OGAE Retro Contest 1967: Με τη Καίτη Χωματά συμμετέχει η Ελλάδα!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο OGAE International σε συνεργασία με την ιστοσελίδα Sechuk.com διεξάγει τον ανεπίσημο αλλά αγαπητό στους fans διαγωνισμό “OGAE Retrospective Second Chance Contest” (εν συντομία “OGAE Retro Contest”). Ο διαγωνισμός αυτός επί της ουσίας, “αντικαθιστά” τον σύγχρονο OGAE Second Chance Contest μόνο που αφορά στις χρονιές 1986 και πίσω, τον καιρό δηλαδή που δεν υπήρχαν οργανωμένα σωματεία.

O “OGAE Restrospective Second Chance Contest” διεξάγεται κάθε χρόνο πηγαίνοντας κάθε φορά και από μια χρονιά πίσω (π.χ. πέρυσι διεξάχθηκε ο διαγωνισμός για το 1968, φέτος για ο 1967!) και αποτελείται από δύο κατηγορίες: «OGAE SECOND CHANCE  RETRO» και  «GUEST JURY HITS». Στη πρώτη κατηγορία (OGAE Second Chance Retro) συμμετέχουν σωματεία από τις χώρες που κατά τις διαγωνιζόμενες χρονιές είχαν συμμετάσχει στη Eurovision (οπότε καλούνται να επιλέξουν τη συμμετοχή τους από τους τότε διοργανωμένους εθνικούς τελικούς) ενώ στη δεύτερη κατηγορία (Guest Jury Hits) συμμετέχουν σωματεία από χώρες που κατά τις διαγωνιζόμενες χρονιές είτε δεν συμμετείχαν στη Eurovision είτε συμμετείχαν αλλά η συμμετοχή τους προερχόταν από εσωτερική επιλογή ή ανάθεση και όχι από ανοιχτό εθνικό τελικό. Στη περίπτωση αυτή, το αντίστοιχο σωματείο έχει την ευκαιρία να επιλέξει σαν συμμετοχή οποιοδήποτε τραγούδι που κυκλοφόρησε όμως δισκογραφικά αποκλειστικά τη χρόνια που διεξάγεται κάθε φορά ο διαγωνισμός.

Η χώρα μας συμμετέχει μέσω του OGAE Greece κυρίως στη 2η κατηγορία (“Guest Jury Hits”) ωστόσο έχουμε διαγωνισθεί ορισμένες φορές και στη πρώτη. Η υψηλότερη θέση μας στη κατηγορία “Guest Jury Hits” είναι η 2η, την οποία έχουμε πετύχει δις: μία το 1973 χάρη στη σύνθεση “Ήταν μια βραδιά” με τη Βίκυ Λέανδρος και άλλη μία, 1984 με τη τεράστια επιτυχία της Άννας Βίσση “Δώδεκα”. Από την άλλη, στη κατηγορία “OGAE Second Chance Retro) και πάλι η υψηλότερη θέση μας είναι η 2η αφού τη πετύχαμε το 1979 χάρη στη μοναδική Μπέσσυ Αργυράκη και το “Αθήνα, μάνα μου”.

Φέτος ο χρόνος γυρίζει πενήντα πέντε χρόνια πίσω, στο 1967… Η Ελλάδα δεν είχε καν σκεφτεί τότε να λάβει μέρος στη Eurovision παρά το γεγονός ότι στον διαγωνισμό εκείνης της χρονιάς, μια δεκαεξάχρονη Ελληνίδα, η Vicky Leandros, εκπροσωπούσε το Λουξεμβούργο κατακτώντας τη 4η θέση. Το γεγονός αυτό λοιπόν τοποθετεί τον OGAE Greece και τη χώρα μας αυτόματα στη δεύτερη κατηγορία (Guest Jury Hits) με τη συμμετοχή μας να προκύπτει από την ελληνική δισκογραφία της χρονιάς.

Ας δούμε πως έγινε η επιλογή…

Για την επιλογή της ελληνικής συμμετοχής, συστάθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του OGAE Greece μια ειδική κριτική επιτροπή αποτελούμενη από δεκατέσσερα μέλη του σωματείου, κυρίως γνώστες του παλιού ελληνικού πενταγράμμου. Η επιτροπή πρότεινε μία λίστα με 35 υποψήφια τραγούδια τα οποία και ψηφίστηκαν μετέπειτα από τα μέλη της ίδιας επιτροπής. Το σύστημα ψηφοφορίας είχε ως εξής: Κάθε μέλος της επιτροπής όφειλε να βαθμολογήσει όλα τα υποψήφια τραγούδια, δίνοντας στο κάθε ένα από αυτά έναν βαθμό μεταξύ της κλίμακας 1-10 (όπου 10 το άριστα). Το τραγούδι το οποίο στο σύνολο των βαθμών, τερμάτιζε πρώτο θα ήταν και το νικητήριο.

Τα υποψήφια τραγούδια ήταν: 

  1. Καλώς όρισες έρωτα – Άντζελα Ζήλια
2. Δεν Ξέρω Πόσο Σ’ Αγαπώ – Βίκυ Μοσχολιού
3. Να Διώξω Τα Σύννεφα – Καίτη Χωματά 
4. Άσπρα Καράβια – Καίτη Χωματά – Μιχάλης Βιολάρης & Χορωδία
5. Όνειρο απατηλό – Σταμάτης Κόκοτας 
6. Σιγά-Σιγά – Olympians & Πασχάλης 
7. Του Αγοριού Απέναντι – Μαίρη Χρονοπούλου
8. Είμαι Γυναίκα Του Γλεντιού – Μαίρη Χρονοπούλου
9. Μαύρα Μάτια Στο Ποτήρι – Βούλα Πάλλα
10. Νυφούλα Σε Στολίζουνε – Βούλα Πάλλα 
11. Istoria (Ιστορία) – The Olympians
12. Ο Αλέξης – The Olympians
13. Μη Μου Λέτε Γι΄ Αυτή – Στέλιος Καζαντζίδης
14. Έχω μιαν αρραβωνιάρα – Τόλης Βοσκόπουλος & Δούκισσα
15. Στου Φιλοπάππου – Πόπη Αστεριάδη
16. Μια Γιορτή – Πόπη Αστεριάδη
17. Ώρα Καλή – Θάλεια
18. Εσένα Που Σε Ξέρω Τόσο Λίγο – Tammy
19. Οι Αναμνήσεις – Δούκισσα
20.  Θα ‘Θελα Να ‘Χα – Γιάννης Πουλόπουλος
21. Το Πουλί – Χρηστάκης
22. Ένα τέλος άρχισε – Τζένη Βάνου
23. Το Χριστινάκι – Γιώργος Μαρίνος
24. Το Χριστινάκι – Καίτη Χωματά
25. Θυμήσου Τον Σεπτέμβρη – Κώστας Καρράς
26. Crazy Girl – Αλέκα Κανελλίδου  
27.  Έξω Από Τον Κόσμο – The Charms     
28. Grünes Licht – Vicky Leandros
29.  Έκλαψα Χθες – Γιάννης Πουλόπουλος 
30.  Κερκυραία – Ρένα Βλαχοπούλου
31.  Μη Μου Χτυπάς Τα Μεσάνυχτα Την Πόρτα – Σταμάτης Κόκοτας
32. Η πιο μεγάλη ώρα – Γιώτα Λυδία
33.  Θεσσαλονίκη – Δημήτρης Μητροπάνος 
34. Κατερίνα – Αλίκη Βουγιουκλάκη
35. Η Ανάμνηση – The Olympians

 

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας είχαν ως εξής:

01Να Διώξω Τα Σύννεφα – Καίτη Χωματά116
02Crazy Girl – Αλέκα Κανελλίδου108
03Έξω Από Τον Κόσμο – The Charms108
04Εσένα Που Σε Ξέρω Τόσο Λίγο – Tammy105
05Δεν Ξέρω Πόσο Σ’ Αγαπώ – Βίκυ Μοσχολιού104
06Η Ανάμνηση – The Olympians101
07Ο Αλέξης – The Olympians96
08Έκλαψα χθες – Γιάννης Πουλόπουλος94
09Istoria (Ιστορία) – The Olympians93
10Του Αγοριού Απέναντι – Μαίρη Χρονοπούλου89
11Οι Αναμνήσεις – Δούκισσα89
12Το Χριστινάκι – Καίτη Χωματά87
13Μια Γιορτή – Πόπη Αστεριάδη86
14Καλώς όρισες έρωτα – Άντζελα Ζήλια84
15Όνειρο απατηλό – Σταμάτης Κόκοτας81
16Θυμήσου τον Σεπτέμβρη – Κώστας Καρράς81
17Το Χριστινάκι – Γιώργος Μαρίνος78
18Θεσσαλονίκη – Δημήτρης Μητροπάνος78
19Άσπρα Καράβια – Καίτη Χωματά – Μιχάλης Βιολάρης & Χορωδία77
20Είμαι Γυναίκα Του Γλεντιού – Μαίρη Χρονοπούλου76
21Μη Μου Χτυπάς Τα Μεσάνυχτα Την Πόρτα – Σταμάτης Κόκοτας74
22Ένα Τέλος Άρχισε – Τζένη Βάνου71
23Κερκυραία – Ρένα Βλαχοπούλου70
24Η Πιο Μεγάλη Ώρα – Γιώτα Λυδία70
25Grünes Licht – Vicky Leandros69
26Το Πουλί – Χρηστάκης66
27Κατερίνα – Αλίκη Βουγιουκλάκη66
28Πόπη Αστεριάδη – Στου Φιλοπάππου65
29Θα ‘Θελα Να ‘Χα – Γιάννης Πουλόπουλος65
30Σιγά-Σιγά – Olympians & Πασχάλης64
31Έχω Μιαν Αρραβωνιάρα – Τόλης Βοσκόπουλος & Δούκισσα51
32Μη Μου Λέτε Γι΄ Αυτή – Στέλιος Καζαντζίδης44
33Ώρα Καλή – Θάλεια43
34Μαύρα Μάτια Στο Ποτήρι – Βούλα Πάλλα37
35Νυφούλα Σε Στολίζουνε – Βούλα Πάλλα33


Λίγα λόγια για τη Καίτη Χωματά…

Η Καίτη Χωματά ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια του λεγόμενου Νέου Κύματος του ελληνικού τραγουδιού, μιας ομάδας καλλιτεχνών που σύστησε ο Γιάννης Σπανός ερχόμενος τότε από τη Γαλλία και που αναζητούσε νέες φωνές για να τραγουδήσουν ένα νέο μουσικό ρεύμα. Στην ίδια “ομάδα” συμμετείχαν η Αρλέτα, η Ρένα Κουμιώτη, η Πόπη Αστεριάδη, ο Κώστας Χατζής, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Νότης Μαυρουδής και πολλοί άλλοι σημαντικοί καλλιτέχνες…

Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 24 Οκτωβρίου 1947 και είχε καταγωγή από τη Νάξο. Μεγάλωσε στη Πλάκα και σπούδασε κλασικό χορό. Με το τραγούδι ασχολήθηκε εντελώς τυχαία, όταν σε ηλικία 17 ετών, το 1964, πήγε στη ραδιοφωνική εκπομπή ανεύρεσης ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη στο ΕΙΡ. Την ίδια περίοδο τη συνάντησε ο Γιάννης Σπανός ο οποίος εντάσσοντάς την στο Νέο Κύμα, την ανέδειξε σε σημαντική ερμηνεύτρια. Το 1970 η Καίτη Χωματά πρωταγωνίστησε στη ταινία  «Σκιές στην άμμο», στην οποία και τραγούδησε το κομμάτι «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», το οποίο γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία.

Γιάννης Σπανός – Καίτη Χωματά

Έχει τραγουδήσει πάνω από 200 τραγούδια και έχει εκδώσει 18 δίσκους, ενώ έχει συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους συνθέτες, όπως ο Γιωργος Κοντογιώργος, ο Νίκος Δανίκας, ο Βασίλης Κουμπής, ο Γιώργος Κριμιζάκης, ο Χρήστος Λεοντής και άλλοι. Σε δεύτερη εκτέλεση τραγούδησε Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρο Ξαρχάκο. Τα τραγούδια «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Να διώξω τα σύννεφα», «Κι αν σ’ αγαπώ δεν σ’ ορίζω», «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των βράχων», «Άσπρα καράβια» (σε ντουέτο με τον Μιχάλη Βιολάρη) είναι ορισμένοι τίτλοι μεγάλων επιτυχιών της. Τραγούδησε, επίσης, για την ομογένεια στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Γερμανία και στην Κύπρο. Το 1966 εμφανίσθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι του Γιώργου Κοντογιώργου “Έφυγε το καλοκαίρι” σε στίχους Γιώργου Στεφάνου (Παπαστεφάνου). Το 1972 εμφανίστηκε επίσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι του Δημήτρη Κωνσταντάρα “Στην Οδό Σταδίου” που δεν προκρίθηκε στον τελικό, κέρδισε όμως δυο βραβεία αυτά του “Καλύτερου Στίχου” και του “Καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού”.

Στη προσωπική της ζωή, η Καίτη Χωματά υπήρξε παντρεμένη δύο φορές και είχε αποκτήσει δύο κόρες και τέσσερα εγγόνια. Και οι δύο κόρες της προήλθαν από τον πρώτο της γάμο, με τον ηθοποιό Βασίλη Μαυρομάτη. Το 1979 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, αυτή τη φορά τον Γιάννη Λιανό ο οποίος υπήρξε και μεγάλος θαυμαστής της. Προσβλήθηκε από καρκίνο σε πολύ νεαρή ηλικία και τον αντιμετώπιζε για σχεδόν 32 χρόνια. Απεβίωσε στις 24 Οκτωβρίου 2010 τα ξημερώματα, ανήμερα των γενεθλίων της, σε ηλικία 64 ετών, νοσηλευόμενη στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, μετά από ατύχημα. 

Εμείς ευχόμαστε “Καλή Επιτυχία” στη Καίτη Χωματά και στην υπέροχη σύνθεση της Ηλέκτρας Παπακώστα (στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος) “Θα διώξω τα σύννεφα” στον OGAE Retro Contest 1967!

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν μέσα στον Σεπτέμβριο του 2022…

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον OGAE Restrospective Second Chance Contest. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ