ΣΟΥΗΔΙΑ: Παρούσα στη Eurovision 2022!

[https://eurovisionworld.com/eurovision/sweden]

Θέση στις ημιτελικές βραδιές της Ιταλίας έκλεισε ήδη η Σουηδία για τη Eurovision 2022. Το SVT επιβεβαίωσε ότι θα δώσει και την επόμενη χρονιά το παρών στο διαγωνισμό και ήδη ξεκινάει ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά. Η Σκανδιναβική χώρα θα βρεθεί για 45η συνεχόμενη φορά στο διαγωνισμό (τελευταία αποχή το 1976). Η Σουηδία θα προσπαθήσει στην Ιταλία να επιστρέψει στην 10αδα του διαγωνισμού αφού μετά το 2014 είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε εκτός.

Melodifestivalen 2022

Για ακόμη μία χρονιά η Σουηδία θα επιλέξει τον εκπρόσωπο της μέσα από το γνωστό show Melodifestivalen. Μόλις μία χρονιά, στο ντεμπούτο της χώρας το 1958 έγινε εσωτερική ανάθεση. Από το 1959, με μοναδικές εξαιρέσεις τις χρονιές που απήχε η Σουηδία από το διαγωνισμό (1964,1970 και 1976) ο εκπρόσωπος επιλεγόταν μέσω του Melodifestivalen. Επίσης, το 2020 οι Mamas αν και κέρδισαν το show, δεν κατάφεραν να βρεθούν στη σκηνή της Eurovision λόγω της πανδημίας του SARS-Cov-2.

Και φέτος λοιπόν το Melodifestivalen θα αποτελείται από έξι βραδιές στο σύνολο (τέσσερις ημιτελικές, την δεύτερη ευκαιρία (Andra Chancen) και φυσικά την τελική βραδιά). Φέτος όμως σε σχέση με πέρσι θα υπάρχει μία αλλαγή. Όπως έχει ανακοινώσει ήδη το SVT φέτος δε θα υπάρχει εκπρόσωπος από το ραδιοφωνικό πρόγραμμα P4 Nästa. Κάθε χρόνο, από το 2016 μέχρι και πέρσι, ο πρώτος υποψήφιος του Melodifestivalen επιλεγόταν από το ραδιοφωνικό πρόγραμμα P4 Nästa, το οποίο έδινε το δικαίωμα σε νέους καλλιτέχνες να αναδειχτούν και να κυνηγήσουν παράλληλα το όνειρο εκπροσώπησης της Σουηδίας στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Την περσινή wildcard κέρδισε η Julia Alfrida η οποία διαγωνίστηκε στο Melodifestivalen με το τραγούδι “Rich” αλλά περιορίστηκε στην 7η θέση της δεύτερης ημιτελικής βραδιάς.

Η Σουηδία στο Διαγωνισμό

Η Σουηδία έκανε το ντεμπούτο της στη Eurovision το 1958 με πρώτη εκπρόσωπο την Alice Babs. Μέχρι στιγμής μετρά συνολικά 59 συμμετοχές εκ των οποίων οι 58 έχουν διαγωνιστεί στον Τελικό γύρο. Η μοναδική απουσία της από τον Τελικό του Διαγωνισμού ήταν το 2010 όταν η συμμετοχή “This is my life” με την Anna Bergendahl αποκλείστηκε στον Ημιτελικό.

Η Σουηδία έχει καταφέρει να κερδίσει τη πρώτη θέση συνολικά έξι φορές. Η πρώτη της νίκη ήρθε το 1974 με τους ΑΒΒΑ και το θρυλικό πλέον “Waterloo”. Ακολούθησαν η νίκη των Herreys το 1984 με το “Diggi-Loo Diggi-Ley”, η νίκη της Carola το 1991 με το “Fångad av en stormvind”, η νίκη της Charlotte Nilsson (νυν Perrelli) το 1999 με το “Take me to your heaven”, η νίκη της Loreen το 2012 με το “Euphoria” και τέλος η νίκη του Måns Zelmerlöw το 2015 με το “Heroes”. Ακόμη μία νίκη για τη χώρα και θα ισοφαρίσει σε πρωτιές την Ιρλανδία η οποία μέχρι στιγμής είναι η Βασίλισσα χώρα της Eurovision με τις επτά νίκες!

Η Σουηδία έχει υπάρξει ομολογουμένως από τις καλύτερες οικοδέσποινες χώρες του διαγωνισμού με εκπληκτικές διοργανώσεις και υπέροχα τηλεοπτικά shows. Συνολικά έχει διοργανώσει τον διαγωνισμό έξι φορές (1975, 1985, 1992, 2000, 2013 και 2016) ενώ τρεις πόλεις της τον έχουν φιλοξενήσει μέχρι στιγμής: η Στοκχόλμη (1975, 2000 και 2016), το Malmö (1992 και 2013) και το Gothenburg (1985).

Στο Ρότερνταμ, τη χώρα εκπροσώπησε ο Tusse με το τραγούδι “Voices“. Κατάφερε να περάσει σχετικά εύκολα τον σκόπελο του ημιτελικού (7η θέση – 142 βαθμοί). Στο τελικό όμως περιορίστηκε στη 14η θέση συγκεντρώνοντας 109 βαθμούς.

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τη συμμετοχή της Σουηδίας στη Eurovision 2022!

[Πηγή: esctoday]

Στέφανος Χαρπαντίδης
Στέφανος Χαρπαντίδης
Γεννημένος στις Σέρρες και πλέον μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Μοριακός βιολόγος με Master στη Μοριακή Μικροβιολογία, υποψήφιος διδάκτορας, fan της πετοσφαίρισης και της Eurovision εδώ και κοντά 25 χρόνια!!! Η κάθε χρονιά της Eurovision είναι ιεροτελεστία και η δημοσιογραφική κάλυψη (χόμπι) κάνει αυτό το ταξίδι ακόμη πιο ενδιαφέρον!!!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ