ΕΛΒΕΤΙΑ: Ο Gjon’s Tears σε μία απολαυστική συνέντευξη στον OGAE Greece! [ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ]

Πολλοί τον χαρακτήρισαν φαβορί για φέτος. Η ιδιαίτερη φωνή του και το μυστηριώδες τραγούδι του κατάφερε να αγγίξουν μεγάλη μερίδα του κοινού. Μπορεί ο Gjon να έχασε φέτος την ευκαιρία να βρεθεί στη σκηνή της Eurovision, όμως το όνειρό του θα πραγματοποιηθεί του χρόνου αφού η ελβετική τηλεόραση του έκανε τη πρόταση να την εκπροσωπήσει και το 2021.

Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Παππάς | Επιμέλεια: Κρικόρ Κιφορκιάν | Φωτογραφίες: eurovision.tv

OGAE Greece: Καλησπέρα Gjon και σε ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου! Πες μας δυο λόγια για σένα…

Gjon’s Tears: Εγώ ευχαριστώ! Εμ.. από πού ν’ αρχίσω; (γέλια)

O.G.: Ας τα πάρουμε από την αρχή… Έχεις «κυνηγήσει» από πολύ μικρός το όνειρό σου. Στα 12 σου χρόνια συμμετείχες στο «Albanians Got Talent» στην Αλβανία ενώ ένα χρόνο αργότερα συμμετείχες στο «Die grössten Schweizer Talente» στην Ελβετία.

G.T.: Έτσι ακριβώς. Στην Αλβανία τερμάτισα 3ος στον τελικό ενώ στην Ελβετία έφτασα στους Ημιτελικούς! Όπως επίσης έφτασα στους Ημιτελικούς πέρυσι (2019) στο Γαλλικό «The Voice». Έχω κάτι με τους Ημιτελικούς μάλλον (γέλιο). Έχουν φτιαχτεί για μένα!

O.G.: Πως μπήκε η μουσική και το πάθος σου για αυτήν στη ζωή σου;

G.T.: Στο σχολείο άκουγα όλους μου τους συμμαθητές να ασχολούνται με κάτι. Όλοι τους είχαν από κάποιο χόμπι. Εγώ δεν είχα βρει τίποτα. Δοκίμασα διάφορα όπως το ποδόσφαιρο, το ice skating, το καράτε. Όμως τον έρωτα που ένιωσα με το πιάνο δεν το ένιωσα με τίποτα άλλο. Έτσι στα 8 μου ξεκίνησα να παίζω πιάνο. Θυμάμαι ότι στις γιορτές, μας είχε επισκεφτεί ο παππούς μου που ζει στον Καναδά και με άκουσε να παίζω στο πιάνο το «Can’t help falling in love» του Elvis Presley. Είναι ένα από τα αγαπημένα του τραγούδια και συγκινημένος μου ζήτησε να του τo πω. Εγώ τα έχασα διότι δεν είχα τολμήσει ποτέ να τραγουδήσω ξανά μπροστά σε κάποιον, αλλά δεν του χάλασα το χατίρι. Στο τέλος, τα δάκρυά του με άγγιξαν τόσο πολύ που αποφάσισα ότι «τα θέλω» στο όνομά μου.

O.G.: Μόλις απάντησες σε μία ερώτηση που θα σου έκανα αργότερα σχετικά με το καλλιτεχνικό σου όνομα!

G.T.: Ναι… έτσι το ανακάλυψα. Γενικότερα μου αρέσουν τα δάκρυα. Μου αρέσουν οι λόγοι που μπορεί να σε κάνουν να δακρύσεις. Με γοητεύει η ιστορία αυτή. Τα δάκρυα δεν είναι μόνο λύπη. Είναι και χαρά, είναι συγκίνηση, είναι νοσταλγία… Κάπως έτσι είναι και η μουσική, σωστά; Εκφράζει διαφόρων ειδών συναισθήματα και καταστάσεις. Οπότε πιστεύω ότι συνδυάζεται καλά η δουλειά μου με το όνομά μου! (χαμόγελο)

O.G.: Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι ο παππούς σου έγινε και ο πρώτος σου θαυμαστής;!

G.T.: Ναι! Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι μπορώ να τραγουδώ μέχρι εκείνη τη στιγμή. Όταν είδα το παππού μου να κλαίει για πρώτη φορά στη ζωή μου, ένιωσα ότι έχω κάτι ξεχωριστό. Χάρηκα. Χάρηκα με την έννοια ότι μπορώ μέσω αυτού που μου αρέσει να κάνω (μουσική και τραγούδι) να μεταφέρω και να μεταδίνω συναισθήματα στους άλλους ανθρώπους. Ο παππούς υποσχέθηκε πως στην επόμενη επίσκεψή του θα με πάει σε ένα τηλεοπτικό διαγωνισμό. Τότε δεν έδινα σημασία. Κάτι που όντως έγινε… Εγώ όμως δεν είχα εξασκηθεί στο τραγούδι. Τραγουδούσα μόνο μπροστά του, για εκείνον. Ο έρωτάς μου ήταν το πιάνο. Στο πιάνο μελετούσα ώρες. Στο τραγούδι όχι. Επομένως σοκαρίστηκα όταν μου είπε ότι έχω περιθώριο μόνο δύο εβδομάδες για να προετοιμαστώ για το show!

O.G.: Και τελικά;

G.T.: Τελικά, πήγα. Ήταν τελείως τρελό όλο αυτό. Ήμουν ένα άγνωστο και άπειρο παιδί και ο παππούς μου είχε κανονίσει να βρεθώ σε εκείνο το show ως καλεσμένος! Όλο αυτό συνέβη στην Αλβανία, στη πατρίδα μας. Τραγούδησα ένα Αλβανικό τραγούδι. Θυμάμαι ότι τα πήγα καλά. Μετά ήρθε το «Albanians Got Talent». Εκεί πήγα με άλλη ψυχολογία. Ήμουν πιο προετοιμασμένος και ένιωθα χαρά. Σαφώς, δε περίμενα με τίποτα το τι ακολούθησε…

O.G.: … και τερμάτισες 3ος! Απίστευτο!

G.T.: Ναι! Τρελό! Λόγω της εκπομπής, με είδαν κάποιοι αρμόδιοι της Γαλλικής τηλεόρασης και με κάλεσαν για διάφορα shows εκεί και από εκεί μπήκα και στην Ελβετική τηλεόραση. Και λίγο καιρό αργότερα, ήρθε η πρόταση για δισκογραφικό συμβόλαιο! Μέσα σε τρία χρόνια έγιναν τόσα πολλά και άλλαξε όλη η ζωή μου! Πολλά και όμορφα όμως δεν μπορώ να σου κρύψω ότι όλο αυτό με τρόμαζε ταυτόχρονα και κάπως…

O.G.: Όταν λες σε τρόμαζε;

G.T.:  Ήμουν μόλις 12-13 ετών και ήδη ένιωθα ότι είχα ζήσει απότομα εμπειρίες σπουδαίες για ένα παιδί της ηλικίας μου. Δεν ήθελα όλο αυτό να μου αποσπάσει τη προσοχή από τη παιδικότητά μου. Ήθελα να ζήσω τη παιδική μου ηλικία. Οπότε, κάπου εκεί αποφάσισα ότι δεν ήθελα να συνεχίσω. Ήθελα να διακόψω λίγο, να συγκεντρωθώ στο κομμάτι της μελέτης και να συστηθώ ως τραγουδιστής αργότερα, όταν θα ήμουν πιο έμπειρος. Μελέτησα πολύ, άκουσα πολλή μουσική και άρχισα να μαθαίνω διάφορα στυλ μουσικής και τραγουδιού. Ξεκίνησα ωδείο και πήρα μαθήματα κλασσικής και λυρικής μουσικής τα οποία κράτησαν πέντε χρόνια. Στα 18 μου πια, ένιωθα έτοιμος ότι μπορώ να κάνω αυτό που θέλω, μπορώ να συνθέσω τα δικά μου τραγούδια…

O.G.: … και να συστηθείς επίσημα στο κοινό.

G.T.: Κάπως έτσι. Μου έλειπαν ακόμα κάποιες γνώσεις. Όπως το πώς να συνεργαστώ με άλλα άτομα που είναι απαραίτητα για αυτή τη δουλειά. Έτσι, άρχισα να φοιτώ στην Μουσική Ακαδημία “Gustav”, όπου εκεί γνώρισα μουσικούς που συνεργάζομαι ακόμα μαζί τους και που αποτελούν τη μπάντα μου. Στην ακαδημία είχαμε τη δυνατότητα να ολοκληρωθούμε σαν καλλιτέχνες. Κάναμε πολλές συναυλίες και δίναμε αρκετές παραστάσεις. Στη τελευταία παράσταση ερμήνευσα το τραγούδι μου «Babi», το οποίο η μητέρα μου βιντεοσκόπησε και έστειλε στη Γαλλική τηλεόραση – πράγμα που εγώ δεν ήξερα! Την επόμενη κιόλας ημέρα οι Γάλλοι με πήραν τηλέφωνο ενθουσιασμένοι και με προσκάλεσαν στο «The Voice»!

O.G.: Φαντάζομαι τον ενθουσιασμό σου!

G.T.: Όχι! Το αντίθετο! Δε μπορώ να πω ότι δε χάρηκα και δε καμάρωσα, αλίμονο. Όμως τρομοκρατήθηκα. Δεν ήθελα να μπω στο «τυφώνα των tv shows» ξανά. Είμαι μουσικός, όχι τηλεοπτικό προϊόν! Ήθελα να κάνω συναυλίες… να νιώθω το κοινό από κάτω να ταξιδεύει μουσικά μαζί μου, όχι να είμαι περιτριγυρισμένος από κάμερες! Είναι άλλη αίσθηση.

O.G.: Άρα μπορεί κανείς να πει ότι δεν σου αρέσουν οι τηλεοπτικές εμφανίσεις, που όμως είναι κομμάτι της δουλειάς σου.

G.T.: Ναι, είναι και οφείλω να τις κάνω. Και το κάνω με χαρά. Και η Eurovision τηλεοπτικό show είναι πια. Απλά σου αναφέρω ότι τότε είχα τόσο πάθος που με ενδιέφερε περισσότερο να κάνω συναυλίες παρά τηλεόραση. Στη τηλεόραση έχεις διαθέσιμα λίγα λεπτά και πρέπει να είσαι άψογος. Αν όχι, σε θυμούνται για τα λάθη σου ή τη κακή στιγμή μου. Στις συναυλίες είναι αλλιώς. Ακόμα και κακή μέρα να έχεις και να τραγουδήσεις καλά, ο κόσμος σε «συγχωρεί» και θα ξαναρθει. Θα σου δώσει άλλη μία ευκαιρία.

O.G.: Πες μας, πως προέκυψε η πρόταση για τον διαγωνισμό φέτος;

G.T.: Όταν τελείωσε το «The Voice» στη Γαλλία, με κάλεσαν από την Ελβετική τηλεόραση για να συζητήσουμε μια πρόταση. Δεν ανέφεραν τον διαγωνισμό καν. Για την ακρίβεια μου είπαν για κάτι εντελώς διαφορετικό. Μου πρότειναν να συμμετάσχω σε μία μουσική κατασκήνωση, κάτι που βρήκα πολύ όμορφο και δέχτηκα. Έτσι πήγα στα γραφεία για να το συζητήσουμε. Όταν έφτασα στο γραφείο, μου είπαν την αλήθεια.

O.G.: Πως ένιωσες;

G.T.: Θα είμαι ειλικρινής. Δεν το περίμενα. Και αν μου έλεγαν εξαρχής από το τηλέφωνο πως πρόκειται για τη Eurovision ίσως να μη πήγαινα καν στο ραντεβού.

O.G.: Τόσο πολύ;

G.T.: Κοίτα, μέσα μου το ήθελα αλλά δεν το είχα εκφράσει ποτέ. Απλώς ήμουν σε ένα εντελώς διαφορετικό mood και η πρόταση μου ήρθε απότομα. Όταν πήρα το χρόνο μου και το σκέφτηκα, είπα πως τέτοιες ευκαιρίες δεν πρέπει να χάνονται! Σπουδαίοι καλλιτέχνες έχουν ξεκινήσει τη καριέρα τους από τον διαγωνισμό όπως η Celine Dion, οι ABBA, πολλοί Γάλλοι καλλιτέχνες επίσης. Μπορεί να είναι μια ευκαιρία και για μένα.

O.G.: Τι σημαίνει Eurovision για σένα;

G.T.: Είναι ένα τηλεοπτικό show. Όμως, ταυτόχρονα είναι μία σπουδαία ευκαιρία να παρακολουθήσει κανείς το τι ακούνε κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι. Τόσο το απλό κοινό όσο και εμείς οι επαγγελματίες μουσικοί.

O.G.: Ανάμεσα στους δημιουργούς του «Répondez-moi» είσαι και εσύ.

G.T.: Εγώ συνέθεσα κυρίως τη μελωδία. Με τους στίχους δεν τα πάω και τόσο καλά. Όμως τελικά πιστεύω κάναμε καλή δουλειά με την ομάδα μου. Το τραγούδι γράφτηκε σε μία μόλις μέρα. Συνέθεσα τη μελωδία, μετά με με τους Xavier Michel, Alizé Oswald και Jeroen Swinnen γράψαμε το ρεφρέν και ύστερα δουλέψαμε τα κουπλέ!

O.G.: Πως θα περιέγραφες εσύ ο ίδιος το κομμάτι;

G.T.: Με μία λέξη: ιδιαίτερο. Είναι ασυνήθιστο. Δεν έχει τη κλασσική «φιλική» ραδιοφωνική μελωδία, δεν είναι εύκολο στο αυτί. Οι στίχοι δεν είναι «απλοί», δεν μιλάνε για ένα cliché love story. Είναι κατά βάση λυπηροί, ψάχνουν για απαντήσεις ζωικής σημασίας. Θεωρώ πως είναι δύσκολο τραγούδι. Ακόμη και σαν ερμηνεία. Έχει τόσο ψηλές νότες που είναι ρίσκο. Αλλά μ’ αρέσει να ρισκάρω. Με το «Répondez-moi» δείχνω ποιος είμαι και θεωρώ ακριβώς γι’ αυτό αρέσει στο κόσμο και έχει την απήχηση που έχει. Και τους ευχαριστώ όλους πολύ για τα μηνύματα που λαμβάνω.

O.G.: Θα βαδίσεις στα ίδια μονοπάτια του χρόνου;

G.T.: Για να δούμε… θα τα καταφέρω άραγε; (γέλιο) σίγουρα θα βγει κάτι εξίσου αληθινό όμως δεν ξέρω ακόμα τίποτα. Ούτε καν αν θα γράψω το τραγούδι με την ίδια ομάδα. Θα δούμε πως θα βγει. Αρκεί να είναι κάτι αληθινό, μέσα από τη ψυχή. Το μόνο σίγουρο και επίσημα ανακοινώσιμο μέχρι στιγμής είναι ότι θα εκπροσωπήσω την Ελβετία το 2021. Θέλω πάντως, για το 2021 να έχω ένα τόσο καλό τραγούδι όσο το «Répondez-moi». 

O.G.: Πέρα από το ίδιο το κομμάτι, και το video clip του τραγουδιού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερο…

G.T.: Χαίρομαι πολύ που σας αρέσει. Είναι σαν μια μικρή ταινία για μένα, με πρωταγωνιστές εμένα, την οικογένειά μου, τη γιαγιά μου, τους φίλους μου, τους συνεργάτες μου… ακόμη και η σκηνοθέτης έπαιξε στο video clip (σ.σ. είναι η γυναίκα που είναι ξαπλωμένη, στη βιβλιοθήκη). Είναι οι άνθρωποι μου. Οι άνθρωποι της ζωής μου. Και τους ήθελα σε αυτό το video clip γιατί ήθελα το αποτέλεσμα να είναι κάτι πραγματικό, κάτι αληθινό, όπως είναι το ίδιο το τραγούδι.

O.G.: Η χρήση της γαλλικής γλώσσας ήταν απόφαση συνειδητή;

G.T.: Απολύτως. Τα γαλλικά είναι η πρώτη γλώσσα που μίλησα. Εκφράζομαι μέσα από αυτήν. Δεν σκέφτηκα λεπτό αν θα είναι κατανοητοί οι στίχοι του τραγουδιού σε όλους. Θεωρώ πως το συναίσθημα που βγάζει το τραγούδι, είναι αρκετό. Και αυτό μου λέει ο κόσμος που δεν μιλά τη γλώσσα. Ότι νιώθουν το τραγούδι σαν να το καταλαβαίνουν. Με κάνει πολύ χαρούμενο αυτό.

O.G.: Είχες ξεκινήσει συνεργασία με την Sacha Jean Baptiste, η οποία είχε την επιμέλεια της εμφάνισής σου επί σκηνής. Πως ήταν η εμπειρία αυτή;

G.T.: Για 2η συνεχόμενη χρονιά, την εμφάνιση της Ελβετίας θα την αναλάμβανε η Sacha, μια εξαιρετική χορογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια. Η Sacha είχε τρομερές ιδέες και όλοι περιμέναμε πολλά. Είναι έμπειρη όχι μόνο στο χώρο της Eurovision (πια) αλλά γενικότερα. Έχει εξαιρετικές γνώσεις επάνω στις τηλεοπτικές εμφανίσεις και αυτό είναι μεγάλο ατού. Το βασικό πλάνο για την εμφάνισή μου ήταν να ήμουν μόνος μου στη σκηνή, ούτε πιάνο ούτε κανείς άλλος,  όμως δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί ίσως κρατήσουμε τις ιδέες για του χρόνου. Εύχομαι να συνεργαστούμε ξανά. Δυστυχώς δεν είναι στο χέρι μου, αλλά πιστεύω και η ομάδα αποστολής της ελβετικής τηλεόρασης θα συμφωνήσει μαζί μου και θα την έχουμε και του χρόνου τη Sacha! Ελπίζω μόνο να έχει χρόνο!! Κάπου άκουσα ότι δουλεύει επάνω σε 300 projects τον χρόνο! Μόνο για φέτος θα είχε την επιμέλεια τεσσάρων συμμετοχών!

O.G.: Πως σου φαίνεται η συμμετοχή της Ελλάδας Gijon; Έχεις ακούσει το τραγούδι μας «Superg!rl»;

G.T.: Εννοείται. Βασικά, ενθουσιάστηκα πολύ με το video clip και τα εφέ του! Η Στεφανία είναι τόσο γλυκιά.

O.G.: Ποιες άλλες συμμετοχές σου άρεσαν;

G.T.: Η Αυστραλία, η Ισλανδία, η Γερμανία, η Αλβανία. Είναι πολύ καλή η Arilena και χαίρομαι που κάνει τόση μεγάλη καριέρα παρά το νεαρό της ηλικίας της.

O.G.: Αλήθεια, θα συμμετείχες ποτέ στο «Festivali i Këngës»;

G.T.: Δε νομίζω. Δεν φαντάζομαι τον εαυτό μου να εκπροσωπεί την Αλβανία. Γενικά, θεωρώ πως δεν θα πήγαινα πάνω από μία φορά στον διαγωνισμό της Eurovision. Μπορεί σε δέκα χρόνια να έχω άλλη άποψη και να το κάνω (αν μου δοθεί η ευκαιρία) όμως στη φάση που είμαι τώρα και με το σκεπτικό που έχω, σου λέω πως δεν θα το ξαναέκανα.

O.G.: Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

G.T.: Θέλω να ετοιμάσω κάποιες live εμφανίσεις, αν αυτό μας επιτραπεί και φυσικά να βρω μια δισκογραφική εταιρία για να ηχογραφήσω νέα τραγούδια!

O.G.: Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους αναγνώστες του www.ogaegreece.com;

G.T.: (με λίγη βοήθεια το είπε στα ελληνικά) Ευχαριστώ όλους τους Έλληνες φίλους μου! Βασικά, θα πρέπει να βρω τον Νίκο Αλιάγα, να μου μάθει κάποια ελληνικά (γέλιο). Όταν ήμασταν μαζί στο «The Voice» μου είχε αναφέρει τόσες φορές την Ελλάδα που με έκανε να θέλω να έρθω. (γέλια).

Ευχαριστούμε πολύ τον Gjon’s Tears γι’ αυτήν την πολύ όμορφη συνέντευξη που μας παραχώρησε και να του ευχηθούμε τόσο του ίδιου όσο και σε όλη την Ελβετική αποστολή τη κάθε επιτυχία για τον διαγωνισμό του 2021!

Για περισσότερες συνεντεύξεις μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece! 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πραγματικά καταπληκτικός καλλιτεχνης! Είμαι σίγουρος ότι θα κέρδιζε τον διαγωνισμό!!

  2. Πραγματικά πολύ ταλαντούχος καλλιτέχνης και φαίνεται και πολύ καλός σαν άνθρωπος. Φέτος θα κέρδιζε ή αυτός ή η Λιθουανία . Ελπίζω να εχει ενα καλο τραγούδι του χρόνου και να νικήσει.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ