EUROVISION 2023: Όλες οι αλλαγές στην ψηφοφορία και η ανάλυσή τους!

Πολύ σημαντικές αλλαγές ανακοίνωσε νωρίτερα η EBU σχετικά με τον τρόπο βαθμολογίας που καθορίζει το αποτέλεσμα της Eurovision. Καθοριστικό για την απόφαση του reference group της EBU, όπως η ίδια δηλώνει, ήταν το ‘σκάνδαλο των επιτροπών’ που αμαύρωσε τον διαγωνισμό της Eurovision 2022. Οι αλλαγές στον τρόπο βαθμολογίας της Eurovision, που θα ισχύσουν άμεσα από την ερχόμενη χρονιά, έχουν δύο βασικούς άξονες:

  • Τον περιορισμό του ρόλου των εθνικών επιτροπών
  • Το ‘άνοιγμα’ της ψηφοφορίας σε νέο κοινό, χωρών που δεν συμμετέχουν

Να θυμίζουμε ότι με μία αιχμηρότατη ανακοίνωση κατά τη βραδιά του ‘Jury Show’ του Μεγάλου Τελικού της Eurovision 2022, η EBU ακύρωσε τη βαθμολογία που έδωσαν στον 2ο ημιτελικό 6 εθνικές επιτροπές. Η ανακοίνωση ανέφερε παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίαςκαι ύποπτη απόπειρα χειραγώγησης του αποτελέσματος. Το πλήγμα που δέχτηκε το κύρος και η αξιοπιστία του Διαγωνισμού ήταν μεγάλο και ήταν αναμενόμενη κάποια διορθωτική κίνηση ώστε να αποφευχθούν ή έστω να περιοριστούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.

Ταυτόχρονα, ο Διαγωνισμός δέχτηκε ένα 2ο μεγάλο πλήγμα το 2022, οικονομικής κυρίως φύσεως, με τον αποκλεισμό της Ρωσίας. Ήμασταν οι μόνοι πέρσι που αναδείξαμε ότι 40 εκατομμύρια περίπου λιγότεροι τηλεθεατές είδαν τον διαγωνισμό. Επομένως, το άνοιγμα προς το κοινό των χωρών που δεν συμμετέχουν είναι μια κίνηση εξισορρόπησης της απουσίας της Ρωσίας, αλλά και μια κίνηση που θα βοηθήσει οικονομικά τον διαγωνισμό της Eurovision ως εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν.

Ας μην ξεχνάμε, τέλος, και την αποχώρηση τριών χωρών φέτος (Μαυροβουνιο, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία) για οικονομικούς κυρίως λόγους. Με την εισαγωγή μιας επιπλέον χω΄ρας, ως ‘Rest of the World’, έστω και μόνο στο βαθμολογικό κομμάτι, αντιμετωπίζεται ως έναν βαθμό και η επίπτωση από τη μείωση των χωρών που συμμετέχουν.

Επειδή οι αλλαγές είναι πολύ σημαντικές έως ιστορικές για τον Διαγωνισμό, ας τις δούμε αναλυτικότερα, με τη βοήθεια ενός οδηγού ερωτήσεων-απαντήσεων (FAQ) που έδωσαν στη δημοσιότητα οι διοργανωτές:

Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στο σύστημα ψηφοφορίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision;

Το 2023, οι χώρες που θα προκριθούν σε καθέναν από τους δύο Ημιτελικούς του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision θα αποφασιστούν αποκλειστικά με βάση τις ψήφους του ευρύτερου κοινού.

Οι κριτικές επιτροπές, σε κάθε χώρα που συμμετέχει στον αντίστοιχο Ημιτελικό, θα εξακολουθήσουν να ψηφίζουν, αλλά θα χρησιμοποιηθούν μόνο εάν μια έγκυρη τηλεψηφοφορία δεν καταγραφεί ή δεν είναι δυνατή σε μια μεμονωμένη χώρα.

Ωστόσο, οι ψήφοι της κριτικής επιτροπής από κάθε συμμετέχουσα χώρα θα καταμετρηθούν, όπως και πριν, στον Μεγάλο Τελικό. Θα συνδυαστούν με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του κοινού για να σχηματιστεί η συνολική τελική βαθμολογία.

Γιατί εισάγετε την πρόσθετη ψήφο στον Υπόλοιπο Κόσμο (Rest of the World);

Ως ένα περαιτέρω βήμα για την ενίσχυση της δύναμης του κοινού να επηρεάσει τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision και σε αναγνώριση της παγκόσμιας εμβέλειας της εκδήλωσης, όσοι παρακολουθούν τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision σε χώρες που δεν συμμετέχουν θα μπορούν πλέον να ψηφίζουν διαδικτυακά. Οι ψήφοι από χώρες που δεν συμμετέχουν θα συνδυαστούν για να δημιουργηθεί ένα σύνολο πόντων με την ίδια βαρύτητα με μία συμμετέχουσα χώρα τόσο στους Ημιτελικούς όσο και στον Μεγάλο Τελικό.

Αυτό θα επηρεάσει οριακά το ποσοστό 50/50 μεταξύ των βαθμών της κριτικής επιτροπής και των ψήφων του κοινού, δίνοντας στο ευρύ κοινό ελαφρώς μεγαλύτερο αντίκτυπο στο τελικό αποτέλεσμα –
περίπου 50,6%
.

Πώς θα διασφαλίσετε ότι η ψήφος του Υπόλοιπου Κόσμου είναι αξιόπιστη;

Όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν από χώρα που δεν συμμετέχει στον Διαγωνισμό θα μπορούν να το πράξουν μόνο μέσω μιας ασφαλούς διαδικτυακής πλατφόρμας χρησιμοποιώντας πιστωτική κάρτα από τη χώρα τους.

Ο Συνεργάτης μας για την ψηφοφορία θα διασφαλίσει ότι μόνο κοινό από χώρες που δεν επιτρέπεται να ψηφίσουν με televoting, όπως ορίζεται από το reference group, θα μπορεί να ψηφίσει και να χρεωθεί αντίστοιχα.

Η πλήρης λίστα των επιλέξιμων χωρών θα δημοσιευτεί πιο κοντά στην ημερομηνία της εκδήλωσης.

Θα έχετε μια κριτική επιτροπή που θα εκπροσωπεί τον υπόλοιπο κόσμο καθώς και μια ψηφοφορία του κοινού;

Όχι. Κριτική επιτροπή που θα εκπροσωπεί μη συμμετέχουσες χώρες δεν θα χρησιμοποιηθεί.

Γιατί αποφασίσατε να κάνετε αυτές τις αλλαγές τώρα;

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, η μεγαλύτερη εκδήλωση ζωντανής μουσικής στον κόσμο, πλησιάζει τώρα την 70η επέτειό του. Για να διατηρήσουμε την εκδήλωση σημερινή και συναρπαστική, ενημερώνουμε τακτικά τη μορφή της για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει να ευδοκιμεί.

Επιπροσθέτως, μετά τον πρωτοφανή χαρακτήρα των εκλογικών παρατυπιών που παρατηρήθηκαν στον Διαγωνισμό του 2022, δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας μελών της EBU για να εξετάσει τρόπους προστασίας της ακεραιότητας της εκδήλωσης. Οι συστάσεις τους εφαρμόζονται μετά από έγκριση από το Reference Group, το διοικητικό συμβούλιο του Διαγωνισμού και το Εκτελεστικό Συμβούλιο της EBU.

Γιατί να επιτρέπεται στις Κριτικές Επιτροπής να ψηφίζουν στον Μεγάλο Τελικό εάν οι ψήφοι τους δεν χρησιμοποιούνται πλέον στους Ημιτελικούς;

Η χρήση εθνικών επιτροπών μουσικών ειδικών στον Μεγάλο Τελικό, οι οποίοι ταξινομούν όλα τα τραγούδια με σειρά προτίμησης, επιτρέπει σε κάθε τραγούδι να εξετάζεται ξεχωριστά. Εξασφαλίζει την καλύτερη ποιοτική κατάταξη όλων των συμμετεχόντων στον Μεγάλο Τελικό και ότι ο νικητής αποφασίζεται με τα ευρύτερα κριτήρια.

Η διατήρηση της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής για τον Μεγάλο Τελικό μας επιτρέπει επίσης να συνεχίσουμε μια μακρόχρονη παράδοση της διασύνδεσης και των 37 χωρών που συμμετέχουν με εκπροσώπους που δίνουν ψήφους από το έθνος τους ζωντανά στον αέρα.
Δεδομένου ότι όλες οι συμμετέχουσες χώρες ψηφίζουν στον Μεγάλο Τελικό, συμπεριλαμβανομένων των βαθμών που απονέμονται από επαγγελματικές επιτροπές συμβάλλει επίσης στον μετριασμό της ψηφοφορίας της διασποράς και των ‘γειτόνων’. Το ίδιο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται κατά 50% στους ημιτελικούς με την κατανομή χωρών με παρόμοια μοτίβα ‘φιλικής’ ψηφοφορίας’ σε διαφορετικούς ημιτελικούς.

Επιπλέον, προκειμένου να διατηρηθεί το σασπένς της ακολουθίας ψηφοφοριών στον Μεγάλο Τελικό, με τον τελικό νικητή να είναι γνωστός μόνο στο τέλος της βραδιάς, απαιτούνται δύο σετ χωριστών ψήφων.

Αυτό το σύστημα θα αλλάξει τώρα ριζικά ποιες χώρες θα προκρίνονται στον Μεγάλο Τελικό;

Μαζί με τον Εκλογικό Συνεργάτη μας, καθορίσαμε ποιες χώρες θα προκρίνονταν από τους Ημιτελικούς μεταξύ 2017 και 2022 χρησιμοποιώντας μόνο το αποτέλεσμα από το ευρύ κοινό. Είδαμε ότι, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, όταν αφαιρέθηκαν τα αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής από τον υπολογισμό, 9 από τις 10 χώρες που προκρίθηκαν από κάθε Ημιτελικό παρέμειναν ίδιες.

Το τραγούδι που προκρίθηκε στον Μεγάλο Τελικό σύμφωνα με το προηγούμενο σύστημα, το οποίο θα έχανε εάν είχαν καταμετρηθεί μόνο οι ψήφοι του κοινού, στις περισσότερες περιπτώσεις, τερμάτισε στο χαμηλότερο άκρο του βαθμολογικού πίνακα στον Μεγάλο Τελικό.

Ποιες είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες θα χρησιμοποιηθεί η ψήφος της κριτικής επιτροπής στους Ημιτελικούς;

Η ψήφος της κριτικής επιτροπής μιας συμμετέχουσας χώρας θα μετρηθεί στους Ημιτελικούς μόνο εάν δεν καταγραφεί έγκυρη τηλεψηφοφορία σε αυτή τη χώρα.

Εάν ανακαλύψετε τυχόν παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας, πώς θα αντιμετωπίσετε το θέμα;

Εάν παρατηρηθούν ακανόνιστα μοτίβα στην ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής οποιασδήποτε χώρας στον Ημιτελικό – παρ’ όλο που η ψήφος δεν μετράει πλέον για τα αποτελέσματα του Ημιτελικού η κριτική επιτροπή θα παυθεί και δεν θα ψηφίσει στον Μεγάλο Τελικό.

Στον Μεγάλο Τελικό, εάν οποιαδήποτε εθνική κριτική επιτροπή αποβληθεί, οι βαθμοί που απονέμονται από την ψηφοφορία του κοινού σε αυτή τη χώρα θα διπλασιαστούν και θα χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα, έτσι ώστε να απονεμηθεί ο ίδιος αριθμός συνολικών πόντων, 116 (58 x2), από κάθε συμμετέχουσα χώρα.

Τι συμβαίνει εάν δεν υπάρχει ούτε έγκυρη τηλεψηφοφορία αλλά ούτε και ψηφοφορία κριτικής επιτροπής από μια συμμετέχουσα χώρα;

Εάν δεν υπάρχει έγκυρη τηλεψηφοφορία ή ψηφοφορία κριτικής επιτροπής σε οποιαδήποτε συμμετέχουσα χώρα, τότε θα χρησιμοποιηθεί ένα αποτέλεσμα με βάση τις ψήφους από χώρες με παρόμοια αποτελέσματα ψηφοφορίας.

Θα γίνει ακόμα κλήρωση για να καθοριστεί ποιες χώρες θα παίξουν σε ποιον ημιτελικό;

Ναί. Θα υπάρξει κλήρωση στα τέλη Ιανουαρίου για τις 31 από τις 37 συμμετέχουσες χώρες, ώστε να αποφασιστεί σε ποιον Ημιτελικό θα εμφανιστούν. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι όλα τα τραγούδια έχουν την καλύτερη δυνατή ευκαιρία να προκριθούν στον Μεγάλο Τελικό, μειώνοντας την ψηφοφορία της διασποράς και χωρίζοντας χώρες που ανταλλάσουν παραδοσιακά ψήφους.

[Πηγή: eurovision.tv]

Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Μοριακή βιολόγος και παρ' ολίγον μουσικός. Ασχολούμαι με τη Eurovision από παιδάκι και τη λατρεύω τόσο για τη μουσική όσο και για όσα πρεσβεύει ο αγαπημένος μας διαγωνισμός: ειρήνη, αποδοχή, κατανόηση, αγάπη. /////// Studied music, only to become a molecular biologist. I have been involved with Eurovision since I was a child and I love it both for the music and for what our beloved contest stands for: peace, acceptance, understanding, love.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Άρα οι επιτροπές θα ψηφίσουν και στους ημιτελικούς, αλλά οι ψήφοι τους θα χρησιμοποιηθούν ως μπακαπ. Οκ. Γνκ οι αλλαγές δεν μου φαίνονται και τόσο σημαντικές εν τέλει , γιατί θεωρώ δεν θα αλλάξει πολύ το τελικό αποτέλεσμα. Και είναι και ένας τρόπος να διαπιστωθούν από νωρίς τυχόν παράτυπες ψηφοφορίες. Η ψήφος του υπόλοιπου κόσμου είναι ένα έξυπνο τρικ για να κερδίσουν περισσότερα λεφτά και να αποκτήσει ο διαγωνισμός μια παγκόσμια προοπτική, ενώ παραμένει ευρωπαϊκός. Ωστόσο συνεχίζω να θεωρώ ότι η ποιοτική ισορροπία που φέρνουν πολλές φορές οι επιτροπές, είναι απαραίτητη, αλλά αφού θα γίνει μόνο στους ημιτελικούς είναι οκ θεωρώ.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ