώτη. Η υψηλότερη θέση μας στη κατηγορία “Guest Jury Hits” είναι η 2η, την οποία έχουν σκοράρει δις: μία το 1973 χάρη στη σύνθεση “Ήταν μια βραδιά” με τη Βίκυ Λέανδρος και άλλη μία, 1984 με τη τεράστια επιτυχία της Άννας Βίσση “Δώδεκα”. Από την άλλη, στη κατηγορία “OGAE Second Chance Retro) και πάλι η υψηλότερη θέση μας είναι η 2η αφού τη πετύχαμε το 1979 χάρη στη μοναδική Μπέσσυ Αργυράκη και το “Αθήνα, μάνα μου”.

H Ελληνική Συμμετοχή για τον OGAE Retro Contest 1968! 

Φέτος, ο διαγωνισμός αφορά στη χρονιά 1968 και η χώρα μας συμμετέχει φυσικά στη κατηγορία “Guest Jury Hits” μιας και τότε η ΕΡΤ δεν είχε ξεκινήσει ακόμη να λαμβάνει μέρος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Για την επιλογή της ελληνικής συμμετοχής λοιπόν, συστάθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του OGAE Greece μια ειδική λίστα με 12 υποψήφια κομμάτια, τα οποία κυκλοφόρησαν όλα τη χρονιά του 1968. Η λίστα αυτή κοινοποιήθηκε στη κλειστή ομάδα των μελών του σωματείου στο Facebook σε μορφή δημοσκόπησης με το κάθε μέλος να έχει δικαίωμα επιλογής μίας και μόνο συμμετοχής ως την πιο αγαπημένη του.

Τα δώδεκα υποψήφια τραγούδια ήταν: 

  1. Άναμπελ (Ένα πρωινό) – Μαρία Δημητριάδη

Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος / Στίχοι: Γιώργος Παπαστεφάνου

  1. «Σταλιά-Σταλιά» – Μαρινέλλα 

Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας / Στίχοι: Διονύσης Τζεφρώνης

  1. «Άμα δείτε το φεγγάρι» – Μαρινέλλα

Μουσική: Μίμης Πλέσσας / Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος  

  1. «Άνοιξε Πέτρα» – Μαρινέλλα

Μουσική: Μίμης Πλέσσας / Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος  

  1. «Το παλιό ρολόι» – Γιάννης Καλατζής

Μουσική: Μάνος Λοΐζος / Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος

  1. «Αγωνία» – Τόλης Βοσκόπουλος

Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας / Στίχοι: Χαράλαμπος Βασιλειάδης

  1. «Απόψε στις ακρογιαλιές» – Β. Τσιτσάνης & Χ. Λαμπράκη

Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης / Στίχοι: Βασίλης Τσιτσάνης

  1. «Η αγάπη θέλει δύο» – Α. Βουγιουκλάκη & Δ. Παπαμιχαήλ

Μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης / Στίχοι: Ντίνος Δημόπουλος

  1. «Τόσα καλοκαίρια» – Δάκης

Μουσική: Μίμης Πλέσσας / Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος

  1. «Καμαρούλα μια σταλιά» – Γιάννης Πουλόπουλος

Μουσική: Μίμης Πλέσσας / Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος  

  1. «Θα πιω απόψε το φεγγάρι» – Γιάννης Πουλόπουλος

Μουσική: Μίμης Πλέσσας / Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος  

  1. «Που ‘ναι τα χρόνια» – Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής / Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος

Τα αποτελέσματα 

Στη διαδικασία της ψηφοφορίας συμμετείχαν συνολικά 85 μέλη. Το τραγούδι που βρέθηκε στη πρώτη θέση, με 55 ψήφους, ήταν το “Τόσα καλοκαίρια” σε μουσική του Μίμη Πλέσσα, στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και σε ερμηνεία του μοναδικού Δάκη.

Το συγκεκριμένο κομμάτι κυκλοφόρησε το 1968 και αποτέλεσε ένα από τα τραγούδια που ακούστηκαν στη ταινία “Γοργόνες και Μάγκες” της Φίνος Φιλμ, σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Το κομμάτι γνώρισε τεράστια επιτυχία ωστόσο το όνομα του Δάκη δεν συμπεριλήφθηκε στις αφίσες της ταινίας, καθώς ο ίδιος δεν εμφανίστηκε στην ταινία σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τραγουδιστές όπως η Μαρινέλλα και ο Γιάννης Πουλόπουλος. Επί της ουσίας, το “Τόσα καλοκαίρια” χρησιμοποιήθηκε σαν μουσικό χαλί σε μία από τις ωραιότερες σκηνές της ταινίας που ήθελε τους πρωταγωνιστές Μαίρη Χρονοπούλου και Λάκη Κομνηνό σε ταμπλό βιβάν και σε χορογραφία του Γιάννη Φλερύ, να αναδεικνύουν τις ομορφιές της Ύδρας. Με τον τρόπο αυτό, ο Γιάννης Δαλιανίδης δημιούργησε ίσως το πρώτο ελληνικό βίντεο κλιπ με τη κινηματογραφική σκηνή να καταγράφεται στην ιστορία του ελληνικού σινεμά.

Αξίζει να αναφερθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δάκης θα μας εκπροσωπήσει στον εν λόγω διαγωνισμό. Το 1980, ο ίδιος και η σύνθεση “Πάρε ένα κοχύλι απ’ το Αιγαίο” – που ήταν υποψήφιο για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision – επιλέχτηκαν από τα μέλη του OGAE Greece ως η ελληνική συμμετοχή στον OGAE Second Chance Retro. Η συμμετοχή κατέλαβε την 7η θέση ανάμεσα στις 12 τότε συμμετοχές.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας είχαν ως εξής:

  1. «Τόσα καλοκαίρια» – Δάκης (55 ψήφοι)
  2. Άναμπελ (Ένα πρωινό) – Μαρία Δημητριάδη (10 ψήφοι)
  3. «Σταλιά-Σταλιά» – Μαρινέλλα (4 ψήφοι)
  4. «Άνοιξε Πέτρα» – Μαρινέλλα (4 ψήφοι)
  5. «Απόψε στις ακρογιαλιές» – Β. Τσιτσάνης & Χ. Λαμπράκη (4 ψήφοι)
  6. «Θα πιω απόψε το φεγγάρι» – Γιάννης Πουλόπουλος (4 ψήφοι)
  7. «Άμα δείτε το φεγγάρι» – Μαρινέλλα (3 ψήφοι)
  8. «Αγωνία» – Τόλης Βοσκόπουλος (1 ψήφος)
  9. «Το παλιό ρολόι» – Γιάννης Καλατζής (0 ψήφοι)
  10. «Η αγάπη θέλει δύο» – Α. Βουγιουκλάκη & Δ. Παπαμιχαήλ (0 ψήφοι)
  11. «Καμαρούλα μια σταλιά» – Γιάννης Πουλόπουλος (0 ψήφοι)
  12. «Που ‘ναι τα χρόνια» – Γρηγόρης Μπιθικώτσης (0 ψήφοι)

Λίγα λόγια για τον Δάκη…

Ο Δάκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 26 Αυγούστου 1943, από Έλληνες γονείς. Το πραγματικό του όνομα είναι Βρασίδας Χαραλαμπίδης. Στα 20 του χρόνια, το 1963, μετακόμισε στην Ελλάδα και ένα χρόνο μετά ξεκίνησε να εργάζεται ως τραγουδιστής σε χώρους διασκέδασης και θεαμάτων. Μιλά έξι γλώσσες (Ελληνικά, Αραβικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά και Ισπανικά) και γι’ αυτό στην αρχή της καριέρας του κυκλοφορούσε τραγούδια και σε ξένες γλώσσες όπως τα γαλλικά, τα αγγλικά και τα ιταλικά. Μερικά παραδείγματα είναι οι επιτυχίες “Monsieur Cannibal”, “Tu Veux ou tu veux pas”, “Mourir ou vivre”, “Gaston” ενώ τα πρώτα του singles ήταν τα “Deep in the heart of Athens” και “I’ll shake the earth” μαζί με τους Φίλιππο Νικολάου, Χάρη Χαλκίτη, Μιχάλη Ροζάκη και Βασίλη Τζαβάρα που τότε αποτελούσαν τους Play Boys! Το 1968 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα Ελληνικά με τίτλο «Γεια σου, σ′ ευχαριστώ» με τον συνθέτη Κώστα Ξενάκη και αμέσως μετά ακολουθεί η πρώτη του συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα και τις διαχρονικές επιτυχίες “Τόσα καλοκαίρια” και “Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά” όπου η ανταπόκριση του κοινού τον τοποθέτησε γρήγορα στους πλέον περιζήτητους ερμηνευτές εκείνης της εποχής. Ακολούθησαν αμέτρητοι χρυσοί και πλατινένιοι δίσκοι καθώς και συμμετοχές σε πολλά και σημαντικά φεστιβάλ όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Τραγουδιού 1971 στη Χιλή, το Ελληνογαλλικό Φεστιβάλ «Rose d’Or» το 1981 και το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης τις χρονιές 1970, 1971, 1975 και 1976 ενώ μερικά από τα ονόματα με τα οποία έχει ο ίδιος συνεργαστεί είναι ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Κώστας Χατζής, ο Robert Williams, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Νίκος Καρβέλας, η Μαρινέλλα, η Άννα Βίσση, ο Γιάννης Πάριος, η Χάρις Αλεξίου και πολλοί άλλοι.  Σε διεθνές επίπεδο έχει συνεργαστεί με τους Rolling Stones, τον Charles Aznavour, τη Dalida, τον Joe Dassin και τον Ντέμη Ρούσσο με τον οποίον ήταν και ξαδέρφια. Το 1980 συμμετείχε στον Ελληνικό τελικό για τη Eurovision με τη σύνθεση του Κώστα Χατζή “Πάρε ένα κοχύλι απ’ το Αιγαίο” (3η θέση) αλλά και σε ντουέτο με τη Ρένα Πάντα στη σύνθεση “Μόνο εσύ” (9η θέση). Το 1983 δοκίμασε ξανά, αυτή τη φορά με τη σύνθεση “Αγάπη, αγάπη” όμως τερμάτισε 2ος. Το 1989 κατέβαλε ακόμη μία προσπάθεια όμως τερμάτισε 4ος τραγουδώντας το “Μη φεύγεις, Άννα”.

Εμείς ευχόμαστε “Καλή Επιτυχία” στον Δάκη και στην υπέροχη σύνθεση του Μίμη Πλέσσα “Τόσα καλοκαίρια” στον OGAE Retro Contest 1968!

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν μέσα στον Σεπτέμβριο του 2021…

Απολαύστε παρακάτω μερικές από τις πιο όμορφες διασκευές του “Τόσα καλοκαίρια”… 

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον OGAE Restrospective Second Chance Contest. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ