ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τραγούδια που είχαν κυκλοφορήσει πριν επιλεγούν για τη Eurovision!

H 1η Σεπτεμβρίου αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο για τη Eurovision και τους φανατικούς οπαδούς της. Εκτός από την τυπική, ημερολογιακή έναρξη του φθινοπώρου και τη μετάβαση σε μια εποχή όπου συμβαίνουν συνήθως νέα ξεκινήματα, μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, για τους fans της Eurovision η ημερομηνία αυτή θεωρείται ως “Πρωτοχρονιά της Eurovision”  (“Eurovision New Year’s Day”)!

Και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: πρώτον, σύμφωνα με τους κανόνες της EBU όποιο τραγούδι κυκλοφορήσει δημόσια πριν την 1η Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να λάβει μέρος στη Eurovision της προσεχούς χρονιάς. Με άλλα λόγια, η σημερινή ημερομηνία αποτελεί το όριο μετά το οποίο οι πιθανές συμμετοχές για τη Eurovision 2019 μπορούν να δημοσιοποιηθούν χωρίς ποινή, και έτσι θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι κάθε τραγούδι που κυκλοφορεί από εδώ και πέρα θα μπορούσε να είναι συμμετοχή στη Eurovision!

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι επειδή οι περισσότερες χώρες επιλέγουν συνήθως τη συμμετοχή τους μέσα από τη διαδικασία ενός εθνικού τελικού ή εσωτερικής επιλογής, συνήθως ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που αρκετές χώρες ξεκινούν τις διαδικασίες αυτές (επιβεβαίωση συμμετοχής, έναρξη υποβολής συμμετοχών, δημοσιοποίηση τρόπου επιλογής, πρώτο στάδιο επιλογής, κ.α.).

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι συνηθισμένο οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς κάθε χώρας να επιλέγουν τη συμμετοχή τους στη Eurovision μέσα από τραγούδια που έχουν ήδη κυκλοφορήσει, ωστόσο αυτό έχει συμβεί περιστασιακά.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικές πρόσφατες συμμετοχές της Eurovision που κυκλοφόρησαν ως singles πριν επιβεβαιωθούν ως συμμετοχές των χωρών τους για τη Eurovision:

 Alekseev – “Forever” (Belarus 2018)

Το Νοέμβριο του 2017, ο Alekseev κυκλοφόρησε το single “Навсегда” (“Navsegda”). Αρχικώς, υπήρξε η σκέψη να υποβάλλει το τραγούδι για τον εθνικό τελικό της Ουκρανίας, αλλά ο Alekseev αποφάσισε τελικά να δοκιμάσει την τύχη του με τη Λευκορωσία, υποβάλλοντας μια αγγλική έκδοση του τραγουδιού με τίτλο “Forever”. Το τραγούδι έπρεπε να μετατραπεί για να είναι συμβατό με την τρίλεπτη διάρκεια που ορίζουν οι κανόνες της Eurovision, αλλά το “Forever” πέρασε από πολλές τροποποιήσεις πριν αποφασιστεί η τελική version του για τη Eurovision της Λισαβόνας. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό, καθώς το “Forever” τερμάτισε 16ο με 65 βαθμούς στον Α’ ημιτελικό.

 Jamie-Lee – “Ghost” (Germany 2016)

Το “Ghost” ήταν το single της Jamie-Lee μετά τη νίκη της στο Γερμανικό “The Voice” και κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2015. Ένα μήνα αργότερα επιβεβαιώθηκε ως συμμετοχή στο εθνικό τελικό της Γερμανίας. Μετά τη νίκη του στον εθνικό τελικό, το σχεδόν τεσσάρων λεπτών τραγούδι μετατράπηκε στην τρίλεπτη version. To “Ghost” κατέλαβε την τελευταία θέση στον τελικό της Eurovision στην Στοκχόλμη, λαμβάνοντας μόνο 11 πόντους.

 AWS – “Viszlát nyár” (Hungary 2018)

Όπως πολλές συμμετοχές στον εθνικό τελικό της Ουγγαρίας A Dal, το ροκ συγκρότημα AWS κυκλοφόρησε το τραγούδι του πολύ πριν επιβεβαιωθεί ως υποψήφια συμμετοχή στον εθνικό τελικό. Το “Viszlát nyár” κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2017 και υποβλήθηκε ως συμμετοχή στο A Dal στις αρχές Δεκεμβρίου. Η Eurovision version του τραγουδιού τροποποιήθηκε για να έχει την επιτρεπτή διάρκεια, ωστόσο ο συνολικός ήχος διατηρήθηκε σχεδόν ο ίδιος, ενώ διατηρήθηκε και η Ουγγρική γλώσσα. Οι AWS, μετά από μια δυναμική εμφάνιση, κατάφεραν να φθάσουν στο μεγάλο τελικό στη Λισαβόνα, όπου έλαβαν την 21η θέση με 93 βαθμούς.

 Voltaj – “De la capăt (All Over Again)” (Romania 2015)

Η ροκ μπαλάντα των Voltaj με τίτλο “De la capăt” κυκλοφόρησε αρχικά το Νοέμβριο του 2014. Τρεις μήνες αργότερα, επιβεβαιώθηκε ως μια από τις υποψήφιες συμμετοχές στον εθνικό τελικό Selectia Nationala της Ρουμανίας και κέρδισε τον τελικό. Για την Eurovision, το τραγούδι τροποποιήθηκε και αυτό για να βρεθεί στο χρονικό όριο των τριών λεπτών, ενώ συμπεριέλαβε και Αγγλικό στίχο για να γίνει περισσότερο κατανοητό το μήνυμα του τραγουδιού. Το “De la capăt” κατετάγει 15ο στον μεγάλο τελικό στη Βιέννη, λαμβάνοντας 35 βαθμούς.

 Donatan & Cleo – “My Słowianie – We Are Slavic” (Poland 2014)

Ο Πολωνός παραγωγός Donatan και η τραγουδίστρια του X Factor Cleo κυκλοφόρησαν το “My Słowianie” στις αρχές Νοεμβρίου του 2013. Οι φήμες αρχικώς ανέφεραν ότι το TVP το σκεφτόταν ως συμμετοχή για την Eurovision κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014, σηματοδοτώντας και την επιστροφή της Πολωνίας στο διαγωνισμό μετά από απουσία δύο ετών. Το τραγούδι έπρεπε να αλλάξει και αυτό, ώστε να είναι μέσα στο χρονικό όριο της Eurovision και, επίσης, απέκτησε κάποιους αγγλικούς στίχους. Η Cleo και τα Σλαβικά κορίτσια της πλασαρίστηκαν στην 14η θέση στο μεγάλο τελικό με 62 βαθμούς – το 5ο καλύτερο αποτέλεσμα της Πολωνίας στην ιστορία της Eurovision.

 Alma – “Requiem” (France 2017)

Το single “Requiem” της Alma κυκλοφόρησε στα μέσα Ιανουαρίου του 2017 και στις αρχές Φεβρουαρίου το τραγούδι ανακοινώθηκε επισήμως ως συμμετοχή της Γαλλίας στην Eurovision εκείνης της χρονιάς. Το τραγούδι αργότερα υπέστη κάποιες αλλαγές, που περιελάμβαναν ορισμένους αγγλικούς στίχους και περισσότερη ρυθμική σύνθεση ώστε να έχει μεγαλύτερη απήχηση. Το “Requiem” κατέλαβε στην 12η θέση στο μεγάλο τελικό στο Κίεβο, με 135 βαθμούς.

 Zoë – “Loin d’ici” (Austria 2016)

Η Αυστριακή τραγουδίστρια Zoë είχε κυκλοφορήσει αρχικά το “Loin d’ici” τον Οκτώβριο του 2015, ως κομμάτι στο ντεμπούτο άλμπουμ της “Debut”. Τρεις μήνες αργότερα το τραγούδι αυτό ανακοινώθηκε ως μια από τις υποψήφιες συμμετοχές στον Αυστριακό εθνικό τελικό Wer singt für Österreich. Για την συμμετοχή του τραγουδιού στον εθνικό τελικό η τεσσάρων λεπτών version του τροποποιήθηκε ώστε να είναι σε διάρκεια κάτω από τρία λεπτά  και έγινε μια αναμόρφωσή του. Αν και ήταν αγαπημένο τραγούδι των fans εκείνη τη χρονιά, κατετάγη τελικά 13ο με 151 βαθμούς.

 Michał Szpak – “Color of Your Life” (Poland 2016)

Το “Color of Your Life” κυκλοφόρησε αρχικά στα μέσα Νοεμβρίου του 2015, ως κομμάτι στο άλμπουμ του Michał Szpak Byle być sobą. Τον Φεβρουάριο του 2016, ανακοινώθηκε ως ένα από τα υποψήφια τραγούδια στο Krajowe Eliminacje. Αφού το τραγούδι κέρδισε τον εθνικό τελικό, υπέστη μικρές αλλαγές ώστε να το διαμορφώσουν κάτω από το χρονικό όριο των τριών λεπτών. Το “Color of Your Life” κατέλαβε την όγδοη θέση στον μεγάλο τελικό στη Στοκχόλμη με 229 βαθμούς, που είναι και το τρίτο καλύτερο αποτέλεσμα της Πολωνίας.

 Amir – “J’ai cherché” (France 2016)

Ο Amir κυκλοφόρησε το δεύτερο single του, το “J’ai cherché”, στα μέσα Ιανουαρίου του 2016. Δύο εβδομάδες αργότερα ο τηλεοπτικός σταθμός France 2 ανακοίνωσε επίσημα ότι το τραγούδι έχει επιλεγεί εσωτερικά ως συμμετοχή της Γαλλίας στη Eurovision 2016. Καθώς η αρχική version του τραγουδιού ήταν πάνω από τρία λεπτά, το τραγούδι άλλαξε (και έγινε μια μικρή αναδιαμόρφωσή του και στη σύνθεση) για τη Eurovision. Το “J’ai cherché” κατέλαβε την έκτη θέση στον μεγάλο τελικό, με 257 βαθμούς, αποτέλεσμα που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των Γάλλων για το διαγωνισμό της Eurovision.

 Mikolas Josef – “Lie to Me” (Czech Republic 2018)

To ιδιαίτερα ξεσηκωτικό “Lie to Me” κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2017, γνωρίζοντας επιτυχία, και κέρδισε την προσοχή των fans της Eurovision που σκέφτηκαν ότι θα ήταν μια τέλεια συμμετοχή για την Τσεχική Δημοκρατία. Τον Ιανουάριο, το τραγούδι ανακοινώθηκε ως μία από τις υποψήφιες συμμετοχές στον εθνικό τελικό της Τσεχίας Eurovision CZ, κερδίζοντας το εισιτήριο για τη Λισαβόνα. Μετά από αλλαγές στους στίχους του τραγουδιού του ώστε να μην περιέχει “ακατάλληλες” λέξεις, όπως ορίζουν οι κανόνες της Eurovision, ο Mikolas Josef με το “Lie to mie” κατάφερε να γράψει ιστορία για την Τσεχία στο φετινό διαγωνισμό! H χώρα του, όχι μόνο πέρασε στον τελικό για δεύτερη φορά από το 2007 που συμμετέχει, αλλά και να φέρει την καλύτερη θέση (6η) μέχρι τώρα, συγκεντρώνοντας 281 βαθμούς. Ανάμεσα στους βαθμούς αυτούς περιλαμβάνονται και τα δυο 12αρια του κοινού από την νικήτρια χώρα το Ισραήλ και την μεγάλη έκπληξη της βραδιάς, την πρώτη στις επιτροπές Αυστρία, που είναι και τα πρώτα 12άρια που λαμβάνει η Τσεχία σε Τελικό!

 

Ποια είναι η γνώμη σας για τα τραγούδια που έχουν επιλεγεί αφού έχουν πρώτα κυκλοφορήσει; Βρίσκεται τον τρόπο αυτό επιλογής θετικό ή αρνητικό για τον διαγωνισμό;

Μείνετε συντονισμένοι με τον OGAE Greece για πολλά ακόμα αφιερώματα, αλλά και για όλα τα νέα της Eurovision!


Ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα σχολιάζοντας όλα τα νέα του διαγωνισμού και παίρνοντας μέρος σε μουσικούς διαγωνισμούς, Euroquiz, παιχνίδια και διάφορα Euro-battles!  Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γίνετε μέλη στο OGAE GREECE Eurovision Group, ένα γκρουπ ανοικτό για όσους αγαπάνε τον θεσμό της Eurovision! Γίνετε μέλη με ένα μόνο κλικ εδώ!

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε κάνοντας like στη σελίδα μας στο Facebook, ακολουθώντας μας στο Instagram και στο Twitter για να μην χάνετε τίποτα από τον αγαπημένο μας διαγωνισμό! 

Επίσης, πολλά Eurovision βίντεο σας περιμένουν στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube εδώ!

[Πηγή: wiwibloggs]

Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Ιατρός στο επάγγελμα, ασχολούμαι ως φανατικός θεατής με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από πολύ μικρή ηλικία, τότε που αποτελούσε την αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση! Ως ενεργό μέλος του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα OGAE Greece παρακολουθώ από κοντά το διαγωνισμό και αρθρογραφώ. Η πολυπολιτισμικότητα, η ένωση των λαών, η αγάπη για τη μουσική και το υπερθέαμα που προσφέρει ο διαγωνισμός αποτελούν τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον λατρέψω και να τον έχω καταστήσει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου και της διασκέδασής μου. Από το 2021 είμαι Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του OGAE Greece.

2 ΣΧΟΛΙΑ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ