ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Debate για την ανάλυση… της αποτυχίας!

Η Ρουμανία αποκλείστηκε φέτος για τρίτη συνεχόμενη φορά από τον τελικό ωθώντας έτσι τον κρατικό σταθμό TVR σε … debate προκειμένου να αναλυθούν οι λόγοι της αποτυχίας.

Το debate θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου σε ζωντανή μετάδοση από το κανάλι TVR 1. 10 καλεσμένοι από το χώρο του θεάματος και της μουσικής θα καταθέσουν τη δική της άποψη για τα φτωχά αποτελέσματα της χώρας στο διαγωνισμό.

Η συνολική του διάρκεια αναμένεται να είναι δύο ώρες. Το τηλεοπτικό κοινό θα έχει επίσης δικαίωμα τηλεφωνικής παρέμβασης!

Το TVR ανακόινωσε επίσης ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε 3 βασικά θέματα : Γιατί οι καλύτεροι τραγουδιστές της χώρας δεν συμμετέχουν στο διαγωνισμό, γιατί το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού είναι τόσο χαμηλό τα τελευταία χρόνια και ποιες είναι οι προτεινόμενες λύσεις που θα οδηγήσουν τη Ρουμανία σε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα και παρουσία.

Δεκάδα αλλιώς αποχώρηση!

Παρουσίαστρια και συντονίστρια του debate θα είναι η Marina Almăşan, η οποία έχει υπάρξει αρχηγός αποστολής της Ρουμανίας το 2010, μια χρονιά όπου κατετάγη τρίτη με τους Paula και Ovi.

Θυμάμαι ποσο σκληρά είχαμε προετοιμαστεί για το διαγωνισμό με την ομάδα μου. Φυσικά χωρίς τις δύο αυτές εξαιρετικές φωνές και το συγκεκριμένο τραγούδι δεν θα φτάναμε ποτέ στην επιτυχία αυτή. Τα χρόνια εκείνα υπήρξαν αρκετοί συνάδελφοι μου επίσης που βοήθησαν σημαντικά ώστε η χώρα να παρουσίαζει μία πολύ καλή εικόνα στο διαγωνισμό.

Ξαφνικά αυτό σταμάτησε. Τα τελευταία χρόνια έχουμε χαρίσει αρκετή πίκρα και απογοήτευση στους Ρουμάνους φανς του διαγωνισμού. Με αφορμή λοιπόν αυτό το debate θα θέλαμε να επισημάνουμε ποια είναι τα αδύναμά μας σημεία -αλλά και τα δυνατά- αναφορικά με τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό και να προτείνουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για να… ξεπλυθεί η ντροπή.

Η Ρουμανία πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στη δεκάδα του χρόνου. Εφόσον κάτι τέτοιο δεν συμβεί, κατόπιν και του debate αυτού, θεωρώ μάλλον ότι η καλύτερη λύση είναι να απέχουμε από το διαγωνισμό για ένα ή δύο χρόνια. Ο διάλογος θα γίνει ζωντανά με οτιδήποτε μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ρουμανική τηλεόραση που εμπιστεύθηκε το debate στην ομάδα μου. Ελπίζω ότι δεν θα απογοητέυσουμε!

H Paula και ο Ovi καθώς και το συγκρότημα The Humans που εκπροσώπησε τη χώρα το 2018, θα τραγουδήσουν ζωντανά.

Το χρονικό της πτώσης

Η Ρουμανία συμμετέχει στο διαγωνισμό από το 1994. Η πρώτη της συμμετοχή στέφθηκε από αποτυχία καθώς την οδήγησε σε αποκλεισμό το 1995. Το 1996 η EBU προκύρηξε κλειστό ημιτελικό λόγω του αυξημένου αριθμού συμμετοχών με τη Ρουμανία να αποκλείεται από τον τελικό. Επόμενη της συμμετοχή το 1998 όπου η φτωχότατη συγκομιδή της -6 βαθμοί- την οδήγησαν σε νέο αποκλεισμό το 1999. Η χώρα αποκλείστηκε και το 2001 ενώ το 2002 έγινε μόλις η πρώτη χρονιά όπου η χώρα κατέκτησε μία θέση στη δεκάδα -9η-. Το 2003 ήρθε ένα ακόμα πλασάρισμα στην δεκάδα -10η θέση-.

Το χρονικό διάστημα 2004-2015 αποτελεί τη χρυσή περίοδο της χώρας στο διαγωνισμό… Το 2005 η Luminita Anghel κέρδισε τον ημιτελικό με το τραγούδι Let me try και κατέκτησε την τρίτη θέση στον τελικό. Την επόμενη χρονιά στην Αθήνα ο Mihai Traistariu χάρισε την 4η θέση στη χώρα του με το Tornero. Από το 2008 μέχρι το 2015 η χώρα προκρίθηκε στον τελικό δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σερί. Το 2010 μάλιστα κατέκτησε εκ νέου την τρίτη θέση με τους Paula & Ovi στο Playing with fire.

Το 2016, η Ρουμανία αν και είχε επιλέξει τον Ovidiu Anton με το τραγούδι Moment of silence,τελικά αποσύρθηκε από το διαγωνισμό λόγω απλήρωτων χρεών στην EBU.

Το 2017 επανήλθε για τελευταία φορά στην δεκάδα κατακτώντας την 7η θέση με την Ilinca και τον Alex Florea στο τραγούδι “Yodel It!”. Έκτοτε, ακολούθησαν 3 σερί αποκλεισμοί.

Τηλεθέαση

Η μείωση του ενδιαφέροντος του κοινού της χώρας αποτυπώνεται και στις τηλεθεάσεις του διαγωνισμού. Τ0 2017 πάνω από μισό εκατομμύριο τηλεθεατές παρακολούθησε τον μεγάλο τελικό. Οι 3 σερί αποκλεισμοί είχαν ως αποτέλεσμα τον τελικό του 2019 να τον παρακολουθήσουν μόλις 147.000 άτομα και τον φετινό τελικό μόλις 179.000. Ο δε πρώτος ημιτελικός φέτος είχε τη χαμηλότερη τηλεθέαση από όλους τους ημιτελικούς στους οποίους συμμετέχει η χώρα καθώς μόλις 138.000 τηλεθεατές είδαν την προσπάθεια της Roxen να προκριθεί στον μεγάλο τελικό. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι νούμερα όπως τα παραπάνω για μία χώρα που αριθμεί πάνω από 20 εκατομμύρια μαρτυρούν την πλήρη έλλειψη ενδιαφέροντος.

Ποιες αποφάσεις πιστεύετε ότι θα ληφθούν στο debate της 5ης Ιουλίου ; Ποια θεωρείτε ότι είναι η καλύτερη δυνατή λύση προκείμενου να ξαναμπεί δυναμικά η χώρα στο χάρτη του διαγωνισμού ; Περιμένουμε με ενδιαφέρον τα σχόλια σας.

Μείνετε συντονισμένοι στον ogaegreece.com για όλες τις εξελίξεις σχετικά με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. 

Πηγή: eurovoix.com

Χρήστος Φάβιος
Χρήστος Φάβιος
Απόφοιτος του μεταπτυχιακού Εργασιακής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Βρυξελλών, recruiter και φανατικός με την Eurovision εδώ και δύο δεκαετίες. Αγαπώ να παρακολουθώ ταινίες, θέατρο και αθλητικές διοργανώσεις, να ταξιδεύω και να γράφω στίχους και ποιήματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ