ΤΑΙΝΙΑ EUROVISION: Η εμφάνιση της Molly Sandén στην τελετή των Όσκαρ!

Με φόντο το λιμάνι του Húsavík και πυροτεχνήματα τραγούδησε το ‘Húsavík’ τα ξημερώματα της Δευτέρας η Molly Sandén στην τελετή των Όσκαρ. Το τραγούδι που ξεχώρισε από την ταινία “Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga” δεν κατάφερε τελικά να αποσπάσει το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο. Παρ’ όλα αυτά συγκίνησε, αλλά – το σημαντικότερο – κατάφερε να στρέψει την προσοχή στον αγαπημένο μας διαγωνισμό μέσα από τη μεγαλύτερη εκδήλωση της παγκόσμιας βιομηχανίας θεάματος.

Με την παιδική χορωδία του Húsavík και τη ζωντανή συνοδεία πιάνου και τριών βιολιών, η Molly Sandén συγκίνησε τους Ισλανδούς, αλλά και όλους τους φίλους της Eurovision. Παρακολουθήστε τη μαγευτική ερμηνεία του τραγουδιού από το διάσημο πλέον ψαροχώρι της Ισλανδίας:

Το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού απονεμήθηκε τελικά στο τραγούδι “Fight for You” από την ταινία “Judas and the Black Messiah”. To τραγούδι ερμήνευσε η H.E.R. από ταράτσα του Los Angeles.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η Molly Sandén

H Σουηδή Molly Sandén μέχρι πέρσι ήταν μια καλή τραγουδίστρια από τη μικρή πόλη Huddinge, με συμμετοχές στη Junior Eurovision και τον εθνικό τελικό της χώρας της Melodifestivalen. Η μοίρα το έφερε να τη δούμε να εκπροσωπεί συνθετική ομάδα υποψήφια για Όσκαρ. Η ίδια μας διηγείται την αναπάντεχη ιστορία για το πώς έφτασε εδώ:

“Πριν δυο χρόνια βρέθηκα για διακοπές στο LA με την κολλητή μου – θέλαμε να ξεκουραστούμε από τη δουλειά. Ένα πρωί με ξύπνησε τηλεφώνημα από έναν άλλο φίλο μου, τον Ισλανδό παραγωγό Arnthor Birgisson. Μου ζήτησε, μια που βρισκόμουν εκεί, να κάνω λίγα φωνητικά σε ΄να στούντιο για ένα διασκεδαστικό πρότζεκτ.

Περνούσα ένα δυνατό χανγκόβερ. Επίσης δίσταζα γιατί είχαμε ήδη κανονίσει με τη φίλη μου να περάσουμε τη μέρα κάνοντας πεζοπορία. Τελικά την έπεισα λέγοντάς της ότι ο Arnthor θα μας έβγαζε για φαγητό μετά το στούντιο.

“Όταν πήγα εκεί κι έμαθα για την ταινία Fire Saga, ένιωσα ότι ήταν το πεπρωμένο μου. Θα ντούμπλαρα τη Sigrit – έναν χαρακτήρα που θα μπορούσα να ήμουν εγώ πιο μικρή, επιθυμώντας όσο τίποτα άλλο να τραγουδήσω αυτές τις ψηλές νότες στη Eurovision.”

Molly Sandén

H Molly ντούμπλαρε τελικά την πρωταγωνίστρια Rachel McAdams σε όλα τα τραγουδιστικά μέρη της ταινίας. Το τραγούδι ‘Húsavík’, ένας ύμνος στη γενέτειρα πόλη του χαρακτήρα της McAdams, κέρδισε το κοινό αμέσως. Άρχισε να μπαίνει στα charts πολλών χωρών και να συγκεντρώνει υποψηφιότητες για μεγάλα βραβεία στον χώρο του θεάματος. Τελικά ανακοινώθηκε και η υποψηφιότητα για Όσκαρ.

“Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η ηχογράφηση που έκανα τυχαία, μια μέρα μετά από ένα μεγάλο μεθύσι, θα έφτανε τόσο ψηλά. Αλλά το τραγούδι είναι τεράστιο. Σε ανατριχιάζει και σε αγγίζει βαθιά. Κάτι στη μελωδία και τον στίχο χαρίζουν στο Húsavík μια αγνή, πανέμορφη χροιά.

Αν αυτό το τραγούδι συμμετείχε στη Eurovision, πιστεύω ότι θα κέρδιζε. Έχει τη μεγαλοπρέπεια και την καρδιά ενός νικητήριου τραγουδιού.”

Molly Sandén

ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ Húsavík ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Ο σκηνοθέτης της ταινίας “Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga” ήξερε ότι η μουσική της έχει θεμελιώδη ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης. Την ανέθεσε λοιπόν στον έμπειρο συνθέτη και παραγωγό Savan Kotecha, δημιουργό επιτυχιών για τον Weeknd, τη Britney Spears, τη Demi Lovato και πολλούς ακόμα. Για το “Húsavík” ο Kotecha δούλεψε με τους Σουηδούς Fat Max Gsus (συνεργασίες με Tove Lo και Pink) και Rickard Göransson (συνεργασίες με Ariana Grande, Selena Gomez και Avril Lavigne). Δηλώνουν ότι εμπνεύστηκαν από άλλα τραγούδια του διαγωνισμού και τον κόσμο των φαν του.

Οι Savan Kotecha, Rickard Göransson και Fat Max Gsus είναι οι συνθέτες του υποψήφιου για Όσκαρ τραγουδιού “Husavik (My Hometown)” από την ταινία “Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga”. (φωτογραφίες: Savan Kotecha/Samantha Marquart/Nikola Stankovic)

“Μπορεί να ηχογραφήσαμε και πάνω από 60 εκδοχές του τραγουδιού μέχρι να καταλήξουμε. Ξεκινήσαμε από ένα βασικά κωμικό τραγούδι. Βάζαμε κιθάρα σαν κεντρικό ήχο, μετά αλλάζαμε σε πλήκτρα, αυξομειώναμε τα κρουστά. Τελικά αυτό που έγινε ήταν ότι η ταινία χτιζόταν γύρω από το “Húsavík”, καθώς το “Húsavík” χτιζόταν γύρω από την ταινία“, εξηγούν οι τρεις συνθέτες. “Αυτό είναι που έκανε το τραγούδι ξεχωριστό. Ήταν σαν την εξέλιξη μιας σχέσης.”

[Πηγή: Academy Awards / Rolling Stone / Los Angeles Times]

Η καμπάνια της πόλης του Húsavík για να υποστηριχτεί η υποψηφιότητα του τραγουδιού στα Όσκαρ

Η ταινία “Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga” είναι διαθέσιμη στο Netflix. Οι σκηνές του διαγωνισμού της Eurovision στην ταινία γυρίστηκαν το 2019 κατά τη διάρκεια του πραγματικού διαγωνισμού της Eurovision στο Τελ Αβίβ. Χρησιμοποιείται η πραγματική σκηνή του διαγωνισμού και πλάνα από το πραγματικό κοινό.

Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Μοριακή βιολόγος και παρ' ολίγον μουσικός. Ασχολούμαι με τη Eurovision από παιδάκι και τη λατρεύω τόσο για τη μουσική όσο και για όσα πρεσβεύει ο αγαπημένος μας διαγωνισμός: ειρήνη, αποδοχή, κατανόηση, αγάπη. /////// Studied music, only to become a molecular biologist. I have been involved with Eurovision since I was a child and I love it both for the music and for what our beloved contest stands for: peace, acceptance, understanding, love.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ