?? ΑΛΒΑΝΙΑ: Αντιδράσεις προκαλεί το αποτέλεσμα του Festivali i Këngës 58!

Η Αλβανία επέλεξε τον εκπρόσωπο της για την Eurovision 2020 μέσω του εθνικού τελικού, το φεστιβάλ Festivali i Këngës και νικήτρια αναδείχθηκε η Arilena Ara  με το τραγούδι της “Shaj”.

Το RTSH, ο τηλεοπτικός φορέας της γείτονος χώρας, έδωσε στη δημοσιότητα τις αναλυτικές ψήφους κάθε κριτή προκαλώντας πολυποίκιλες αντιδράσεις για το τελικό αποτέλεσμα! Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από δύο Αλβανούς (ειδικοί της μουσικής βιομηχανίας της χώρας) και τρεις διεθνείς κριτές ήταν αποκλειστικά αυτή που καθόρισε το τελικό αποτέλεσμα.

Όπως προκύπτει από την άθροιση των βαθμολογιών, η διαφορά της Arilena Ara που τερμάτισε στην πρώτη θέση με την Elvana Gjata που τερμάτισε δεύτερη ήταν μόνο 3 βαθμοί, 67 έναντι 64. Να τονίσουμε ότι οι τρεις διεθνείς κριτές έδωσαν το άριστα τους (18 βαθμοί) στη συμμετοχή της Elvana Gjata “Me tana” – η οποία είχε και μεγάλη απήχηση στους fans του διαγωνισμού-, ενώ εντύπωση προκάλεσε η πολύ χαμηλή βαθμολογία για το “Me tana” της μίας από τους δύο Αλβανούς κριτές, που έδωσε μόλις δύο βαθμούς!

Το αποτέλεσμα αυτό ξεσήκωσε αντιδράσεις κυρίως υπέρ της Elvana Gjata και ενάντια στην επιλογή των δύο Αλβανών κριτών. Συγκεκριμένα, η παρουσιάστρια του φετινού Festivali i Këngës Alketa Vejsiu σε ανάρτησή της στο instagram αμέσως μετά τη λήξη του διαγωνισμού δήλωσε:

Τα συγχαρητήριά μου στην Arilena Ara και καλή τύχη για την Αλβανία στη Eurovision.

Δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω την Elvana Gjata, αυτήν που πήρε περισσότερα κλικ από οποιονδήποτε άλλο, περισσότερες από 3,5 εκ. προβολές σε δύο εβδομάδες! Δεν μπορώ να μην δεχθώ ότι το τραγούδι της ήταν η χαρά του Φεστιβάλ, ήταν η είδηση ​​αυτής της χρονιάς, η φωνή και η ενέργεια της νεολαίας που χόρεψε, συγκεντρώνοντας την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τη διασπορά.

Στους διαγωνισμούς υπάρχουν μόνο νικητές όχι χαμένοι, επειδή οι επιτυχίες δεν πεθαίνουν ποτέ. Μετά από αυτό το Φεστιβάλ, όπου έδωσα την ψυχή μου, μπορώ να πω ότι δεν ήμουν ποτέ και ποτέ δεν θα είμαι μέλος οποιασδήποτε κριτικής επιτροπής για οποιονδήποτε λόγο. Πιστεύω στην αξιοκρατία και λυπάμαι βαθύτατα που σε αυτή τη διαδικασία δεν μπορούσα να δώσω φωνή στο κοινό. Λυπάμαι αν σας απογοήτευσα, καταλαβαίνω και σέβομαι την ευαισθησία σας παρακαλώ να μην μου απευθύνεται κατηγορίες. Δεν ήμουν η κριτική επιτροπή και δεν επέλεξα την κριτική επιτροπή.

Elvana σε ευχαριστούμε! Ήρθες σε αυτό το Φεστιβάλ επειδή πίστευες στο όραμά μου ότι δεν χρειάζεσαι έναν διαγωνισμό για να αποδείξεις ποια είσαι επειδή το ξέρεις ακριβώς. Επιπλέον, θα πρέπει να αισθάνεσαι νικήτρια σήμερα, επειδή τα τρία μέλη της κριτικής επιτροπής της Eurovision σου έδωσαν το άριστα 18. Για τις ψήφους των Αλβανών κριτών… δεν έχω λόγια!

Η Elvana Gjata ήταν λογικό και αυτή να πάρει θέση μέσω instagram επίσης, δηλώνοντας:

Συνήθως αρνούμαι να μιλήσω σε παρόμοιες στιγμές αλλά πρέπει να το κάνω …

Arilena … δεν ήταν δικό σου το λάθος, πραγματικά σου εύχομαι καλή τύχη. Θέλω να ευχαριστήσω τους οπαδούς μου και τους νέους Ευρωπαίους οπαδούς μου που με υποστήριξαν από τότε που κυκλοφόρησε το #MeTana. Είδα τις δημοσκοπήσεις, είδα ότι τραγουδάτε και χορεύετε με το τραγούδι μου κάθε μέρα, σας είδα και στην αρένα με τα χέρια σας ψηλά. Έχω ακούσει να φωνάζετε το όνομά μου σε όλη τη διασπορά, την Πρίστινα, και το άκουσα χθες το βράδυ στα Τίρανα όπως ποτέ άλλοτε.

Η καρδιά μου είναι γεμάτη χαρά! Δούλεψα σκληρά και θα δουλεύω μέχρι την τελευταία μου αναπνοή. Η δουλειά ποτέ δεν μου έκανε κακό. Ευχαριστώ πολύ τους Ευρωπαίους κριτές που με ψήφισαν με το μέγιστο βαθμό. Ούτε οι δύο ψήφοι της Mikaela μπορούν να με σταματήσουν να δίνω αγάπη.

Αποδεχτείτε τη ζωή με τα πάντα

Απολαύστε τη ζωή με τα πάντα

Ανυπομονώ να μοιραστώ νέες δουλειές μου

Η προσωπική αναφορά της Elvana Gjata στη βαθμολογία που της έδωσε η μια Αλβανίδα κριτής η Mikaela Minga προκάλεσε και την αντίδραση της τελευταίας, εξηγώντας γιατί έδωσε τόσο χαμηλή βαθμολογία. Σε συνέντευξή της στο Αλβανικό μέσο Fax Web η Mikaela Minga, που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την Αλβανική μουσική παράδοση, εξηγεί ότι στο τραγούδι της Elvana, όπως και σε άλλα τραγούδια, υπήρξαν επιρροές από τη Ρομά μουσική που δε συνάδουν με την Αλβανική μουσική, αλλά και δυτικότροπες επιρροές, που δεν είναι γνήσιες. Ο μεγάλος αριθμός των προβολών στο Youtube στηρίζετε ακριβώς στο ότι υπάρχουν αυτές οι επιρροές, συμπλήρωσε.

Οι αντιδράσεις για το αποτέλεσμα της Αλβανικής επιλογής για τη Eurovision 2020 δεν ξέρουμε αν θα συνεχισθούν, πάντως ήδη έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των fans που υποστήριζαν ένθερμα το τραγούδι της Elvana “Me tana”.

Εσείς τι πιστεύετε; Είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις αυτές; Θα επηρεάσουν τη συμμετοχή της Αλβανίας στο Ρότερνταμ;

Για όλα τα νέα της Αλβανικής συμμετοχής στη Eurovision 2020 μείνετε σταθερά στον OGAE Greece!

 

Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Ιατρός στο επάγγελμα, ασχολούμαι ως φανατικός θεατής με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από πολύ μικρή ηλικία, τότε που αποτελούσε την αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση! Ως ενεργό μέλος του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα OGAE Greece παρακολουθώ από κοντά το διαγωνισμό και αρθρογραφώ. Η πολυπολιτισμικότητα, η ένωση των λαών, η αγάπη για τη μουσική και το υπερθέαμα που προσφέρει ο διαγωνισμός αποτελούν τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον λατρέψω και να τον έχω καταστήσει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου και της διασκέδασής μου. Από το 2021 είμαι Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του OGAE Greece.

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η αιτιολογία της κριτού είναι για γελια και για κλάματα. Επειδή διάβασα ότι είναι και λαογράφος απορώ πως διατύοωσε τέτοια άποψη περι “γνησιότητας” της αλβανικής μουσικής και περί ρομά ή δυτικών επιτροπών. Και που είναι το παράδοξο κ το μεμπτό;;;; Δεν υπάρχουν επιρροές στου; λαούς στις μουσικές τους κτλ; Η μουσική στα Βαλκάνια είναι ένα κράμα ήχων οργάνων γλωσσών. Δηλαδή τα Ηπειρώτικα; η τα τσιφτετέλια, οι καρσιλαμάδες τα ζεϊμπέκικα αν μας εκπροσωπούσαν θα τίθοταν θέμα γνησιότητας της ελληνικής μουσικής;;;;; Πολλά απ αυτά τα συναντάς σε 2 και 3 γλώσσες. Αλλά Είναι τα Θέματα της κυρίας. Επιχείρηματα συντηριτικά και ανυπόστατ……

  2. Τι λέει η άλλη η “Ειδική” που έδωσε 2 ρε παιδιά? Μα καλά με τι κριτήριο βαθμολογούν και αξιολογούν τα τραγούδια? Πρέπει επειγόντως να αλλαχθεί το σύστημα ψηφοφορίας γιατί θάβονται τα καλά τραγούδια και στέλνονται όλο basic μπαλάντες! Άκου εκεί ρομα, επίσης από την δήλωση της εκπορεύεται το συμπέρασμα πως είναι ρατσιστρια η “ειδημων”…!

  3. Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους!

    Το μόνο που έχω να πω είναι ότι το σύστημα βαθμολογίας που έχουν στην Αλβανίας “μπάζει” και πρέπει να κάνουν κάτι άμεσα! Και θεωρώ ότι είναι πραγματικά κρίμα, γιατί όλο αυτό το όμορφο show με την ζωντανή ορχήστρα και σκηνή καθώς και οι προσπάθειες ανθρώπων, όπως της παρουσιάστριας, πάνε κυριολεκτικά χαμένα και πεταμένα.

    Η ακραία (για να μη πω τίποτα άλλο) άποψη της Αλβανίδας που βαθμολόγησε με 2 είναι πραγματικά ανάξια κριτικής και σχολιασμού. Κάποιοι όμως από την γειτονική χώρα την τοποθέτησαν εκεί, που προφανώς συμφωνούν με τις απόψεις της. Άρα (κατα τη γνώμη μου) δεν φταίει μόνον εκείνη… κΚαι ο νοών νοείτω…!

  4. Συγγνώμη που θα το πω, αλλά πόσο για τον π**τσο η εν λογω κριτής;;
    Δεν ειναι “καθαρόαιμο” αλβανικό τραγούδι λέει…
    Δυστυχώς δεν θυμάμαι σε τι θέση κατέταξε την Ara. Το λέω γιατί μόνο ένας κριτής την είχε πρώτη, όχι από τους διεθνείς κριτές.
    Αν είναι η εν λόγω κυρία, τότε λυπάμαι, διότι το τραγούδι της Ara δεν έχει τίποτα το “καθαρόαιμο” αλβανικό, πλην της γλώσσας (αν και απ’ όσο γνωριζω, αρχικά είχε γραφεί στα αγγλικά, άρα καθόλου αλβανικό)
    Θα ήταν πιο τιμητικό για την ίδια να πει ότι δεν της αρέσει αυτο το είδος, ή δεν τις αρέσουν uptempo/χορευτικά κομμάτια. Εξάλλου, την γνώμη της θέλουν όλοι, καλώς ή κακώς επελέγη για να διαλέξει το καλύτερο κομμάτι που για την ίδια θα άξιζε τον τίτλο του νικητή του διαγωνισμού. Αν έλεγε ότι δεν θεωρούσε πως άξιζε αυτό το τραγούδι ή οτι (σχεδόν) όλα τα άλλα ήταν καλύτερα από αυτό για την ίδια, εγώ θα το δεχόμουν. Διαφωνώ κάθετα, αλλά θα ήταν τίμιο! Τώρα με αυτήν την ξεκάθαρα αντιεπιστημονική και αντιμουσικολογική στάση της εξευτελίζεται. Και δεν ξέρω αν είναι για τα δικά της 15′ δημοσιότητας ή απλώς έχει κάποια εμπάθεια έναντι της Gjata (δεν ξέρω για ποιον λόγο). Κρίμα!
    Και κρίμα και για την Ara που δεν φταίει σε τίποτα, και της έχει βγει ξινή η νίκη ως τώρα, χωρις να έχει ένα κακό τραγούδι, το αντίθετο μάλλον.
    Πάντως θα κάνει καιρό να ξαναπατήσει η Gjata στο εν λόγω φεστιβάλ, το μόνο σίγουρο. Αν ξαναπάει κιόλας…

    • To τσεκαρα και δεν ήταν η εν λόγω που κατέταξε 1η την Ara. Tην κατέταξε όμως 2η, και τίθεται το ερώτημα, γιατι- εφοσον κριτηριο της ειναι η “καθαρόαιμη” αλβανική μουσική- κατατάσσει 2ο ένα κομμάτι με καθόλου αλβανικές επιρροές και του οποίου η αρχική γλώσσα που γράφτηκαν οι στίχοι του ήταν η αγγλική;
      Γελοιότητες!

  5. Αν και δεν ειναι μια διοργανωση που εχει αποκειστικο της θεμα την eurovision απο την στιγμη που γινεται κατι σαν “εθνικος τελικος” πρεπει να βαλουν τον κοσμο να ψηφησει εστω και σε 50% του αποτελεσματος…απο την στιγμη που δεν γινεται αυτο ας βαλουν μια διευρυμενη κριτικη επιτροπη και οχι 5 ατομα…και παρολα αυτα απο αυτα τα 5 ατομα ουσιαστικα το αποτεκςσνα κριθηκε απο εναν…ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

  6. Τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα, από τη στιγμή που η διεθνείς κριτές αντιμετώπισαν τον διαγωνισμό κυρίως ως μία επιλογή για τη Eurovision, ενώ οι Αλβανοί κριτές ως το εθνικό τους φεστιβάλ που κρατάει σχεδόν 60 χρόνια.
    Καθαρά καλλιτεχνικά η συμμετοχή της Arilena ήταν σαφώς αξιολογότερη. Το αν αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο για την επιλογή ενός τραγουδιού για τη Eurovision είναι μία άλλη συζήτηση.

    • Συγνώμη αλλά το σχόλιο σου είναι άτοπο.
      Η συγκεκριμένη κριτής δεν ψήφισε με καλλιτεχνικό κριτήριο με 2 (όπως η ίδια τουλάχιστον αναφέρει).
      Αν είχε βάση αυτό που είπες ότι ” οι Αλβανοί κριτές αντιμετώπισαν τον διαγωνισμό ως το εθνικό τους φεστιβάλ” τότε το “Kutia e Pandorës” θα το βαθμολογούσε ανάλογα με το “Me tana” και όχι με 5 παραπάνω βαθμούς και σίγουρα το 18αρι της δεν θα πήγαινε στο “Malaseen”.

      Σύμφωνα με την ίδια “στο τραγούδι της Elvana, όπως και σε άλλα τραγούδια υπήρξαν επιρροές από τη Ρομά μουσική που δε συνάδουν με την Αλβανική μουσική, αλλά και δυτικότροπες επιρροές”. Δηλαδή τα 2 τραγούδια που ανέφερα παραπάνω ΔΕΝ έχουν δυτικότροπες επιρροές; Ακυρώνει η ίδια την άποψή της με την βαθμολογία της.

      Μπορεί να διαφωνώ με τις περισσότερες από τις απόψεις σου, αλλά απ’ ότι θυμάμαι όταν ισχυρίζεσαι κάτι, τα γραπτά σου έχουν μια βάση σε κάποιο γεγονός. Τώρα πραγματικά αδυνατώ να εντοπίσω ποιο είναι αυτό.

      • Εκτος αυτου, πως μπορεσε να παραβλεψει το 5 λεπτο χειροκροτημα του κοσμου, χωρις διακοπη, κραυγαζωντας Ελβανα, πηγε πισω και γυρισε 2 φορες η κοπελα.. οι αντιδρασεις πρεπει να υπαρχουν! Διωτι εν τελει ο εθνικος τελικος γινετε απο τα χρηματα του κοσμου, δεν μπορεις να τους αψηφισεις. Και πραγματι κουρασαν…καθε χρονο παρομοια συνταγη…μπαλαντα με κραυγες…αν και ειναι δυνατο το τραγουδι που κερδισε, η δευτερη θεση θα ηταν κατι αλλο στην γιουροβιζιον.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ