https://ogaegreece.com/category/%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b5%cf%82/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1/

Eurovision 2023: Το line up του φετινού διαγωνισμού!

Μετά και τη σημερινή ανακοίνωση της συμμετοχής της Γεωργίας έχουμε και τις 37 συμμετοχές που θα διεκδικήσουν το φετινό βραβείο στο Λίβερπουλ. Το Line up του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, με την ανακοίνωση των εκπροσώπων από το Αζερμπαιτζάν. Πάμε μαζί να δούμε κάποια στατιστικά από τους φετινούς εκπροσώπους του 67ου διαγωνισμού της Eurovision!

Groups and duets rock the place

Φέτος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η χρονιά των groups αλλά και των ντουέτων στο διαγωνισμό. Συνολικά ,14 χώρες επέλεξαν να εκπροσωπηθούν είτε από κάποιο Group είτε από κάποιο ντουέτο. Οι 10 χώρες που στέλνουν group είναι οι Ιρλανδία, Κροατία, Λετονία, Μάλτα, Τσεχία, Άγιος Μαρίνος, Αλβανία, Αυστραλία, Σλοβενία και Γερμανία ενώ ντουέτα θα στείλουν Αζερμπαϊτζάν, Ολλανδία, Αυστρία και η περσινή νικήτρια Ουκρανία.

Σε σύγκριση με πέρσι, Λετονία Τσεχία και Σλοβενία εκπροσωπούνται και φέτος από κάποιο group, η Αυστρία προσπαθεί και πάλι με ντουέτο, αυτή τη φορά αμιγώς γυναικείο, ενώ η Ουκρανία μετά από δύο συνεχόμενα επιτυχημένα πλασαρίσματα με group εκπροσωπείται φέτος από τους Tvorchi!

Οι γυναικείες εκπροσωπήσεις ακολουθούν κατά πόδας, αφού 13 χώρες (Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισραήλ, Σουηδία, Αρμενία, Εσθονία, Ισλανδία, Γεωργία, Λιθουανία, Πολωνία, Γαλλία, Ην. Βασίλειο και Ισπανία) είναι φέτος γένος θηλυκού ενώ μόλις 10 χώρες έχουν άνδρα εκπρόσωπο (Σερβία, Ελβετία, Μολδαβία, Φινλανδία, Βέλγιο, Δανία, Ρουμανία, Ιταλία και φυσικά η Ελλάδα και η Κύπρος).

H Ελβετία για 4η συνεχομένη χρονιά θα ταξιδέψει στο διαγωνισμό με άνδρα εκπρόσωπο ενώ η Σουηδία ξαναπηγαίνει με γυναίκα εκπρόσωπο (2η συνεχόμενη χρονιά) μετά από μία “ανδροκρατούμενη” 6ετία (2015 – 2021).

H Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από άρρενα καλλιτέχνη (solo) για πρώτη φορά μετά το 2009 και τον Σάκη Ρουβά στη Μόσχα ενώ η Κύπρος από το 2017 και τον Hovig στο Κίεβο. Οι δύο χώρες εκπροσωπούνται και οι δύο με άνδρα καλλιτέχνη μετά το μακρινό 1990, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Χρήστος Κάλοου ενώ τη μεγαλόνησο o Anastazio! Εάν συμπεριλάβουμε όμως και τη συμμετοχή των “Wave” στην Ελληνική παρουσίαση τότε, Ελλάδα και Κύπρος εκπροσωπούνται πρώτη φορά από solo άνδρες καλλιτέχνες στην ιστορία του διαγωνισμού την ίδια χρονιά!

Οι νέοι και… οι ωραίοι

Για ακόμη μία χρονιά η ηλικιακή κατανομή των διαγωνιζομένων εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο μεγαλύτερος αλλά και ο μικρότερος καλλιτέχνης που θα βρεθούν στη σκηνή της Eurovision προέρχονται φέτος από τα Βαλκάνια. Συγκεκριμένα, ο Damir Martinovic που ανήκει στο group Let 3 από την Κροατία, είναι ο καλλιτέχνης με τη μεγαλύτερη ηλικία φέτος που θα βρεθεί στη σκηνή (61 ετών – 15/07/1961). Εν αντιθέση, ο νεότερος καλλιτέχνης που θα ταξιδέψει στο Λίβερπουλ θα είναι ο εκπρόσωπος μας, Victor Vernicos, o οποίος είναι μόλις 16 ετών (23/10/2006)!

Από τις γυναικείες παρουσίες, η Albana Kelemendi (48 ετών – 14/10/1974) και η Vesa Kelemendi (20 ετών – 7/10/2002) οι οποίες εκπροσωπούν αμφότερες την Αλβανία, βρίσκονται στα δύο ηλικιακά άκρα.

Οι Επιστροφές…

Τέσσερις συν ένας καλλιτέχνες επιστρέφουν φέτος στη σκηνή του διαγωνισμού. Φυσικά η πιο μεγάλη επιστροφή είναι της Νικήτριας του 2012, Loreen! H Lorine Zineb Nora Talhaoui όπως είναι το πλήρες όνομα της, προσπάθησε για 4η φορά να εκπροσωπήσει τη χώρα της μέσω του Melodifestivalen και τα κατάφερε σχετικά άνετα αυτή τη φορά. Μάλιστα αυτή τη στιγμή η Σουηδία φιγουράρει στην πρώτη θέση των γραφείων στοιχημάτων για νίκη με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη θέση !

Μία ακόμη επιστροφή η οποία συνοδεύτηκε και με νίκη στο Festival του San Remo είναι αυτή του Marco Mengoni! O Marco κέρδισε για δεύτερη φορά το φεστιβάλ με το τραγούδι “Due Vite” και θα εκπροσωπήσει για δεύτερη φορά την Ιταλία στον διαγωνισμό 10 χρόνια μετά την πρώτη τη συμμετοχή!

Στο διαγωνισμό θα δούμε φέτος άλλα δύο γνώριμα πρόσωπα. Πρόκειται για τη Λιθουανή Monika Linkytė η οποία επιστρέφει μετά το 2015 και το Μολδαβό Pasha Parfeny, ο οποίος επιστρέφει και αυτός μαζί με τη Loreen από το διαγωνισμό του 2012! Τέλος, η Γεωργιανή Irina “Iru” Khechanovi μετά τη νίκη της ως μέλος του συγκροτήματος “Candy” στο διαγωνισμό της Junior Eurovision Song Contest 2011, επιστρέφει, αυτή τη φορά στο διαγωνισμό των “μεγάλων”!

Οι 37 συμμετέχοντες

Μείνετε στο ogaegreece.com για όλα τα νέα αλλά και τα στατιστικά του αγαπημένου μας διαγωνισμού!

Ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramTikTokTwitter και YouTube για να μαθαίνετε τι συμβαίνει στον κόσμο της Eurovision!

Στέφανος Χαρπαντίδης
Στέφανος Χαρπαντίδης
Γεννημένος στις Σέρρες και πλέον μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Μοριακός βιολόγος με Master στη Μοριακή Μικροβιολογία, υποψήφιος διδάκτορας, fan της πετοσφαίρισης και της Eurovision εδώ και κοντά 25 χρόνια!!! Η κάθε χρονιά της Eurovision είναι ιεροτελεστία και η δημοσιογραφική κάλυψη (χόμπι) κάνει αυτό το ταξίδι ακόμη πιο ενδιαφέρον!!!

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έχω πολλά χρόνια να κάνω λίστα, η αλήθεια είναι πως είναι και κάπως ανούσιο να κάνεις λίστα στο σύνολο των κομματιών (δεδομένου κιόλας ότι κάποια είναι εκ των πραγμάτων πάνω από την θέση 25/26 ως απευθείας φιναλίστ), αλλά είπα να το δοκιμάσω σήμερα. Έκανα λίστα για τους δύο ημιτελικούς και μια μικρή λίστα για τις απευθείας φιναλιστ. Παρατήρησα πως στον β ημιτελικό δυσκολεύτηκα να καταλήξω, λόγω του κακού επιπέδου. Ειδικά στον β ημιτελικό κάποια κομμάτια τα κατατάσσω ανάλογα με την διάθεση, οπότε εκ των πραγμάτων αυτό δεν είναι αντικειμενική κατάταξη. Εξάλλου, στην παρούσα φάση είναι και άδικο για κάποιες χώρες, καθώς ξέρουμε το live τους, ενώ α΄λλες τις κρίνουμε αναγκαστικά με τη studio version. Ειδικά για χώρες που το live θα παίξει κομβικό ρόλο (πχ Αυστρία, Γεωργία, Αρμενία) τα πράγματα είναι ακόμη πιο επισφαλή. Σε κάθε περίπτωση, οι κατατάξεις που κατέληξα είναι οι εξής:
    Α ημιτελικο΄ς
    1. Σουηδία
    2. Λετονία
    3. Σερβία
    4. Ολλανδία
    5. Ισραήλ
    6. Νορβηγία
    7. Μολδαβία
    8. Μάλτα
    9. Τσεχία
    10. Ιρλανδία
    11. Κροατία
    12. Φινλανδία (είμαι η μειοψηφία στους οποίους δεν αρέσει)
    13. Ελβετία
    14. Αζερμπαϊτζάν
    15. Πορτογαλία

    Β ημιτελικός
    1. Αυστρία
    2. Κύπρος
    3. Γεωργία
    4. Ρουμανία
    5. Σλοβενία
    6. Αλβανία
    7. Αυστραλία
    8. Ισλανδία
    9. Εσθονία
    10. Ελλάδα
    11. Δανία
    12. Πολωνία
    13. Λιθουανία
    14. Βέλγιο
    15. Αρμενία
    16. Άγιος Μαρίνος

    Απευθείας φιναλίστ
    1. Ιταλία
    2. Γαλλία
    3. Ηνωμένο Βασίλειο (ταλαντεύτηκα παρα πολύ ανάμεσα σε Γαλλία και ΗΒ)
    4. Γερμανία
    5. Ισπανία
    6. Ουκρανία

    • Θα συμφωνήσω μαζί σου για τη συμμετοχή της Φιλανδίας. Είναι τόσο εκνευριστικό το τραγούδι όσο κι ο καλλιτέχνης που απορώ γιατί έχει πάρει τόσο hype, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Μου θυμίζει τη συμμετοχή τους το μακρινό 2015, με τους Pertti Kurikan Nimipäivät. Οι οποίοι τουλάχιστον είχαν κάτι να πουν…

      • Δεν γνωρίζω την ηλικία σου αλλά το “μακρινό” 2015 ήταν μια μαχαίρια στην καρδιά μου. Αυτή ήταν η τελευταία χρόνια που είχα κάνει κατάταξη των κομματιών. Συμφωνώ μαζί σου για την Φινλανδία, το ’15 είχαν και κάποιο μήνυμα να περάσουν, φέτος δεν ξέρω αν υπάρχει. Ενδεχομένως η συμμετοχή του ’15 να είναι και ένας οιωνός για την φετινή τύχη της χώρας. Θεωρείτο μεγάλο φαβορί τότε, αλλά τελικά αποκλείστηκε τερματίζοντας τελευταίο. Βέβαια, στο κοινό είχε τερματίσει στη 10η θέση, συνεπώς με το φετινό σύστημα θα πήγαινε τελικό. Οπότε πιθανολογώ πως κάτι τέτοιο θα συμβεί με τη Φινλανδία φέτος, ναι μεν θα προκριθεί αλλά δεν θα πάει τόσο καλά όσο πολλοί περιμένουν. Ασφαλώς μπορεί και να διαψευστώ, ίσως τα κριτήριά μου έχουν μείνει στο “μακρινό” 2015.

  2. Εξαιρετικό άρθρο, συγχαρητήρια! Μια διόρθωση μόνο, ο Hovig συμμετείχε για την Κύπρο στο Κίεβο το 2017, όχι το 2015.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ