ΑΛΒΑΝΙΑ: Θα συμμετάσχει στη Eurovision 2021! Μέσα από το Festivali i Këngës 59 ο εκπρόσωπος!

Φωτογραφία: https://zeri.info/

Η Αλβανία, ως γνωστόν, είναι από τις πρώτες χώρες που επιλέγει εκπρόσωπο στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision κάθε χρόνο, καθώς πριν ακόμα προλάβει να μπει η νέα χρονιά, διεξάγει το εθνικό της μουσικό φεστιβάλ Festivali i Këngës, μέσα από το οποίο συνήθως αναδεικνύεται και ο εκπρόσωπός της.

Η διοίκηση του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας RTSH ανακοίνωσε ότι και φέτος θα διεξαχθεί κανονικά το εθνικό φεστιβάλ Festivali i Këngës 59! Οι προετοιμασίες για το φεστιβάλ ξεκίνησαν ήδη με την υποβολή των υποψήφιων συμμετοχών, ενώ το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν οι υπεύθυνοι παραγωγοί και καλλιτεχνικοί διευθυντές, καθώς και ο τρόπος που θα επιλεγούν οι τελικές συμμετοχές του φεστιβάλ, μαζί με τις ημερομηνίες (συνήθως μες στο Δεκέμβριο) και τον τόπο διεξαγωγής του.

Σήμερα το RTSH (μέσα από το διαδικτυακό μέσο του OGAE Albania, Eurovision Albania) επιβεβαίωσε ότι η χώρα θα λάβει κανονικά μέρος στη Eurovision 2021, σύμφωνα με δήλωση του Αρχηγού της Αλβανικής Αποστολής στη Eurovision κ. Kleart Duraj. Επιπλέον, ήδη Αλβανικό μέσο είχε αναφέρει ότι για την επόμενη χρονιά ο εκπρόσωπος της χώρας για τη Eurovision θα επιλεγεί μέσα από το Fik 59, κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα το RTSH στο ESCToday.

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν η εκπρόσωπος της Αλβανίας στη Eurovision 2020 Arilena Ara θα συμμετάσχει ξανά στο φεστιβάλ και θα διαγωνισθεί ή τελικά θα αποσυρθεί και θα επιλεγεί νέος εκπρόσωπος. Όλα αυτά θα φανούν τους προσεχείς μήνες.

Μείνετε συντονισμένοι με τον OGAE Greece για όλα τα νέα της Eurovision 2021!


Η Ιστορία της ?? Αλβανίας στη Eurovision με μια ματιά…

  • Έχει ήδη 16 συμμετοχές, από τις οποίες 9 φορές προκρίθηκε σε Μεγάλο Τελικό.
  • Η πρώτη της συμμετοχή ήταν το 2004 με το τραγούδι «The image of you» και την Anjeza Shahini (7η θέση – 106 βαθμούς).
  • Δεν έχει ακόμα νίκη, και η καλύτερή της θέση ήταν η  (146 βαθμούς) το 2012 που έλαβε με το τραγούδι «Suus» και την Rona Nishliu
  • Η χειρότερή της θέση (17η – 49 βαθμούς στον ημιτελικό) ήταν το 2007 συμμετέχοντας με το «Hear my Plea» και τον Frederic Ndoci
  • Τους περισσότερους βαθμούς τους έχει λάβει από Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα και Ελβετία.
  • Τους περισσότερους βαθμούς τους έχει δώσει σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία μόνο στους Τελικούς, σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία συνολικά.
  • Στο διαγωνισμό του Τελ Αβίβ την χώρα εκπροσώπησε η Jonida Maliqi, νικήτρια του Festivali i Këngës 57, η οποία και κατέλαβε την 17η θέση στο Τελικό (90 βαθμοί) με το τραγούδι της “Ktheju tokës”.
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Ιατρός στο επάγγελμα, ασχολούμαι ως φανατικός θεατής με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από πολύ μικρή ηλικία, τότε που αποτελούσε την αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση! Ως ενεργό μέλος του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα OGAE Greece παρακολουθώ από κοντά το διαγωνισμό και αρθρογραφώ. Η πολυπολιτισμικότητα, η ένωση των λαών, η αγάπη για τη μουσική και το υπερθέαμα που προσφέρει ο διαγωνισμός αποτελούν τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον λατρέψω και να τον έχω καταστήσει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου και της διασκέδασής μου. Από το 2021 είμαι Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του OGAE Greece.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ