?? ΑΛΒΑΝΙΑ: Με την Arilena Ara και το “Shaj” στη Eurovision 2020!

Η Αλβανία είναι η πρώτη χώρα που επιλέγει εκπρόσωπο για την Eurovision 2020 μέσω εθνικού διαγωνισμού, του Festivali i Këngës!

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε ο Τελικός του φεστιβάλ και μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε η Arilena Ara που πήρε και το εισιτήριο για το Ρότερνταμ! Το τραγούδι που ερμήνευσε είχε τίτλο “Shaj”.

https://www.youtube.com/watch?v=eFaAvuZGmSc

Απόψε η τελική βραδιά του φεστιβάλ ξεκίνησε με την εντυπωσιακή Alketa Vejsiu σε μια μουσικο-χορευτική έναρξη και να υποδέχεται το κοινό, εξηγώντας τη διαδικασία.

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκε η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από δύο Αλβανούς  (ειδικοί της μουσικής βιομηχανίας της χώρας) και τρεις διεθνείς κριτές. H διεθνής κριτική επιτροπή αποτελούταν από τους: Δημήτρη Κοντόπουλο (γνωστό σε όλους Έλληνα συνθέτη και δημιουργό, συνθέτη των συμμετοχών της Ουκρανίας το 2008, του Αζερμπαϊτζάν το 2013 και της Ρωσίας το 2019 και ελληνικών συμμετοχών – 2009, 2017), Christer Björkman (Σουηδό τραγουδιστή και τηλεοπτικό παραγωγό, παραγωγό του Melodifestivalen από το 2002 και παραγωγό της Eurovision το 2013 και το 2016) και Felix Bergsson (Ισλανδό τραγουδιστή και ηθοποιό, Αρχηγό της Ισλανδικής αποστολής στη Eurovision). Σημειώνουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα προέκυψε μόνο από την ψήφο των κριτών!

Στη συνέχεια οι 12 φιναλίστ του Festivali i Këngës 58 ερμήνευσαν live τα τραγούδια τους με την εξής σειρά (κάνοντας κλικ πάνω στου τίτλους μπορείτε να δείτε τις live εμφανίσεις – ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ):

  1. Valon Sheku – “Kutia e Pandorës”
  2. Sara Bajraktari – “Ajër”
  3. Robert Berisha – “Ajo nuk është unë” 
  4. Tiri Gjoci – “Me gotën bosh” 
  5. Bojken Lako – “Malaseen”
  6. Arilena Ara – “Shaj”
  7. Gena – “Shqiponja e lirë”
  8. Kamela Islamaj – “Më ngjyros”
  9. Albërie Hadërgjonaj –“Ku ta gjej dikë ta dua”
  10. Elvana Gjata – “Me tana”
  11. Olta Boka – “Botë për Dy ”
  12. Era Rusi – “Eja Merre”

Ως special guest του φεστιβάλ στον αποψινό τελικό ήταν η Ελένη Φουρέιρα, που έκανε μια ακόμα εκρηκτική εμφάνιση!

Όπως επίσης και η γνωστή Ιταλίδα τραγουδίστρια και συνθέτρια Giusy Ferreri, που εμφανίσθηκε μετά την ολοκλήρωση της εμφάνισης των 12 συμμετοχών.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τον Christer Björkman, η εκπρόσωπος της Αλβανίας στο Τελ Αβίβ Jonida Maliqi έδωσε το νικητήριο βραβείο στην Arilena Ara.

Στην τρίτη θέση ήταν η Sara Bajraktari, και στη δεύτερη η Elvana Gjata!

Στα Αγγλικά η Eurovision version του “Shaj”!

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος του φεστιβάλ η Arilena Ara είπε ότι το πιθανότερο είναι να ερμηνεύσει το “Shaj” στα Αγγλικά (με τίτλο “Curse”) αν και ακόμα δεν έχει παρθεί οριστική απόφαση.

Ποια είναι η Arilena Ara;

Η 21χρονη Arilena Ara, γεννημένη στη Σκόδρα,  έγινε γνωστή μέσα από τη νίκη της στη δεύτερη σεζόν του X Factor Αλβανίας (2012 – 2013). Συμμετείχε για πρώτη φορά σε φεστιβάλ, στο Gjeniu i Vogël (“Little Genius”), ένα διαγωνισμό τραγουδιών για παιδιά και ήρθε τρίτη.Στο X Factor στις auditions στα Τίρανα ερμήνευσε μια ακουστική εκδοχή του “We Are” της Ana Johnsson. Ήταν στην ομάδα “Κορίτσια” με μέντορα την Altuna Sejdi. Στον τελικό τραγούδησε το “No More Drama” της Mary J Blige και το “Man Down” και το “S & M” της Rihanna ως ντουέτο με την Altuna, κερδίζοντας το διαγωνισμό. Πρόσφατα συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή “Dance With Me” 2.  Στις 26 Φεβρουαρίου 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο της single video “Aeroplan” που είχε 2 εκατομμύρια προβολές μέσα σε 12 ώρες και το οποίο έγινε επιτυχία στα charts στην Αλβανία. Επίσης , το  hit “Business Class” είχε 1 εκατομμύριο προβολές τις πρώτες 9 ώρες. Αργότερα κυκλοφόρησε το τρίτο της τραγούδι με τίτλο “Vegim” αφιερωμένο στην απώλεια του πατέρα της.  Το 2016 κυκλοφόρησε άλλο ένα τραγούδι, το Nëntori, το οποίο έγινε δημοφιλές και εκτός της Αλβανίας (π.χ. στη Ρουμανία και τη Ρωσία) Μάλιστα, έφτασε στην κορυφή του ρουμάνικου Airplay 100 τον Αύγουστο του 2017. Το 2019 ήταν coach της τρίτης σεζόν του The Voice Kids Αλβανίας.

Για όλα τα νέα της Αλβανικής συμμετοχής στη Eurovision 2020 μείνετε σταθερά στον OGAE Greece!

[Πηγή: RTSH/Youtube/wikipedia]

Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Ιατρός στο επάγγελμα, ασχολούμαι ως φανατικός θεατής με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από πολύ μικρή ηλικία, τότε που αποτελούσε την αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση! Ως ενεργό μέλος του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα OGAE Greece παρακολουθώ από κοντά το διαγωνισμό και αρθρογραφώ. Η πολυπολιτισμικότητα, η ένωση των λαών, η αγάπη για τη μουσική και το υπερθέαμα που προσφέρει ο διαγωνισμός αποτελούν τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον λατρέψω και να τον έχω καταστήσει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου και της διασκέδασής μου. Από το 2021 είμαι Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του OGAE Greece.

23 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η Elvanaημ ηταν η καλυτερη επιλογη για φετος, για κατι ααλλο απο την Αλβανια, ελεος πια με τις μπαλαντες, κουρασαν.. παρ’ολα αυτα, δεν παραβλεπω οτι η Αριλενα εχει υπεροχη φωνη και πολυ δυνατη μπαλαντα… η Ελβανα ηταν το καλι αλλο ρε φιλε πφφφφφφ

  2. Δεν υπήρχε περίπτωση να χάσει απόψε η Arilena, ήταν μία κλάση πάνω από τους υπόλοιπους. Είναι ήδη έτοιμη για το Rotterdam, φωνητικά, ενδυματολογικά, σκηνικά.

  3. Προσωπικά προτίμουσα την elvana και αυτήν ήθελα να δω στο Ρότερνταμ . Δυστυχώς δεν γίνεται βέβαια αυτό που θέλουμε . Κάθε επιτυχία πάντως στην arietta.

    Υ.Σ. δεν μπορω να καταλάβω για ποιον λόγο έκανα ολόκληρο show Αφού νικητής βγήκε αποκλειστικά και μόνο από τους κριτές !!!

  4. Μπράβο Arilena απο την αρχή πίστεψα σε εσένα…Βέβαια όλοι τους αξίζουν συγχαρητήρια και η Elvana έχει κερδίσει την μεγαλύτερη αγάπη από τον κόσμο,να μην το βάλει κάτω!!!!!

  5. Η απόδειξη ότι μια κάκιστη εως παιδική παρουσίαση μπορεί να στερήσει τη νίκη σε ένα τραγούδι το οποίο αγαπήθηκε στο πρώτο άκουσμα, αλλά ήρθε δεύτερο….

    Πολύ καλό το “Shaj” τόσο σαν τραγούδι, αλλά και σαν παρουσίαση από την Arilena Ara και του αξίζει μια καλή πορεία στον διαγωνισμό!

  6. Επισήμως πλέον ξεκινάει η euroseason 2020. Αν και περίμενα να κάνουν την ανατροπή και να στείλουν το χορευτικό “Me tana”, εν τέλει επιμένουν στο είδος της μπαλάντας. Ωστόσο, δεν σημαίνει αυτό πως δεν πρόκειται για ένα πολύ καλό κομμάτι. Το βασικότερο, είναι “eurovision-ready” δηλ μπορεί να σταθεί στην Eurovision όπως ακριβώς είναι τώρα, χωρίς να αλλάξει τίποτα. Φυσικά, μερικές διορθωτικές πινελιές δεν θα έβλαπταν, αλλά όχι ένα κακό revamp όπως παλιότερα. Οι συμμετοχές τους το ’18 και ’19 που δεν τις πολυπείραξαν πήγαν εξαιρετικά! Συνεπώς μιλάω για τέτοιες μικροαλλαγές και όχι ριζικές αλλαγές όπως παλιότερα που δεν είχαν άλλωστε και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
    Όσο για την γλώσσα, δεν μπορώ να το φανταστώ στα Αγγλικά. Αν μπορέσουν να βρούν τις κατάλληλες αγγλικές λέξεις ώστε να μην χαλάνε τον ρυθμό, έχει καλώς. Αλλά επειδή αυτό είναι δύσκολο, ίσως καλύτερα να το αφήσουν αλβανικά, εξάλλου τα 2 τελευταία χρόνια με αλβανικό στίχο προκρίθηκαν. Πάντως, αν και μόνο αν μπορέσουν να βρουν τις κατάλληλες αγγλικές λέξεις δεν θα με πείραζε να “γυρίσει” στα αγγλικά, θα ήθελα να καταλαβαίνω και λίγο τι λέει, γιατί τώρα το αισθάνομαι μισό. Αλλά, αν είναι να το χαλάσουν, 1000 φορές αλβανικά, και ας το αντιλαμβάνεται ο καθένας με τον δικό του τρόπο (όσοι δεν μιλάνε αλβανικά εννοώ). Πάντως, το είδος του επιτρέπει την αλλαγή, θέλω να πω δηλ πως το Ktheju Tokes ήμουν σίγουρος ότι λόγω του είδους του, που ήταν πιο εθνικ, θα έχανε στα αγγλικά, αλλά στο Shaj δεν θα με χάλαγε τόσο, γιατί είναι πιο “ευρωπαϊκό” . Για να μην το κουράζω πολύ, ας μείνει αλβανικά, αλλά δεν θα έλεγα όχι και στο να “γύρναγε” στα αγγλικά, αλλά υπό προϋποθέσεις.
    Όπως και να ΄χει, πρόκειται για ένα πολύ καλό κομμάτι, μια δυναμική αρχή για την Eurovision 2020 κι ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλα εξίσου, και γιατί όχι, και πολύ καλύτερα τραγούδια!
    Καλή eurovision season να έχουμε
    Προκαταβολικά, καλή επιτυχία Αλβανία!!

  7. Δεν έχω κάτι να πω, απλά η Αλβανία φοβάται να διοργανώσει τον επερχόμενο διαγωνισμο φαίνεται..
    Έχεις ένα ραδιόφωνικο κομμάτι της Elvanas, το οποίο αρέσει στους πάντες, φάνηκε κ στο χειροκρότημα άλλωστε, κ το οποίο θα είχε μεγάλη απηχη στην Ευρώπη, κ στέλνει κλασικά η Αλβανία την παλια αγαπημενη της συνταγή με μπαλάντα…τόσο χρόνια που τα στέλνει τι κατάλαβε? Θα περάσει τελικό κ εκεί θέσεις 15 κ κάτω..
    Δεν έχω κάτι με την Αριλενα ήταν άψογη κ φωνάρα αλλά δεν θα εχει την ίδια απήχηση που θα είχε η Elvana… Τραγικό λάθος!
    Μακάρι να διαψεύσθω!
    Τεσπά καλή επιτυχία στην Arilena!

  8. Μπραβο ωραία επιλογή ?
    Παλι μπαλάντα παλι κραυγή παλι τα ίδια . Κάθε χρόνο το ίδιο στυλ τραγουδιών .. εγώ προσωπικά βαρέθηκα .. ήθελα κάτι πιο χαρούμενο και το οποιο υπήρχε .. Της έλβανας το τραγούδι υπέροχο !
    Συγνώμη αλλά οι ελπίδες να περάσει τελικό είναι ελάχιστες έως και μηδαμινές . Έχει κουράσει .

  9. Άλλη μια κουραστική μπαλάντα ..
    τίποτα το ενδιαφέρον τίποτα καινούργιο .. τα ίδια κάθε χρόνο ..
    Πιστεύω θα περάσει τέλικο με την βοήθεια της κριτικής επιτροπής αλλά θα βρεθεί στις τελευταίες θέσεις ..
    Δε μου άρεσε καθόλου .

  10. Απλά ντροπή. η κοπελα η αλλη μπηκε σε τασεις αλλων χωρων και θα πηγαινε πολυ καλα στην eurovision. αυτη η μπαλαντα στυλ περσινου νικητη και το ρουχο βινιλ της ταμτα τι ειναι? μια ανευρη αλβανικη μπαλαντα. αυτο το λαθος θα κανουν φετος ολες οι χωρες θα πανε με μπαλαντες επειδη νικησε μπαλαντα. ποπ κ ζωντανια θελουμε. η κοπελα με το metana ηταν εξαιρετικη επιλογη. κριμα αλβανια

  11. Προφανώς οι άνθρωποι δεν θέλουν να κερδίσουν, διαφορετικά θα έστελναν την Elvana. Η Arilena ναι μεν είναι δημοφιλής και ταλαντούχα αλλά το τραγούδι της μία που το άκουσα και μία που το ξέχασα στο λεπτό..

  12. Αναμενόμενο από την Αλβανία να στείλει το συγκεκριμένο τραγούδι. Για μένα υπέροχη ερμηνεία και πιστεύω πως υπάρχει περιθώριο να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο μέχρι τον Μάιο

    Υ.Γ Γιατί γιατί γιατί ΓΙΑΤΙ να γίνει το ίδιο λάθος πάλι?? Οι μπαλάντες καταστρέφονται με το που μεταφραστούν στα αγγλικά και το χει αποδείξει ήδη η Αλβανία.

  13. Η ίδια η τραγουδίστρια είπε ότι το τραγούδι το έγραψαν αρχικά στα αγγλικά, τα αλβανικά ήταν μόνο για το φεστιβάλ αυτό, οπότε δεν νομίζω πως θα είναι όπως τις άλλες φορές

  14. Για οσους παραπονιουνται για την Elvana: είχε ΠΟΛΛΑ φωνητικα προβληματα, η σκηνικη παρουσια ηταν πολυ παιδιαριστικη και κλισε και στο χοτευτικο, η Elvana εμοιαζε αβολη. Δεν υπηρχε περιπτωση να βελτιωθει μεσα σε 5 μηνες. Η Arilena μονο κατι μικροαλλαγες θελει και ουσιαστικα ειναι ετοιμη για μια αξιοπρεπη εμφανιση στη Eurovision

  15. Προσωπικά ήθελα πάρα πολύ να κερδίσει η elvana. Ήταν καλή, με ωραίο χωρευτικο και μοντέρνο τραγούδι και μερικά έθνικ στοιχεια. Θα ήταν κάτι που δεν θα έχει δοκιμάσει σχεδόν ποτέ η Αλβανία αφού σχεδόν κάθε χρόνο μπαλάντες στελνουν. Ωστόσο το τραγούδι της arilena δεν είναι καθόλου κακο.

  16. Πολύ ωραία μπαλάντα από την Αλβανία δραματική ώς ένα σημείο fat te mire Shqiperi που σημαίνει καλή επιτυχία Αλβανία

  17. δν μ αρεσε…φέτος κατι μου λεει οτι η υπερεκτιμημένη τα τελευταια χρόνια αλβανία θα μεινει στον ημιτελικο κ δικαίως!

  18. Παιδια το κομματι ειναι συγκλονιστικο!η φωνη από άλλο πλανήτη και πολύ καλή σκηνική παρουσία. Προβλέπω αρκετά υψηλή θέση για Αλβανία φέτος! Τοπ 5;

    • Όχι βέβαια τι τοπ 5 ?Τίποτα το ιδιαίτερο δεν σου μένει καν ,μια συνηθισμένη μπαλάντα που θα πάρει ότι πάρει από κριτές και τέλος με το ζόρι από 16-22

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ