EUROVISION 2016: Το νέο σύστημα ψηφοφορίας!

Με μια πρωτόγνωρη μέθοδο ψηφοφορίας, η EBU αλλάζει δραματικά τον τρόπο της βαθμολογίας στη Eurovision του 2016! Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια αλλαγή από το 1975!

Συγκεκριμένα θα διαχωρίζονται τα αποτελέσματα των επιτροπών από τα αποτελέσματα του televoting. Οι εκφωνητές των βαθμολογιών θα ανακοινώνουν μόνο την ψηφοφορία της κάθε επιτροπής. Όταν τελειώσει η διαδικασία και των 43 ανακοινώσεων, οι παρουσιαστές του show θα ανακοινώνουν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του televoting, ξεκινώντας από τη χώρα που σκόραρε την χαμηλότερη βαθμολογία, αφήνοντας τελευταίο το τραγούδι που σκόραρε την υψηλότερη! Οι διοργανωτές είναι σίγουροι πως η πρόσθεση των δύο βαθμολογιών στο τελευταίο κομμάτι της βραδιάς θα φέρει μεγάλες ανατροπές και θα κρατήσει την αγωνία στο κατακόρυφο.

Όπως κάθε χρόνο, αμέσως μετά τον διαγωνισμό θα ανακοινώνονται οι αναλυτικές βαθμολογίες κοινού και επιτροπής. Δείτε το video που εξηγεί απλούστερα την διαδικασία:

Αντώνης Καρατζίκος

50 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το Melodifestivalen εισχωρεί για τα καλά στην Eurovision. Προσωπικά μου αρέσει αυτή η αλλαγή, νομίζω θα έχει σασπένς και πλέον θα είναι πολύ δύσκολο μια χώρα να τερματίσει με 0 πόντους (αλλά εφικτό). Εμένα αυτό που με ανησυχεί είναι το ότι αν σε μια χώρα για κάποιο λόγο δεν δουλέψει το televoting ή δεν θεωρηθεί έγκυρη η ψήφος των επιτροπών τότε η βαθμολογία θα υποκαθίσταται “από έναν συγκεκριμένο αριθμό χωρών που θα έχει προαποφασισθεί” όπως αβαφέρεται στο Eurovision.tv. Και το βασικό ερώτημα είναι ποιες θα είναι αυτές οι χώρες; Θα είναι standard κάθε χρονιά; Και αν εν τέλει έχουν αυτές οι ίδιες πρόβλημα με την ψηφοφορία; Με προβληματίζει αρκετά αυτό αλλά συνολικά είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος!

  2. Guys είναι απλό. Αρχικά θα έχουμε την συνηθή ψηφοφορία (1-12 πόντους) αλλά αυτοί οι πόντοι θα είναι μόνο των επιτροπών. Η Ελλάδα δηλ. (όπως και οι αλλες χώρες) θα ανακοινώνει τις ψήφους της επιτροπής( π.χ. για το 2015 η ελληνικη επιτροπη έδωσε 12 στην Ιταλία, 10 στην Κύπρο 8 στη Ρωσία 7 στην Αυστραλία κλπ-το τονίζω μόνο ψήφοι επιτροπής!) Αφού ανακοινωθούν οι πόντοι από κάθε χώρα (πόντοι που προέκυψαν από την ψήφο των επιτροπών) τότε θα ανακοινώνονται συνολικά οι ψήφοι του televotong, δηλ. Η Ελλάδα πέρυσι συγκέντρωσε από τις επιτροπές 29 πόντους (10 από Αλβανία 10 από Αρμενία 6 από Κύπρο, 1 από Αυστρία και κάποια άλλη που τωρα μου διαφεύγει..) Αυτοί είναι οι πόντοι που θα ανακοινώνει κάθε χωρα. Περυσι δηλ. η Αρμενία θα έλεγε “10 points to Greece”, μόνο ψήφοι επιτροπών. Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία τότε θα ανακοινωθούν οι ψήφοι του televoting αλλά μαζικά. Δηλαδή, “Κύπρος 8 πόντοι, Ελλάδα 24 πόντοι, Σουηδία 283 πόντοι Ιταλία 366 πόντοι) Κι ετσι η Ελλαδα π.χ. θα είχε συνολικά 29 (επιτροπές) + 24 (κοινό)= 49 πόντους, αντίστοιχα και για τις υπόλοιπες.
    Όσοι μπερδευτήκατε δείτε την ψηφοφορια στον τελικό του Melodifestivalen και θα καταλαβαιτε.

  3. Πολύ απλό στην διαδικασία ψηφοφορίας θα ακούμε από την κάθε χώρα τα αποτελέσματα των επιτροπών και εν συνέχεια τα αποτέλεσμα τα του κοινού που θα ανακοινώνουν οι παρουσιαστές έτσι θα έχουμε ως αποτέλεσμα ΑΘΡΟΙΣΜΑ βαθμών με αποτέλεσμα να μην ισχύει το 50-50 ούτε διαίρεση των βαθμών !

  4. Νομίζω ότι ούτε αρθρογράφος κατάλαβε τι είπε η EBU. Απλά τα πράγματα, θα είναι το σύστημα ψηφοφορίας του Melodifestivalen.
    Αρχικά θα ανακοινώνονται μόνο οι ψήφοι των επιτροπών των χωρών, με τη διαδικασία που ξέρουμε τόσα χρόνια.
    Αφού τελειώσει αυτή η ψηφοφορία, η παρουσιάστρια θα ανακοινώσει το ΣΥΝΟΛΟ των βαθμών που πήρε κάθε τραγούδι από το televoting, από τις λιγότερες προς τις περισσότερες ψήφους (πχ η Ελλάδα πήρε 18 βαθμούς από το televoting, η Ισλανδία 21 βαθμούς, η Kροατία 32 κλπ κλπ).
    Έτσι ο πίνακας με τα αποτελέσματα των επιτροπών μπορεί μέχρι την τελευταία στιγμή να έχει μεγάλες ανατροπές όταν αθροιστούν κατόπιν και οι ψήφοι του televoting.

  5. Επειδή ούτε εγώ κατάλαβα, μπορει κάποιος να μου εξηγήσει;Επίσης θεωρώ άδικο που η Σουηδία παίρνει κάθε φορά που διοργανώνει το διαγωνισμό τόσο σημαντικές αποφάσισεις και αλλάζει τα δεδομένα(δεν τον αναβαθμίζει έτσι το διαγωνισμό).Το 2013 αποφάσισε πως οι διοργανωτές θα καθορίζουν τη σειρά εμφάνισης των χωρών.Δηλαδή θα γίνεται κλήρωση μόνο για το ποιο μισό από τα δυο θα εμφανίζεται η κάθε χώρα και σε ποιο ημιτελικό.

  6. Έξυπνο που η EBU μετατρέπει ένα σημείο τριβής και γκρίνιας (τις διαφορετικές βαθμολογίες κοινού και επιτροπών) σε παράγοντα σασπένς και βελτίωσης του show.

  7. Η αφορμή γι’αυτή την ιστορική αλλαγή ήταν η αλλοίωση του αποτελέσματος με τρανό παράδειγμα το ”κλέψιμο” της νίκης της Ιταλίας πέρσι. Διότι άλλο να χάνεις 2-3 θέσεις λόγω επιτροπών και άλλο να χάνεις μια ολόκληρη και σπουδαία νίκη! Η περσινή περίπτωση δεν ήταν κάτι απλό που πολλοί προσπέρασαν ”σιγά μωρέ αφού έτσι είναι το σύστημα”.
    Η αδικία αυτή στην Ιταλία έδειξε οτι το σύστημα μπάζει και πως δεν παίζουν κανέναν ρόλο εκατομμύρια ψήφοι televoting στο τελικό αποτέλεσμα.
    Βέβαια αυτό το σύστημα και πέρσι να ήταν δεν θα άλλαζε κάτι στην κορυφή ούτε σασπένς θα υπήρχε με τόση διαφορά και ξεκάθαρη πρωτιά που είχε η Σουηδία στις επιτροπές.

  8. να δούμε λοιπόν πως θα είναι και αυτό το σύστημα.. γιατί με το 50/50 τα κάνανε μπάχαλο όταν κάνανε την ενσωμάτωση λόγο λίγου χρόνου και τα αποτελέσματα ήταν τελείως λάθος.

    • Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που έδωσε η EBU, στην περίπτωση που για κάποιο λόγο το televoting μίας χώρας δεν θεωρηθεί έγκυρο δεν μπορεί να μετρήσει στη θέση του μόνο η ψήφος της επιτροπής.
      Ως αποτέλεσμα του televoting θα χρησιμοποιηθεί ένα “υποκατάστατο αποτέλεσμα” που θα προκύπτει από τα televoting μίας ομάδας χωρών που θα έχει επιλέξει από πριν η EBU (προφανώς από χώρες που είναι μουσικά και πολιτισμικά κοντά στη χώρα της οποίας ακυρώθηκε το televoting).

  9. Giannis Ισχύει. Οι Big 5 απλά θα παρουσιάσουν τα τραγούδια τους στους δυο ημιτελικούς (Μισές στον α’ και μισές στον β’ ημιτελικό).

  10. Να ρωτήσω κατι φίλοι Eurofans; Οι ψήφοι του κοινού θα συλλέγονται αθροιστικά από όλες τις χώρες; Μέχρι τώρα χώρες με μεγάλη πληθυσμιακή διαφορά είχαν τον ίδιο λόγο στο αποτέλεσμα, δηλαδή απέδιδαν την βαθμολογία τους από το 1 ως το 12 συνδυαστικά επιτροπή και κοινό. Αν τώρα αθροίζονται οι ψήφοι του κοινού από όλες τις χώρες, τότε οι ψήφοι του κοινού από τις μικρές χώρες (π.χ. Άγιος Μαρίνος, Κύπρος, Μάλτα κλπ.) θα “χάνονται” μέσα στον μεγάλο αριθμό ψήφων από πολυπληθέστερες χώρες (π.χ. Γερμανία, Ισπανία, Ρωσία κλπ.).

    • Θα αθροίζονται, αλλά όχι ως αριθμός τηλεφωνημάτων. Ως βαθμολογίες από το 1 μέχρι το 12, είτε είναι από το Σαν Μαρίνο, είτε από τη Ρωσία.

  11. Πολύ καλή η νέα μέθοδος. Πιο ενδιαφέρουσα, πιο τηλεοπτική, πιο αγχωτική… Ωστόσο, θα προτιμούσα να ανακοινώνονται οι ψήφοι του κοινού από το 1 εως το 12 και συνολικά οι ψήφοι της επιτροπής. Θεωρώ πως ενδιαφέρονται περισσότεροι να δουν τι ψήφισε ακριβώς το κοινό κι όχι οι επιτροπές. Anyway..είναι σαφώς πιο δίκαιο.

    • Συμφώνω…θα με ενδιέφερε και μένα ποιο πολύ να δω τι ψήφισε το κοινό…βέβαια τωρα θα δούμε οτι και οι επιτρoπές επηρεάζονται απο πολλούς παράγοντες,όπως συμπάθειες,γειτονικές χώρες κτλ για να μην λένε οτι μόνο το κοινό επηρεάζεται…επίσης λόγω του ότι κάθε χρόνο μας κατακεραυνώνουν οι επιτροπές μας βλέπω να καταλήγουμε προς το τέλος του πίνακα και αυτό σαν θέαμα δεν θα μου αρέσει καθόλου! Ασχέτως αν ανέβουμε έπειτα απο τις ψήφους του κοινού! Τι να πώ…θα δείξει πως θα πάει το πράγμα!

  12. Μου πήρε ώρα να καταλάβω το νεο σύστημα, αλλά το κατάλαβα. Έχω όμως και μια ακόμη ερώτηση: Με αυτό το σύστημα ουσιαστικά δεν αλλάζει η διαδικασία ψηφοφορίας των επιτρωπών; Δηλαδή μέχρι πέρυσι τοποθετούσαν όλες τις χώρες (δηλ. 1η-26η), φέτος που θα ανακοινώνουν μόνο 1-12 πόντους, αυτοί οι πόντοι θα είναι απο το top10 της κάθε επιτροπής ή θα συνεχίσει να υπάρχει το σύστημα τοποθέτησης όλων των χωρών; Αν κατάλαβε κάποιος τι ενοώ, παρακαλώ να μου απαντήσει.
    Ευχαριστώ

    • Εφόσον πλέον οι ψηφοφορίες επιτροπών και κοινού δεν θα συμψηφίζονται, αλλά θα είναι δύο αυτοτελείς ψηφοφορίες, δεν βλέπω να υπάρχει λόγος οι επιτροπές να κατατάσσουν όλα τα τραγούδια. Μόνο τα 10 πρώτα αρκεί.

  13. Επιτέλους και μια σωστή αλλαγή στο διαγωνισμό! Επιτέλους να σταματήσει και αυτή η αηδία των τελευταίων χρόνων που ανακοίνωναν τον νικητή πριν τη λήξη της βαθμολογίας. Νομίζω ότι και οι Σουηδοί θα άξιζαν μια θέση ανάμεσα στους Big 6, γιατί προσφέρουν πολλά στο θεσμό.
    Και επειδή τον αγαπούν τόσο πολύ τον διαγωνισμό, εύχομαι φέτος να ξανακερδίσουν, να φτάσουν τις 7 νίκες και να ισοφαρίσουν επιτέλους την επί 20 χρόνια βασίλισσα Ιρλανδία!

  14. Inspector: Το σύστημα των κατατάξεων θα ισχύει κανονικά και θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα κάθε χώρας και του κοινού και της επιτροπής, όπως τωρα απλώς θα μετράει το top 10

  15. Και γιατι να ενδιαφερει τον τηλεθεατη οι βαθμολογιες της επιτροπης και οχι του κοινου?
    Τραγικη εξελιξη φετος ελπιζω να αλλαξει

  16. @Inspector Φαντάζομαι ότι τα μέλη των επιτροπών θα εξακολουθούν να κατατασσουν όλα τα τραγούδια αλλά μόνο ώστε να βγαίνει το δικό τους αποτέλεσμα, και φυσικά θα δίνονται βαθμοί στους πρώτους δέκα που θα προκύπτουν απτον σύμψηφισμο των καταταξεων των πέντε μελών. Δίνεται μόνο η πληροφορία ότι κοινό και επιτροπές θα λαμβάνονται ξεχωριστά υπόψη οπότε λογικά δεν αλλάζει το ότι τα μέλη των επιτροπών θα κατατασσουν όλα τα τραγούδια. Πιστεύω πως μετά το διαγωνισμό θα είναι διαθέσιμες όλες οι καταταξεις τόσο των επιτροπών όσο και της τηλεψηφοφοριας της εκάστοτε χώρας.

  17. Ειναι απλο, σαν να εχουμε σε καθε χωρα 2 επιτροπες! Μια επιτροπη ειδικών που βαθμολογει απο το 1-8,10,12 και μια αλλη επιτροπη του κοινου που βαθμολογει το καθε τραγουδι απο το 1-8,10,12. Απλα οι ψηφοφορια των επιτροπων θα αναλυεται δλδ θα βγαινει ο καθε παρουσιαστης και θα λεει τι δινει στην καθε χωρα ΕΝΩ του κοινου θα δινεται αθροιστικα (Δλδ πχ η Ελλαδα αν μαζεψε απο το κοινο αθροιστικα 20βαθμους , θα μπουν 20 βαθμοι δλδ…δεν θα βγαινει παλι αναλυτικα καθε χωρα να δινει την βαθμολογια του κοινου) Εγω αυτο καταλαβα και αποσο ξερω δεν ειναι ιδια με την ψηφοφορια του Meledofiestivalen…

    • ισως να μην το εγραψα καλα… πχ η επιτροπή της Ελλάδας θα βαθμολογισει 10 χωρες (1-8,10,12) και το κοινο της Ελλάδας θα βαθμολογισει 10 χωρες (1-8,10,12)

  18. Η Δάφνη Μπόκοτα σε μία πρόσφατη συνέντευξή της δήλωσε ότι η Eurovision στις μέρες μας έχει γίνει ένα τέρας, & θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί της. Εχει χαθεί προ πολλού η παλιά της αίγλη, η μαγεία της που θα σε καθηλώσει μπροστά στην tv. Οι παλιοί fun θυμούνται τίτλους τραγουδιών & ονόματα ερμηνευτών από τη δεκαετία ’80 & ’90 σαν να ήταν χθες. Για τον περσινό τελικό δε θυμάται κανείς ούτε ποιά ήταν η 1η πεντάδα. Το excitement έπαψε να υπάρχει από τότε που ψηφίζουν όλες οι χώρες στον τελικό & από τότε που οι βαθμοί 1-7 εμφανίζονται αυτόματα στον πίνακα. Κάποτε υπήρχε excitement μέχρι να ακούσουμε τους βαθμούς & της τελευταίας χώρας. Κάποτε υπηρχε excitement γιατί η νίκη κρινόταν από μόλις 1 βαθμό διαφορά. Ψηφοφορίες θρίλερ: 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993, 1998, 1999, 2001, 2003. Κάποτε οι επιτροπές είχαν 16 μέλη & όχι 5 όπως σήμερα. Παρατηρώ ότι από τότε που έκατσε στο τιμόνι της Eurovision ο Jon Ola Sand, έχουν γίνει οι πιο αμφιλεγόμενες αλλαγές (οι περισσότερες μάλιστα επί Σουηδικού εδάφους). Γιατί πρέπει ο διαγωνισμός να γίνει μια αντιγραφή του Melodifestivalen; Τον έχουν πάρει οι Σουηδοί εργολαβία; Που ειναι το excitement στη συγκεκριμένη περίπτωση; Μια 5μελης επιτροπή θα κατατάσσει τα τραγούδια από 1-26 & τα δέκα πρώτα θα ψηφίζονται με τη γνωστή μορφή 1-8, 10 & 12 ήδη από την προηγούμενη μέρα (δηλ. θα γίνουν μια απο τα ίδια με τα περσινά). Ο παρουσιαστής της κάθε χώρας θα δίνει μόνο το 12αρι, 1-8 & 10 θα βγαίνουν αυτόματα στον πίνακα. Τρελό excitement!!! & στο τέλος θα αθροίζεται το αποτέλεσμα του televoting, βλέποντας το κουλό πχ μια χώρα να παίρνει 4 βαθμούς & κάποια άλλη 244. Οι βαθμολογικές διαφορές είναι χαοτικές, με αποτέλεσμα ακόμα & μια χώρα που ήρθε μόλις 12η στις επιτροπές να τη δούμε να κερδίζει στο τέλος. Ή & το αντίθετο. Οι επιτροπές να είναι υπερβολικά γενναιόδωρες προς κάποια χώρα έτσι ώστε η νίκη να είναι εφικτή & με ένα μέτριο αποτέλεσμα στο televoting. Μπορεί το συγκεκριμένο σύστημα να βολεύει τους Σουηδούς για τον εθνικό τους τελικό ή/και να το θεωρούν αρκετά αξιόπιστο σύστημα ψηφοφορίας, έχει όμως τις περισσότερες φορές αναδείξει τραγούδια-πατάτες που έφαγαν πάτο εως αποκλεισμό από τελικό (2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2013) ή χαντακώσει τραγούδια που πραγματικά ήταν κομματάρες & είχαν καλύτερη εμπορική πορεία στη συνέχεια από το νικητήριο τραγούδι. Η σύγκριση αυτού του συστήματος με βάση τα περσινά αποτελέσματα είναι ατυχής. Όπως ατυχής ήταν & η δήλωση κάποιου από την EBU ότι το 2012 ξέραμε ήδη τον νικητή & υπήρχαν άλλες 15 χώρες ακόμη να ψηφίσουν. Ναι αγαπητέ μου, αλλά το “Euphoria” δε διαγωνίζεται κάθε χρονιά!!!
    *Στον τελικό θα πρεπε να ψηφίζουν μόνο οι χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτόν με τον κλασσικό τρόπο που ύπηρχε ως & το 2005, δηλ. να ανακοινώνονται όλοι οι βαθμοί. Με ποια λογική μια χώρα ψηφίζει στον τελικό ενώ έχει αποκλειστεί από αυτόν; Άλλωστε στους ημιτελικούς ψηφίζουν μόνο οι χώρες που συμμετέχουν. Ή θα μπορούσε κάλλιστα να ανακοινωνεται η 10αδα (1-8, 10, 12) των αποκλεισμένων χωρών ως μια ξεχωριστή ψηφοφορία από τους παρουσιαστές στο τέλος.
    *Τελικός μόνο με 24 χώρες. Τα πολλά τραγούδια κουράζουν.
    *Σειρά εμφάνισης αποκλειστικά μόνο μετά από κλήρωση.
    *Όλες οι χώρες νθα πρεπε να περνούν απο ημιτελικούς. Είναι γελοίο να υπάρχουν Big 5.
    *Η Αυστραλία να κάτσει σπίτι της.
    *Επιτροπες απο ειδικούς (τουλαχιστον 10 μέλη) & televoting την ίδια στιγμή, στο 15λεπτο διάλλειμα δηλ. του τελικού. Δε θα κατατάσσονται οι χώρες 1-24 οπως τώρα, αλλα θα βγαίνει κλασσικά η 1η δεκάδα. 50-50%.
    *Τα τραγούδια να μην εχουν κυκλοφορήσει πριν την 1η Ιανουαρίου.
    *Φερ’ τε πίσω την ορχήστρα. Ο διαγωνισμός κατάντησε καραόκε πάρτυ.

    • Να σου πω εγώ που είμαι από τους παλιούς φαν. Η eurovision δεν έχασε καμία αίγλη της! Το αντίθετο μάλιστα αναβαθμίστηκε. Αλλιώς δεν θα ξοδεύονταν τόσα εκατομμύρια, δεν θα είχε τόση απήχηση και τηλεθέαση σε όλο τον κόσμο, δεν θα έπαιρνάν μέρος 40+ χώρες, δεν θα έφτανε μέχρι και η Αυστραλία να παίρνει μέρος δεν θα εξακολουθούσε να είναι το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός και το πιο λαμπερό σόου.
      Ωραία τα ρομαντικά χρόνια της δεκαετίας του ’90, δεν λέω μου άρεσε και τότε αλλά περνώντας τα χρόνια έπρεπε να γίνουν όλες αυτές οι μεγάλες αλλαγές για την εξέλιξη και όχι τη στασιμότητα.
      Οι ορχήστρες δεν υπάρχουν από το 1999 έχει ήδη 17 χρόνια οπότε ας μη το συζητάμε. Ο ημιτελικός 12 χρόνια, Οι δύο ημιτελικοί εδώ και 8 χρόνια, οι 7 πρώτοι βαθμοί απευθείας εδώ και 10 χρόνια (ήταν πολύ βαρετή η ανακοίνωση 1 points, 2 points κτλ), επιτροπές+televoting εδώ και 7 χρόνια. Επίσης φυσικά και στον τελικό πρέπει να ψηφίζουν όλες οι χώρες, δεν θα έστεκε να αποκλειστούν από την ψηφοφορία για τον νικητή. Είναι αστείο να ζητάμε πισωγύρισμα και να γίνει η eurovision όπως πριν 15 χρόνια.
      Το μόνο ας το πούμε άσχημο ήταν το ποσοστό που επηρέασαν οι επιτροπές από το 2009 το αποτέλεσμα και μας στέρησαν και 2 βαθμολογικά θρίλερ το 2011 και 2012 (διότι το euphoria στο televoting ήταν μόνο 11 βαθμούς μπροστά από Ρωσία).
      Kαλώς ή κακώς η eurovision από το 2004 έχει αλλάξει πρόσωπο και δεν ξαναγυρίζει πίσω.
      Στην τελική το νέο σύστημα θα δοκιμαστεί και αν δεν ”προχωρήσει” ή δεν αρέσει τηλεοπτικά μπορεί και να μη το επαναλάβουν του χρόνου.
      Κάθε νέα αλλάγη έφερνε και αντιδράσεις. Αλλά μη ζητάμε πράγματα που δεν υπάρχουν στη eurovision εδώ και 12-15 χρόνια.

      • Όταν κάτι συνέχεια το πειράζεις & εφαρμόζεις πάνω του διάφορα πειράματα για να το κάνεις λιγο πιο έτσι, & λίγο πιο από το άλλο, & λιγάκι απο τούτο, & μια αντιγραφούλα από ‘κείνο, τότε σίγουρα το χαλάς γιατί έχεις δημιουργήσει ένα τέρας. Ο διαγωνισμός έχει χάσει την παλιά του αίγλη. Το μαρτυρούν οι πάντες. Δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει την μαγεία του παλιού. Η αναβάθμιση που λες δεν είναι παρά μια μετάλλαξη. Η τηλεθέαση είναι όντως τεράστια, ξοδεύονται όντως πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο για τη διαργάνωση, αλλά η ουσία δεν είναι η ίδια. Η Εurovision έχει μεταλλαχθεί σε ένα αμερικάνικου τύπου μουσικό show. Η συμμετοχή της Αυστραλίας δεν είναι σε καμία περίπτωση επιχείρημα αναβάθμισης. Ακούγονται η Κίνα & το Καζακστάν να ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος. Είναι κι αυτό αναβάθμιση; Εγω το βλέπω σαν τερατογένεση.
        Είναι ανεπίτρεπτο σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού να μην υπάρχει ζωντανή ορχήστρα. Μιλάμε για Eurovision Song Contest & όχι για Eurovision Music Show ή καραόκε. Το ότι έπαψε από το 1999 να είναι υποχρεωτική λόγω μείωσης του κόστου παραγωγής αλλά & του χρόνου των προβών, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πισωγύρισμα.
        Η ανακοίνωση όλων των βαθμών ξεχωριστά κάποτε έδινε αγωνία & σασπενς στο κοινό (βλ θριλερ ψηφοφορίες παραπάνω). Και ήταν πολύ βλακώδες που καταργήθηκε. Το πρόβλημα εστιάζεται στην πληθωρα των χωρών. Μια ποιά λογική να έχει δικαίωμα ψήφου μια χώρα στον τελικό εφόσον έχει αποκλειστεί; Ποιά είναι τότε η έννοια του αποκλεισμού, αλλά & του συναγωνισμού γενικότερα; Ασε που ο κόσμος χάνει τον μπουσουλά του (ποιος ψηφίζει μετά; πόσες χώρες απομένουν;). Στο κάτω κατω ας δίνεται μια συγκεντρωτική ψήφος στο τέλος από τους βαθμούς των εκτος τελικου χωρών. Είναι βαρετό & να ψηφίζουν 43 χώρες, όπως είναι βαρετό να ακούς 27 τραγούδια στον τελικό.
        Και για να καταλάβουν αυτοι που τόσο πολύ κόπτονται για το excitement, πάντα θα υπάρχουν χρονιές με καλά & κακά τραγούδια, & χρονιές με κάποιο σούπερ φαβορί που θα τα σαρώσει τα πάντα από την αρχή. Μη προσπαθούμε να βγάλουμε από τη μυγα ξίγκι.
        Αναβάθμιση ήταν το trelevoting, η descend κατάταξη, η απελευθέρωση της γλώσσας, οι 2 ημιτελικοί…κλπ Όλες οι αλλαγές επί Jon Ola Sand είναι….για άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!

  19. Για όσους έχουν απορία για το νέο σύστημα παρουσίασης της βαθμολογίας να δει βίντεο στο internet με το voting system του Melodifestivalen. Το ίδιο πράγμα είναι.

  20. Με αρέσει πάρα πολύ αυτό το νέο σύστημα… Τώρα θα αποκτά ενδιαφέρον και το κομμάτι της ψηφοφορίας, αφού σχεδόν κάθε χρόνο ξέρουμε που θα πανε οι μεγάλοι βαθμοί από κάθε χώρα… Το μόνο που φοβάμαι είναι ότι επειδή οι κριτικές επιτροπές συμφωνούν παρα πολύ μεταξύ τους θα ακούμε συνέχεια 12 βαθμούς σε 2,3 άντε το πολύ 5 χώρες

  21. @ABC Παντως και για τα χρονια που μιλας μεχρι το 2005 που διαβαζονταν ολοι οι βαθμοι, ολες οι χωρες ψηφιζαν.. δεν ισχυε ποτε οτι οι αποκλεισμενες απο τον ημιτελικο χωρες δεν ψηφιζουν.

    • Το 2005 ήταν η τελευταία χρονιά που ανακοινώθηκαν όλοι οι βαθμοί με τον παλιό κλασσικό τρόπο. Το να μη ψηφίζουν οι αποκλεισμένες χώρες στον τελικό ή οι βαθμοί τους να δίνονται στο τέλος ως μια συγκεντρωτική ψήφος (1-8, 10, 12) είναι καθαρά δική μου άποψη.

  22. Εαν ο κοσμος θεωρουσε βαρετα τα 27 τραγούδια του τελικου και το γεγονός οτι ψηφιζουν 43 χωρες δεν θα ειχε τοσα εκατομμυρια τηλεθεαση.Και περσι αυξηθηκε κιολας!

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ