?? ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Απόψε ολοκληρώνεται το Melodi Grand Prix 2020!

Σε λίγες ώρες, η Νορβηγία θα επιλέξει τον εκπρόσωπό της στον 65ο Διαγωνισμό της Eurovision. Η επετειακή έκδοση των 60 χρόνων του Melodi Grand Prix ολοκληρώνεται απόψε με το Μεγάλο Τελικό. Το νεόδμητο Trondheim Spektrum, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος χώρος αντίστοιχων εκδηλώσεων στην Ευρώπη με τη χωρητικότητα του να αγγίζει τα 12.000 άτομα, θα φιλοξενήσει τον αποψινό τελικό. Φέτος θα είναι η πρώτη φορά που θα διοργανωθεί το MGP στο Trondheim και συνολικά τρίτη στην ιστορία του διαγωνισμού εκτός της πρωτεύουσας της χώρας.

Trondheim Spektrum- εξωτερική όψη [Πηγή: Trondheim Spektrum fb]
Trondheim Spektrum- εσωτερική όψη [Πηγή: Trondheim Spektrum fb]

Οι παρουσιαστές της βραδιάς

Ο  Kåre Magnus Bergh, η Ingrid Gjessing Linhave και ο Ronny Brede Aase  θα παρουσιάσουν το μεγάλο τελικό του MGP 2020, όπως άλλωστε παρουσίασαν και τους πέντε ημιτελικούς που προηγήθηκαν. Αν και μόνο ο Bergh είχε εμπειρία από την παρουσίαση του MGP (έξι συνεχή χρόνια) , τόσο η Linhave όσο και ο Aase  ανταποκρίθηκαν άριστα στο ρόλο τους και οι τρεις τους συντέλεσαν ένα υπέροχο τρίο. Η παρουσίαση των ημιτελικών χαρακτηρίστηκε από καλό ρυθμό, χιούμορ και αρκετή επικοινωνία με το κοινό που παρακολουθούσε από το στούντιο.

Ο δρόμος προς το Μεγάλο Τελικό

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων, ο NRK, ο τηλεοπτικός φορέας της χώρας επανέφερε τους ημιτελικούς για πρώτη φορά μετά το 2014. Πέντε συνολικά ημιτελικοί διεξήχθησαν τα Σάββατα που προηγήθηκαν από τις 11 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου. Στους πέντε ημιτελικούς διαγωνίστηκαν συνολικά 20 καλλιτέχνες από όλη την επικράτεια της χώρας. Κάθε ημιτελικός ήταν αφιερωμένος σε μία από τις πέντε γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Οι ημιτελικοί διεξήχθησαν στην H3 Arena του Όσλο. Ο νικητής κάθε ημιτελικού πήρε το εισιτήριο για το Μεγάλο Τελικό.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τι έγινε σε κάθε ημιτελικό παρακάτω:

Raylee- Α’ Ημιτελικός (Νότια Νορβηγία)
Rein Alexander- Β’ Ημιτελικός (Ανατολική Νορβηγία)
Kristin Husøy- Γ Ημιτελικός (Κεντρική Νορβηγία)
Magnus Bokn- Δ’ Ημιτελικός (Δυτική Νορβηγία)
Liza Vassilieva- Ε’ Ημιτελικός (Βόρεια Νορβηγία)

Τους πέντε νικητές των αντίστοιχων ημιτελικών περίμεναν ήδη στον τελικό πέντε καλλιτέχνες οι οποίοι είχαν ήδη επιλεγεί από την ειδική κριτική επιτροπή η οποία είχε επιφορτιστεί με αυτό το έργο.

Sondrey
Didrik & Emil

Akuvi
Ulrikke Brandstorp

Tone Damli

Τι θα δούμε απόψε στο Μεγάλο Τελικό

♦ Η σειρά εμφάνισης των δέκα φιναλίστ

Ο NRK καθόρισε μέσα στη βδομάδα τη σειρά εμφάνισης των δέκα καλλιτεχνών στο Μεγάλο Τελικό. Το διαγωνιστικό κομμάτι θα ανοίξει η Raylee με το τραγούδι “Wild” ενώ η δεκάδα των φιναλίστ θα ολοκληρωθεί με τη Liza Vassilieva και το τραγούδι “I Am Gay”.  Η σειρά καθορίστηκε ώστε να δημιουργηθεί το βέλτιστο τηλεοπτικό αποτέλεσμα και να μείνει αμείωτο ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού.

  1. Raylee – Wild” 
  2. Didrik & Emil Out Of Air
  3. Magnus Bokn– Over The Sea” 
  4. Akuvi Som Du Er
  5. Kristin Husøy– Pray for Me” 
  6. Rein Alexander- One Last Time” 
  7. Tone DamliHurts sometimes
  8. Sondrey –Take My Time
  9. Ulrikke BrandstorpAttention” 
  10. Liza Vassilieva– I Am Gay” 

♦ Οι γνωστοί καλλιτέχνες του MGP

Ανάμεσα στους δέκα φιναλίστ βρίσκουμε αρκετά γνωστά ονόματα της μουσικής σκηνής της Νορβηγίας. Η Raylee συμμετείχε στο MGP το 2015 με το τραγούδι “Louder”. Τα δύο αδέρφια Didrik & Emil έχουν επίσης συμμετάσχει στο MGP. Ο Didrik έχει συμμετάσχει στο MGP το 2010 όταν και κέρδισε με το τραγούδι “My Heart Is Yours” με το οποίο εκπροσώπησε τη Νορβηγία εκείνη τη χρονιά στο διαγωνισμό που φιλοξένησε η χώρα. O νεότερος αδερφός του Emil ο οποίος δοκίμασε την τύχη του το 2013 με το μέταλ συγκρότημα Gromth και το τραγούδι “Alone”. Ένα από τα μεγάλα φαβορί για σήμερα, η Ulrikke Brandstorp, συμμετείχε το 2017 στο MGP φτάνοντας μέχρι το «Χρυσό Τελικό» με το τραγούδι “Places”.  Ακόμη, η Tone Damli είναι η καλλιτέχνις που τερμάτισε το 2009 στη δεύτερη θέση με το τραγούδι “Butterflies” πίσω από το φαινόμενο Alexander Rybak.

Ο Alexander Rybak είναι ένας εκ των δημιουργών του τραγουδιού του  Magnus Bokn– “Over The Sea” . Ο έτερος δημιουργός είναι ο JOWST ο οποίος κέρδισε το MGP το 2017 και εκπροσώπησε τη Νορβηγία στο διαγωνισμό της Eurovision. Τέλος, ένας ακόμα νικητής του MGP, ο Kjetil Mørland ο οποίος εκπροσώπησε τη Νορβηγία στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2015, σε συνεργασία με την Debrah Scarlett με το τραγούδι  “A Monster Like Me” είναι ένας από τους συντελεστές της δυναμικής μπαλάντας “Attention” της Ulrikke Brandstorp.

♦ Το σύστημα ψηφοφορίας του τελικού

Σε αντίθεση με τα τελευταία χρόνια και το μεικτό σύστημα ψηφοφορίας που εφάρμοζε η Νορβηγία (κριτική επιτροπή- τηλεοπτικό κοινό) φέτος το αποτέλεσμα του MGP θα κριθεί αποκλειστικά και μόνο από την ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού. Μια από τις επιπλέον φετινές καινοτομίες της ψηφοφορίας στο MGP 2020 είναι η χρήση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Όσοι θέλουν, μπορούν να εγγραφούν στην ειδική σελίδα που έχει δημιουργήσει το NRK (δείτε εδώ) και να ψηφίσουν την αγαπημένη τους συμμετοχή μέχρι τρεις φορές σε κάθε γύρο.

Όπως ανέφερε ο Stig Karlsen, επικεφαλής του MGP, “αυτός ο τρόπος είναι πιο άμεσος σε σχέση με το παραδοσιακό SMS, πιο γρήγορος, οι νέοι το χρησιμοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό και μειώνει τον κίνδυνο να μην μετρηθεί η ψήφος λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος”

Να επισημάνουμε ότι πρόσβαση στη σελίδα του NRK όπου και θα μπορείτε να ψηφίσετε την αγαπημένη σας συμμετοχή θα έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι τηλεθεατές ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία ζουν. Κάθε χρήστης με την εγγραφή του στην ειδική υπηρεσία, θα δηλώνει εκ μέρους ποιας περιοχής από τις πέντε της Νορβηγίας (αντίστοιχες των περιοχών των ημιτελικών) ψηφίζει.

♦ Πρώτος γύρος ψηφοφορίας

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης των συμμετοχών από τους φιναλίστ του τελικού, θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα της ψηφοφορίας. Κάθε χρήστης με την εγγραφή του στην ειδική υπηρεσία θα έχει το δικαίωμα να ψηφίσει μέχρι τρεις φορές την αγαπημένη του συμμετοχή. Οι τέσσερις καλλιτέχνες με τις περισσότερες ψήφους περνούν στην επόμενη φάση.

♦ Ημιτελικός γύρος ψηφοφορίας

Στην ημιτελική φάση της ψηφοφορίας θα δούμε εκ νέου αποσπάσματα από τις εμφανίσεις των τεσσάρων καλλιτεχνών. Η ειδική υπηρεσία θα ανοίξει εκ νέου, ενώ οι ψήφοι που είχαν συγκεντρώσει οι προκριθέντες καλλιτέχνες μηδενίζονται. Κάθε χρήστης έχει στη διάθεση του, όπως και στον πρώτο γύρο, τρεις ψήφους για να στηρίξει την αγαπημένη του συμμετοχή. Η ψηφοφορία είναι συγκεντρωτική και δε θα διαγωνιστούν οι καλλιτέχνες σε ζευγάρια όπως είχαμε συνηθίσει στους ημιτελικούς. Οι δύο καλλιτέχνες με τις περισσότερες ψήφους περνούν στην τελική φάση. 

♦ Τελικός γύρος ψηφοφορίας

Στον τελικό, οι δύο τελικοί μονομάχοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ξανά τη συμμετοχή τους στο τηλεοπτικό κοινό. Μετά το τέλος των παρουσιάσεων των δύο συμμετοχών, η ειδική υπηρεσία θα ανοίξει εκ νέου και κάθε χρήστης θα έχει στη διάθεση του, όπως και στους προηγούμενους γύρους, τρεις ψήφους για να στηρίξει την αγαπημένη του συμμετοχή. Οι ψήφοι των δύο φιναλίστ θα έχουν μηδενιστεί για ακόμα μια φορά. Ο καλλιτέχνης με τις περισσότερες ψήφους θα εκπροσωπήσει τη Νορβηγία στον 65ο διαγωνισμό της Eurovision στο Ρότερνταμ. 

Τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν από διάσημους καλλιτέχνες της νορβηγικής μουσικής σκηνής. Κάθε καλλιτέχνης θα ανακοινώνει τις ψήφους από μια περιοχή της Νορβηγίας (αντίστοιχες των ημιτελικών). Πρόκειται για τους:

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα θα απεικονιστούν στον πίνακα της βαθμολογίας.

■ Στον τελικό του MGP 2020 θα εμφανιστούν οι KEiiNO, το συγκρότημα που εκπροσώπησε πέρσι τη Νορβηγία κατακτώντας την 6η θέση, ερμηνεύοντας μεγάλες τους επιτυχίες.

Τα αποτελέσματα του poll του www.ogaegreece.com

Η ομάδα του OGAE Greece είχε ετοιμάσει ένα poll αναφορικά με τους φιναλίστ του τελικού δίνοντας τη δυνατότητα στους αναγνώστες του www.ogaegreece.com να αναδείξουν το δικό τους νικητή.

Νικήτρια στο poll αναδείχτηκε η Ulrikke Brandstorp

➡ Το show ξεκινάει στις 20:50 ώρα Ελλάδας και μπορείτε να το παρακολουθήσετε ζωντανά εδώ!

Για τα αποτελέσματα του MGP 2020, αλλά και όλες τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με τη συμμετοχή της Νορβηγίας στον διαγωνισμό της Eurovision μείνετε συντονισμένοι στο www.ogaegreece.com

Ποιος θα είναι ο επόμενος εκπρόσωπος της Νορβηγίας στο Διαγωνισμό της Eurovision;


Η ιστορία της Νορβηγίας στη Eurovision με μια ματιά:

  • Αριθμός συμμετοχών ως 2019: 58.
  • Παρούσα στον Τελικό: 55 φορές.
  • Πρώτη συμμετοχή: 1960 «Voi voi» Nora Brockstedt (4η θέση, 11 βαθμοί).
  • Νίκες: (1985, 1995, 2009)
  • Τελευταία θέση: 11 (1963, 1969, 1974, 1976, 1978, 1981, 1990, 1997, 2001, 2004, 2012).

Η Νορβηγία συμμετείχε στη Eurovision 2019 με τους KEiiNO και το τραγούδι «Spirit In The Sky», οι οποίοι κατέκτησαν την 6η θέση με 331 βαθμούς (πρώτοι θέση στο televoting).

[Πηγή: NRK]

Κωνσταντίνος Παππάς
Κωνσταντίνος Παππάς
Γεννήθηκε ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Ιουνίου. Ξεκίνησε να διαβάζει πριν πάει σχολείο από συμπόνοια. Έμαθε να γράφει εξίσου γρήγορα, αλλά πλέον ο γραφικός του χαρακτήρας και η ασθενής του μνήμη τον προδίδουν. Πολυσχιδής προσωπικότητα, προσπαθεί να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στα ενδιαφέροντα του. Πάθος του η Eurovision για την οποία αρθρογραφεί ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 2018 μέσα από το αγαπημένο του σωματείο, τον OGAE Greece. Στην καθημερινότητα του ομιλεί οικονομικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ