ΑΛΒΑΝΙΑ: Γνωρίστε την πρώτη ενδεκάδα υποψηφίων του Festivali i Këngës 57!

Με το σύνθημα «Eja në Festival (Ελάτε στο Φεστιβάλ)», το RTSH καλούσε ήδη από τα μέσα Μαΐου νέους, αλλά και επιτυχημένους καλλιτέχνες για να συμμετάσχουν στο 57ο φεστιβάλ της χώρας, με απώτερο σκοπό το εισιτήριο για τη Eurovision. Στα μέσα Οκτωβρίου ανακοίνωσε τις 22 συμμετοχές του «Festivali i Këngës 57», του διαγωνισμού που διεξάγεται στα Τίρανα τον Δεκέμβρη και μέσω του οποίου επιλέγεται παραδοσιακά ο εκπρόσωπος της γειτονικής μας χώρας στον διαγωνισμό της Eurovision. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις συμμετοχές μπορείτε να διαβάσετε σε προηγούμενο άρθρο μας εδώ.

Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Αλβανίας ξεκίνησε τη σταδιακή παρουσίαση των 22 καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στο Festivali i këngës 57 τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτή είναι μία από τις πολλές σημαντικές αλλαγές του φετινού εθνικού φεστιβάλ της χώρας, τις οποίες μπορείτε να διαβάστε εδώ.

Πάμε να γνωρίσουμε τους 11 πρώτους υποψήφιους του εθνικού διαγωνισμού της Αλβανίας, όπως τους παρουσίασε το RTSH στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Aurel Thëllimi

Βαρύτονος του Εθνικού Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου, έχει ξεκινήσει να τραγούδα ωραία και να συμμετέχει από παιδί σε φεστιβάλ. Ως ενήλικας έχει συμμετάσχει σε πολλά μουσικά φεστιβάλ, συναυλίες και βίντεο κλιπ. Στο Festivali i këngës συμμετείχε για πρώτη φορά το 1998 και συνολικά έχει 8 παρουσίες σε αυτό (τελευταία φορά ήταν το 2005). Στο Fest ’57 συμμετέχει με το τραγούδι “Të dua ty” (“I Love You”), μια ποπ μπαλάντα σε μουσική Ardita Bufaj και Aurel Thëllimi, και στίχους του ιδίου.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, γένι

Bojken Lako

Είναι γνωστός από τα χρόνια που συνέθετε μουσική και βρισκόταν στο τιμόνι πολλών προγραμμάτων και εκπομπών ως συγγραφέας και σκηνοθέτης. Το ταξίδι του στο Φεστιβάλ Τραγουδιού ξεκινά το 1999, κερδίζοντας την τρίτη θέση με το τραγούδι “Asgjë e largët”. Αλλά η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν η δεύτερη θέση με το τραγούδι “Të ndjej” (“I Feel”) στο Fest ’53. Επίσης, υπήρξε σκηνοθέτης του Fest ’49. Φέτος θα εμφανισθεί με ένα ποπ, R & B τραγούδι που συνέθεσε ο ίδιος. Το τραγούδι έχει τίτλο “Jeto jetën” (“Live Life”), σε στίχους του ποιητή Xhevdet Bajraj από το Rahovec, που είναι καθηγητής ποίησης στο Μεξικό.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

https://www.youtube.com/watch?v=LiKrLxHSsRA

Bruno Pollogati

Για πρώτη φορά φέτος εμφανίζεται σόλο στη σκηνή του Festivali i këngës, καθώς ως μέλος του συγκροτήματος Revolt Klan έχει τραγουδήσει άλλες δύο φορές στο φεστιβάλ, με τα τραγούδια “Mungon” και “Dashuria ‘ne mund ta gjejmë atë”.  Παρ’ότι είναι μέλος των Revolt Klan για περισσότερο από δέκα χρόνια, θα ερμηνεύσει μόνος ένα τραγούδι που συνέθεσε ο ίδιος σε στίχους Endri Mumajes. Ο 28χρονος Bruno τραγουδάει σε στυλ funky pop για μια κοπέλα που δεν σταματά ποτέ να την σκέφτεται. Τίτλος του τραγουδιού… “No Stop”!

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, κάθεται

Dilan Reka

Πρόκειται για έναν πάλαι ποτέ ταλαντούχο τραγουδιστή των παιδικών φεστιβάλ που πλέον και φωνητικά ενηλικιώθηκε! Η ιστορία του στο RTSH Festivali i këngës ξεκινά το 2015 με το τραγούδι “Buzëqesh” (“Smileys”), ενώ ένα χρόνο αργότερα κερδίζει το τρίτο βραβείο του φεστιβάλ με το τραγούδι “Mos harro” (“Do not forger”). Φέτος, ο τελειόφοιτος της Σχολής Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας θα εμφανισθεί στο Φεστιβάλ ερμηνεύοντας το τραγούδι “Karma”, σε μουσική Gridi Krajė και στίχους Florian Zyka. Το τραγούδι είναι αφιερωμένο σε όσους απογοητεύονται στη ζωή από αυτούς που τους γυρίζουν την πλάτη τις δύσκολες στιγμές, και αυτοί δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις συνέπειες του κάρμα, καθώς ό,τι κάνεις στη ζωή αυτό σου επιστρέφεται.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, selfie και κοντινό πλάνο

https://www.youtube.com/watch?v=Hc5PpX5kfjc

Eliza Hoxha

Πρόκειται για μια “αρχιτέκτων” της μελωδίας και του λόγου, καθώς έχει δωρίσει στο κοινό και στους θαυμαστές της πολλά τραγούδια που έχουν γίνει επιτυχίες. Παρ’ ό,τι έχει συμμετάσχει μόνο μία φορά στο Φεστιβάλ το 2006 με το τραγούδι “Hajde sonte”, είναι ανεκτίμητη η συμβολή της στη μουσική, χωρίς να βάλει στην άκρη το επάγγελμα και το πάθος της, την αρχιτεκτονική και τη φωτογραφία. Το τραγούδι που θα ερμηνεύσει φέτος έχει τίτλο “Peng”, αναφέρεται σε μια θανατηφόρα αγάπη και έχει γραφτεί από την ίδια.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει

Elona Islamaj

Πρόκειται για μια καλλιτέχνη που μοιράζει τον επαγγελματισμό της και το πάθος της για τη μουσική μεταξύ της ερμηνείας και του βιολιού, για το οποίο σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Τεχνών των Τιράνων. Η Elona συμμετέχει για πρώτη φορά στο φεστιβάλ αυτό, αν και είναι αρκετά απασχολημένη στην καλλιτεχνική ζωή της πρωτεύουσας κάνοντας live εμφανίσεις με κομμάτια μπλουζ και τζαζ. Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιτυχημένα καλλιτεχνικά projects ως δασκάλα φωνητικής και ερμηνείας σε προγράμματα νέων ταλέντων,  όπως ”Gjeniu i vogël”, “Musical Muziklan” , κ.ά.  Η Elona Islamaj είναι βιολίστρια της Συμφωνικής Ορχήστρας του RTSH και θα εμφανισθεί στο Fest’57 ως δημιουργός και ερμηνεύτρια του τραγουδιού  “Në këtë botë kalimtarë” (“In this Passionate World”).

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει

Elton Deda

To 1990 συμμετείχε ως ερμηνευτής του πρώτου συγκροτήματος που συμμετείχε στο φεστιβάλ, του “Tingulli i zjarrtë”, το οποίο κέρδισε στην κατηγορία των νεοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών με το τραγούδι  “Jemi emri i vetë jetës”  που έγραψε ο ίδιος.  Από τότε και μετά, ο Deda θα ανέβει στη σκηνή του φεστιβάλ ως μέλος του συγκροτήματος, στη συνέχεια ως σολίστ τραγουδιστής, ως συνθέτης, ως διευθυντής ορχήστρας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Fest’54, αφήνοντας έτσι το αποτύπωμά του στην ιστορία του Φεστιβάλ Τραγουδιού του RTSH. Ως ερμηνευτή μπορούμε να τον θυμηθούμε στα μουσικά κομμάτια  “Na lini të jetojmë”, “Nuk kërkoj tjetër njeri”, “Të pranoj si je”, κ.α.  Το 2011 επέστρεψε στο φεστιβάλ με το τραγούδι “Kristal” κερδίζοντας το δεύτερο βραβείο. Φέτος, ο Elton Deda θα ερμηνεύσει το τραγούδι που έγραψε ο ίδιος με τίτλο “Qetësisht” (“Quietly”).

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, γένι και κοντινό πλάνο

Eranda Libohova

H μεγάλη επιτυχία της Eranda Libohova ξεκίνησε το 1986 κερδίζοντας το δεύτερο βραβείο στο Festivali i këngës με το τραγούδι “Ku vajti vallë ai djalë”. Η μεγάλη της πρωτοτυπία προερχόταν από την εμφάνισή της ως ντουέτο με την αδελφή της Irma, που μάγεψαν το κοινό. Το ίδιο ντουέτο ένα χρόνο αργότερα θα κερδίσει το πρώτο βραβείο με το τραγούδι “Nuk e harroj” (“I will not forget”) που έγραψε ο Agim Krajk.  Η Eranda ως σόλο τραγουδίστρια εμφανίσθηκε στο Fest’28 με το τραγούδι “Mijëra zëra në zërin tim”. Επιτυχίες θα σημειώσει το 1996 με το τραγούδι “Kthehu për vete, për mua” και το 1997 με το τραγούδι “Bota iluzion” που απέσπασε βραβείο και στο Fest’40 με τη δεύτερη θέση που έλαβε ως ντουέτο με την Irma Libohova και το τραγούδι “Më prit”. Η Eranda Libohova επιστρέφει στο Festivali i këngës μετά από 17 χρόνια! Αυτή τη φορά με το τραγούδι “100 pyetje” (“100 questions”) σε μουσική Gent Myftaraj και στίχους Pandi Laço.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει

https://www.youtube.com/watch?v=SHeLbmwB-DU

Gjergj Leka

Πρόκειται για έναν ακόμη γνώριμο του φεστιβάλ, κυρίως ως συνθέτης. Πολλά γνωστά τραγούδια της δεκαετίας του ’80 αποτελούν δικές του συνθέσεις, όπως το “Për ty baba”(1985)  το οποίο ερμήνευσε ο Bashkim Alibali,  το “Shokë jete” (1986) που ερμήνευσε ο Luan Zhegu και τα “Beso te dashuria” και “Këngë pa fund është rinia” που ερμήνευσε ο Frederic Ndoc το 1989. Ως τραγουδιστής, ο Leka συμμετείχε στο Fest ’53 με το τραγούδι “Himn” (“Hymn”), που έγραψε ο ίδιος με την Zhuliana Jorganxhi, το οποίο απέσπασε το βραβείο για την καλύτερη παρουσίαση. Στο φετινό Fest ’57 ο Gjergj Leka συμμετέχει με το τραγούδι “Një ditë tjetër” (“Another Day”).

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, κοντινό πλάνο

Jonida Maliqi

Τραγουδίστρια με μοναδική φωνή και ξεχωριστό στυλ, που έχει ανέβει στη σκηνή του φεστιβάλ για πρώτη φορά στην ηλικία των 13 ετών με ένα ντουέτο με τον Alexander Rrapin με τίτλο “Planeti i fëmijëve” (“Children’s Planet”) και δύο χρόνια αργότερα (1995) με ένα άλλο ντουέτο με τον Kastriot Tusa και το τραγούδι “Flas me engjëllin tim” (“I speak with my angel”). Μεγαλώνοντας καλλιτεχνικά πλέον η Jonida εμφανίζεται το 1999 με το τραγούδι  “Do jetoj pa ty” και μετά από τρία χρόνια με τα τραγούδια “Do jetoj pa ty”,  “Çast”, “Ik” και “Do humbas me ty”. Επιστρέφει το 2004 με το τραγούδι “Frikem se më pëlqen” (“Fear That I Love”), με το οποίο θα βραβευθεί με το τρίτο βραβείο. Μετά από δύο χρόνια συμμετέχει και πάλι με το τραγούδι “Pa identitet” και στο Fest’46 με το τραγούδι “S’ka fajtor në dashuri”. Μετά από 11 χρόνια, η πολυσυμμετέχουσα καλλιτέχνης επιστρέφει στο φεστιβάλ με το τραγούδι  “Ktheju tokës” σε σύνθεση και στίχους του Eriona Rushiti.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, κοντινό πλάνο

https://www.youtube.com/watch?v=FLc3npTZX4E

“Alar Band”

Πρόκειται για ένα αντρικό συγκρότημα που αποτελείται από 5 καλλιτέχνες από την πόλη του Elbasan και το οποίο δημιουργήθηκε το 2013. Οι κάποτε ταλαντούχοι σπουδαστές του μουσικού σχολείου “Onufri” του Elbasan, Xhieldo Hyseni (τραγουδιστής), Ardit Serica (πιάνο) Renato Kodra (ακορντεόν), Aldo Meta (βιολί) και Remi Shrali (ντραμς), μόλις ενώθηκαν σε ένα συγκρότημα έγιναν πολύ σύντομα αγαπητοί στο κοινό. Ένα κοινό που τους ακολουθεί σε διάφορες εμφανίσεις τους στα Τίρανα και το Elbasan, αλλά και στα βίντεο κλιπ και τις συμμετοχές τους σε συναυλίες και μουσικούς διαγωνισμούς. Στο  RTSH Festivali i këngës φέτος θα κάνουν το ντεμπούτο τους με το τραγούδι “Dashuria nuk mjafton” (“Love Not Enough”) σε μουσική Elgit Dod και στίχους Klea Hut.

Ποια είναι η πρώτη εντύπωσή σας σχετικά με τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν φέτος στο Festivali i këngës; 

Μείνετε με τον OGAE Greece για να γνωρίσετε και τους υπόλοιπους 11 καλλιτέχνες που θα διεκδικήσουν την εκπροσώπηση της Αλβανίας στη Eurovision 2019!

[Πηγή – Φωτογραφίες: RTSH / Festivali i këngës/ OGAE Greece]


Ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα σχολιάζοντας όλα τα νέα του διαγωνισμού και παίρνοντας μέρος σε μουσικούς διαγωνισμούς, Euroquiz, παιχνίδια και διάφορα Euro-battles!  Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γίνετε μέλη στο OGAE GREECE Eurovision Group, ένα γκρουπ ανοικτό για όσους αγαπάνε τον θεσμό της Eurovision! Γίνετε μέλη με ένα μόνο κλικ εδώ!

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε κάνοντας like στη σελίδα μας στο Facebook, ακολουθώντας μας στο Instagram και στο Twitter για να μην χάνετε τίποτα από τον αγαπημένο μας διαγωνισμό! 

Επίσης, πολλά Eurovision βίντεο σας περιμένουν στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube εδώ!

Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Ιατρός στο επάγγελμα, ασχολούμαι ως φανατικός θεατής με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από πολύ μικρή ηλικία, τότε που αποτελούσε την αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση! Ως ενεργό μέλος του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα OGAE Greece παρακολουθώ από κοντά το διαγωνισμό και αρθρογραφώ. Η πολυπολιτισμικότητα, η ένωση των λαών, η αγάπη για τη μουσική και το υπερθέαμα που προσφέρει ο διαγωνισμός αποτελούν τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον λατρέψω και να τον έχω καταστήσει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου και της διασκέδασής μου. Από το 2021 είμαι Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του OGAE Greece.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Αλβανίας RTSH ξεκίνησε στις 5 Νοεμβρίου τη σταδιακή παρουσίαση των 22 καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στο Festivali i këngës 57, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα με την παρουσίαση και των επόμενων 11 καλλιτεχνών. Τους υπόλοιπους 11 σας τους παρουσιάσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας εδώ. […]

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ