OGAE Retro Contest 1969: Η συμμετοχή της Ελλάδας!

Μια ειδικά διαμορφωμένη κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από 12 μέλη του OGAE Greece, επέλεξε την ελληνική συμμετοχή στον επερχόμενο, μη επίσημο, διαγωνισμό του δικτύου OGAE International “OGAE Retrospective Second Chance Contest” (εν συντομία “OGAE Retro Contest”). Πρόκειται για τον διαγωνισμό που “αντικαθιστά” τον σύγχρονο OGAE Second Chance Contest όμως για τις χρονιές από το 1986 και πίσω, τον καιρό δηλαδή που δεν υπήρχαν οργανωμένα σωματεία. O “OGAE Restrospective Second Chance Contest” διεξάγεται κάθε χρόνο πηγαίνοντας κάθε φορά μια χρονιά  πίσω (π.χ. πέρυσι διεξάχθηκε ο διαγωνισμός για το 1970, φέτος για ο 1969!) και αποτελείται από δύο κατηγορίες: «OGAE SECOND CHANCE RETRO» και «GUEST JURY HITS». Στη πρώτη κατηγορία (OGAE Second Chance Retro) συμμετέχουν σωματεία από τις χώρες που κατά τις διαγωνιζόμενες χρονιές είχαν συμμετάσχει στη Eurovision (οπότε καλούνται να επιλέξουν τη συμμετοχή τους από τους τότε διοργανωμένους εθνικούς τελικούς) ενώ στη δεύτερη κατηγορία (Guest Jury Hits) συμμετέχουν σωματεία από χώρες που κατά τις διαγωνιζόμενες χρονιές είτε δεν συμμετείχαν στη Eurovision είτε συμμετείχαν αλλά η συμμετοχή τους προερχόταν από εσωτερική επιλογή ή ανάθεση και όχι από ανοιχτό εθνικό τελικό. Στη περίπτωση αυτή, το αντίστοιχο σωματείο έχει την ευκαιρία να επιλέξει σαν συμμετοχή οποιοδήποτε τραγούδι που κυκλοφόρησε όμως δισκογραφικά αποκλειστικά τη χρόνια που διεξάγεται κάθε φορά ο διαγωνισμός.

H Ελληνική Συμμετοχή για τον OGAE Retro Contest 1969! 

Φέτος, ο διαγωνισμός αφορά στη χρονιά 1969 και η χώρα μας συμμετέχει φυσικά στη κατηγορία “Guest Jury Hits” μιας και τότε η ΕΡΤ δεν είχε ξεκινήσει ακόμη να λαμβάνει μέρος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Για την επιλογή της ελληνικής συμμετοχής λοιπόν, συστάθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του OGAE Greece μια ειδική κρητική επιτροπή 12 μελών η οποία σε πρώτη φάση συμπλήρωσε μία λίστα με 38 τραγούδια, όλα κυκλοφορίας του 1969. Ύστερα, και τα 12 μέλη κλήθηκαν να ψηφίσουν για τα 10 πιο αγαπημένα τους χρησιμοποιώντας το σύστημα της Eurovision, δηλαδή βαθμοί από το 1 έως το 8, 10 και 12, δίνοντας φυσικά 12 στο πιο αγαπημένο τους.

Το κομμάτι που κατάφερε να βρεθεί στη πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας συγκεντρώσει 99 βαθμούς, και συνεπώς να γίνει το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα και τον OGAE Greece στον OGAE Retrospective Second Chance Contest 1969 στη κατηγορία “Guest Jury Hits” είναι το “Σ’ αγαπώ” σε μουσική του Νίκου Μαμαγκάκη, στίχους του Νίκου Φώσκολου και σε ερμηνεία της Τζένης Βάνου.

Για την ιστορία, 30 από τα 38 υποψήφια τραγούδια κατάφεραν να πάρουν έστω και από έναν βαθμό ενώ τα υπόλοιπα οχτώ έμειναν χωρίς καμία βαθμολογία. Η πρωτιά του “Σ’ αγαπώ” είχε μεγάλη διαφορά από το τραγούδι που κατέκτησε τη 2η θέση, συγκεκριμένα 42 βαθμούς! Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι το “Σ’ αγαπώ” ψηφίστηκε από δέκα μέλη (εκ των δώδεκα στο σύνολο) συγκεντρώνοντας μάλιστα το άριστα “12” από τέσσερα μέλη.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Ελλάδα μας εκπροσωπείται από την μαγευτική και μοναδική Τζένη Βάνου. Το 2014, χρονιά που αντιστοιχούσε στον OGAE Retro Contest 1975, τα μέλη του OGAE Greece είχαν επιλέξει να εκπροσωπηθούν από τη σύνθεση “Ο Αναμάρτητος” σε ερμηνεία της Τζένης Βάνου, σε μουσική του Μίμη Πλέσσα και σε στίχους του Ηλία Λυμπερόπουλου. Η συμμετοχή μας τότε, είχε τερματίσει στην 13η θέση ανάμεσα σε 17 συμμετοχές.

Ο τελικός πίνακας βαθμολογίας είχε ως εξής:

ΘέσηΤραγούδιΕρμηνείαΣύνολο
1Σ´αγαπώΤζένη Βάνου99
2Πάλι θα κλάψωΜαρινέλλα57
3Καινούργιο μου φεγγάριΡένα Κουμιώτη52
4Όταν φτάσεις στην ΑθήναΒίκυ Λέανδρος49
5Νανούρισμα (Θα κεντήσω)Αλίκη Βουγιουκλάκη47
6Πρώτη φοράΡένα Κουμιώτη44
7Δεν κλαίω για ΤώραΒίκυ Μοσχολιού38
8It’s five o’ clockAphrodite’s Child37
9Με πνίγει τούτη η σιωπήΔήμητρα Γαλάνη30
10Sunshine for your dreamsΔημήτρης Ταμπόσης30
11Το άγαλμαΓιάννης Πουλόπουλος24
12Υπάρχει κάπου ένα παιδίΜαίρη Χρονοπούλου23
13Εκείνο το πρωί στη ΚηφισιάΔάκης22
14Που να’ναι ο ίσκιος σου ΘεέΚλειώ Δενάρδου20
15Η μοδίστραΡένα Βλαχοπούλου20
16Δώσε μου το στόμα σουΡένα Κουμιώτη18
17Πες πως με αντάμωσεςΣταμάτης Κόκοτας17
18Νάτανε το 21Γιώργος Νταλάρας17
19Η γοργόναΓιάννης Καλατζής11
20Γειτονάκι μουΓιάννης Πουλόπουλος10
21Βρέχει φωτιά στη στράτα μουΣτράτος Διονυσίου6
22Πόσα χρόνια πρινΓιώργος Μαρίνος5
23Κάποιο τρένοΔήμητρα Γαλάνη4
24ΣήμεραΤέρης Χρυσός3
25Μίλησε λίγοΠασχάλης3
26Εκεί που τ’ όνειρο τελειώνειΜαρίνα3
27Που πάτε κύριεΝάντια Κωνσταντοπούλου2
28Πριν γνωρίσω εσέναΘάλεια2
29Η φαντασίαΓιώργος Νταλάρας & Καίτη Αμπάβη2
30Ψύλλοι στ’ αυτιά μου μπήκανεΤόλης Βοσκόπουλος1
31ΉρθεςΣταύρος Ζώρας0
32Είδωλό μουΝάντια Κωνσταντοπούλου0
33Σε λατρεύωCharms0
34ΑντιγόνηΜαρίνα0
35Για λίγες σταγόνες ευτυχίαςΓιώργος Αιγύπτιος0
36Αγάπη φθινοπωρινήΦίλιππος Νικολάου0
37Θέλω άπονη καρδιάΒούλα Πάλλα0
38Πάρε τα χνάρια μουΣτέλιος Καζαντζίδης0

Λίγα λόγια για τη Τζένη Βάνου… 

Η Τζένη Βάνου (πραγματικό όνομα Ευγενία Βραχνού) (10 Φεβρουαρίου 1939 – 5 Φεβρουαρίου 2014) υπήρξε μία από τις σημαντικότερες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου με μία σπουδαία καριέρα που ξεκίνησε το 1945. Ήταν μούσα τεράστιων Ελλήνων συνθετών και μουσικών όπως του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρη και του Γιώργου Κατσαρού μεταξύ άλλων. Η πρώτη της επαφή με το τραγούδι ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 40. Το 1955 ξεκίνησε να εργάζεται ως ως τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΤ. Το 1959 έκανε φωνητικά στο τραγούδι “Αστέρι, αστεράκι” του Δημήτρη Χορν και κάπως έτσι άρχισαν να έρχονται οι πρώτες μεγάλες προτάσεις. Από τα πρώτα της κιόλας βήματα ξεχώρισε για την ιδιαίτερη φωνή της και το jazz ρεπερτόριό της. Το 1963 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης κερδίζοντας το 2ο βραβείο για το “Εδώ τελειώνει ο ουρανός”, σε σύνθεση του Πλέσσα. Εκεί, γνωρίστηκε με τον σπουδαίο Γιάννη Βογιατζή με τον οποίον συνεργάστηκαν για χρόνια ως ντουέτο. Συμμετείχε στο Φεστιβάλ ξανά το 1964, με το “Τώρα” πάλι σε σύνθεση του Πλέσσα και πάλι κερδίζοντας το 2ο βραβείο. Στο Φεστιβάλ επέστρεψε για τρίτη και τελευταία φορά το 1977 όπου κέρδισε το Βραβείο καλύτερης ερμηνείας για το “Να μ’αγαπάς”. Η Τζένη Βάνου το 1969 είχε κλείσει συμβόλαιο για διεθνή καριέρα στις Η.Π.Α., το οποίο όμως τελευταία στιγμή αρνήθηκε. Το 1970 – και καθαρά για οικονομικούς λόγους – ξεκίνησε να εμφανίζεται σε πιο λαϊκά μαγαζιά ενώ ένα χρόνο μετά, το 1971, ήρθε η γνωριμία με τον Τόλη Βοσκόπουλο ο οποίος της κλείνει συμβόλαιο στην Minos, εταιρία μέσα από την οποία η ίδια κυκλοφόρησε τις μεγαλύτερες λαϊκές επιτυχίες της όπως τα “Σ’ αγαπώ”, “Αγόρι μου”, “Έλα”, “Η Σκλάβα”, “Αν είναι η αγάπη αμαρτία”, “Έρωτά μου ανεπανάληπτε” κ.α. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 80, ευδιάκριτη ήταν μια κάποια φθορά στη φωνή της, που όμως δεν την εμπόδισε από το να συνεχίσει τόσο τις ζωντανές εμφανίσεις όσο και στη δισκογραφία, η οποία σταμάτησε το 1998. Η Τζένη Βάνου, το αηδόνι του ελληνικού π ενταγράμμου όπως την αποκαλούσε ο κόσμος και ο τύπος, είχε βραβευτεί για τη δουλειά της και στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πολωνία αλλά και στη Πρώην Σοβιετική Ένωση. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, εμφανιζόταν μόνο όπου την καλούσαν ενώ τέσσερα χρόνια πριν «φύγει» εγκατέλειψε πλήρως το τραγούδι, αφιερώνοντας τον εαυτό της στην οικογένειά της. Η φωνή της σιώπησε για πάντα στις 5 Φεβρουαρίου 2014 μετά από έντονη μάχη με τις μεταστάσεις του καρκίνου που είχε στο λαιμό.

Ο OGAE Retrospective Second Chance Contest 1969 θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2020. Η λίστα με όλες τις διαγωνιζόμενες συμμετοχές θα είναι έτοιμη γύρω στις 14 Ιουλίου 2020 ενώ τα σωματεία θα μπορούν να ξεκινήσουν να ψηφίζουν μέχρι και στο τέλος του Αυγούστου. Η σταδιακή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (διάρκειας 5-6 ημερών) θα ξεκινήσει στις 5 Σεπτεμβρίου 2020.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι, νικητές αναδείχθηκαν η Ιρλανδία (OGAE Retro Contest) και οι Η.Π.Α. (Guest Jury Hits) χάρη στα τραγούδια “Things you hear about me” (Maxi, Dick and Twink) και “Bridge Over Troubled Water” (Simon & Garfunkle) αντίστοιχα. Η Ελλάδα τερμάτισε στην τιμητική 5η θέση με 123 βαθμούς εκπροσωπούμενη από τη σύνθεση “Σε περιμένω τ΄άλλο καλοκαίρι” σε ερμηνεία της Έλενας.

Παρακάτω μπορείτε να ρίξετε μία ματιά στις μέχρι τώρα συμμετοχές της Ελλάδας στον OGAE Retrospective Second Chance Contest από το 1986 μέχρι και το 1970! 

1970: Κατηγορία GUEST JURY HITS 

Σε περιμένω τ’ άλλο καλοκαίρι – Έλενα (5η θέση / 18 συμμετοχές) 

1971: Κατηγορία GUEST JURY HITS 

Σαν με κοιτάς – Αφροδίτη Μάνου & Γιάννης Φέρτης (8η θέση / 13 συμμετοχές) 

1972: Κατηγορία GUEST JURY HITS 

Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς – Χαρούλα Αλεξίου (8η θέση / 16 συμμετοχές)

1973: Κατηγορία GUEST JURY HITS 

Ήταν μια βραδιά – Βίκυ Λέανδρος (2η θέση/ 15 συμμετοχές)

1974: Κατηγορία GUEST JURY HITS 

Άσε με να φύγω – Αλέκα Κανελλίδου (6η θέση / 18 συμμετοχές) 

Το 1974 μπορεί να συμμετείχαμε κανονικά στη Eurovision, όμως η επιλογή της συμμετοχής μας είχε προκύψει από ανάθεση της ΕΡΤ. Επομένως, δεν διεξάχθηκε εθνικός τελικός για να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει μέρος στον OGAE Retro Contest στη κατηγορία “OGAE SECOND CHANCE RETRO”. 

1975: Κατηγορία GUEST JURY HITS 

 Ο Αναμάρτητος – Τζένη Βάνου (13η θέση / 17 συμμετοχές)

1976: Κατηγορία GUEST JURY HITS 

Γλυκιά ζωή – Πασχάλης (13η θέση / 16 συμμετοχές) 

Το 1976 μπορεί να συμμετείχαμε κανονικά στη Eurovision, όμως η επιλογή της συμμετοχής μας είχε προκύψει από ανάθεση της ΕΡΤ. Επομένως, δεν διεξάχθηκε εθνικός τελικός για να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει μέρος στον OGAE Retro Contest στη κατηγορία “OGAE SECOND CHANCE RETRO”. 

1977: Κατηγορία GUEST JURY HITS 

I love, I love, I love you – Μπέσσυ, Μαριάννα, Πασχάλης & Robert (8η θέση / 18 συμμετοχές)

Το 1977 μπορεί να συμμετείχαμε κανονικά στη Eurovision, όμως η επιλογή της συμμετοχής μας είχε προκύψει από ανάθεση της ΕΡΤ. Επομένως, δεν διεξάχθηκε εθνικός τελικός για να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει μέρος στον OGAE Retro Contest στη κατηγορία “OGAE SECOND CHANCE RETRO”. 

1978: Κατηγορία OGAE SECOND CHANCE RETRO

Να ξέρεις, σ’ αγαπώ – Robert Williams (12η θέση / 14 συμμετοχές)

Το 1978, η ΕΡΤ είχε προκηρύξει διαγωνισμό με κλειστή διαδικασία, προκειμένου να επιλεχθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision. Το “Να ξέρεις, σ’ αγαπώ” είχε τερματίσει στη 1η θέση σε ισοβαθμία με το τραγούδι “Ο Κύριος Νόμπελ” σε ερμηνεία της Άννας Βίσση. Ωστόσο, καταγγελίες που προέκυψαν αργότερα και για τις δύο συνθέσεις, ανάγκασαν την ΕΡΤ να προκηρύξει νέο διαγωνισμό από τον οποίον και προέκυψε και η ελληνική συμμετοχή “Charlie Chaplin” με ερμηνεύτρια την Τάνια Τσανακλίδου. 

1979: Κατηγορία OGAE SECOND CHANCE RETRO

Αθήνα, μάνα μου – Μπέσσυ Αργυράκη (2η θέση / 13 συμμετοχές)

Στον Ελληνικό Τελικό του 1979, η συμμετοχή “Αθήνα, μάνα μου” με την Μπέσσυ Αργυράκη είχε τερματίσει στην 5η θέση. 

1980: Κατηγορία OGAE SECOND CHANCE RETRO

Πάρε ένα κοχύλι απ’ το Αιγαίο – Δάκης (7η θέση / 12 συμμετοχές)

Στον Ελληνικό Τελικό του 1980, η συμμετοχή “Πάρε ένα κοχύλι απ’ το Αιγαίο” με τον Δάκη είχε τερματίσει στην 3η θέση. 

1981: Κατηγορία GUEST JURY HITS 

Αγέρας ήσουν – Μαρινέλλα (3η θέση / 9 συμμετοχές)

Το 1981 μπορεί να συμμετείχαμε κανονικά στη Eurovision, όμως η επιλογή της συμμετοχής μας είχε προκύψει από ανάθεση της ΕΡΤ. Επομένως, δεν διεξάχθηκε εθνικός τελικός για να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει μέρος στον OGAE Retro Contest στη κατηγορία “OGAE SECOND CHANCE RETRO”. 

1982: Κατηγορία OGAE SECOND CHANCE RETRO 

Σαράντα πέντε κοπελιές – Θέμης Αδαμαντίδης (12η θέση / 15 συμμετοχές)

Το 1982 το συγκεκριμένο τραγούδι με τον Θέμη Αδαμαντίδη είχε επιλεχθεί για την Eurovision όμως  τελικά η ΕΡΤ αποφάσισε να αποσύρει την συμμετοχή μας ως χώρα από τον διαγωνισμό. Για την ιστορία, η Ελλάδα είχε κληρωθεί να εμφανισθεί στην 2η θέση. 

1983: Κατηγορία OGAE SECOND CHANCE RETRO

Μάτια μου μελαχρινά – Γιάννα Κομνηνού (7η θέση / 15 συμμετοχές)

Στον Ελληνικό Τελικό του 1983 δεν ανακοινώθηκε κανέναν αποτέλεσμα, πέρα από το νικητήριο τραγούδι. Συνεπώς, η θέση στην οποία τερμάτισε η συμμετοχή “Μάτια μου μελαχρινά”, παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη.. 

1984: Κατηγορία GUEST JURY HITS 

Δώδεκα – Άννα Βίσση (2η θέση / 7 συμμετοχές) 

Το 1984 η Ελλάδα όχι μόνο δεν συμμετείχε στη Eurovision, αλλά δεν την μετέδωσε κιόλας αφού σύμφωνα με την τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, το επίπεδο του διαγωνισμού κρίθηκε ως ιδιαίτερα χαμηλό. 

1985: Κατηγορία GUEST JURY HITS 

Ερωτικέ Ηλεκτρισμέ – Θέμης Ανδρεάδης (10η θέση / 12 συμμετοχές)

Το 1985 μπορεί να συμμετείχαμε κανονικά στη Eurovision, όμως η επιλογή της συμμετοχής μας είχε προκύψει από ανάθεση της ΕΡΤ. Επομένως, δεν διεξάχθηκε εθνικός τελικός για να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει μέρος στον OGAE Retro Contest στη κατηγορία “OGAE Second Chance Retro”. 

1986: Κατηγορία OGAE SECOND CHANCE RETRO

Wagon Lit – Πωλίνα (1οη θέση / 13 συμμετοχές)

Το 1986, η Ελλάδα είχε κληρωθεί να εμφανισθεί στην 17η θέση. Όμως, η ΕΡΤ τελικά απέσυρε την συμμετοχή μας ως χώρα διότι η ημερομηνία διεξαγωγής της Eurovision συνέπεφτε με το Μ. Σάββατο. Οι πιο έντονες φήμες – χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί όμως επίσημα – είναι πως το επικρατέστερο κομμάτι για να μας εκπροσωπήσει ήταν το “Wagon Lit” με ερμηνεύτρια την Πωλίνα. 

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για τα αποτελέσματα του OGAE Retrospective Second Chance Contest 1969 και για να μάθετε σε ποια θέση θα τερματίσει η ελληνική συμμετοχή! 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ωραιότατη και δικαιη επιλογή!

    Πάντα πίστευα οτι αν η Ελλαδα είχε καταφέρει να πάρει μέρος στα 60ς η στις αρχές του 70, η Τζενη Βανου, η Γιοβανα, η Αρλετα, ο Δακης, ο Χαρης Ανδρεαδης, ο Γιαννης Πουλοπολυλος , η Αφροδιτη Μανου η Κλειώ Δεναρδου και η Αλεκα Κανελιδου θα ήταν πάντα ιδανικές επιλογές! Η Βανου ειδικά και ο Δακης παρα πολυ!

    Έγκλημα που δεν στειλαμε το Δώδεκα της Βίσση το 1984 και το Wagon Lit της Πωλινας το 1986 τότε! Και τον Αδαμαντιδη το 1982 με ενα τραγούδι της προκοπής! Πόσο μου αρεσε και ακομα μου αρέσει το “Η νύχτα μυρίζει γιασεμί”! Το “Αθήνα Μάνα μου” της Αργυρακη, και το “UFO” του Τουρνα, πάντα θεωρούσα οτι θα τα πηγαίναν περίφημα τοτε αν είχαν πάει! Σίγουρη δεκάδα!

    Πάντως απο τις μεγαλύτερες αδικίες, οτι δεν πηγε ΠΟΤΕ ο Δακης στην ΕV! H φωνή του και το στυλ των τραγουδιών τότε, θα ήταν ιδανικά για μια καλή θέση!

    Νομιζω οτι το Σ Αγαπω με την Βανου θα τα παει πολύ καλά! Γενικά τα έχουμε παει πολυ καλά από οτι είδα σε αυτόν το Ρετρο διαγωνισμό!

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ