OGAE Retro Contest 1971: Ιταλία και Γαλλία οι δύο νικήτριες χώρες!

Ολοκληρώθηκε σήμερα ο διαγωνισμός OGAE Retrospective Second Chance 1971 του δικτύου OGAE International με νικήτριες χώρες την Ιταλία και τη Γαλλία! Η Ιταλία υπήρξε η νικήτρια χώρα στην κατηγορία “OGAE Second Chance Retro” ενώ η Γαλλία νικήτρια στη κατηγορία “Guest Jury Hits”. Στους διαγωνισμούς συμμετείχαν συνολικά 12 και 13 χώρες αντίστοιχα. Ο OGAE ROW (Rest Of the World), συμμετέχοντας στη κατηγορία “Guest Jury Hits” εκπροσωπήθηκε από τις Η.Π.Α. επιλέγοντας να διαγωνισθεί με την παγκοσμίου φήμης Cher! 

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί ως στατιστικό είναι ότι και τη προηγούμενη χρονιά, στον διαγωνισμό OGAE Retrospective Second Chance 1972 νικήτριες χώρες ήταν πάλι η Ιταλία και η Γαλλία στις δύο αντίστοιχες κατηγορίες!

 Η χώρα μας, μέσω του OGAE Greece συμμετείχε φέτος με το τραγούδι των Γιάννη Σπανού και Αλέξη Αλεξόπουλου “Σαν με κοιτάς” σε ερμηνεία της Αφροδίτης Μάνου και του Γιάννη Φέρτη και διαγωνίσθηκε στη κατηγορία “Guest Jury Hits” καταλαμβάνοντας την 8η θέση με 92 βαθμούς. Το “Σαν με κοιτάς” έγινε γνωστό και αγαπήθηκε από το Ελληνικό κοινό όταν συμπεριλήφθηκε στο επίσημο soundtrack της βραβευμένης Ελληνικής ρομαντικής δραματικής ταινίας του 1971 “Εκείνο το καλοκαίρι” με πρωταγωνιστές την Έλενα Ναθαναήλ και τον Λάκη Κομνηνό.

Δείτε αναλυτικά τις συμμετοχές αλλά και τα βαθμολογικά αποτελέσματα του OGAE Retrospective Second Chance Contest 1971 και για τις δύο κατηγορίες.

OGAE SECOND CHANCE RETRO 1971″ 

  1.  Italy – “Che Sara” | Ricchi e Poveri [296 points]
  2.  United Kingdom – “Someone To Love Me” | Clodagh Rogers [212 points]
  3.  Germany – “Alle Menschen Auf Der Erde” | Katja Ebstein [209 points]
  4.  Portugal – “Flor Sem Tempo” | Paulo do Carvalho [176 points]
  5.  Belgium – “Das Vreemder Man” | Ann Christy [160 points]
  6.  Norway – “Maxi-Mii-Mini” | Gro Anita Schøn [129 points]
  7.  Ireland – “Going Away” | Red Hurley [117 points]
  8.  Sweden – “Heja Mamma” | Family Four [103 points]
  9.  Austria – “I Hob Di” | Marianne Mendt [95 points]
  10.  The Netherlands – “Vandaag Begint De Toekomst” | Saskia & Serge [82 points]
  11.  Finland – “Rajan Takaa” | Cumulus [62 points]
  12.  Malta – “Dlonk Dlonk” | Enzo Gusman [41 points]

GUEST JURY HITS 1971″

  1.  France – “Pour un flirt” | Michel Delpech [279 points]
  2.  United States (OGAE Rest of the World) – “Gypsies, Tramps & Thieves” | Cher [269 points]
  3.  Croatia – “Gazi Dragi Srce Moje” | Gabi Novak [166 points]
  4.  Spain – “Noellia” | Nino Bravo [153 points]
  5.  Hungary – “Gedeon Bacsi” | Pal Szecsi [150 points]
  6.  Australia – “Eagle Rock” | Daddy Cool [100 points]
  7.  Estonia – “Mis Varvi On Armastus” | Uno Loop [96 points]
  8.  Greece – “San Me Koitas” | Afroditi Manou & Giannis Fertis [92 points]
  9.  FYR Macedonia – “Chija Si” | Slave Dimitrov [91 points]
  10.  Russia – “Lesnoy Olen” | Aida Vedischeva [89 points]
  11.  Switzerland – “Sheila Baby” | Pepe Lienhard Band [78 points]
  12.  Poland – “Dni Których Jeszczw Nie Znamy” | Marek Grechuta [66 points]
  13.  Serbia – “Jedan Gros” | Korni Grupa [53 points]

https://www.youtube.com/watch?v=yrn0MsKAWDU

O OGAE Greece δίνει συγχαρητήρια στα σωματεία της Ιταλίας και της Γαλλίας για τη πρωτιά και ανανεώνει το… νοσταλγικό rendez-vous για του χρόνου, στον OGAE Retrospectice Second Chance Contest 1970! 

Τι είναι ο OGAE Retrospective Second Chance Contest; 

Ο Retrospective Second Chance Contest είναι ένας διαγωνισμός του δικτύου OGAE International ο οποίος “συνεχίζει” με αντίστροφη χρονολογία τον OGAE Second Chance Contest, ο οποίος – όπως προδίδει ο τίτλος του – δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στα τραγούδια που προσπάθησαν να ταξιδέψουν στην Eurovision όμως έχασαν το εισιτήριο από κάποια άλλα. Ο OGAE Second Chance Contest ξεκίνησε το 1987 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα όμως το 2003 το δίκτυο των fan clubs αποφάσισε να διεξάγει τον διαγωνισμό της δεύτερης ευκαιρίας και για τις προηγούμενες χρονιές από το 1987 μιας και υπήρχαν εθνικοί τελικοί για τη Eurovision από παλιά.

Το 2003 λοιπόν ξεκινά το “ταξίδι” του ο OGAE Retrospective Second Chance Contest (ο οποίος τιτλοφορείται για λόγους συντομίας ως OGAE Retro Contest) για τη χρονιά του 1986! Πηγαίνοντας λοιπόν κάθε χρόνο και … ανάποδα ο διαγωνισμός φέτος ασχολήθηκε με τη χρονιά 1971

Ένα αρκετά σημαντικό σημείο στα διαδικαστικά του OGAE Retrospective Second Chance Contest  που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι το δίκτυο του OGAE International, δεδομένου ότι τις χρονιές πριν από το 1987 δεν συμμετείχαν τόσες πολλές χώρες όσο πλέον στον διαγωνισμό, αποφάσισε να φτιάξει δύο κατηγορίες για να δώσει τη δυνατότητα και στις νέες χώρες και στα αντίστοιχα σωματεία τους να συμμετέχουν!  Η πρώτη κατηγορία ονομάζεται OGAE SECOND CHANCE RETRO” και η δεύτερη GUEST JURY HITS”. Στη πρώτη κατηγορία (OGAE Second Chance Retro) συμμετέχουν σωματεία από τις χώρες που κατά τις διαγωνιζόμενες χρονιές είχαν συμμετάσχει στη Eurovision (οπότε έχουν υλικό τραγουδιών από τους εθνικούς τους τελικούς). Λειτουργεί δηλαδή σαν το τωρινό OGAE 2nd Chance Contest. Στη δεύτερη κατηγορία (Guest Jury Hits) συμμετέχουν σωματεία από χώρες που κατά τις διαγωνιζόμενες χρονιές δεν συμμετείχαν στη Eurovision είτε επειδή δεν είχαν ξεκινήσει ακόμη να λαμβάνουν μέρος, είτε επειδή τελικά  οι συμμετοχές τους είχα αποσυρθεί για διάφορους λόγους. Στη περίπτωση της πρώτης κατηγορίας, τα σωματεία καλούνται να επιλέξουν τη συμμετοχή τους με βάση τους αντίστοιχους εθνικούς τελικούς της χώρας τους. Στατιστικά, οι περισσότερες συμμετοχές που επιλέγονται είναι και αυτές που τερμάτισαν στη 2η θέση στον εθνικό τελικό χάνοντας έτσι το εισιτήριο για την Eurovision στο… παρά πέντε. Από την άλλη μεριά, στη δεύτερη κατηγορία (Guest Jury Hits), η συμμετοχή της κάθε χώρας θα πρέπει να είναι ένα τραγούδι που δισκογραφικά ανήκει στην ίδια χρονιά με αυτήν που αφορά ο κάθε διαγωνισμός! (π.χ. για τον OGAE Retro Contest 1982 η Ελλάδα οφείλει να συμμετάσχει με κάποιο τραγούδι από την Ελληνική δισκογραφία του 1982). 

 Η Ελλάδα στον OGAE Retrospective Second Chance Contest!  

Η χώρα μας μέσω του OGAE Greece συμμετέχει κανονικά στον διαγωνισμό, από την πρώτη κιόλας χρονιά διεξαγωγής του (2003 για το 1986). Η Ελλάδα, ως γνωστόν, μπήκε στην οικογένεια της Eurovision το 1974 με αρκετές χρονιές στις δεκαετίες του 70 και του 80 να απουσιάζει. Επομένως, υπήρξαν φορές που το σωματείο μας συμμετείχε στον OGAE Retro Contest ως κανονική διαγωνιζόμενη αλλά υπήρξαν και χρονιές που συμμετείχαμε ως Guest Jury.

Από το 1973 και πιο πριν, η Ελλάδα συμμετέχει πάντα στη κατηγορία “Guest Jury Hits” μιας και δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Υπήρξαν όμως φορές, που η χώρα μας παρόλο που συμμετείχε κανονικά στον διαγωνισμό της Eurovision, στον OGAE Retro Contest συμμετείχε στη κατηγορία “Guest Jury Hits”. Αυτό συνέβη γιατί η επιλογή της συμμετοχής μας στη Eurovision δεν προέκυπτε μέσα από εθνικό τελικό, οπότε δεν υπήρχαν άλλα διαγωνιζόμενα κομμάτια ως υλικό. Θα δούμε όμως ότι τις χρονιές 1982 και 1986 ενώ η χώρα μας δεν συμμετείχε στη Eurovision, o OGAE Greece συμμετέχει στον OGAE Retro Contest στη κατηγορία “OGAE Second Chance Retro”. Αυτό συνέβη επειδή και στις 2 χρονιές η ΕΡΤ ενώ είχε επιλέξει (ή σχεδόν επιλέξει) τραγούδι και εκπρόσωπο, τελευταία στιγμή απέσυρε τη συμμετοχή της στη Eurovision.

Τις χρονιές που διαγωνιστήκαμε στη κατηγορία “Guest Jury Hits” το σωματείο ομολογουμένως επέλεξε πολύ όμορφα τραγούδια ερμηνευμένα από σπουδαίες φωνές της εποχής, όπως η Τζένη Βάνου, η Αλέκα Κανελλίδου, ο Πασχάλης, η Μαρινέλλα κ.α.

Η υψηλότερη θέση που έχουμε λάβει στον συγκεκριμένο διαγωνισμό είναι η την οποία έχουμε πετύχει έως τώρα τρεις φορές. Η πρώτη ήταν το 1984 με το “Δώδεκα” (Κατηγορία Guest Jury Hits), η δεύτερη το 1979 με το “Αθήνα, μάνα μου) (Κατηγορία OGAE Second Chace Retro) και η τρίτη το 1973 με το “Ήταν μια βραδιά” (Κατηγορία Guest Jury Hits).

Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά όλες τις συμμετοχές της Ελλάδας στον OGAE Retro Contest, από το 1986 μέχρι και το 1971, που διεξάχθηκε ο τελευταίος μέχρι στιγμής διαγωνισμός.

1971: Κατηγορία GUEST JURY HITS 

Σαν με κοιτάς – Αφροδίτη Μάνου & Γιάννης Φέρτης (8η θέση / 13 συμμετοχές) 

1972: Κατηγορία GUEST JURY HITS 

Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς – Χαρούλα Αλεξίου (8η θέση / 16 συμμετοχές)

1973: Κατηγορία GUEST JURY HITS 

Ήταν μια βραδιά – Βίκυ Λέανδρος (2η θέση/ 15 συμμετοχές)

1974: Κατηγορία GUEST JURY HITS 

Άσε με να φύγω – Αλέκα Κανελλίδου (6η θέση / 18 συμμετοχές) 

Το 1974 μπορεί να συμμετείχαμε κανονικά στη Eurovision, όμως η επιλογή της συμμετοχής μας είχε προκύψει από ανάθεση της ΕΡΤ. Επομένως, δεν διεξάχθηκε εθνικός τελικός για να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει μέρος στον OGAE Retro Contest στη κατηγορία “OGAE SECOND CHANCE RETRO”. 

1975: Κατηγορία GUEST JURY HITS 

 Ο Αναμάρτητος – Τζένη Βάνου (13η θέση / 17 συμμετοχές)

1976: Κατηγορία GUEST JURY HITS 

Γλυκιά ζωή – Πασχάλης (13η θέση / 16 συμμετοχές) 

Το 1976 μπορεί να συμμετείχαμε κανονικά στη Eurovision, όμως η επιλογή της συμμετοχής μας είχε προκύψει από ανάθεση της ΕΡΤ. Επομένως, δεν διεξάχθηκε εθνικός τελικός για να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει μέρος στον OGAE Retro Contest στη κατηγορία “OGAE SECOND CHANCE RETRO”. 

1977: Κατηγορία GUEST JURY HITS 

I love, I love, I love you – Μπέσσυ, Μαριάννα, Πασχάλης & Robert (8η θέση / 18 συμμετοχές)

Το 1977 μπορεί να συμμετείχαμε κανονικά στη Eurovision, όμως η επιλογή της συμμετοχής μας είχε προκύψει από ανάθεση της ΕΡΤ. Επομένως, δεν διεξάχθηκε εθνικός τελικός για να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει μέρος στον OGAE Retro Contest στη κατηγορία “OGAE SECOND CHANCE RETRO”. 

1978: Κατηγορία OGAE SECOND CHANCE RETRO

Να ξέρεις, σ’ αγαπώ – Robert Williams (12η θέση / 14 συμμετοχές)

Το 1978, η ΕΡΤ είχε προκηρύξει διαγωνισμό με κλειστή διαδικασία για να βρεθεί η συμμετοχή της χώρας στη Eurovision. Το “Να ξέρεις σ’ αγαπώ” είχε τερματίσει στη 1η θέση σε ισοβαθμία με το τραγούδι “Ο Κύριος Νόμπελ” με ερμηνεύτρια την Άννα Βίσση. Και για τα δύο κομμάτια όμως υπήρξαν καταγγελίες με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να ακυρωθεί και να διεξαχθεί ένας νέος. Από τον νέο διαγωνισμό αυτό προέκυψε η νίκη της Τάνιας Τσανακλίδου με το “Charlie Chaplin” που τελικά μας εκπροσώπησε. 

1979: Κατηγορία OGAE SECOND CHANCE RETRO

Αθήνα, μάνα μου – Μπέσσυ Αργυράκη (2η θέση / 13 συμμετοχές)

Στον Ελληνικό Τελικό του 1979, η συμμετοχή “Αθήνα, μάνα μου” με την Μπέσσυ Αργυράκη είχε τερματίσει στην 5η θέση. 

1980: Κατηγορία OGAE SECOND CHANCE RETRO

Πάρε ένα κοχύλι απ’ το Αιγαίο – Δάκης (7η θέση / 12 συμμετοχές)

Στον Ελληνικό Τελικό του 1980, η συμμετοχή “Πάρε ένα κοχύλι απ’ το Αιγαίο” με τον Δάκη είχε τερματίσει στην 3η θέση. 

1981: Κατηγορία GUEST JURY HITS 

Αγέρας ήσουν – Μαρινέλλα (3η θέση / 9 συμμετοχές)

Το 1981 μπορεί να συμμετείχαμε κανονικά στη Eurovision, όμως η επιλογή της συμμετοχής μας είχε προκύψει από ανάθεση της ΕΡΤ. Επομένως, δεν διεξάχθηκε εθνικός τελικός για να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει μέρος στον OGAE Retro Contest στη κατηγορία “OGAE SECOND CHANCE RETRO”. 

1982: Κατηγορία OGAE SECOND CHANCE RETRO 

Σαράντα πέντε κοπελιές – Θέμης Αδαμαντίδης (12η θέση / 15 συμμετοχές)

Το 1982 το συγκεκριμένο τραγούδι με τον Θέμη Αδαμαντίδη είχε επιλεχθεί για την Eurovision όμως  τελικά η ΕΡΤ αποφάσισε να αποσύρει την συμμετοχή μας ως χώρα από τον διαγωνισμό. Για την ιστορία, η Ελλάδα είχε κληρωθεί να εμφανισθεί στην 2η θέση. 

1983: Κατηγορία OGAE SECOND CHANCE RETRO

Μάτια μου μελαχρινά – Γιάννα Κομνηνού (7η θέση / 15 συμμετοχές)

Στον Ελληνικό Τελικό του 1983 δεν ανακοινώθηκε κανέναν αποτέλεσμα, πέρα από το νικητήριο τραγούδι. Συνεπώς, η θέση στην οποία τερμάτισε το “Μάτια μου μελαχρινά” παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη. 

1984: Κατηγορία GUEST JURY HITS 

Δώδεκα – Άννα Βίσση (2η θέση / 7 συμμετοχές) 

Το 1984 η Ελλάδα όχι μόνο δεν συμμετείχε στη Eurovision, αλλά δεν την μετέδωσε κιόλας αφού σύμφωνα με την τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, το επίπεδο του διαγωνισμού κρίθηκε ως ιδιαίτερα χαμηλό. 

1985: Κατηγορία GUEST JURY HITS 

Ερωτικέ Ηλεκτρισμέ – Θέμης Ανδρεάδης (10η θέση / 12 συμμετοχές)

Το 1985 μπορεί να συμμετείχαμε κανονικά στη Eurovision, όμως η επιλογή της συμμετοχής μας είχε προκύψει από ανάθεση της ΕΡΤ. Επομένως, δεν διεξάχθηκε εθνικός τελικός για να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει μέρος στον OGAE Retro Contest στη κατηγορία “OGAE SECOND CHANCE RETRO”. 

1986: Κατηγορία OGAE SECOND CHANCE RETRO

Wagon Lit – Πωλίνα (1οη θέση / 13 συμμετοχές)

Το 1986, η Ελλάδα είχε κληρωθεί να εμφανισθεί στην 17η θέση. Όμως, η ΕΡΤ τελικά απέσυρε την συμμετοχή μας ως χώρα διότι η ημερομηνία διεξαγωγής της Eurovision συνέπεφτε με το Μ. Σάββατο. Οι πιο έντονες φήμες – χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί όμως επίσημα – είναι πως το επικρατέστερο κομμάτι για να μας εκπροσωπήσει ήταν το “Wagon Lit” με ερμηνεύτρια την Πωλίνα. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ