?? ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Με αλλαγές ο εθνικός τελικός Eurovizijos Atranka 2020!

Όπως σας είχαμε ενημερώσει εδώ, η πρώτη χώρα της Βαλτικής που επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στη Eurovision 2020 ήταν η Λιθουανία. Και αυτό παρά την απογοήτευση της, καθώς η Λιθουανία έχασε το όνειρο του τελικού στο Τελ Αβίβ για έναν μόλις βαθμό και στη θέση της προκρίθηκε ως δέκατη χώρα η Δανία (δείτε εδώ περισσότερα).

O εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Λιθουανίας, LRT προέβη σε ανακοινώσεις σχετικά με αλλαγές στη μορφή και τις διαδικασίες του εθνικού τελικού της χώρας, Eurovizijos Atranka 2020. Αυτές περιλαμβάνουν λιγότερες εκπομπές και περισσότερη οικονομική ενίσχυση για το δρόμο προς το Ρότερνταμ.

Αυτό είχε ήδη προταθεί μετά το διαγωνισμό στο Τελ Αβίβ στις αρχές Μαΐου, καθώς όλα αυτά τα χρόνια το Eurovizijos έχει τη φήμη της για τη πιο μακρά και, συχνά, περίπλοκη διαδικασία επιλογής εκπροσώπου. Τώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πιο συνοπτικό και εκσυγχρονισμένο show, ώστε να είναι πιο προσιτό στους θεατές και σε ένα ευρύτερο φάσμα ενδιαφερομένων καλλιτεχνών.

Οι αλλαγές για το Eurovizijos Atranka 2020

Έτσι για το 2020, προβλέπεται η μορφή έξι εκπομπών, από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ακολουθώντας την τάση μιας πιο εύχρηστης διαδικασίας, μετά τη μείωση των εκπομπών για το 2018 και το 2019.

Θα επιτρέπεται, πλέον, μόνο ένα τραγούδι ανά καλλιτέχνη! Μέχρι το 2019 οι καλλιτέχνες είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τραγούδια ή να συμμετέχουν με πολλά τραγούδια. Όμως, η κατάσταση που δημιουργήθηκε με τη Monika Marija που πλήρωσε πρόστιμο για την απόσυρση του «Criminal» στην επιλογή του 2019 ήταν προβληματική.

Περισσότερη διαφάνεια της κριτικής επιτροπής. Η κριτική επιτροπή θα παρακολουθεί τις εμφανίσεις των καλλιτεχνών σε ένα ξεχωριστό στούντιο και όχι κοντά στο στούντιο των εμφανίσεων. Επίσης, θα σχολιάζει κατά διαστήματα και όχι μετά από κάθε εμφάνιση.

Περισσότερη διαφάνεια στις ψηφοφορίες. Συνήθως, η τηλεοπτική ψηφοφορία ξεκινούσε στην αρχή της εκπομπής, με τακτικές ενημερώσεις καθ ‘όλη τη διάρκειά της. Ωστόσο, στο νέο διαγωνισμό, ο πίνακας των αποτελεσμάτων θα εμφανιστεί μόνο στο τέλος της εκπομπής. Έτσι, θα μένουν οι θεατές ανεπηρέαστοι στη ψηφοφορία τους, χωρίς να γνωρίζουν το αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια των εμφανίσεων. Για περαιτέρω αμεροληψία, η ψηφοφορία σε κάθε εκπομπή θα επαληθεύεται από μια ελεγκτική εταιρεία.

Μετά την επιλογή του νικητή, αυτός θα έχει πρόσθετη οικονομική βοήθεια από το LRT, καθώς θα χρηματοδοτήσει τη σκηνική παρουσίαση, τα φωνητικά μαθήματα, τη σκηνοθεσία, τα κοστούμια και άλλη υλικοτεχνική υποστήριξη.

Η περίοδος υποβολής των τραγουδιών ξεκινά στις 30 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Δεκεμβρίου.


Η Ιστορία της Λιθουανίας στη Eurovision με μια ματιά…

  • H Λιθουανία ξεκίνησε να λαμβάνει μέρος στον διαγωνισμό το 1994, με πρώτο εκπρόσωπο τον Ovidijus Vyšniauskas η συμμετοχή του οποίου όμως κατέληξε στην τελευταία θέση με μηδέν βαθμούς!
  • Έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα, η χώρα επέστρεψε στον διαγωνισμό το 1999 με εκπρόσωπο την Aistė και το παραδοσιακό «Strazdas» (20η θέση).
  • Έκτοτε, η Λιθουανία συμμετέχει κάθε χρόνο μετρώντας μόλις δύο απουσίες: το 2000 και το 2003.
  • Συνολικά έχει 20 συμμετοχές, με 13 παρουσίες σε Μεγάλο Τελικό.
  • Η υψηλότερη θέση στην οποία έχει βρεθεί ποτέ Λιθουανική συμμετοχή είναι η 6η στον τελικό της Eurovision 2006 στην Αθήνα με το χιουμοριστικό «We are the winners» σε ερμηνεία των LT United.
  • Στον φετινό διαγωνισμό, η χώρα τερμάτισε στην 11η θέση του δεύτερου ημιτελικού με τον Jurijus Veklenko και το τραγούδι “Run with the lions” που έλαβε 93 βαθμούς.
  • Τους περισσότερους βαθμούς της συνολικά τους έχει δώσει σε Λετονία, Ουκρανία και Γεωργία, ενώ στους Τελικούς προτιμά την Ρωσία, την Λετονία και την Ουκρανία.
  • Αντιθέτως, τους περισσότερους βαθμούς τους έχει λάβει από Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Λετονία!

Μείνετε με τον OGAE Greece για όλα τα νέα για την επιλογή της συμμετοχής της Λιθουανίας στη Eurovision 2020!

[Πηγή: LRT]

Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Ιατρός στο επάγγελμα, ασχολούμαι ως φανατικός θεατής με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από πολύ μικρή ηλικία, τότε που αποτελούσε την αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση! Ως ενεργό μέλος του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα OGAE Greece παρακολουθώ από κοντά το διαγωνισμό και αρθρογραφώ. Η πολυπολιτισμικότητα, η ένωση των λαών, η αγάπη για τη μουσική και το υπερθέαμα που προσφέρει ο διαγωνισμός αποτελούν τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον λατρέψω και να τον έχω καταστήσει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου και της διασκέδασής μου. Από το 2021 είμαι Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του OGAE Greece.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ