https://ogaegreece.com/category/%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b5%cf%82/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1/

Άτομα με αναπηρία: με τη δύναμη της θέλησης και της μουσικής στη σκηνή της Eurovision!

PHOTO: ANDRES PUTTING / www.perttikurikannimipaivat.fi

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με αναπηρίες. Όταν αναφερόμαστε σε ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρήζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση), σωματικές αναπηρίες (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα), νοητική καθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κλπ.).

Άτομα με αναπηρία και Eurovision

Σε ένα παγκόσμιο γεγονός όπως είναι ο μουσικός διαγωνισμός της Eurovision, δε θα μπορούσαν να λείπουν καλλιτέχνες οι οποίοι παρά τα προβλήματα υγείας (αναπηρίας) τους κατάφεραν να βρεθούν στη σκηνή του διαγωνισμού και να εισπράξουν το θερμότερο χειροκρότημα του κοινού. Πάμε μαζί να θυμηθούμε μερικές από αυτές τις πραγματικά μοναδικές και γεμάτες ανθρωπιά στιγμές.

Serafin Zubiri

O Serafin Zubiri εκπροσώπησε την Ισπανία στο μουσικό διαγωνισμό το 1992 με το “Todo esto es la música” και το 2000 με το “Colgado de un sueño”. Αν και τυφλός, ο Serafim παίζει πιάνο και ταυτόχρονα τραγουδάει.

George Nussbaumer

Ο George Nussbaumer αν και τυφλός, είναι τραγουδιστής της soul μουσικής, παίζει πιάνο ενώ ταυτόχρονα είναι και συνθέτης. Το 1996 βρέθηκε στο Όσλο της Νορβηγίας και ξεσήκωσε το κοινό με το “Weil’s da guat got” (because you feel good).

Corinna May

H Corinna May προσπάθησε τρεις φορές να βρεθεί στη σκηνή του διαγωνισμού της Eurovision. Τελικά τα κατάφερε το 2002 με το ” Ι can’t live without music”. H Corinna αγάπησε από μικρή τη μουσική και κυρίως την jazz!

Diana Gurtskaya

Το 2008 κατάφερε να βρεθεί στη σκηνή του Βελιγραδίου ακόμη μία τραγουδίστρια με προβλήματα όρασης. Η Diana Gurtskaya εκπροσώπησε τη Γεωργία με το “Peace will come”.

Monika Kuszyńska – Bianca Nicholas – Pertti Kurikan Nimipäivät

To 2015, στη σκηνή της Βιέννης είχαμε τη συμμετοχή τριών χωρών με άτομα με αναπηρία. Η Monika Kuszyńska εκπροσώπησε την Πολωνία με το τραγούδι της “In the name of Love”. Η Monika είναι τετραπληγική και καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα.

H Bianca Nicholas βρέθηκε στη σκηνή της Εurovision ως μέλος των Electro Velvet για λογαριασμό του Ην. Βασιλείου. Αν και φαινομενικά η Bianca δεν έχει κάποιο θέμα υγείας, πάσχει από Κυστική ίνωση (γενετικό σύνδρομο). Η Κυστική ίνωση είναι μία σύνθετη γενετική ασθένεια που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα.

Η Φινλανδία εκπροσωπήθηκε το 2015 από το πανκ ροκ συγκρότημα Pertti Kurikan Nimipäivät. Όλα τα μέλη του συγκροτήματος έχουν διαγνωστεί με τρισωμία 21 (σύνδρομο Down – γενετικό σύνδρομο) ή με αυτισμό (αναπτυξιακή διαταραχή). Σίγουρα από τις πιο δυνατές και ταυτόχρονα αισιόδοξες στιγμές στην ιστορία του διαγωνισμού.

Julia Samoylova

Άλλη μία ανάλογη συμμετοχή του διαγωνισμού ήταν αυτή της Ρωσίας το 2018. Η Julia Samoylova εμφανίστηκε στη σκηνή της Λισαβόνας καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι λόγω της νωτιαίας μυϊκής δυστροφίας (αυτοσωμική υπολειπόμενη γενετική ασθένεια). Επίσης, να σας θυμίσουμε ότι η Julia είχε επιλεγεί να εκπροσωπήσει τη Ρωσία το 2017, αλλά της απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ουκρανία λόγω της επίσκεψης της στην Κριμαία. H Julia έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από τη Ρωσική έκδοση του “X Factor” όπου κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ενώ το 2014 συμμετείχε στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Παραολυμπιακών αγώνων του 2014 (Sochi, Ρωσία).

Lin Ching-lan

H Lin Ching-Ian είναι επαγγελματίας χορεύτρια και χορογράφος με προβλήματα ακοής (πλήρης κώφωση) από την Ταιβάν. Η Lin βρέθηκε στη σκηνή της Eurovision το 2019, για λογαριασμό της Γαλλίας αφού συνόδευσε τον Bilal Hassani στο “Roi”.

Shalva Band

To συγκρότημα Shalva Band το γνωρίσαμε στο διαγωνισμό του Τελ Αβίβ το 2019, όταν εμφανίστηκαν στο Interval act του δεύτερου ημιτελικού. Τα 8 μέλη του συγκροτήματος έχουν όλα κάποια μορφή αναπηρίας. Το συγκρότημα είναι πολύ δημοφιλές στο Ισραήλ και όχι μόνο. Mεταξύ άλλων η μπάντα τραγούδησε το 2019 για τον πρώην πρόεδρο των Ην. Πολιτειών Donald Trump.

Η Eurovision ως θεσμός έχει αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα, δίνοντας ευκαιρίες και στα άτομα με αναπηρία να αναδείξουν τα ταλέντα τους εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα τους. Η συμμετοχή τους στο διαγωνισμό δεν πρέπει να θεωρείται απλά συμβολική, αλλά είναι ουσιαστική καθώς εκπληρώνουν ένα δικό τους όνειρο!

Στέφανος Χαρπαντίδης
Στέφανος Χαρπαντίδης
Γεννημένος στις Σέρρες και πλέον μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Μοριακός βιολόγος με Master στη Μοριακή Μικροβιολογία, υποψήφιος διδάκτορας, fan της πετοσφαίρισης και της Eurovision εδώ και κοντά 25 χρόνια!!! Η κάθε χρονιά της Eurovision είναι ιεροτελεστία και η δημοσιογραφική κάλυψη (χόμπι) κάνει αυτό το ταξίδι ακόμη πιο ενδιαφέρον!!!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ