ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Let me show you Tel Aviv!

Έχουμε ήδη μπει για τα καλά στο κλίμα της Eurovision και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Τελ Αβίβ! Μ’ αυτό το αφιέρωμα θα κάνουμε μια γενική παρουσίαση της πόλης, ώστε να τη γνωρίσουμε καλύτερα, αλλά και για να χρησιμεύσει σαν ένας οδηγός για όσους επισκεφτούν την πόλη λόγω του διαγωνισμού!

Γενικά στοιχεία

Το Τελ Αβίβ είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη του Ισραήλ, μετά την Ιερουσαλήμ, με 443.939 κατοίκους (2017), ενώ η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή αριθμεί 3.854.000 κατοίκους. Ήταν η πρώτη πρωτεύουσα, όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ (1948). Η επίσημη ονομασία του Δήμου είναι Τελ Αβίβ-Γιάφα. Βρίσκεται στα παράλια της Μεσογείου, στα νότια των εκβολών του ποταμού Γιαρκόν και περίπου 53 χλμ. βορειοδυτικά της Ιερουσαλήμ. Η διαδρομή από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ με το νέο high-speed τρένο διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Το έμβλημα του Δήμου
Τελ Αβίβ-Γιάφα

Ετυμολογία

Το όνομα Τελ Αβίβ (εβραϊκά: תל אביב) προέρχεται από τις λέξεις:

  • Τελ (תל), που σημαίνει «τεχνητός λόφος που καλύπτει τα υπολείμματα αρχαίου οικισμού»·
  • Αβίβ (אביב), που σημαίνει «άνοιξη».

? Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε πλήρη χάρτη του Ισραήλ!

Το Τελ Αβίβ είναι επίσης γνωστό και με τα ονόματα «Η Λευκή Πόλη» και «Το Μεγάλο Πορτοκάλι».

Ιστορικά στοιχεία

Το Τελ Αβίβ χτίστηκε το 1909 κοντά στην αραβική, τότε, Γιάφα σε έκταση που είχε αγοραστεί από Βεδουίνους. Η Γιάφα (αρχ. Ιόππη) ήταν σημαντικότατη πόλη της περιοχής για πολλούς αιώνες, με δείγματα ανθρώπινου οικισμού ήδη από το 7500 π.Χ. Το Τελ Αβίβ γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη και το 1948 συγχωνεύτηκε με τη Γιάφα.

Η σύγχρονη πόλη

Το Τελ Αβίβ, παρά τους βομβαρδισμούς που δέχτηκε το 1991 από το Ιράκ στη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου και παρά το δραματικό γεγονός της δολοφονίας του Πρωθυπουργού Γιτζχάκ Ράμπιν το 1995, σήμερα είναι το πολιτιστικό κέντρο του Ισραήλ.

Άποψη του μοντέρνου μέρους του Τελ Αβίβ

Αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης για 2.500.000 τουρίστες ετησίως μιας και διαθέτει από τις καλύτερες παραλίες παγκοσμίως, μήκους 14 χιλιομέτρων:

Το Τελ Αβίβ είναι γνωστό σαν «η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ». Διαθέτει πολλά night clubs και dance bars, ειδικά στην περιοχή του αεροδρομίου. 18 από τα 35 μεγάλα κέντρα των τεχνών βρίσκονται εκεί, από τα οποία 5 μεγάλα θέατρα (από τα 9 της χώρας).

Το Τελ Αβίβ είναι επίσης η έδρα των δύο πιο πετυχημένων ομάδων καλαθοσφαίρισης του Ισραήλ, της Maccabi Tel Aviv (πρωταθλήτρια 52 φορές) και της Hapoel Tel Aviv (πρωταθλήτρια 5 φορές).

Στο πάρκο του Τετραγώνου Hatikva υπάρχει μνημείο για την Όφρα Χάζα, τον θρύλο της ισραηλινής μουσικής, η οποία συμμετείχε στη Eurovision 1983 στο Μόναχο με το τραγούδι «Chai» (2η θέση).

Το μνημείο της Όφρα Χάζα

Αξιοθέατα

?Κάντε κλικ επάνω στην κάθε φωτογραφία για να μεταφερθείτε μέσω του Instant Street View στην αντίστοιχη τοποθεσία και περιηγηθείτε πατώντας τα βέλη, ζουμάροντας με τον τροχό κύλισης και γυρνώντας την εικόνα με πατημένο το αριστερό κλικ!

Tayelet

Είναι ένας μεγάλος πεζόδρομος κατά μήκος της θάλασσας, που εκτείνεται από το παλιό λιμάνι του Τελ Αβίβ μέχρι τη Γιάφα. Προσφέρει μοναδική θέα στη θάλασσα και συνδέεται με δρόμους που οδηγούν στα καλύτερα ξενοδοχεία, εστιατόρια και night clubs της πόλης. Ιδανική περιοχή για περιπάτους.


Λιμάνι της Γιάφα

Ένα από τα παλιότερα λιμάνια του κόσμου, που κάποτε ήταν το σημείο άφιξης των προσκυνητών με προορισμό την Ιερουσαλήμ. Οι παλιές αποθήκες του λιμανιού σήμερα έχουν μετατραπεί σε χώρους τεχνών και εκθέσεων. Από εκεί μπορεί κανείς να πάρει το καράβι για κρουαζιέρα κατά μήκος της ακτής του Τελ Αβίβ.

Beit Hatfutzot

Πρόκειται για το Μουσείο Εβραϊκού Πληθυσμού, που έχει να κάνει με την ιστορία της Εβραϊκής Διασποράς. Διαθέτει ειδικούς χώρους αφιερωμένους σε διάφορες πλευρές της ζωής και άλλους, όπου οι Εβραίοι επισκέπτες μπορούν να δουν το γενεαλογικό τους δέντρο.

Το επίσημο link του Μουσείου:
➡ https://www.bh.org.il/

Μουσείο Τέχνης

Διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης σε όλο το Ισραήλ, καθώς και χώρους, όπου μπορεί κανείς να δει τη διαδικασία συντήρησης των έργων τέχνης. Είναι και ο τόπος, που θα στρωθεί το Κόκκινο Χαλί της 64ης Eurovision, σύμφωνα με άρθρο μας.

Το επίσημο link του Μουσείου:
➡ http://www.tamuseum.org.il/

Μουσείο Eretz Israel (Γης του Ισραήλ)

Ό,τι έχει να κάνει με την ιστορία, την αρχαιολογία, τον πολιτισμό και τη λαϊκή τέχνη, εκτίθεται εκεί. Διαθέτει πλανητάριο, καθώς και πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο «Tell-Qasile», που χρονολογείται από τον 12ο αι. π.Χ.

Το επίσημο link του Μουσείου:
➡ http://www.eretzmuseum.org.il/e/

Nahalat Binyamin

Είναι αγορά στην καρδιά της πόλης που ανοίγει κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Είναι από τα ιδανικότερα μέρη για την αγορά αυθεντικών, χειροποίητων προϊόντων.

Shuk ha-Carmel

Η Αγορά Carmel είναι η μεγαλύτερη λαϊκή αγορά μεσανατολίτικου στιλ του Τελ Αβίβ. Πολυσύχναστη, θορυβώδης, με χρώμα και μυρωδιά, μπορεί κανείς να βρει από μπαχαρικά μέχρι ηλεκτρονικά είδη.

Neve Tzedek

Πρόκειται για πολύ παλιά γειτονιά του Τελ Αβίβ, που χτίστηκε από Εβραίους που κατοίκησαν εκεί γύρω στα 1880. Καλοδιατηρημένα κτήρια με μπουτίκ, όμορφες καφετέριες και εξεζητημένα εστιατόρια, γκαλερί, όπως το Σπίτι Rockach, το Μουσείο Τεχνών Nachum Gutman, το κέντρο χορού και θεάτρου Suzanne Dellal και ο παλιός Οθωμανικός Σιδηροδρομικός Σταθμός συνθέτουν την εικόνα του Neve Tzedek.

Η Λευκή Πόλη του Τελ Αβίβ

Σημείο σύγχρονης Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μπορεί κανείς να δει τη μεγαλύτερη συλλογή κτηρίων Bauhaus στον κόσμο. Η αναπαλαίωση της περιοχής έγινε από Γερμανούς μετανάστες τις δεκαετίες του 1920 και 1930. Ονομάστηκε έτσι, γιατί η πλειοψηφία των κτηρίων είναι λευκού χρώματος. Σήμερα είναι από τις πιο όμορφες γειτονιές της πόλης με δυνατότητα διασκέδασης και αγορών.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα κτήρια της περιοχής:
➡ Bauhaus Center Tel Aviv

Πάρκο Charles Clore

Γνωστή περιοχή για κοινωνικές εκδηλώσεις και παρελάσεις κατά μήκος της θάλασσας, όπου θα στηθεί το Χωριό της Eurovision 2019, βλ. το σχετικό άρθρο μας.

Το Συνεδριακό Κέντρο του Τελ Αβίβ – Expo Tel Aviv

Είναι ο χώρος, όπου θα φιλοξενηθεί ο 64ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, και πιο συγκεκριμένα στο Pavilion 2 και το green room που θα φιλοξενηθεί στο Pavilion 1, βλ. το σχετικό άρθρο μας.

➡ Επίσημη ιστοσελίδα του Expo Tel Aviv (στα αγγλικά)

➡ Η περιοχή γύρω από το Συνεδριακό Κέντρο 

Πολυτραγουδισμένη πόλη

Το Τελ Αβίβ, λόγω της δημοτικότητάς του και των πολλών δυνατοτήτων που προσφέρει σε δραστηριότητες, διασκέδαση και κοινωνικά events, έχει γίνει το θέμα αρκετών τραγουδιών.

⭐ Η συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision2015 από τον Nadav Guedj με τίτλο «Golden Boy» (9η θέση, 97 βαθμοί) προσκαλούσε τον κόσμο να του δείξει το Τελ Αβίβ (…let me show you Tel Aviv):

⭐ Μεγάλη επιτυχία του Omer Adam από το 2013 έχει τίτλο «Tel Aviv»:

Το συναρπαστικό ταξίδι για τη Eurovision 2019 έχει ξεκινήσει!
Το Τελ Αβίβ είναι έτοιμο να υποδεχτεί το γεγονός που αγαπάμε και μας υπόσχεται μια αξέχαστη διοργάνωση! 

[Ενεργοποιήστε τον ήχο στο βίντεο!]

πηγή και φωτογραφίες: Wikipedia, lonelyplanet.com, holidify.com, touristisrael.com, taxidologio.gr, kids.britannica.com, fairs.co.il


Ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα σχολιάζοντας όλα τα νέα του διαγωνισμού και παίρνοντας μέρος σε μουσικούς διαγωνισμούς, Euroquiz, παιχνίδια και διάφορα Euro-battles! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γίνετε μέλη στο OGAE GREECE Eurovision Group, ένα γκρουπ ανοικτό για όσους αγαπάνε τον θεσμό της Eurovision! Γίνετε μέλη με ένα μόνο κλικ εδώ!

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε κάνοντας like στη σελίδα μας στο Facebook, ακολουθώντας μας στο Instagram και στο Twitter για να μην χάνετε τίποτα από τον αγαπημένο μας διαγωνισμό! 

Επίσης, πολλά Eurovision βίντεο σας περιμένουν στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube εδώ!

Δημήτρης Χριστούλιας
Δημήτρης Χριστούλιας
Γεννήθηκα στο Μόναχο της Γερμανίας. Αποφοίτησα από το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας του ΑΠΘ. Οι ξένες γλώσσες και τα ταξίδια είναι η αναπνοή μου. Η επαφή με τη μουσική και την κουλτούρα των λαών του κόσμου δίνει ιδιαίτερο νόημα στην καθημερινότητά μου. Η Eurovision είναι κομμάτι της ζωής μου από το 1982.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ