EUROVISION 2018: Βραβεία Marcel Bezençon 2018!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, λίγο πριν την διεξαγωγή του Μεγάλου Τελικού της Eurovision, πραγματοποιήθηκε η διαδικασία της απονομής των Βραβείων Marcel Bezençon! 

Τα βραβεία αυτά καθιερώθηκαν το 2002 και αποτελούν ιδέα του Christer Björkman (εκπρόσωπος της Σουηδίας στη Eurovision 1992 και νυν αρχηγό αποστολής της Σουηδίας) και του Richard Herrey (μέλος του συγκροτήματος The Herreys, που κατέκτησαν την πρώτη θέση για λογαριασμό της Σουηδίας στη Eurovision 1984). Τα συγκεκριμένα βραβεία πήραν το όνομά τους από τον ιδρυτή της Eurovision, Marcel Bezençon και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  1. Press Award (δίνεται από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους)
  2. Composer Award (δίνεται από μία ειδική κριτική επιτροπή αποτελούμενη από διάφορους συνθέτες που συμμετέχουν στην κάθε διοργάνωση στην πιο άρτια μουσικά συμμετοχή)
  3. Artistic Award (δίνεται στον πιο συμπαθή καλλιτέχνη και ψηφίζεται από τους σχολιαστές των κρατικών φορέων της εκάστοτε διοργάνωσης * μέχρι και το 2009 το βραβείο αυτό ψηφιζόταν από προηγούμενους νικητές της Eurovision)

Φέτος, το βραβείο Press δόθηκε στην συμμετοχή της  Γαλλίας (Mercy – Madame Monsieur)! Είναι η 2η φορά που Γαλλική συμμετοχή κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο στην ιστορία των Marcel Bezençon Awards, με τη πρώτη να ήταν πίσω στο 2002! Ωστόσο, η Γαλλία το 2009 είχε κερδίσει το Artistic Award χάρη στην Patricia Kaas ενώ στη συλλογή της έχει και ένα Composer Award που της δόθηκε το 2011!

Το Composer Award για φέτος δόθηκε στην συμμετοχή της  Βουλγαρίας (Bones – Equinox). Είναι η πρώτη βράβευση της Βουλγαρίας στα χρονικά των συγκεκριμένων βραβείων, παρά το γεγονός ότι η χώρα συμμετέχει στη διαδικασία ενεργά από το 2005 και έχει στείλει ορισμένες ιδιαίτερα αγαπητές συμμετοχές!

Τέλος, το φετινό Artistic Award κέρδισε η  Κύπρος και η Ελένη Φουρέιρα, η οποία δήλωσε εξαιρετικά συγκινημένη με την διάκριση αυτή. Είναι η πρώτη φορά που το νησί της Αφροδίτης κερδίζει βραβείο στην συγκεκριμένη κατηγορία. Αντιθέτως όμως δεν είναι η πρώτη φορά που βραβεύεται με κάποιο βραβείο Marcel Bezençon αφού το 2004 η Lisa Andreas είχε παραλάβει για λογαριασμό του συνθέτη της Mike Connaris το Composer Award!

Παρακολουθήστε τις τρεις βραβεύσεις που έγιναν από τον Christer Björkman στο παρακάτω video:

Πηγή φωτογραφιών: eurovision.tv 

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αρκετο κακο εχει κανει ο κυριος στη eurovision. Περα απο τον τροπο ανακοινωσης των αποτελεσματων που ειναι πιο ενδιαφέρον, όλα τα υπολοιπα (σκανδαλώδης ευνοικη μεταχείριση της σουηδιας, σειρα εμφανισης που εκεινος την αποφασιζει) κανουν κακο στο θεσμο,

    • Πολλά μπορούμε να πούμε για αυτόν, αλλά η αλήθεια είναι ότι επί των ημερών του η Eurovision έγινε ακόμα πιο δημοφιλές και μαζικής κατανάλωσης προιόν.

  2. Θα συμφωνήσω μαζί σου esc1234, αυτό που ζούμε τόσα χρόνια δεν θα έπρεπε να λέγεται Eurovision αλλά Swedenvision, Όλο τον διαγωνισμό τον έχουν κάνει Melodifestivalen αυτό που λείπει μόνο είναι να βάλουν και γύρους δεύτερης ευκαιρίας…… Το δε Melodifestivalen κατ’ εμέ είναι ο πιο υπερεκτιμημένος εθνικός τελικός αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. Επιπλέον θεωρω αδικο ένας Σουήδος και γενικώς ένας οποιοδήποτε από την παραγωγή να καθοριζει την σειρά τον χώρων, κλήρωση όπως τις χρονιές 2008-2011, αυτό θα ήταν το δίκαιο. Επιτροπές, τι φάση;;; Και με τι κριτήρια ψηφίζουν; Αδύνατο να καταλαβω… Οκ και το κοινό μπορεί να χειραγωγηθει αλλά τουλάχιστον το αποτέλεσμα το αποφασίζουν οι πολλοί και όχι 5 άτομα από κάθε χώρα τα οποία όλως τυχαίως κάθε χρόνο έχουν στην 5αδα Σουηδία και Αυστραλία, ενώ και η Αυστρία πέρυσι και φέτος ευνοήθηκε τρέλα από τις επιτροπές.

  3. Ενώ η Αυστρία του 2011 δεν πριιμοδοτηθηκε σκανδαλωδως? Δεν ξεχνάω εγώ…. (και το 2014 βέβαια πάλι σκανδαλωδως ήταν πρώτη η ντραγκ κουην με το τραγούδι 40 χρόνια πίσω.. Αν έστελνε τέτοιο η Ιταλία, τον πάτο θα έβλεπε σε επιτροπές… )

    • Ας μη ξεχναμε τα χρονια που έλειπε η Αυστρία απ τη eurovision γιατι δεν περγανε στο τελικο στις αρχες…. Xρειάζεται “φροντιδα” η χωρα 😉

  4. Η δική μου δεκάδα για τον φετινό τελικό

    1. Ιταλία
    2. Πορτογαλία
    3. Ισραήλ
    4. Λιθουανία
    5. Αλβανία
    6. Ιρλανδία
    7. Τσεχία
    8. Γαλλία
    9. Ουγγαρία
    10. Σλοβενία

    Άντε και του χρόνου, να’ μαστε καλά 🙂

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ