ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Με τους Daði & Gagnamagnið στο Ρότερνταμ!

Οι Daði & Gagnamagnið αποδείχτηκαν τελικά οι εκλεκτοί του ισλανδικού κοινού στον τελικό του Söngvakeppnin 2020 και θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο Rotterdam. Στην κατάμεστη αρένα Laugardalshöll του Ρέυκιαβικ οι Ισλανδοί μας παρουσίασαν μια πολύ ζεστή βραδιά, με εκπλήξεις, ανατροπές και απρόοπτα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Το σόου ξεκίνησε με μια σύντομη εισαγωγή που περιλάμβανε από αστεία για τον κορονοϊό μέχρι τη θεαματική είσοδο των παρουσιαστών στην αρένα. Αμέσως μετά μπήκαμε στο διαγωνιστικό μέρος, με τους 5 συμμετέχοντες καλλιτέχνες να παρουσιάζουν τα τραγούδια τους. Δείτε τις εμφανίσεις:

1. Ísold & Helga – “Meet me halfway” 

2. Daði & Gagnamagnið – “Think About Things” 

3. Nína – “Echo” 

4. Ivá – “Oculis Videre” 

5. DIMMA – “Almyrkvi” 

Κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου ψηφοφορίας εμφανίστηκαν ως interval act οι Hatari ερμηνεύοντας αρχικά το “Klefi“, τη συνεργασία τους με τον Παλαιστίνιο Bashar Murad. Ακολούθησε το περσινό νικητήριο του Söngvakeppnin 2019, “Hatrið mun sigra”, στο φινάλε του οποίου τους συνόδεψε παιδική χορωδία!

Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, τα οποία διαμορφώθηκαν κατά 50% από το κοινό (televoting) και κατά 50% από την ειδική διεθνή επιτροπή. Τα 2 τραγούδια που πέρασαν στον super final ήταν:

Daði & Gagnamagnið – “Think About Things”

DIMMA – “Almyrkvi”

Στο σημείο αυτό δεν ανακοινώθηκε καμία άλλη λεπτομέρεια για την ψηφοφορία. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη σύνθεση της διεθνούς επιτροπής παρακάτω:

Iceland 2020

  • Ana M. Bordas (ΙΣΠΑΝΙΑ – επικεφαλής Τμήματος Διεθνών Παραγωγών, κρατικό κανάλι TVE)
  • Ειρήνη Γιανναρά (ΕΛΛΑΔΑ – δημοσιογράφος και εκπρόσωπος τύπου, ΕΡΤ)
  • Unnsteinn Manuel (ΙΣΛΑΝΔΙΑ – τραγουδιστής)
  • Kleart Duraj (ΑΛΒΑΝΙΑ – επικεφαλής επιτροπής Eurovision, RTSH)
  • Klemens Hannigan (ΙΣΛΑΝΔΙΑ – μουσικός, μέλος των Hatari)
  • Alexandra Rotan (ΝΟΡΒΗΓΙΑ – τραγουδίστρια, μέλος των KΕiiΝΟ)
  • Regína Ósk Óskarsdóttir (ΙΣΛΑΝΔΙΑ – τραγουδίστρια, συμμετοχή στη Eurovision 2008 με το ‘This is my life’)
  • Edward af Sillén (ΣΟΥΗΔΙΑ – σκηνοθέτης, Σουηδικές συμμετοχές του 2013 (‘You’) & 2016 (‘If I were sorry’)
  • Audrius Girzadas (ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ – διευθυντής του κρατικού καναλιού LRT)
  • Christina Schilling (ΔΑΝΙΑ – μουσικός και τραγουδοποιός)
2ΟΣ ΓΥΡΟΣ

Τα 2 τραγούδια έπρεπε να ερμηνευτούν πάλι στον 2ο γύρο. Στη σκηνή ανέβηκαν πρώτοι οι Daði & Gagnamagnið, υπήρξε όμως πρόβλημα συγχρονισμού και μετά από λίγο οι διοργανωτές σταμάτησαν το τραγούδι. Υπήρξε καθυστέρηση περίπου 15 λεπτών μέχρι να επανεμφανιστούν οι Daði & Gagnamagnið και στη συνέχεια οι DIMMA. Έπειτα ξεκίνησε εκ νέου η ψηφοφορία μέσω televoting.

Στο σημείο αυτό εμφανίστηκαν οι KEiiNO ερμηνεύοντας το νέο τους τραγούδι “Black leather” και φυσικά το “Spirit in the sky“. Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ανακοινώθηκε το τελικό αποτέλεσμα που έστειλε τους Daði & Gagnamagnið στο Rotterdam! Η ψηφοφορία του κοινού καθόρισε αποκλειστικά (100%) το τελικό αποτέλεσμα στον 2ο γύρο. Επισημαίνεται ότι οι ψήφοι μέσω televoting του 1ου γύρου μεταφέρθηκαν και προσμετρήθηκαν στον 2ο γύρο. Υπενθυμίζουμε ότι τη φετινή συμμετοχή της Ισλανδίας στη Eurovision θα υποστηρίξει οικονομικά το Netflix

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Daði Freyr 

Daði Freyr Pétursson είναι 28 χρονών, ηχολήπτης και μουσικός, που από το 2017 κατοικεί και δραστηριοποιείται στο Βερολίνο. Γεννήθηκε στο Ρέικιαβικ αλλά μέχρι τα 9 του χρόνια μεγάλωσε στη Δανία. Το 2018 παντρεύτηκε την Árný Fjóla Ásmundsdóttir (συμμετέχει και στο συγκρότημά του) και το 2019 απέκτησαν την κόρη τους Áróra. Έγινε γνωστός στο ισλανδικό κοινό όταν κατέλαβε τη 2η θέση στο Söngvakeppnin 2017 πίσω από τη Svala και το “Paper”, με το τραγούδι του “Is this love?”. Ήταν μια πειραματική προσπάθεια που δεν είχε σκοπό να στείλει στη Eurovision και ο Daði δηλώνει ξαφνιασμένος που είχε τόση απήχηση. Σε αντίθεση με το “Is this love?”, η φετινή του συμμετοχή γράφτηκε ειδικά για τη Eurovision στα αγγλικά, ως “Think about things” με στίχους αφιερωμένους στην κόρη του Áróra. 

[Πηγή: ruv.is, Daði Freyr]


ΒΑΘΜΟΛΟΓΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Πως βαθμολογείτε τη συμμετοχή της Ισλανδίας στη Eurovision 2020; / How do you rate the Icelandic ESC 2020 entry?
Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Μοριακή βιολόγος και παρ' ολίγον μουσικός. Ασχολούμαι με τη Eurovision από παιδάκι και τη λατρεύω τόσο για τη μουσική όσο και για όσα πρεσβεύει ο αγαπημένος μας διαγωνισμός: ειρήνη, αποδοχή, κατανόηση, αγάπη. /////// Studied music, only to become a molecular biologist. I have been involved with Eurovision since I was a child and I love it both for the music and for what our beloved contest stands for: peace, acceptance, understanding, love.

20 ΣΧΟΛΙΑ

  1. H Iva ήταν το απολύτως ξεκάθαρο φαβορί με το που βγήκαν τα τραγούδια και για εβδομάδες, με μακράν τα περισσότερα views και θετικά σχόλια και πρωτιά σε ΟΛΑ τα poll. Μέχρι που το Netflix, φετινός χορηγός, ξεκίνησε να προμοτάρει αυτό το πράγμα (προφανώς ως πιο ραδιοφωνικό και εμπορικό, και με μεγάλη βάση θαυμαστών που θα εξασφάλιζαν τις πωλήσεις) ακόμα και σε charts άλλων χωρών, για να διασφαλίσει ότι δεν θα χάσει τα λεφτά του. Και ξεκίνησε ο ντόρος και η πλύση εγκεφάλου στο εσωτερικό και χτίστηκε το momendum για τη νίκη. Αυτό λέγεται marketing. Σκέτο marketing.
    Και καταλήξαμε στον συγκεκριμένο χλιμίτζουρα με ένα αδιάφορο, επίπεδο, τάχα cool, παρωχημένου στυλ τραγουδάκι για να το φάμε στη μάπα μέχρι τον Μάιο.

    • Απο αυτά που καταλαβα δεν νομίζω ότι είσαι ιδιαίτερα χαρούμενος με τις επιλογές τραγουδιών σήμερα ?

    • Αν ηταν το αδιαφιλονικητο φαβορι η iva πριν την προωθηση του dadi γιατι δε βγηκε εστω 2η?

      • Γιατί το συγκρότημα που βγήκε δεύτερο έχει τεράστια βάση θαυμαστών για τα δεδομένα της Ισλανδίας. Ουσιαστικά οι Ισλανδοί επέλεξαν καθαρά με βάση τη δημοφιλία.

    • Αυτά πιυ λες φίλε είναι τρίχες κατσαρές,οι κλασσικές δικαιολογίες που λένε όσοι χάνουν για να γελάνε και οι σκύλοι,δεν έχουν καμία βάση αυτά πιυ λες βρες κανα καλύρερο αφήγημα η λογική του “με φάγανε τα κυκκώματα” ξέφτυσε πια,ο επόμενος!

  2. 0/4 σήμερα σκέτη απογοήτευση ελπίζω αύριο να κερδίσουν oi hurricane αν και έτσι όπως πάμε φέτος δεν το βλέπω ….

  3. Η χρονιά διαμορφώνεται σε πολύ κακή ως τώρα. Με εξαίρεση ένα-δύο, έχουμε πλήρως αδιάφορα, επίπεδα, πρόχειρα τραγούδια φέτος.

  4. Μέλι στάζει το στόμα σου για όλες ανεξαιρέτως τις συμμετοχές! Αλήθεια, αφού σε χαλάει τόσο η Eurovision γιατί ασχολείσαι?

    • Για να διαπιστώνω πάλι και πάλι το πόσες ανοησίες μπορεί να καταναλώσει ο κόσμος αρκεί να του δωθούν με τον κατάλληλο τρόπο.

  5. Το λατρευω, οτι πιο κουλ και quirky εχουμε παρει ποτε στον διαγωνισμο. Σα να ξεπηδησαν ολοι απτο συμπαν του Stranger Things του Νετφλιξ.
    Ιδιοφυες και σας το υπογραφω οπου θελετε, θα σκισει στο televote τον Μαιο

  6. Καλό τραγούδι φέτος για την Ισλανδία, αν και το αγαπημένο μου ήταν της Iva. Μ’ αρέσει πάντως που η χώρα αυτή στέλνει διαφορετικά τραγούδια από χρονιά σε χρονιά. Το φετινό θεωρώ ότι θα περάσει σίγουρα στον τελικό και ίσως μπει και στο top 10.

  7. Διάλεξαν το καλύτερο της βραδιάς. Καλοί ήταν και οι DImma, Το Oculis Videre δυστυχώς δεν απέπνεε live την μαγεία της στούντιο βέρσιον και σκηνικά ήταν στα όρια του γραφικού σαν τελετή δωδεκαθειστών.

    Το νικητήριο είναι μια χαρά με την λέξη COOL να το χαρακτηρίζει τέλεια. Φρέσκο, διασκεδαστικό, ανάλαφρο και χιουμοριστικό. Δεν χρειάζεται όλες οι συμμετοχές να σφίζουν από ποιότητα και να αποπνέουν τέχνη. Χρειάζονται και αυτά που δεν παίρνουν τον εαύτο τους τόσο στα σοβαρά χωρίς να ξεπερνούν την γραμμή του γελοίου φυσικά. Πολλές χώρες έχουν πάει καλά με τέτοιου είδους ανάλαφρα χιουμοριστικά κομμάτια όπως Βοσνία, Μολδαβία, Λιθουανία, Αυστρία κτλ. Και το Alcohol is Free το δικό μας μια fun συμμετοχή ήταν. Εμένα μ΄αρεσει μου βγάζει μια διασκεδαστική ελαφρότητα. Θα το δω ευχάριστα δηλαδή στη σκηνή τα 3 λεπτα που θα εμφανιστεί. Τώρα τι κατάληξη θα έχει στη βαθμολογία ούτε που ξέρω ούτε που με νοιάζει.

  8. Αξιοπρόσεκτο τραγούδι και έξυπνη η παρουσίαση. Επομένως, έχει ότι χρειάζεται για να ανέβει ψηλά στο διαγωνισμό κι ας μην είναι κανά αριστούργημα.. Σε άτομα κάτω των 20 χρονών πιστεύω θα άρεσε ιδιαίτερα.

  9. Απο αυτα που παρουσιαστηκαν χθες ήταν με διάφορα η καλύτερη επιλογή που είχαν στη διάθεσή τους. Μου αρεσει πολύ το ολο σκηνικο που έχουν φτιάξει στην παρουσίασή. Όπως λένε και στο χωριό μου, Good job Ισλανδία!

  10. Έπεσε τρελό promotion & marketing για να μην κερδίσει το Oculis Videre, το οποίο μάλιστα δεν πέρασε ούτε στον σούπερ τελικό.
    Να κανω μια παρένθεση εδώ: ορίστε πως έπρεπε να παρουσιαστεί στη σκήνή το “Ονειρό μου” (χωρίς τα αξερουάρ βεβαίως), αλλά η δικιά μας προτίμησε να ντυθεί στρουμφάκι.
    Για το νικητήριο τραγούδι τώρα: ενθουσιάστηκα πάρα πολύ στην εισαγωγή του σε σημείο να πιστεύω ότι …..we might have a potential winner, αλλα προσγειώθηκα απότομα μετά απο 40 δεύτερα & συνέχισα να ξενερώνω καθώς εξελισσόταν το κομμάτι. Η ενορχήστρωση αλλάζει καθε 30 δευτερολεπτα & το electronic γίνεται ολίγον disco, μετα τζαζ, μετα ποπ, φέρνει & λίγο από Love boat σε ένα σημείο…..απλά αχταρμάς!

  11. ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ; ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
    Καλά δεν το λες το Superg!rl για grammy αλλά μην χαζεψουμε και τελειως.
    Ας μην ηταν εκκεντρικό και θα λεγα τι θα πιανε..

  12. Καλό . Θα χτυπηθεί με το Βέλγιο γθα τις θέσεις 2-3 . Η 1η θέση ανήκει δικαιωματικά στην Λιθουανία φέτος . Παντως μπράβο στα παιδιά από την Ισλανδία , το έφτιαξαν με ολη τους την καρδιά και με κέφι . Το πάμε ,

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ