ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η ιστορία των συγκροτημάτων στη Eurovision!

Πηγή φωτογραφίας: NPO/NOS/AVROTROS NATHAN REINDS

Με αφορμή τη φετινή νίκη των Måneskin, ενός συγκροτήματος για πρώτη φορά μετά το 2006, ο OGAE Greece παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην ιστορία των συγκροτημάτων του διαγωνισμού.

70s: Η δεκαετία των συγκροτημάτων

Η αρχή έγινε το 1971 στο Δουβλίνο. Πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό που επιτρέπει την παρουσία 6 ατόμων στη σκηνή, κανόνας που ισχυέι μέχρι και σήμερα.

Το 1972 οι The New Seekers με το “Beg, Steal or Borrow” για λογαριασμό του Ηνωμένου Βασιλείου θα κέρδιζαν τον διαγωνισμό εάν δεν είχαν πέσει πάνω στη μεγάλη Βίκυ Λέανδρος που κατέκτησε την Ευρώπη με το “Apres Toi”.

To 1973 έχουμε επανάληψη της προηγούμενης χρονιάς. Ένα συγκρότημα και συγκεκριμένα οι Mocedades από την Ισπανία με το “Eres Tu” αγγίζουν τη νίκη αλλά για μόλις 4 βαθμούς την πρώτη θέση κατακτά και πάλι το Λουξεμβούργο με την Anne Marie David και το “Tu te reconnaitras”.

Το 1974, οι θρυλικοί ABBA με το “Waterloo” σημειώνουν την πρώτη νικη της Σουηδίας που αποτελεί συγχρόνως και την πρώτη νίκη συγκροτήματος στο διαγωνισμό.

Η Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι ένα συγκρότημα μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες νίκης. Ως εκ τούτου 5 συγκροτήματα λαμβάνουν μέρος το 1975, με δύο από αυτά να καταλήγουν στην πρώτη δυάδα. Ο λόγος για το Ηνωμένο Βασίλειο με τους Shadows και το “Let Me Be The One” και τη μεγάλη νικήτρια Ολλανδία με τους Teach In και το “Ding-a-Dong“.

To 1976 έχουμε μια ακόμα συγκροτήματος για 3η συνεχόμενη χρονιά, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ ξανά στην ιστορία του διαγωνισμού. Μεγάλοι θριαμβευτές αναδεικνύονται οι Brotherhood of Man με το “Save Your Kisses for Me“. Το τραγούδι κατάφερε να έχει τις περισσότερες πωλήσεις single από οποιοδήποτε άλλο τραγούδι στην ιστορία του διαγωνισμού καθώς και να έχει λάβει το μεγαλύτερο ποσοστό διαθέσιμων βαθμών -80.39%-.

Το 1978 το Ισραήλ κατακτά την πρώτη του νίκη με τον Izhar Cohen και τους Alphabeta στο ρυθμικό “A-Ba-Ni-Bi“. Είναι η πρώτη χρονιά που καταγράφεται νίκη χώρας με σύμπραξη ενός καλλιτέχνη και ενός συγκροτήματος.

Το 1979 το μεγάλο φαβορί από τη Γερμανία Dschinghis Khan με το ομώνυμο τραγούδι περιορίζεται στην 4η θέση ενώ τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του σημειώνει το Ισραήλ με τους Milk and Honey και το “Hallelujah“.

Η δεκαετία του 70 κλείνει με 5 συγκροτήματα στην κορυφή της βαθμολογίας κάτι που δεν θα επαναληφθεί σε καμία άλλη δεκαετία.

Η δεκαετία των 80s

Επόμενη καλύτερη δεκαετία, εκείνη των 80s, με 4 συνολικά συγκροτήματα να κερδίζουν τον διαγωνισμό και να καθορίζουν τις τάσεις πολλών χωρών στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το 1981 είναι η σειρά των Bucks Fizz με το “Making Your Mind Up” να χαρίσουν μία ακόμα νίκη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ευφάνταστη χορογραφία με την αφαίρεση ρούχων έδωσε το έναυσμα για ανάλογες χορογραφίες και ευρήματα τα επόμενα χρόνια. Αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι η νίκη τους κρίθηκε την τελευταία στιγμή, με το Ηνωμένο Βασίλειο να τερματίζει μόλις 4 βαθμούς πάνω από τη Γερμανία και να συγκεντρώνει μόλις 2 12άρια.

Φτάνουμε στο 1984 όπου οι Herreys από τη Σουηδία ανοίγουν την αυλαία του διαγωνισμού και κατακτούν τη νίκη με το “Diggi-Loo Diggi-Ley“.

Διαπιστώνουμε ότι μέχρι εκείνη τη χρονιά, οι 7 νίκες συγκροτημάτων ανήκουν μόλις σε 4 χώρες. Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ από 2 νίκες και η Ολλανδία από μία. Ειδικά για τη Σουηδία η συμμετοχή είναι υπόθεση συγκροτημάτων καθώς το χρονικό διάστημα 1971-1984, εκπροσωπήθηκε 8 φορές από συγκρότημα.

Η πορεία της Σουηδίας ίσως να αποτέλεσε έναυσμα για τη Νορβηγία να επιλέξει το 1985 τις Bobbysocks που μας τραγούδησαν το “La det swinge“. Αυτή θα είναι και η πρώτη νικητήρια συμμετοχή της χώρας μετά από μια σειρά απογοητευτικών αποτελεσμάτων.

Ωστόσο, δεν θα μπορούμε να αγνοήσουμε τη γερμανική συμμετοχή εκείνης της χρονιάς. Ο λόγος για τους Wind ένα συγκρότημα που κατάφερε κάτι μοναδικό στην ιστορία του διαγωνισμού, να τερματίσει δύο φορές στη 2η θέση : το 1985 με το τραγούδι “Für alle” και το 1987 με το τραγούδι “Laß die Sonne in dein Herz” πίσω από τον Τζόνι Λόγκαν. Συμμετείχαν μάλιστα και στο διαγωνισμό του 1992 με το τραγούδι “Träume sind für alle da“καταλαμβάνοντας μόλις την 16η θέση.

Το 1989, 7 συγκροτήματα δίνουν τη μάχη για την πρωτιά με δύο από αυτά να κερδίζουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση. Η Γιουγκοσλαβία κατακτά την πρώτη της νίκη με τους Riva και το “Rock Me“. Αυτή είναι και η 3η συνεχόμενη φορά που στέλνει συγκρότημα η χώρα, είχαν προηγηθεί οι Novi Fosili το 1987 -4η θέση- και οι Silver Wings το 1988 -6η θέση-. Για μία ακόμα φορά το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει δεύτερο με τους Live Report και το “Why Do I Always Get it Wrong?”.

Hot Eyes

Τη δεκαετία του 80, μια ακόμα σκανδιναβική χώρα, η Δανία εμπιστεύτηκε 3 φορές τους Hot Eyes ένα ντουέτο αποτελούμενο από τους Kirsten and Søren. Μπορεί να μην κέρδισαν ωστόσο άφησαν τη δική τους σφραγίδα στο διαγωνισμό. Σε όλες τις 3 συμμετοχές τους ήταν στην ουσία … 3 ! το 1984 όταν συμμετείχαν με το τραγούδι “Det’ lige det” η Kirsten ήταν έγγυος στον πρώτο της γιο. Η Δανία κατακτά την 4η θέση, το καλύτερο αποτέλεσμα της από την τελευταία νίκη της το 1963.

Οι Δανοί αποφασίζουν την αμέσως επόμενη χρονιά να στείλουν και πάλι τους Hot Eyes στο διαγωνισμό με το τραγούδι “Sku’ du spørg’ fra no’en?“. Στη σκηνή εμφανίζεται και η 9χρονη κόρη της Kirsten. Η συμμετοχή ωστόσο κατέληξε στην 11η θέση. Το 1988 επιστρέφουν στη σκηνή της Eurovision με την Kirsten να είναι πάλι … έγγυος και να γεννάει 3 βδομάδες μετά το διαγωνισμό. Η τρίτη και τελευταία συμμετοχή τους κατακτά την 3η θέση, την καλύτερη θέση τη χώρας σε διάστημα 25 χρόνων.

Τα ζόρικα 90s

Η δεκαετία του 90 δεν είναι το ίδιο επιτυχημένη για τα συγκροτήματα καθώς μόνο 2 κερδίζουν το διαγωνισμό, ένα μεγάλο φαβορί και ένα αουτσάιντερ.

Το 1995 οι Secret Garden συγκρότημα από τη Νορβηγία, που αποτελούνται από την ιρλανδή βιολονίστρια Fionnuala Sherry και τον Rolf Løvland κερδιζουν τον διαγωνισμό με το κλασικό τραγούδι “Nocturne”. Συνθέτης και των δύο νικητήριων τραγουδιών της χώρας είναι ο Rolf Løvland. Το τραγούδι ήταν κατά βάση ορχηστρικό ενώ προστέθηκαν 24 λέξεις για να μπορέσει να λάβει μέρος. Στη σκηνή του Δουβλίνου είδαμε επίσης τη Νορβηγίδα τραγουδίστρια Gunnhild Tvinnereim και τους μουσικούς Hans Fredrik Jacobsen και Åsa Jinder παρόλο που δεν αποτελούν τακτικά μέλη του συγκροτήματος.

Η Νορβηγία που κέρδισε το 1985 και το 1995 με συγκροτήματα, έστειλε το 2005 τους Wig Wam με το “In my dreams” για να πετύχει την τρίτη της νίκη για να καταλήξει στην 9η θέση.

Το 1997 το απόλυτο φαβορί Ηνωμένο Βασίλειο τινάζει στον αέρα τον βαθμολογικό πίνακα. Κατακτά 10 δωδεκάρια και 227 βαθμούς και χαρίζει μια θριαμβευτική νίκη στη χώρα την 5η και τελευταία μέχρι σήμερα. Ο λόγος για την Katrina και τους Waves με το “Love Shine a Light“. Το συγκρότημα είχε κάνει αρκετές επιτυχίες στο παρελθόν με αποκορύφωμα το “Walking on Sunshine”. Δυστυχώς όμως το συγκρότημα διαλύθηκε 2 χρόνια αργότερα μην εξαργυρώνοντας την τεράστια νίκη του.

2000-2006 : Η επέλαση της Βόρειας Ευρώπης

Το 2000 οι Olsen Brothers από τη Δανία κάνουν την έκπληξη και με το “Fly on the Wings of Love” πετάνε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Είχαν προσπαθήσει άλλες 6 φορές να εκπροσωπήσουν τη Δανία στο διαγωνισμό. Μετά τη νίκη τους το 2000 επιχείρησαν άλλες 2 φορές να συμμετάσχουν, όπου το 2005 τερμάτισαν δεύτεροι στον εθνικό τελικό της χώρας. Τη μέρα του διαγωνισμού ο Jørgen Olsen ήταν 50 χρόνων και 61 ημερών, ο μεγαλύτερος σε ηλικία νικητής μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Το ρεκόρ αυτό κράτησε μόλις ένα χρόνο καθώς το 2001 μεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν για λογαριασμό της Εσθονίας οι Tanel Padar και Dave Benton με το “Everybody“. Ο Dave Benton αποτελεί μέχρι και σήμερα ο μεγαλύτερος σε ηλικία νικητής στην ιστορία του διαγωνισμού, 50 χρόνων και 101 ημερών. Μαζί τους το γκρουπ 2XL που πλέον είναι γνωστοί με το όνομα Soul Militia.

To 2003 σε μια συναρπαστική ψηφοφορία, δύο γκρουπ παλεύουν μέχρι τελικής πτώσεως για την πρωτιά, όμως η Sertab με το “Every way that I can” χαρίζει στην Τουρκία μια μεγάλη νίκη. Το Βέλγιο με τους Urban Trad και η Ρωσία με τις Tatu τερματίζουν στη 2η και 3η θέση. Το βελγικό “Sanomi” γίνεται το πρώτο τραγούδι στην ιστορία του διαγωνισμού σε φανταστική γλώσσα ενώ φυσικά αποτελεί μέχρι και σήμερα το καλύτερο αποτέλεσμα του Βελγίου μετά τη νίκη του το 1986.

Φτάνουμε αισίως στο 2006 όπου το hard rock συγκρότημα Lordi χαρίζει στη Φινλανδία την πρώτη της νίκη με το “Hard Rock Hallelujah“. Αυτή θα είναι και η δεύτερη φορά που θα έχουμε νικητήριο τραγούδι στο διαγωνισμό με τη λέξη Hallelujah στον τίτλο του και τις δύο φορές ερμηνευμένο από συγκρότημα. Η Φινλανδία μετά από 45 συμμετοχές όπου δεν είχε τερματίσει ούτε στην πρώτη πεντάδα πετυχαίνει μια μεγάλη νίκη. Γίνεται έτσι η 3η σκανδιναβική χώρα που κερδίζει το διαγωνισμό με συγκρότημα. Φυσικά είναι η πρώτη φορά που το νικητήριο τραγούδι είναι σε hard rock – metal μουσική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα πολύ γνωστό metal συγκρότημα, οι Nightwish είχαν δοκιμάσει να εκπροσωπήσουν τη Φινλανδία το 2000 με το τραγούδι “Sleepwalker” κερδίζοντας την πρώτη θέση στο τηλεοπτικό κοινό. Η επιτροπή όμως τους κατέταξε στην τρίτη θέση καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στο σύνολο.

3 χρόνια μετά το Βελγικό “Sanomi“, ακούσαμε το δεύτερο τραγούδι της Eurovision σε μη υπαρκτή γλώσσα από τις Ολλανδές Treble που τραγούδησαν “Amambanda“. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 είχαμε μία ακόμα συμμετοχή σε φανταστική γλώσσα και πάλι από Βέλγικο συγκρότημα. Ο λόγος για τους Ishtar που τραγούδησαν “O Julissi“.

15 χρόνια χωρίς νίκη

Έπρεπε να περάσουν 15 ολόκληρα χρόνια για να δούμε νίκη συγκροτήματος στο διαγωνισμό. Ωστόσο δεν έλειψαν τα υψηλά πλασαρίσματα για αρκετά από αυτά. Το 2007 οι Serebro για λογαριασμό της Ρωσίας αν και τραγούδησαν το “Song #1” κατετάγησαν 3ες, ενώ το 2010 οι maNga από την Τουρκία τραγουδούν το “We Could Be the Same” και τερματίζουν στη δεύτερη θέση.

To 2012 οι Buranovskiye Babushki, το εθνικ ποπ συγκρότημα με τις γιαγιάδες, κατακτά την 2η θέση για τη Ρωσία με το τραγούδι “Party for Everybody” ενώ κέρδισαν τον πρώτο ημιτελικό. Είναι και η πρώτη φορά που ακούμε στο διαγωνισμό τη γλώσσα Udmurt.

Το 2014 τη 2η θέση για λογαριασμό της Ολλανδίας κερδίζουν οι The Common Linnets με το “Calm After the Storm“. Το country pop συγκρότημα αποτελούνταν από τους Ilse DeLange και Waylon ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε και μάλιστα εκπροσώπησε την Ολλανδία στο διαγωνισμό το 2018. Πρόκειται για το καλύτερο αποτέλεσμα της χώρας μετά τη νίκη της το 1975 πάλι με συγκρότημα.

Το 2015 αξέχαστοι μένουν οι Il Volo όπου κατακτούν την 3η θέση στο σύνολο με το “Grande amore” αλλά την πρώτη θέση στις ψήφους του κοινού με 14 δωδεκάρια και 80 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Ρωσία. Το οπερατικό τρίο συμμετέχει εκ νέου στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο το 2019 όπου και κατέλαβε την 3η θέση.

Στην 3η θέση τερματίζουν το 2017 και οι Μολδαβοί SunStroke Project με το “Hey, Mamma!” χαρίζοντας στη χώρα το καλύτερο της αποτέλεσμα στο διαγωνισμό. Η Eurovision δεν ήταν άγνωστη στο συγκρότημα καθώς το 2010 είχαν λάβει μέρος μαζί με την Olia Tira στο τραγούδι “Run Away” καταλαμβάνοντας την 22η θέση στο μεγάλο τελικό.

Το 2019 μπορεί οι Νορβηγοί KEINO με το τραγούδι “Spirit in the Sky” να περιορίζονται στην 6η θέση των τελικών αποτελεσμάτων ωστόσο, κέρδισαν στο τηλεοπτικό κοινό με 291 βαθμούς. Το 2021 προσπάθησαν εκ νέου να εκπροσωπήσουν τη Νορβηγία καταλήγοντας στη δεύτερη θέση του Melodi Gran Prix.

Το 2021 οι Måneskin με το τραγούδι “Zitti e Buoni” κατακτούν για την Ιταλία την πρώτη θέση. Οι φιναλίστ του X Factor το 2017, σημειώνουν πανευρωπαική επιτυχία με το τραγούδι τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια κάποιο ιταλικό τραγούδι κατακτά μια θέση στο Τοπ20 των Αγγλικών Single Charts.

Ελλάδα

Δεδομένου ότι οι Πασχάλης, Μπέσυ, Μαριάνα και Ρόμπερτ συμμετείχαν χωρίς να δημιουργήσουν κάποιο συγκρότημα, το πρώτο που βρέθηκε στη σκηνή του διαγωνισμού ήταν οι Επίκουροι οι οποίοι πλαισίωσαν και υποστήριξαν φωνητικά την Άννα Βίσση το 1980 στη Χάγη. Η Ελλάδα λαμβάνει 8 βαθμούς από τη διοργανώτρια Ολλανδία αλλά καταλήγει στην 13η θέση.

Πρώτο συγκρότημα που εκπροσώπησε την Ελλάδα χωρίς να είναι συνοδεία άλλου καλλιτέχνη, ήταν οι Bang με βασικά μέλη τον Θάνο Καλλίρη και το Βασίλη Δερτιλή. Η 10η θέση που κατέκτησε η χώρα μας στις Βρυξέλλες το 1987 μπορεί να θεωρήθηκε μέτρια τότε όμως έβαλε την Ελλάδα στη δεκάδα μετά από 6 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90 διαπιστώνεται ότι συγκροτήματα δημιουργώνται για τις ανάγκες του διαγωνισμού και αποτελούνται κυρίως από μουσικούς και άτομα στα φωνητικά. Το 1990 ο Χρήστος Κάλλοου ερμηνεύει το “Χωρίς Σκοπό” παρέα με τους Wave, το 1994 ο Κώστας Μπίγαλης τραγουδά “Ντίρι Ντίρι το τρεχαντήρι” μαζί με τους Sea Lovers ενώ το 1998 η Διονυσία Καρόκη μας μιλά για μία “Κρυφή ευαισθησία” μαζί με το συγκρότημα Θάλασσα. 3 γκρουπ με τίτλο συναφή με το θαλασσινό στοιχείο και 3 συμμετοχές που τερμάτισαν χαμηλά στο βαθμολογικό πίνακα.

Η χώρα μας αποκλείεται το 1999, απέχει το 2000 αλλά επιστρέφει δριμύτερη το 2001 με τους Antique που τους συνθέτουν η Έλενα Παπαρίζου και ο Νίκος Παναγιωτίδης. Η αναγέννηση της Ελλάδας στο διαγωνισμό είναι γεγονός καθώς κατακτάμε την 3η θέση με ψήφο από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

12 χρόνια αργότερα, το 2013 η Ελλάδα σκαρφαλώνει στην 6η θέση με τους Κόζα Μοστρα και το “Alcohol is free” μαζί με τον Αγάθωνα Ιακωβίδη. Πρόκειται για την 3η φορά όπου βασικός εκπρόσωπος της χώρας μας είναι ένα συγκρότημα και επίσης η 3η φορά που κατακτάμε μία θέση στη δεκάδα.

Αυτό το σερί θα τερματίσει μία χρονιά αργότερα όταν οι Freaky Fortune μαζί με τον Riskykidd θα περιοριστούν στη 19η θέση του βαθμολογικού πίνακα. 2 χρόνια αργότερα οι Argo οδηγούν τη χώρα μας στον πρώτο της αποκλεισμό από το μεγάλο τελικό. Έκτοτε η χώρα μας συμμετέχει αποκλειστικά με γυναίκες.

Κύπρος

Η μεγαλόνησος έκανε το ντεμπούτο της στο διαγωνισμό με το γκρουπ Island και το “Μόνικα” κερδίζοντας τις εντυπώσεις και επιστρέφοντας από το Δουβλίνο το 1981 με την 6η θέση. Μάλιστα το τραγούδι τους είχε κατατεθεί την προηγούμενη χρονιά στην ελληνική κρατική τηλεόραση αλλά είχε απορριφθεί.

19 χρόνια αργότερα, το 2000 και 5 χρόνια μετά την πρώτη του συμμετοχή ως σόλο ερμηνευτής, ο Άλεξ Παναγή επιστρέφει στη σκηνή του διαγωνισμού μαζί με την Χριστίνα Αργύρη με το όνομα Voice. “Νόμιζα” το τραγούδι και η Κύπρος νόμιζε ότι θα τερματίσει στην δεκάδα. Οι υψηλές προσδοκίες όμως δεν επιβεβαιώνονται και η Κύπρος πλασαρίζεται μόλις στην 21η θέση με 8 βαθμούς και την Ελλάδα απούσα.

Η Κύπρος αποκλείεται το 2001 και όταν επιστρέφει το 2002 επιστρατεύει τον Γιώργο Θεοφάνους που κάνει πρόταση στους One. Το τραγούδι “Gimme” ανοίγει την αυλαία του διαγωνισμού και καταλήγει στην 6η θέση. Στα αξιοσημείωτα η Χριστίνα Αργύρη επίστρέφει επίσης αυτή τη φορά στα φωνητικά.

Το 2010 μετά από 4 σερί αποκλεισμούς ο Ουαλός Jon Lilygreen μαζί με τους Islanders στο τραγούδι “Life Looks Better In Spring” προκρίνεται στον μεγάλο τελικό όπου και κατακτά την 21η θέση.

Το 2016 θα είναι και η τελευταία φορά που θα δούμε συγκρότημα για λογαριασμό της Κύπρου. Ο λόγος για τους Minus One που καταλήγουν επίσης 21οι .

5 συγκροτήματα λοιπόν για την Κύπρο, εκ των οποίων τα 3 κατέλαβαν την 21η θέση, τα δύο έχουν τη λέξη One στον τίτλο τους και άλλα δύο τη λέξη Island.

Trivia

  • Πάνω από 220 συγκροτήματα επελέγησαν να λάβουν μέρος στη Eurovision, συμπεριλαμβανομένου του διαγωνισμού του 2020 αλλά και του 2022.
  • Η χώρα που έχει στείλει τα περισσότερα συγκροτήματα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Ακολουθούν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Φινλανδία, η Δανία και το Ισραήλ.
  • Γιουγκοσλαβία, Φινλανδία, Εσθονία έχουν κερδίσει μία φορά το διαγωνισμό και το οφείλουν εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε γκρουπ.
  • Τα καλύτερά τους πλασαρίσματα με γκρουπ έχουν επίσης πετύχει η Μολδαβία, η Λιθουανία με τους LT United και το “We are the winners” -6η θέση-, Γεωργία -9η θέση από τους Eldrine-. Η Μολδαβία και η Λιθουανία οφείλουν και τις 2 καλύτερες θέσεις τους στο διαγωνισμό σε συγκροτήματα, οι Roop πήραν την 8η θέση το 2021 και οι Zdob si Sdub την 6η θέση για την Μολδαβία το 2005.
  • Η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Μολδαβία, η Λετονία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Τσεχία, η Ισλανδία και το Σαν Μαρίνο έκαναν το ντεμπούτο τους στο διαγωνισμό με γκρουπ.
  • Το Μαρόκο, η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, το Μονακό δεν συμμετείχαν ποτέ με συγκροτήματα.
  • Το μικρότερο σε διάρκεια τραγούδι στην ιστορία του διαγωνισμού ανήκει επίσης σε συγκρότημα. Ο λόγος για τους Φινλανδούς Pertti Kurikan Nimipäivät που συμμετείχαν το 2015.
  • 3 τραγούδια έχουν γραφτεί σε φανταστική γλώσσα και τα έχουν τραγουδήσει συγκροτήματα -Βέλγιο 2003 και 2008, Ολλανδία 2006-.

Γκρουπ και μπήκες δεκάδα…

Δεν είναι λίγες οι φορές στο διαγωνισμό όπου κάποια χώρα μετά από σερί απογοητευτικών αποτελεσμάτων επιστρατεύει κάποιο συγκρότημα και καταφέρνει να μπει στη δεκάδα.

Ίσως η πιο χαρακτηριστική στιγμή είναι το 1986. Η Τουρκία μετά από 11 χρόνια παρουσίας και δύο δωδέκατες θέσεις στέλνει 2 συγκροτήματα μαζί τους Klips & Onlar να τραγουδήσουν “Halley” μιας που εκείνη τη χρονιά ο κομήτης περνούσε κοντά από τη γη. Η πρωτότυπη ιδέα στέφεται με επιτυχία και η Τουρκία έστω και 9η μπαίνει στη δεκάδα.

Η Πολωνία ξεκινάει εντυπωσιακά τις συμμετοχές της το 1994 με 2η θέση. Θα χρειαστεί όμως να περάσουν 9 χρόνια για να ξαναδεί δεκάδα. Αυτό θα πετύχουν οι Ich Troje με το “Keine Grenzen – Zadnych Granic” όπου καταλήγουν στην 7η θέση. Αυτή θα είναι και η υψηλότερη θέση της Πολωνίας μέχρι και σήμερα…..

Η Ελβετία μετά την 3η θέση το 1993, κατάφερε να έρθει 2 φορές τελευταία, το 1998 και το 2004 με μηδέν βαθμούς…. το 2005 στέλνει τις Vanila Ninja με καταγωγή από την Εσθονία και το “Cool Vibes“. 2 δωδεκάρια από Εσθονία και Λετονία οδηγούν την χώρα στην 8η θέση.

Η Εσθονία μετά την εισαγωγή των ημιτελικών το 2004 αποκλείστηκε 5 σερί χρονιές. Το 2009 οι Urban Symphony με το μυστηριακό “Rändajad” κερδίζουν την 6η θέση.

Η Ισλανδία αποκλείεται για 4 σερί χρονιές από το 2015 μέχρι το 2018. Το 2019 τολμά και στέλνει τους Hatari που με το “Hatrið mun sigra” τερματίζουν στην 10η θέση.

Τέλος η Ιρλανδία μετά από μια αποτυχημένη τετραετία 2007-2010 με μία τελευταία θέση εμπιστεύτηκε τους Jedward το 2011 όπου με το “Lipstick” έφτασαν μέχρι την 8η θέση. Μάλιστα οι Ιρλανδοί τους επέλεξαν και το 2012 αλλά περιορίστηκαν με το Waterline στην 18η θέση.

Συγκροτήματα που δεν τα κατάφεραν

Αρκετά ακόμα γνωστά συγκροτήματα έχουν βρεθεί στη σκηνή του διαγωνισμού μην καταφέρνοντας όμως να πείσουν τις κριτικές επιτροπές ή/και το κοινό.

  • Το 1978 οι Ισπανίδες Baccara εκπροσωπούν το Λουξεμβούργο και ρωτούν το κοινό της Ευρώπης “Parlez-vous Français?” ως το απόλυτο φαβορί, καταλήγουν όμως στην 7η θέση.
  • Οι Βέλγοι Hooverphonic το 2021 πήραν μόλις 3 βαθμούς από το τηλεοπτικό κοινό τερματίζοντας στην 21η θέση του τελικού,
  • Oι Βούλγαροι Deep Zone και Balthazar αποκλείστηκαν από τον τελικό το 2008. 
  • Las Ketchup από την Ισπανία ζήτησαν ένα Bloody Mary που δεν ήταν αρκετό για μία θέση καλύτερη της 21ης.
  • Στην ίδια θέση τερμάτισε και το Γερμανικό συγκρότημα Cascada το 2013.

Επίλογος

Κλείνοντας, το 2021 οχτώ γκρουπ μονομάχησαν για την πρωτιά στο Ρότερνταμ με 5 από αυτά να κατακτούν μια θέση στην οκτάδα. Εκτός από τους Måneskin, οι Ισλανδοί Gagnamagnið που συνόδευσαν τον Dadi ήρθαν τέταρτοι, οι Ουκρανοί Go_A ήρθαν πεμπτοι, οι Φινλανδοί Blind Channel έκτοι και οι Λιθουανοί The Roop όγδοοι.

Το αποτέλεσμα αυτό ίσως αποτελέσει το έναυσμα να δούμε φέτος ακόμα περισσότερα γκρουπ να διεκδικούν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Μέχρι στιγμής, ήδη 3 χώρες επέλεξαν συγκροτήματα : η Γεωργία, η Βουλγαρία και η Τσεχία. Πριν λίγες μέρες, είδαμε και τις Azucar Moreno να είναι και πάλι υποψήφιες να εκπροσωπήσουν την Ισπανία στο διαγωνισμό με το “Postureo” 32 χρόνια μετά την 5η θέση τους στο Ζάγκρεμπ με το Bandido.

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλες τις ειδήσεις της Eurovision 2022. 

Χρήστος Φάβιος
Χρήστος Φάβιος
Απόφοιτος του μεταπτυχιακού Εργασιακής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Βρυξελλών, recruiter και φανατικός με την Eurovision εδώ και δύο δεκαετίες. Αγαπώ να παρακολουθώ ταινίες, θέατρο και αθλητικές διοργανώσεις, να ταξιδεύω και να γράφω στίχους και ποιήματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ