?? ΙΤΑΛΙΑ: Ο νικητής του Sanremo 2020 πάει Eurovision!

Και ενώ οι ετοιμασίες για το Sanremo Giovani μπαίνουν στην τελική ευθεία, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες του φεστιβάλ του Sanremo 2020!

Ο νικητής του 70ου Σανρέμο Φεστιβάλ του ιταλικού τραγουδιού θα είναι και πάλι η πρώτη επιλογή να εκπροσωπήσει την Ιταλία στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2020. Μέσα στον Οκτώβριο, η RAI δημοσίευσε τους κανόνες του Φεστιβάλ. Εάν ο προαναφερόμενος καλλιτέχνης δεν σκοπεύει να κάνει χρήση αυτής της επιλογής, η RAI διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει τον συμμετέχοντα σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια. Ωστόσο, φέτος υπάρχει ξεκάθαρος κανόνας και ένα συμβόλαιο που θα πρέπει οι διαγωνιζόμενοι να υπογράψουν εκ των προτέρων.

ΚΑΝΟΝΑΣ RAI

<<Ο καλλιτέχνης, νικητής του 70ου Ιταλικού Φεστιβάλ Τραγουδιού (κατηγορία Campioni) θα συμμετάσχει, εκπροσωπώντας την Ιταλία, στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision για το 2020, κατόπιν αιτήματος της RAI.

Οι καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται για την ενδεχόμενη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ και οι αντίστοιχες δισκογραφικές εταιρείες θα πρέπει να παραδώσουν εκ των προτέρων στη RAI – εντός της προθεσμίας που υποδεικνύει η τελευταία και οπωσδήποτε όχι αργότερα από την ημερομηνία της πρώτης βραδιάς του Φεστιβάλ – το έντυπο αποδοχής συμμετοχής στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2020 (που παρέχεται από την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ) δεόντως υπογεγραμμένο.

Σε περίπτωση που ο βραβευμένος καλλιτέχνης του Φεστιβάλ δεν παραδώσει το έντυπο εντός της καθορισμένης προθεσμίας, η RAI διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει τον καλλιτέχνη που θα την εκπροσωπήσει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια, χωρίς να έχει οτιδήποτε να διεκδικήσει ο προαναφερόμενος νικητής>>.

Όπως όλοι γνωρίζουμε εδώ και καιρό, το Sanremo 2020 θα λάβει χώρα στις 4-8 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Ariston στη πόλη του Sanremo.

24 καλλιτέχνες θα διαγωνιστούν στο φεστιβάλ. Για τη σύνθεση των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της εκδήλωσης Amadeus (που αντικατέστησε τον Claudio Baglioni) και η Διεύθυνση του Rai Uno θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια της Μουσικής Επιτροπής. Τα κριτήρια που θα λάβουν υπόψιν τους είανι η ποιότητα και η πρωτοτυπία των τραγουδιών. Ακόμη, η ερμηνεία και οι σύγχρονες απαιτήσεις, καθώς και η φήμη και η αναγνωρισιμότητα των τραγουδιστών.

Όλα τα τραγούδια του διαγωνισμού πρέπει να έχουν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: οι στίχοι πρέπει να είναι στα ιταλικά, αν και επιτρέπονται σύντομες φράσεις σε άλλες γλώσσες. τα τραγούδια πρέπει να είναι καινούρια τη στιγμή της υποβολής και να παραμείνουν έτσι μέχρι την πρώτη βραδιά στο Φεστιβάλ. Η διάρκεια των τραγουδιών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3,5 λεπτά.

Η προθεσμία συμμετοχής στο φεστιβάλ είναι 9 Δεκεμβρίου 2019. Οι συμμετοχές πρέπει να αποσταλούν στη RAI, στη Ρώμη. Η εγγραφή πρέπει να υποδεικνύει και το προτεινόμενο επετειακό τραγούδι για την τρίτη βραδιά. Ωστόσο, η RAI δεν είναι υποχρεωμένη να το αποδεχτεί.

Οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα ανακοινωθούν από τη RAI την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου – κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού προγράμματος “I Soliti Ignoti“.

Συνολικά, οι επιτροπές που θα καθορίσουν τις βαθμολογίες, εκφράζοντας την ψήφο τους ανάλογα, θα είναι:

– Giuria Demoscopica (Δημοσκοπική  Eπιτροπή ή αλλιώς κριτική επιτροπή κοινής γνώμης)
– Giuria della Sala Stampa, Tv, Radio e Web (Press Room Επιτροπή ή αλλιώς κριτική επιτροπή Τύπου, Τηλεόρασης, Ραδιοφώνου και Ίντερνετ)
– Televoto (Τηλεοπτικό κοινό μέσω σταθερής και κινητής τηλεφωνίας)
– Ι musicisti e coristi dell’Orchestra del Festival (Sanremo Επιτροπή που θα αποτελείται από τους επαγγελματίες μουσικούς και μαέστρους καθώς και από τους τους τραγουδιστές των φωνητικών της Ορχήστρας του Φεστιβάλ)

To format του Sanremo 2020 θα έχει ως εξής:

  • Τρίτη 4 Φεβρουαρίου: Οι πρώτοι 12 καλλιτέχνες της κατηγορίας Campioni θα παρουσιάσουν το τραγούδι τους για πρώτη φορά. Αντίστοιχα, οι πρώτοι 4 καλλιτέχνες της κατηγορίας Nuove Proposte θα ερμηνεύσουν το τραγούδι τους, χωρισμένοι σε 2 ντουέτα. 2 από αυτούς θα περάσουν στον ημιτελικό της τρίτης βραδιάς.
  • Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου: Οι υπόλοιποι 12 καλλιτέχνες της κατηγορίας Campioni θα τραγουδήσουν το τραγούδι τους πρώτη φοράΑκολούθως, οι υπόλοιποι 4 καλλιτέχνες της κατηγορίας Nuove Proposte θα ερμηνεύσουν το τραγούδι τους. 2 από αυτούς θα περάσουν στον ημιτελικό της τρίτης βραδιάς.

Στις 2 πρώτες βραδιές το σύστημα ψηφοφορίας που θα ακολουθηθεί θα είναι το ίδιο και στις 2 κατηγορίες καλλιτεχνών. Η Δημοσκοπική  Eπιτροπή (κριτική επιτροπή κοινής γνώμης) θα είναι η μοναδική που θα αξιολογήσει και θα βαθμολογήσει τα τραγούδια.

  • Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου: Η βραδιά του Sanremo 70! Οι 24 καλλιτέχνες της κατηγορίας Campioni θα τραγουδήσουν ιστορικά τραγούδια από τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ. Έχουν το δικαίωμα να το πράξουν είτε ως σόλο, είτε ως ντουέτο με άλλους καλεσμένους εγχώριους ή και ξένους καλλιτέχνες. Η ψηφοφορία την τρίτη βραδιά θα αποτελείται αποκλειστικά από την Sanremo Επιτροπή (οι επαγγελματίες μουσικοί και μαέστροι καθώς και οι τραγουδιστές των φωνητικών της Ορχήστρας του Φεστιβάλ). Ημιτελικός στην κατηγορία Nuove Proposte. Οι 4 καλλιτέχνες της κατηγορίας Nuove Proposte θα ερμηνεύσουν ξανά τα υποψήφια τραγούδια τους με 2 από αυτούς να περνάνε στον τελικό της τέταρτης βραδιάς. Το σύστημα ψηφοφορίας θα είναι μεικτό ως εξής: Τηλεοπτικό κοινό 34% – Δημοσκοπική  Eπιτροπή 33% – Press Room Επιτροπή 33% 
  • Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου: Οι 24 καλλιτέχνες της κατηγορίας Campioni θα τραγουδήσουν για δεύτερη φορά τα υποψήφια τραγούδια τους. Η ψηφοφορία την τέταρτη βραδιά θα αποτελείται μόνο από την Press Room Επιτροπή ή αλλιώς κριτική επιτροπή Τύπου, Τηλεόρασης, Ραδιοφώνου και Ίντερνετ. Τελικός στην κατηγορία Nuove Proposte. Οι 2 καλλιτέχνες της κατηγορίας Nuove Proposte θα ερμηνεύσουν για τελευταία φορά τα τραγούδια τους με τον καλύτερο να ανακηρύσσεται νικητής της βραδιάς. Το σύστημα ψηφοφορίας θα είναι μεικτό ως εξής: Τηλεοπτικό κοινό 34% – Δημοσκοπική  Eπιτροπή 33% – Press Room Επιτροπή 33% 
  • Σάββατο 8 Φεβρουαρίου: Οι 24 καλλιτέχνες της κατηγορίας Campioni θα ξανακάνουν την είσοδό τους στο Teatro Ariston όπου θα τραγουδήσουν ξανά τα τραγούδια τους για τελευταία φορά.

Στο πέμπτο και τελευταίο βράδυ η ψηφοφορία θα έχει: Τηλεοπτικό κοινό (34%), Δημοσκοπική  Eπιτροπή (33%) και Press Room Επιτροπή (33%). Όλες οι ημέρες θα συνυπολογιστούν και η βαθμολογία που θα προκύψει θα στείλει τα τρία καλύτερα τραγούδια στο Superfinal. Εκεί θα ακουστούν ξανά τα 3 πρώτα τραγούδια και με το ίδιο σύστημα ψηφοφορίας θα αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής!

Επομένως η τελευταία βραδιά του Sanremo 2020 αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη σε διάρκεια, όπως αρμόζει άλλωστε στο ιταλικό τραγούδι!

Πέρσι μεγάλος νικητής του Sanremo ήταν ο Mahmood με το τραγούδι του “Soldi“. Στο μεγάλο τελικό της Eurovision 2019 κατέλαβε την 2η θέση για χάρη της Ιταλίας με 472 βαθμούς!

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλα τα νεότερα σχετικά με την φετινή επιλογή της Ιταλίας!

Γιώργος Φλίγκος

[Πηγή άρθρου: RAI]

Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το 2010 είχαμε νικήτρια από το Big 5 (Γερμανία) το 2020 εύχομαι να νικήσει πάλι χώρα του Big 5 και συγκεκριμένα Γερμανία η Ιταλία που η δεύτερη το προσπαθεί χρόνια τώρα!

    • Προσωπική άποψη:
      Αν υπάρχει μια χώρα που δικαιούται την ιδιότητα Big 5, βάσει της ποιότητας των τραγουδιών που στέλνει διαχρονικά (και όχι βάσει της οικονομικής συνεισφοράς), αυτή είναι η Ιταλία και μόνο αυτή.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ