Ελλάδα και Κύπρος: Μια σχέση αγάπης στον διαγωνισμό της Eurovision!

Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο χώρες που τις συνδέουν πολλά. Κοινή εθνικότητα, κληρονομιά, γλώσσα και θρησκεία, εθνικός ύμνος. Όλα στοιχεία τα οποία συνηγορούν ότι οι λαοί των δύο χωρών αισθάνονται κοντά και αυτό αντανακλάται σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους.

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι μια ακόμα απόδειξη της στενής αυτής σχέσης. Από το 1981, όταν η Κύπρος πρωτοεμφανίστηκε στον διαγωνισμό, Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν δύο από τους πιο ισχυρούς συμμάχους, οι οποίοι αλληλοστηρίζονται σθεναρά ανταμείβοντας τις περισσότερες φορές ο ένας τον άλλο με το μέγιστο των βαθμών.

Υπάρχουν, όμως αυτά τα χρόνια της κοινής παρουσίας των χωρών στον διαγωνισμό της Eurovision κάποιες, λίγες φορές, που μία τουλάχιστον από τις δύο χώρες δεν έλαβε από την άλλη τους 12 βαθμούς. Ας δούμε στο παρακάτω αφιέρωμα ποιες ήταν αυτές οι φορές.

1981

Η Κύπρος κάνει το ντεμπούτο της στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με το συγκρότημα Island και το τραγούδι “Monika“. Η Ελλάδα την υποδέχεται χαρίζοντάς της τους 12 πόντους, η μεγαλόνησος, όμως, δίνει εκείνη τη χρονιά στην ελληνική συμμετοχή “Φεγγάρι καλοκαιρινό” του Γιάννη Δημητρά 6 πόντους. Τελικά η συμμετοχή της Ελλάδας τερματίζει στην όγδοη θέση με 55 βαθμούς.

1983

Το 1983 είναι η μοναδική χρονιά κατά την οποία μία από τις δύο χώρες δεν παίρνει ούτε ένα βαθμό από την έτερη. Συγκεκριμένα, η Κύπρος εκείνο το έτος εκπροσωπείται από το ντουέτο των Σταύρου Σιδερά και της Κωνσταντίνας με το τραγούδι “Η αγάπη ακόμα ζει“. Η Ελλάδα δεν της δίνει ούτε ένα βαθμό περιορίζοντάς τη συμμετοχή της Κύπρου στην 16η θέση με 26 βαθμούς. Αντιθέτως, η Κύπρος δίνει 12 βαθμούς στην συμμετοχή της Ελλάδας “Μου λες” με την Κρίστι Στασινοπούλου.

1985

Το 1985 ο διαγωνισμός της Eurovision φιλοξενείται στο Scandinavium του Γκέτεμποργκ με παρουσιάστρια την εξαιρετική Lil Lindfors. Μια ιδιαίτερη χρονιά καθώς είναι η πρώτη στην ιστορία του διαγωνισμού κατά την οποία ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και η Κύπρος δίνουν η μία στην άλλη τους 12 βαθμούς. Κόντρα σε όσους περιμέναν μια ανταλλαγή 12αριών Ελλάδα και Κύπρος ανταλλάσσουν τους 8 βαθμούς. Η Ελλάδα με τον Τάκη Μπινιάρη και το “Μοιάζουμε” τερματίζει στην 15η θέση με 16 βαθμούς, όπως και η Κύπρος με τη Λία Βίσση και το “Το κατάλαβα αργά“.

1989

Το 1989 η Κύπρος εκπροσωπείται στην Eurovision από τους Φανή Πολυμέρη και Γιάννη Σαββιδάκη με το τραγούδι “Απόψε ας βρεθούμε“. Η Ελλάδα αρκείται να δώσει στη συμμετοχή του νησιού της Αφροδίτης 7 βαθμούς. Τελικά, η συμμετοχή της Κύπρου τερματίζει στην 11η θέση με 51 βαθμούς.

1990

Όπως και το 1985, έτσι και το 1990, Ελλάδα και Κύπρος ανταλλάσσουν τους ίδιους βαθμούς. Συγκεκριμένα, αμφότερες οι χώρες θα δώσουν από 6 βαθμούς η μία στην άλλη. Έτσι, η συμμετοχή της Ελλάδας με τον Χρήστο Κάλοου και τους Wave “Χωρίς Σκοπό” θα τερματίσει στην 19η θέση με 11 βαθμούς, ενώ εκείνη της Κύπρου με τον Anastazio “Μιλάς πολύ” κατατάσσεται στην 14η θέση με 36 βαθμούς.

1991

Ένα χρόνο αργότερα, η Eurovision φιλοξενείται στο Studio 15 της Cinecittà στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, τη Ρώμη. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το διαχρονικά αγαπημένο τραγούδι των φίλων του διαγωνισμού. την “Άνοιξη” που ερμήνευσε μοναδικά η Σοφία Βόσσου. Η Κύπρος θα δώσει 10 βαθμούς (πράγμα για το οποίο ακόμα μιλάει ο Ανδρέας Μικρούτσικος…) στη συμμετοχή της Ελλάδας, η οποία θα τερματίσει στην 13η θέση με 36 βαθμούς.

1992

Το 1992 είναι ακόμα μία χρονιά που οι δύο χώρες δεν ανταλλάσσουν τους 12 βαθμούς. Υπαίτια αυτή τη φορά η κριτική επιτροπή της Ελλάδας, η οποία θα δώσει στη συμμετοχή της Ευρυδίκης “Ταιριάζουμε” τους 10 βαθμούς. Η μεγαλόνησος τερμάτισε στην 11η θέση με 57 βαθμούς.

1993

Τείνει να γίνει συνήθεια κάθε φορά που η Κύπρος εκπροσωπείται από κάποιο ντουέτο στον διαγωνισμό της Eurovision να μην παίρνει τους 12 βαθμούς από την Ελλάδα. Όπως έγινε το 1983 και το 1989, έτσι και το 1993, το ντουέτο των Κυριάκου Ζυμπουλάκη και Δήμου Μπέκε “Μη σταματάς” δεν θα πάρει το απόλυτο από την επιτροπή της Ελλάδας, αλλά θα αρκεστεί στους 10 βαθμούς. Θα τερματίσει στην 19η θέση με 17 βαθμούς.

1995

Το 1995 μετά από ένα συγκλονιστικό εθνικό τελικό στην Κύπρο, ο Άλεξ Παναγή επικρατεί του Μιχάλη Χατζηγιάννη και ταξιδεύει στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας με το τραγούδι “Στη Φωτιά“. Με μία εντελώς διαφορετική και πιο δυναμική εμφάνιση από εκείνη του εθνικού τελικού θα σκαρφαλώσει στην 9η θέση της τελικής κατάταξης με 79 βαθμούς, έχοντας πάρει από την Ελλάδα 8 βαθμούς.

Το 1996 είναι η σειρά της Κύπρου να μην δώσει τους 12 βαθμούς στη συμμετοχή της χώρας μας στον διαγωνισμό της Eurovision. Η Μαριάνα Ευστρατίου με το ‘Εμείς Φοράμε το Χειμώνα Ανοιξιάτικα” μπορεί να έβαλε τους Ευρωπαίους να χορέψουν καλαματιανό με την πρωτότυπη σύνθεση της συμμετοχής μας, αυτό δεν ήταν αρκετό για να εξασφαλίσει τους 12 βαθμούς από την Κύπρο, η οποία τη φιλοδώρησε με 10 βαθμούς. Η συμμετοχή της Ελλάδας εκείνη τη χρονιά τερμάτισε στην 14η θέση με 36 βαθμούς.

2015

Έπρεπε να περάσουν σχεδόν 20 χρόνια για να δούμε μια από τις δύο χώρες να μην δίνει το απόλυτο των βαθμών στην άλλη. Το 2015, στην Eurovision που φιλοξενήθηκε στη Βιέννη, η Ελλάδα έδωσε στη συμμετοχή της Κύπρου “One Thing I Should Have Done” με τον Γιάννη Καραγιάννη 10 βαθμούς, ενώ η Κύπρος στη συμμετοχή της Ελλάδας “One Last Breath” με την Κυπρια κιόλας Μαρία Έλενα Κυριάκου 8 βαθμούς. Η Ελλάδα κατετάγη 19η με 23 βαθμούς, ενώ η Κύπρος 22η με 11 βαθμούς.

2016

Το 2016 είναι η πρώτη χρονιά που οι ψηφοφορίες κριτικής επιτροπής και τηλεοπτικού κοινού διαχωρίζονται και τα αποτελέσματά τους προσμετρούνται ξεχωριστά. Ελλάδα και Κύπρος συναντιούνται στον ημιτελικό με τις βαθμολογικές τους σχέσεις να μην είναι και τόσο καλές σε επίπεδο επιτροπών. Η επιτροπή της Ελλάδας δίνει στο ‘Alter Ego” των Minus One 8 βαθμούς (το τηλεοπτικό κοινό 12), γεγονός που θα επαναλάβει και στον μεγάλο τελικό (το τηλεοπτικό κοινό θα δώσει ξανά 12 βαθμούς). Από την άλλη μεριά, η κριτική επιτροπή της Κύπρου θα δώσει μόλις 3 βαθμούς στην συμμετοχή των Argo “Utopian Land” σε πλήρη αντιδιαστολή με την απόφαση του τηλεοπτικού κοινού, το οποίο θα δώσει 12 βαθμούς στην ελληνική συμμετοχή. Η Κύπρος θα καταφέρει να προκριθεί στον τελικό όπου και θα τερματίσει στην 21η θέση με 96 βαθμούς, ενώ το ταξίδι της Ελλάδας σταμάτησε εκείνη τη χρονιά στον ημιτελικό καθώς οι Argo τερμάτισαν στην 16η θέση με 44 βαθμούς.

2017

Το 2017 στο Κίεβο, Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται ξανά στον ίδιο ημιτελικό. Αμφότερες οι χώρες κατάφεραν να προκριθούν στο μεγάλο τελικό. Η κριτική επιτροπή της Ελλάδας ήταν αυστηρή με τον Hovig δίνοντας στο “Gravity” 6 βαθμούς, ενώ το τηλεοπτικό κοινό της χώρας έδωσε απλόχερα τους 12 βαθμούς. Στον τελικό η ερμηνεία του Hovig δικαίωσε τις προσδοκίες των μελών της επιτροπής, οι οποίοι του έδωσαν το απόλυτο των βαθμών. Τελικά, η Κύπρος εκείνη τη χρονιά τερμάτισε στην 21η θέση με 68 βαθμούς.

2018

Την επόμενη χρονιά η Eurovision ταξιδεύει στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Ελλάδα και Κύπρος συναντιούνται εκ νέου στον ημιτελικό. Η Ελλάδα συμμετέχει με την Γιάννα Τερζή και το “Όνειρό μου” στο οποίο η κριτική επιτροπή της Κύπρου έδωσε 8 βαθμούς, σε αντίθεση με το τηλεοπτικό κοινό το οποίο έδωσε 12 βαθμούς. Η Κύπρος με την Ελένη Φουρέιρα και το ‘Fuego” βάζει φωτιά στην σκηνή της Eurovision και φτάνει μέχρι την δεύτερη θέση του τελικού με τους 436 βαθμούς που συγκέντρωσε. Στον ημιτελικό, όμως, η κριτική επιτροπή της Ελλάδας έδωσε στη συμμετοχή της Κύπρου 7 βαθμούς, οι οποίοι έγιναν 12 στον τελικό. Το τηλεοπτικό κοινό της Ελλάδας σε ημιτελικό και τελικό αντάμειψε την μοναδική Ελένη Φουρέιρα με 12 βαθμούς.

2022

Οι επόμενες χρονιές κύλησαν στα πλαίσια της “κανονικότητας” μέχρι που ήρθαν οι Kalush Orchestra το 2022 να ταράξουν τις ισορροπίες με τη σαρωτική νίκη τους στο televoting, το οποίο δεν άφησε ασυγκίνητους τους Κύπριους. Στον τελικό της Eurovision που διεξήχθη στο Τορίνο της Ιταλίας, το τηλεοπτικό κοινό της Κύπρου για πρώτη και μοναδική φορά μέχρι στιγμής δεν έδωσε το απόλυτο των βαθμών στην ελληνική συμμετοχή ‘Die Together” με την Αμάντα Γεωργιάδη, αλλά περιορίστηκε στους 10 βαθμούς. Η Ελλάδα το 2022 τερμάτισε στην όγδοη θέση με 215 βαθμούς.

2023

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα με κάποια από τις δύο χώρες να μην παίρνει τους 12 βαθμούς από την άλλη είναι η φετινή συμμετοχή της Κύπρου. Η κριτική επιτροπή της Ελλάδας στον τελικό του διαγωνισμού κατέταξε στην έβδομη θέση το “Break A Broken Heart” του Andrew Lambrou δίνοντας του 4 βαθμούς. Αντίθετα, η ερμηνεία του Andrew άγγιξε τις καρδιές των Ελλήνων οι οποίοι του χάρισαν απλόχερα τους 12 βαθμούς. Εν τέλει, η συμμετοχή της Κύπρου κατέλαβε την 12η θέση με 126 βαθμούς.

Συμπερασματικά

Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο χώρες που στηρίζονται στον διαγωνισμό της Eurovision. Σε σύνολο 33 ετών που οι δύο χώρες συμμετέχουν μαζί στον διαγωνισμό της Eurovision είναι ελάχιστες οι φορές που οι δύο χώρες δεν έχουν δώσει η μία στην άλλη το απόλυτο των βαθμών και σε όλες τις περιπτώσεις, πλην μίας το 2022, αυτό οφείλεται στην εκάστοτε κριτική επιτροπή. Άλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος των κριτικών επιτροπών, να επιβραβεύουν με καλλιτεχνικά κριτήρια τις συμμετοχές και να περιορίσουν το κατά δύναμιν της φιλικές-γειτονικές ψήφους.

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για περισσότερα αφιερώματα

Ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramTikTokTwitter και YouTube για να μαθαίνετε τι συμβαίνει στον κόσμο της Eurovision!

Κωνσταντίνος Παππάς
Κωνσταντίνος Παππάς
Γεννήθηκε ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Ιουνίου. Ξεκίνησε να διαβάζει πριν πάει σχολείο από συμπόνοια. Έμαθε να γράφει εξίσου γρήγορα, αλλά πλέον ο γραφικός του χαρακτήρας και η ασθενής του μνήμη τον προδίδουν. Πολυσχιδής προσωπικότητα, προσπαθεί να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στα ενδιαφέροντα του. Πάθος του η Eurovision για την οποία αρθρογραφεί ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 2018 μέσα από το αγαπημένο του σωματείο, τον OGAE Greece. Στην καθημερινότητα του ομιλεί οικονομικά.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έτσι με αυτό το άρθρο δικαιολογούμε την επιτροπή της ΕΡΤ …. Για την εθνικη επιλογή με τα περίεργα μαθηματικά θα μας τα κάνετε λιανά ?

  2. Και κάπου εδώ να αναφέρουμε ότι με τους φετινούς βαθμούς της Ελλάδας προς την Κύπρο το σύνολο των βαθμών που έλαβε η Μεγαλόνησος απο την αδελφική της φίλη Ελλάδα έφτασε τους 500 ακριβώς απο το ντεπούτο της το 1981 μέχρι και σήμερα…….

  3. Μια παράλειψη: Το 1992 είχαμε κατι τέτοιο, που η Ελλάδα εδωσε 10 στην Κύπρο και η Κυπρος 12 στην Ελλάδα

    • Ευχαριστούμε για την επισήμανση. Ενημερώθηκε το άρθρο σχετικά.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ