EUROVISION 2023: Όταν η ακρίβεια… της χτυπάει την πόρτα!

📷 mandsbankarena.com

Περίπου έξι μήνες μας χωρίζουν από τον διαγωνισμό της Eurovision 2023 ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στο Λίβερπουλ του Ην. Βασιλείου. Αν θεωρήσουμε δεδομένες τις απουσίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, ο διαγωνισμός σε σχέση με πέρσι θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο. Τρεις ακόμη χώρες δήλωσαν ότι θα απουσιάζουν από το Λίβερπουλ λόγω οικονομικής στενότητας, η Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο. Φαίνεται ότι η Βαλκανική χερσόνησος είναι αυτή που πρώτη δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα νέα παγκόσμια δεδομένα.

Η Βόρεια Μακεδονία ανέφερε κατά την αποχώρηση της ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και το υψηλό κόστος που θα προκληθεί από το ταξίδι αλλά και τη διαμονή στη Μεγάλη Βρετανία. Στο τέλος συμμετοχής αλλά και στα έξοδα της διαμονής δικαιολόγησε την απόσυρση του και το Μαυροβούνιο ενώ η Βουλγαρία – όπως σας είχε αποκαλύψει το ogaegreece.com – φαίνεται να μην ενδιαφέρεται πλέον για τον διαγωνισμό. Την σημαντική αύξηση των τελών συμμετοχής επιβεβαίωσε και το ίδιο το BBC ενώ η αύξηση του πληθωρισμού δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Η Sophia Ahlin είναι πρόεδρος του μεγαλύτερου συλλόγου υποστηρικτών της Eurovision στη Σουηδία, Melodifestivalklubben. Η ίδια δήλωσε ότι δεν εκπλήσσεται ιδιαίτερα που ορισμένες μικρότερες χώρες αποχώρησαν από τον διαγωνισμό του επόμενου έτους. Συμπλήρωσε επίσης, ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision γίνεται εν μέρει πιο ακριβός επειδή οι fans περιμένουν μεγαλύτερους και ακριβότερους διαγωνισμούς ενώ σύμφωνα με πηγές του BBC, το κόστος συμμετοχής έχει επίσης εκτοξευθεί από τότε που η Ρωσία αποβλήθηκε από τον διαγωνισμό μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Πρέπει να θυμάστε ότι αυτός ο διαγωνισμός δεν είναι τόσο μεγάλος και δημοφιλής παντού, όσο είναι στη Σουηδία. Έρχονται δύσκολες μέρες και τότε σίγουρα θα πρέπει να δώσετε προτεραιότητα σε άλλα πράγματα.

Sophia Ahlin – Πρόεδρος του Melodifestivalklubben

Το SVT επιβεβαιώνει την αύξηση του τέλους για τη Eurovision 2023

Το τέλος συμμετοχής για τις χώρες – μέλη δεν είναι σταθερό, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων το αναπροσαρμόζει ανάλογα με τη συμμετοχή των χώρων. Επίσης, λαμβάνεται υπόψη το σχετικό μέγεθος αλλά και η οικονομική κατάσταση των χωρών που συμμετέχουν στον εκάστοτε διαγωνισμό. Η EBU αρνήθηκε να δώσει κάποια συνέντευξη για το θέμα, αλλά σε μια δήλωση της ανέφερε “ότι επιθυμεί να διατηρήσει το κόστος όσο το δυνατόν χαμηλότερο“.

Ο project manager για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο SVT, επιβεβαίωσε ότι το κόστος σε σχέση με πέρσι αυξήθηκε αλλά δεν μπόρεσε να απαντήσει στο γιατί έγινε αυτή η αύξηση. Η Sophia Ahlin πιστεύει ότι ο διαγωνισμός θα επιβιώσει παρά τις αυξήσεις των τιμών, από τη στιγμή που οι μεγαλύτερες χώρες θέλουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν.

Δεν ήταν πάντα τόσο ακριβή η συμμετοχή και ο διαγωνισμός. Κανείς δεν θέλει η Eurovision να επιστρέψει σε μια αίθουσα συναυλιών.

Sophia Ahlin – Πρόεδρος του Melodifestivalklubben

Πιστεύετε ότι οι φετινές αποχωρήσεις ήταν μόνο η αρχή μίας αλυσιδωτής αντίδρασης η οποία θα γίνει ακόμη πιο έντονη στους επόμενους διαγωνισμούς ή η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και θα έχουμε επιστροφή όλων των χωρών που έφυγαν λόγω οικονομικών προβλημάτων;

Μείνετε στον ogaegreece.com για όλα τα νέα αναφορικά με τον αγαπημένο μας διαγωνισμό!

[Πηγή: svt.se]

Στέφανος Χαρπαντίδης
Στέφανος Χαρπαντίδης
Γεννημένος στις Σέρρες και πλέον μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Μοριακός βιολόγος με Master στη Μοριακή Μικροβιολογία, υποψήφιος διδάκτορας, fan της πετοσφαίρισης και της Eurovision εδώ και κοντά 25 χρόνια!!! Η κάθε χρονιά της Eurovision είναι ιεροτελεστία και η δημοσιογραφική κάλυψη (χόμπι) κάνει αυτό το ταξίδι ακόμη πιο ενδιαφέρον!!!

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κριμα που δεν εδιαφερει την EBU οι πιο μικρες χωρες. Δεν ειναι μονο η Αγγλια η Γερμανια και η Σουηδια, αλλα και αλλες χωρες. Θα επρεπε να βοηθησουν..

  2. Εχουμε νεα δεδομενα που νιωθω οτι θα κρατησουν για μεγαλο διαστημα.. Μικροι ραδιοτηλεοπτικοι φορεις χωρις οικονομικ΄η ανεση θα απουσιαζουν απο τους επομενους διαγωνισμους

  3. Δεν θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα να περιοριστουμε σε 25-26 χώρες και να γίνεται κατευθείαν τελικός χωρίς τους (γελοίους) ημιτελικούς.
    Μια βδομάδα λιγότερα έξοδα για όλους.
    Αυτό θα έδινε την αίγλη και λάμψη που έχασε ο διαγωνισμος από τότε που αυξήθηκαν οι χώρες.

  4. Έρχεται μεγάλη μπόρα στην Ευρώπη. Προβλέπεται μείωση του βιοτικού επιπέδου στη δεκαετία. Ίσως κι άλλες χώρες αποχωρήσουν τα επόμενα χρόνια αν κριθεί ότι η συμμετοχή στη Γιουροβίζιον αποτελεί “πολυτέλεια”. Επιστρέφουμε στον αρχικό “σκληρό” πυρήνα της Ένωσης -που έχει και διαθέτει τα λεφτά για τη διοργάνωση.

    Μια ιδέα-λύση θα ήταν, εφόσον βοηθούσε στον ετήσιο προϋπολογισμό, ο διαγωνισμός να διεξάγεται σε μια μόνιμη πόλη κάθε χρόνο ανεξαρτήτως νικήτριας χώρας και σε μόνιμες εγκαταστάσεις. Για παράδειγμα στις Βρυξέλλες ως κοινοτικό κέντρο. Ή στη Γενεύη την έδρα της EBU.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ