ΣΟΥΗΔΙΑ: O Tusse και το “Voices” στη Eurovision 2021!

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά ο Μεγάλος Τελικός του Melodifestivalen 2021, του εθνικού τελικού της Σουηδίας μέσα από τον οποίον αναδείχθηκε η φετινή συμμετοχή της χώρας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision!

Ο Μεγάλος Τελικός ξεκίνησε με ένα ερμηνευτικό ντουέτο των δύο εκ των τριών κεντρικών παρουσιαστών του: του Måns Zelmerlöw (Σουηδία 2015)  και της Shima Niavarani. Παράλληλα έγινε και η παρέλαση των δώδεκα αποψινών διαγωνιζόμενων καλλιτεχνών ενώ λίγο αργότερα στη σκηνή εμφανίστηκε και ο βασικός παρουσιαστής, Christer Björkman (Σουηδία 1992).

Χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις, ξεκίνησε το διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς το οποίο άνοιξε ο Danny Saucedo με τη σύνθεση “Dandi dansa” ενώ έκλεισαν οι Arvingarna με το “Tänker inte alls gå hem”!

Αναλυτικά, με τη σειρά που εμφανίστηκαν, οι αποψινοί διαγωνιζόμενοι ήταν: 

  1.  Danny Saucedo – Dandi dansa
  2.  Klara Hammarström – Beat of Broken Hearts
  3.  Anton Ewald – New Religion
  4.  The Mamas – In The Middle
  5.  Paul Rey – The Missing Piece
  6.  Charlotte Perrelli – Still Young
  7.  Tusse – Voices
  8.  Alvaro Estrella – Baila Baila
  9.  Clara Klingenström – Behöver inte dig idag
  10.  Eric Saade – Every Minute
  11.  Dotter – Little Tot
  12.  Arvingarna – Tänker inte alls gå hem

Μετά το διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς οι τρεις παρουσιαστές της βραδιάς παρουσίασαν ένα μικρό μουσικοχροευτικό σκετς το οποίο περιλάμβανε ένα medley από συμμετοχές από διάφορες χρονιές του Melodifestivalen.

Αμέσως μετά ακολούθησε η ανακοίνωση της βαθμολογίας των εθνικών επιτροπών…

Οι βαθμολογίες των εθνικών επιτροπών περιλάμβαναν ψηφοφορίες από τις Αλβανία, Κύπρο, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Ισραήλ, Ολλανδία και Ελβετία. Σύμφωνα με τη συνολική ψηφοφορία των επιτροπών η τελική δωδεκάδα διαμορφώθηκε ως εξής:

Στη πρώτη θέση των επιτροπών τερμάτισε η σύνθεση “Voices” του Tusse με 79 βαθμούς ενώ δέκα βαθμούς πιο κάτω, στη 2η θέση τερμάτισε ο Eric Saade με το “Every minute”. Στη 3η θέση με 57 βαθμούς τερμάτισε άλλο ένα μεγάλο φαβορί, η Dotter με το “Little tot” ενώ τη 4η θέση κατέλαβαν οι περσινές νικήτριες The Mamas με το “In the middle” με 50 βαθμούς. Τη πρώτη πεντάδα ολοκλήρωσε η συμμετοχή της Klara Hammarström ενώ στη τελευταία θέση βρέθηκε ο Alvaro Estrella. Ο Anton Ewald τερμάτισε μόλις προτελευταίος ενώ μία θέση πιο πάνω, στη δέκατη, τερμάτισε ο Paul Rey. Η ανερχόμενη Clara Klingenström τερμάτισε στην έκτη θέση, ο αγαπημένος των fans Danny στην 7η θέση ενώ οι πιο έμπειροι Arvingarna  και Charlotte Perrelli κατέκτησαν τις θέσεις 9 και 8 αντίστοιχα.

Μετά τη ψηφοφορία των επιτροπών ακολούθησε ακόμη ένα μουσικό διάλειμμα. Ο Måns Zelmerlöw ερμήνευσε το “Come over love” ενώ η Shima Niavarani παρουσίασε μία ενδιαφέρουσα tango version του κομματιού “Move” των The Mamas, το οποίο είχε κερδίσει πέρυσι τη πρώτη θέση στον Τελικό του Melodifestivalen.

Αμέσως μετά, ακολούθησε η βαθμολογία του κοινού…

Ο τελικός πίνακας δεν είχε ιδιαίτερες αλλαγές στη κατάταξη. Στη πρώτη θέση με επιπλέον 96 βαθμούς από το κοινό (επομένως σύνολο 175) τερμάτισε ο Tusse με το “Voices” αφήνοντας στη 2η θέση τον Eric Saade με 118 βαθμούς σύνολο (49 από το κοινό). Οι 48 βαθμοί από το κοινό κατέβασαν την Dotter στη 4η θέση δίνοντας την 3η θέση στις The Mamas οι οποίες πήραν από το κοινό 56 βαθμούς! Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι στις συνολικές βαθμολογίες για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά Dotter και The Mamas είχαν διαφορά μόλις ενός βαθμού! Αλλαγή υπήρξε και στις θέσεις 5 και 6 οι οποίες αντιστράφηκαν. Ο Danny Sausedo παρέμεινε στην 7η θέση όπως στις ίδιες θέσεις παρέμειναν και οι Charlotte Perrelli, Arvingarna και Anton Ewald. Ο Alvaro Estrella γλύτωσε τη τελευταία θέση χάρη στους 19 βαθμούς του κοινού (σύνολο 26) την οποία τελικά κατέλαβε ο Paul Rey ο οποίος είχε και τη χαμηλότερη βαθμολογία από το κοινό (7 βαθμοί).

Με 175 βαθμούς στο σύνολο λοιπόν (79 από τις επιτροπές / 96 από το κοινό) ο Tusse θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει τη Σουηδία στη Eurovision 2021 με τη σύνθεση “Voices” σε μουσική και στίχους των Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Anderz Wrethov!

Υπενθυμίζουμε ότι η Σουηδία θα διαγωνιστεί αρχικά στον Α’ Ημιτελικό της Eurovision 2021 (18 Μαΐου 2021) και θα εμφανιστεί στο πρώτο μισό της βραδιάς (Θέσεις 1-8).

Πως κρίνετε τα σημερινά αποτελέσματα και την επιλογή της συμμετοχής της χώρας; 

This poll is no longer accepting votes

Πώς βαθμολογείτε τη συμμετοχή της Σουηδίας στη Eurovision 2021; / How do you rate the ESC 2021 entry of Sweden?

H Σουηδία στη Eurovision!

Η Σουηδία έκανε το ντεμπούτο της στη Eurovision το 1958 με πρώτη εκπρόσωπο την Alice Babs. Μέχρι στιγμής μετρά συνολικά 59 συμμετοχές εκ των οποίων οι 58 έχουν διαγωνιστεί στον Τελικό γύρο. Η μοναδική απουσία της από τον Τελικό του Διαγωνισμού ήταν το 2010 όταν η συμμετοχή “This is my life” με την Anna Bergendahl αποκλείστηκε στον Ημιτελικό.

Η Σουηδία έχει καταφέρει να κερδίσει τη πρώτη θέση συνολικά έξι φορές. Η πρώτη της νίκη ήρθε το 1974 με τους ΑΒΒΑ και το θρυλικό πλέον “Waterloo”. Ακολούθησαν η νίκη των Herreys το 1984 με το “Diggi-Loo Diggi-Ley”, η νίκη της Carola το 1991 με το “Fångad av en stormvind”, η νίκη της Charlotte Nilsson (νυν Perrelli) το 1999 με το “Take me to your heaven”, η νίκη της Loreen το 2012 με το “Euphoria” και τέλος η νίκη του Måns Zelmerlöw το 2015 με το “Heroes”. Ακόμη μία νίκη για τη χώρα και θα ισοφαρίσει σε πρωτιές την Ιρλανδία η οποία μέχρι στιγμής είναι η Βασίλισσα χώρα της Eurovision με τις επτά νίκες!

Η Σουηδία έχει υπάρξει ομολογουμένως από τις καλύτερες οικοδέσποινες χώρες του διαγωνισμού με εκπληκτικές διοργανώσεις και υπέροχα τηλεοπτικά shows. Συνολικά έχει διοργανώσει τον διαγωνισμό έξι φορές (1975, 1985, 1992, 2000, 2013 και 2016) ενώ τρεις πόλεις της τον έχουν φιλοξενήσει μέχρι στιγμής: η Στοκχόλμη (1975, 2000 και 2016), το Malmö (1992 και 2013) και το Gothenburg (1985).

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τη συμμετοχή της Σουηδίας στη Eurovision 2021!

Πηγή φωτογραφιών: Stina Stjernkvist / SVT

28 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αναμενόμενο αποτέλεσμα.
    Αναμενόμενος “περίπατος” για τον Tusse.
    Δεν νομίζω να μπορέσει να διεκδικήσει την νίκη στην Ολλανδία. Δεκάδα θα είναι σίγουρα…, αλλά μέχρι εκεί.

  2. Η καημένη η Dotter πρέπει να ξενέρωσε τη ζωή της με τη βαθμολογία που πήρε.κρίμα γιατί ήταν καλή σήμερα..ο Eric λίγο χειρότερος σήμερα σε σχέση με τον ημιτελικό..όσο για το νικητή οκ..ήταν καλύτερος στον ημιτελικό…δεν είναι κάτι ιδιαίτερο..συνηθισμένο γιουροβιζιονικό τραγούδι..επειδή είναι Σουηδία θα ναι τοπ 5 πάλι κλασικά.anyway, good luck!

  3. Η σωστή Σουηδική συμμετοχή για τη φετινή χρονιά. Χιλιοακουσμένο, ανέμπνευστο, τυποποιημένο (η Gagarina είχε πει το ίδιο πράγμα πολύ καλύτερα πριν 6 χρόνια) , με έναν τύπο που εγώ δεν βλέπω πουθενά το σκηνικό εκτόπισμα που υποτίθεται ότι έχει. Ε, θα κάνει κάτι στις επιτροπές, δεν θα κάνει πολλά στο televoting. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα.
    Επόμενο, παρακαλώ.

  4. Αναμενόμενο.
    Πολύ καλή επιλογή και ένα από τα favs της χρονιάς.
    Καλή τύχη στον Tusse.

  5. Κριμα θεωρώ ότι με Ερικ θα είχαν ελπίδα ακόμα και για την εβδομη νίκη.Με αυτό απλά μια θέση στην δεκάδα..

  6. Άνετη νίκη για τον Tusse που σε σχέση με τους υπόλοιπους είχε όλο το πακέτο και τις επιτροπές και κοινό μαζί του!!!
    Προσωπικά πιστεύω ότι τον Μάιο θα είναι άνετα στην 5αδα!!!
    Από εκεί και πέρα, μεγάλη έκπληξη που στο κοινό Eric και Dotter βρέθηκαν κάτω από Mamas και Clara!!!Και για άλλη μια χρόνια οι Mamas τερμάτισαν πάνω από την Dotter για μόλις ένα βαθμό!!!
    Αυτή τη στιγμή ένα χειρότερο τραγούδι (της Ισλανδίας) παίρνει χωρίς λόγο περισσότερο hype από την Σουηδία, αλλά στο τέλος τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά!!!

    ΥΓ..Η ξινιλα της Dotter Όταν ανακοίνωσαν το televoting όλα τα λεφτά!!!

  7. Μια χαρά τραγούδι που θα πάει ψηλά και αυτή τη φορά και από το κοινό.
    Πρώτο άκουσμα , πρώτη εντύπωση !

    • Συμφωνω απολυτα. Ειναι παρα πολυ ωραιο τραγουδι, αλλωστε η Σουηδια δεν μπορει να στειλει κακο τραγουδι, και πολυ συμπαθητικος ο τραγουδιστης. Πενταδα σιγουρα!

    • Απο το κοινο;απο τις επιτροπες μαλλον θα ηθελες να πει.
      Ειναι η χωρα που κοινο κ επιτροπες δεν συμβαδίζουν.το 2018 πηρε ενα γερο χαστουκι,2η στις επιτροπες κ το κοινο 23η,το ιδιο συνεχιστηκε κ το 2019 2η στις επιτροπες 10η στο κοινο.

  8. Κρίμα… και το τραγούδι του ερικ ήταν πολύ ωραίο… φέτος είναι δυνατή χρόνια, η Σουηδία πιστεύω θα μπει οριακά 10 δα και αν…

  9. Μια χιλιοακουσμένη,τυπική σουηδική ποπ μπούρδα που η μόνη καριέρα που θα κάνει θα είναι να μπει στο playlist των IKEA.Προσωπικά με έχει κουράσει η Σουηδία στο διαγωνισμό,επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.Νομίζεις ότι ακούς το ίδιο τραγούδι κάθε χρόνο που συμμετέχει,απλά αλλάζει ο καλλιτέχνης και η σκηνική παρουσία.Η δε εύνοια των κριτικών επιτροπών κάθε χρόνο είναι τουλάχιστον σκανδαλώδης,ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τη μεγάλη απόκλιση με την ψηφοφορία του κοινού.Ευελπιστώ φέτος να πατώσουν και στις δύο ψηφοφορίες!(Κοινού-Επιτροπών)

  10. Τα πήρε όλα ο Tusse κι έφυγε. Με 96 πόντους σημαίνει ότι κέρδισε όλα τα ηλικιακά γκρουπ, δηλ πήρε 12 πόντους σε κάθε ηλικιακό γκρουπ στο televoting. Πολύ καλή κι η επίδοσή του στις επιτροπές, περίμενα πως θα ήταν πολύ πιο κοντά οι ψήφοι για Tusse Dotter Saade & The Mamas, αλλά ο Tusse είχε ένα ικανό προβάδισμα ακόμα και στις επιτροπές. Το τραγούδι δεν είναι ρηξικέλευθο αλλά κατά τη γνώμη μου άνετα κερδίζει τον ημιτελικό του και δεδομένου ότι είναι jury magnet άνετα κερδίζει και την ψήφο των επιτροπών στον τελικό. Για συνολική νίκη επιφυλάσσομαι γιατί δεν είμαι σίγουρος αν θα ψηφιστεί μαζικά από το κοινό, ωστόσο δεν θα εκπλαγώ να το δω να κερδίζει την φετινή Eurovision, έστω λόγω ατυχήματος (όπως η Ουκρανία 2016 ή η Ολλανδία το ’19).
    Για το αποψινό σόου, ο Saade δεν είχε καλό live απόψε και του κόστισε αυτό. Θεωρώ πως με καλύτερη ερμηνεία θα πήγαινε αρκετά καλύτερα στο televoting. Βέβαια όπως προκύπτουν τώρα οι ψήφοι του televoting δεν σημαίνει ότι σε απόλυτους αριθμούς δεν πήγε καλά, απλώς δεν είχε διαγενεακή υποστήριξη και είναι και βέβαιο ότι δεν πήρε την πρωτιά σε κανένα ηλικιακό γκρουπ αφού έδωσαν το 12άρι τους “αι γενεαί πάσαι” στον Tusse. Οριακή και πάλι η διαφορά μεταξύ Dotter και Τhe Mamas αφού η 3η και η 4η θέση κρίθηκαν στον πόντο. H Dotter είχε μια καλή εμφάνιση απόψη, αλλά οι 48 πόντοι στο televoting δείχνουν ότι δεν τράβαγε φέτος. Πάντως οι επιτροπές φέτος μας έκαναν σαφές ότι προτιμούσαν Dotter παρά The Mamas, οι οποίες πήγαν πολύ καλά στο televoting και δεν το περίμενα, τις είχα υποτιμήσει. Σίγουρα βέβαια έπαιξε ρόλο και το sympathy vote. Μια άλλη έκπληξη(;) του televoting ηταν η Klingenstrom. Το ξέραμε ότι πήγαινε για top 5 στο televoting αλλά το να νικάς τον Saade στο televoting με την 1η σου εμφάνιση στον διαγωνισμό είναι κατόρθωμα, μπράβο της. Και οι επιτροπές της έδωσαν καλό σκορ σχετικά και φυσικά μόνο περηφάνεια θα πρέπει να νιώθει για την 5η θέση της στο σύνολο. Μια αξιοπρεπέστατη συμμετοχή. Πολύ καλά πήγε και η άλλη Κλάρα, η Hammartsrom με συμφωνία ουσιαστικά κοινού και επιτροπών (λίγο πιο χαμηλά στο κοινό). Η 6η θέση είναι αξιοπρεπέστατη! Για μένα ο μεγάλος χαμένος του φετινού Melodifestivalen είναι ξεκάθαρα ο Danny Saucedo. Το βλέπαμε να έρχεται βέβαια αλλά το βρίσκω πολύ λάθος που συμμετείχε με αυτό το κομμάτι. Τις 3 προηγούμενες φορές που συμμετείχε (το 09′ σε γκρουπ, το ’11 και ΄12 σόλο) κατόρθωσε να μπει top 3 ενώ το ’11 και ’12 συναγωνίστηκε επάξια τα Popular και Euphoria, και φέτος τι; Απλά για την συμμετοχή; Δεν είναι κακό φυσικά, απλά δεν βρίσκω το νόημα όταν έχεις φτάσει 2 φορές σχεδόν στην κορυφη να επιστρέφεις για να καταλήξεις πίσω από Hammartsrom στο televoting. Μόλις βγήκαν και οι ψήφοι σε απόλυτα νούμερα και πράγματι ο Saucedo ήταν πίσω από Hammarstrom και σε απόλυτες ψήφους. Παταγώδης αποτυχία!
    Από κει και πέρα είναι απίστευτο το πόσες ψήφους πήρε (σε απόλυτες αριθμούς ) o Τusse! Άφησε τις The Mamas πίσως για περίπου 1300000 ψήφους, σαρωτική νίκη! Επίσης η Klingenstrom τελικά βγήκε 3η λόγω μαζικότερης αποδοχής σε όλα τα γκρουπ καθότι σε απόλυτους αριθμούς είναι πίσω και από Saade και Dotter, ενώ η Dotter σε απόλυτες ψήφους κέρδισε και τον Saade.
    Στα του νικητή και πάλι, πάει για μεγάλα πράγματα σε αυτόν τον αρκετά αδύναμο φετινό διαγωνισμό. Καλή επιτυχία Σουηδία!

    • Εξαιρετική ανάλυση, ειδικά δε για το ιδιόμορφο σύστημα του televoting με τα ηλικιακά group, που φοβάμαι μην έρθει με κάποιο τρόπο τα επόμενα χρόνια καί στην Eurovision…

  11. Κακο δεν ειναι, αλλά ειναι κάτι χειρότερο…αδιάφορο! Αλλά ειναι Σουηδία παιδιά και για αυτο θα πάει καλά. Άκουσα και πολλές ασταθιες στην φωνή του, μια από τα ίδια σαν τυποποιημένο τραγουδάκι του συρμού! Σε πολλους αρέσει…αν το είχε γράψει ο Κοντόπουλος π.χ θα το έθαβαν, ως κοινότυπο, ανεμπνευστο κτλ!
    Τίποτε το ιδιαίτερο…περνάει επειδή ειναι Σουηδία, οχι επειδή ειναι αξιόλογο τραγούδι!

  12. Είναι από τα τραγούδια όπως και της Λιθουανίας, που δε καταλαβαίνω γιατί αρέσει στον κόσμο…

  13. Δεν είναι κακό, αλλά δεν κέρδισε επειδή δεν ήταν κακό. Ξέρουμε όλοι γιατί κέρδισε και γιατί θα βγει 1-2 από juries.

    • Κέρδισε διότι συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους κοινού και επιτροπών, έχοντας κριθεί ανώτερο όλων και από τα δύο αυτά γκρουπ ψηφοφόρων. Μπράβο στη σουηδική τηλεόραση, αξίζει θερμά συγχαρητήρια και την ευγνωμοσύνη όλων των φαν. Συνεχίζει να πηγαίνει τον διαγωνισμό μπροστά.

  14. Δεν καταλαβαίνω γιατί άρεσε τόσο πολύ το τραγούδι αυτό! Είχε πολύ καλύτερα! Προσωπικά βρήκα και την συμμετοχή της Charlotte Perrelli πολύ αξιοπρεπή. Όχι για νίκη αλλά μου άρεσε

  15. τα ιδια κατι τα ιδια απο την σουηδια ακομη μα φορά!καμια πρωτοτυπια καμια φρεσκια προταση…

  16. Μια χαρά τραγούδι είναι και νομίζω θα πάει καλά και στο κοινό φέτος η Σουηδία. Στα καλύτερά μου μέχρι στιγμής για φέτος

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ